Arsenal - Chelsea (27.12.2010)

Wszystko o piłce w Anglii - Zawodnicy, Kluby, Reprezentacja, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia związane z piłką.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Arsenal - Chelsea (27.12.2010)

Postprzez Magnum Śr 22.12.2010 23:49

Mecz nadchodzi wielkimi krokami i pewnie niedługo zaczną się dyskusje więc lepiej wszystko mieć w zorganizowanym temacie.

Mamy bardzo nieprzyjemną statystykę ostatnich potyczek z Chelsea:
Obrazek

Jak widać, ledwo dwie wygrane i jeden remis na ostatnie 10 meczów. Dotkliwe szczególnie są porażki na Emirates jak ta rok temu. Najgorsze jest to, że w poprzednim sezonie na Emirates graliśmy duzo lepiej niż w tym a i obrona była lepsza. Teraz forma u siebie jest fatalna a formacja defensywna kuleje - dwóch nowych zawodników z czego jeden to przeciętny Squillaci a drugi to niedoświadczony Koscielny.

Myślę, że jeśli uda się wygrać ten mecz to będzie to ogromny krok w dobrym kierunku. Tabela póki co wygląda naprawdę dobrze pomimo fatalnych porażek.. ale nie jestesmy sami:

Obrazek

Jak najbardziej liczymy się w walce o mistrza.

Chciałbym, żeby na Emirates przeciwko Chelsea wyszedł taki skład:

------------------- Fabiański -----------------
---- Sagna - Squillaci - Djourou - Clichy ---
-------------- Wilshere ---- Song -----------
-Walcott ----------- Fabregas --------- Nasri-
---------------------- Robin-----------------------

Dlaczego? Arszawin jest fatalnie bez formy natomiast Nasri w gazie a potrafi grać też na lewej. Walcott na prawej stronie będzie bardzo ważny w przypadku kontrataków i ogólnie wydaje mi się, że to o wiele lepsze rozwiązanie niż Arshavin. W środku Cesc.. zastanawialbym sie nad Fabregasem lub Rosickym. Nie wiem, nie mam wystarczajaco duzo informacji (w przeciwienstwie do Bossa) wiec albo ten albo ten. No i w ataku Van Persie - bo po prostu to lepsza opcja niż Chamakh moim zdaniem. Pseudo 4-4-2 widziec nie chce. Co do obrony.. Albo Squillaci albo Koscielny na lawke, ale jesli ktokolwiek to pewnie bedzie Koscielny wiec wywalilem jego. Djourou moim zdaniem gra lepiej niz dwojka Francuzów i nie widze powodu dla ktorego mialby grzac lawe. To on powinien byc liderem obrony pod nieobecnosc Vermaelena, on jest naprawdę dobry w powietrzu, jest najsilniejszym z naszych obrońców i najwyższym. Nie widze zadnego powodu dla ktorego Szwajcara nie powinno znalezc sie w wyjsciowym skladzie.

Boje sie jednak ze Boss wyjdzie takim ustawieniem:

------------------- Fabiański -----------------
---- Sagna - Squillaci - Koscielny - Clichy ---
-------------- Wilshere ---- Song -----------
-Nasri ----------- Fabregas ---------Arshavin-
-------------------Chamakh----------------------

Moim zdaniem to bedzie katastrofa jesli tak sie stanie.. gadanie o tym ze Arshavin to big game man juz jest nudne, ile to razy sie tak mowilo a gowno zrobil.. wiele ostatnio. Chamakha moze wystawic bo jest w formie a Van Persie dalej nie match-fit w 100% no i w obronie moze zrobic znowu Squillaci-Koscielny bo gra tak gdy tylko moze. Obym sie jednak mylił.

No coz, naprodukowalem sie, jesli komus sie chce/chcialo czytac to dziekuje i zapraszam do dyskusji :lol: Jesli sie nie chcialo to tez zapraszam! ;)
Obrazek
Magnum
Gwiazda
Gwiazda

Re: Arsenal - Chelsea (27.12.2010)

Postprzez Pawel875 Cz 23.12.2010 2:04

Ja liczę na taką jedenastkę:

------------------Cech------------------

--Bosingwa--Ivanovic--Terry--Cole--

----Ramires---Essien---Lampard----

----Anelka---Drogba---Malouda----

Tak, naprawdę chce zobaczyć Ramiresa :lol: . Może chłopak nie będzie się tak obalał z Arsenalem, graliśmy z większymi fighterami, a Arsenal będzie preferował techniczną piłkę. Z kim ma sobie poradzić, jak nie z The Gunners? Jak taki Wilshere będzie go atakował, to wcale nie będzie musiał tracić piłki, natomiast co innego przykładowy Song. Zobaczymy, czy Ancelotti to wszystko ogarnął. Z dzisiejszej perspektywy patrze na to spotkanie na luzie, ale pewnie wszystko się zmieni wraz z pierwszym gwizdkiem sędziego :wink:
Obrazek
Pawel875
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez red85 Cz 23.12.2010 10:43

Może chłopak nie będzie się tak obalał z Arsenalem, graliśmy z większymi fighterami, a Arsenal będzie preferował techniczną piłkę.

Arsenal nie grający twardo to jakiś mit. W liczbie otrzymanych kartek biją ich tylko Bolton oraz City, ale Kanonierzy mają mecz rozegrany mniej, więc można się spodziewać, że niebawem będą przewodzić w tej zaszczytnej klasyfikacji :lol:

Co do meczu - marzy mi się remis, ale wydaje mi się, że Chelsea jednak jakoś wymęczy i zdobędzie 3 punkty.
red85
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Duch Cz 23.12.2010 12:00

red85 napisał(a):Arsenal nie grający twardo to jakiś mit. W liczbie otrzymanych kartek biją ich tylko Bolton oraz City

Warto jednak wspomnieć, że faul faulowi i kartka kartce nierówna. Ile to już w tym sezonie było sytuacji, w których gwizdano przewinienia za naprawdę lekkie przewinienia Kanonierów, a kiedy rywale nas wycinali to sędziowie zapominali, że mają gwizdek :roll: Potrafimy zagrać twardo (nie brutalnie i chamsko), a zagrań w stylu Jacka w meczu z Birmingham nie chciałbym więcej oglądać.

Magnum, to twoje pierwsze ustawienie jak najbardziej optymalne. Jakby Wenger zdecydował się na taki właśnie wariant to byłaby bajka, ale coś czuje, że i tym razem się zawiedziemy. Szkoda, że Abou nie jest jeszcze na 100 proc. zdrowy bo jego siła w środku pola bardzo by się przydała. Theo i Robin zasługują na to żeby w końcu zagrać od początku. Nie wiem jakim cudem w podstawie nadal pojawia się Arszawin, ale i z Chelsea pewnie go zobaczymy, więc nie robię sobie wielkich nadziei. Chamakha też bym na ławce posadził bo ostatnio mnie nie przekonuje, a pewnie już koło 50 minuty będzie zdychał. Fabregas i szybki Robin jest zdecydowanie lepszą opcją na Chelsea.

Djourou to opcja obowiązkowa. Na Squillaciego już nie mogę patrzeć. Taka trochę szybsza i bardziej zwrotna (chociaż nadal za wolna i za mało zwrotna jak na Arsenal) wersja Silvestre'a. Wzmocnienie środka defensywy to jednak absolutny priorytet na zimę. My to wiemy, a co zrobi Wenger to już inna sprawa.
Obrazek
Duch
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez red85 Cz 23.12.2010 12:06

Warto jednak wspomnieć, że faul faulowi i kartka kartce nierówna. Ile to już w tym sezonie było sytuacji, w których gwizdano przewinienia za naprawdę lekkie przewinienia Kanonierów, a kiedy rywale nas wycinali to sędziowie zapominali, że mają gwizdek

Biedni Kanonierzy. Wy naprawdę zaraz uwierzycie, że wszystko się obróciło przeciwko Wam :lol: Są mecze kiedy sędzia jest bardziej wyczulony, są takie kiedy pozwala grać bardziej po męsku, są mecze w których sędzia myli się na korzyść jednych, a w kolejnym ci sami na decyzji arbitra zyskują. Koniec końców wszystko się wyrównuje. Nie ma mowy, że to przez jakiś dziwny zbieg okoliczności, że Arsenal jest w czołówce najbrutalniej grających zespołów w lidze. Z tego co pamiętam to tak wyklinane przez Wengera Stoke nie popełniło przeciwko nam tylu fauli co AFC :lol:
red85
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez KajoFC Cz 23.12.2010 12:10

Jak Drogba będzie grał to się nie ma o co martwić on to zawsze jakoś się znajdzie tam gdzie powinien. Myślę że Wenger powinien dać pograć Szczęsnemu Drogba go nie zna więc może być zakłopotany :) Przeciwko Fabianowi strzelał za każdym razem o ile się nie mylę. Po meczu ze Spurs widać było że powoli wracamy na właściwy tor w dodatku Lampard wrócił. Zapewne Arsenal będzie miał większe posiadanie itd. a my tylko będziemy ich na kontry łapać. W ostatnich 2 meczach przeciwko Arsenalowi A.Cole zaliczał asystę a Drogba bramkę.
Obrazek
KajoFC
Kapitan
Kapitan

Postprzez Duch Cz 23.12.2010 12:15

red85 napisał(a):Biedni Kanonierzy. Wy naprawdę zaraz uwierzycie, że wszystko się obróciło przeciwko Wam

Pewnie. Teraz do końca sezonu będziemy lansować taką wersję. Nie narzekam, bo wiem, że nasi też potrafią zagrać ostro (czasami za bardzo), ale mecze, w których gwizdano przeciwko nam dziwne faule i przyznawano wątpliwe kartki, a rywali jakoś dziwnie oszczędzano po prostu się zdarzały. Wystarczy na szybko wspomnieć połamanie Diaby'ego przez Robinsona.
Obrazek
Duch
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Wiloch Cz 23.12.2010 12:26

Myślę że Arsen Wenger powinien w pierwszym składzie wystawić Robina, ponieważ wniósłby dużo do zespołu. W ostatnich meczach Van Persie grał dużo, zdobył gola. A wystawienie od początku Arszawina będzie pewnym ryzykiem, nie spisywał się on ostatnio jakoś nadzwyczajnie dobrze, tym bardziej gorzej od Robina więc myślę że trener powinien to przemyśleć. Co do Szczęsnego to osobiście bym go nie wypuścił w pierwszym składzie, co z tego że Drogba nie czuje go dobrze, ale to według mnie zbyt duża presja dla tego chłopaka - zdecydowanie powinien w wyjściowym składzie wyjść Fabiański, tak dla pewności.
Wiloch
Skład C
Skład C

Postprzez Magnum Cz 23.12.2010 17:50

Wzmocnienie środka defensywy to jednak absolutny priorytet na zimę. My to wiemy, a co zrobi Wenger to już inna sprawa.

Wenger powiedzial ze to zalezy nie od kontuzji a od tego kto odejdzie :lol: stwierdzil tez, ze mamy 25-osobowy sklad i nikt nowy nie moze przyjsc. zapomnial o tym, ze zglosilismy do rozgrywek sklad 20-osobowy wiec moglby kupic jeszcze 5 grajkow.... :/

Koniec końców wszystko się wyrównuje

no wlasnie, jeszcze sie nie wyrownalo wiec wroc do tego pod koniec sezonu.
Obrazek
Magnum
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez kaczy Pt 24.12.2010 12:42

Wiloch napisał(a):ale to według mnie zbyt duża presja dla tego chłopaka - zdecydowanie powinien w wyjściowym składzie wyjść Fabiański, tak dla pewności.

Dlaczego?

Na Old Trafford przeciw Manchesterowi poradził sobie wzorowo. Co jak co ale argument ze zbyt dużą presją dla Wojciecha jest trochę przesadzony.
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Magnum Pn 27.12.2010 0:31

Fabiański jest zdrowy więc na 99.9% zagra. Oprócz tego wraca Diaby, ale wątpie, zeby zaczal od pierwszych minut. Mamy tylko 3 kontuzje ale jedna przeogromnie wazna - w dalszym ciagu nie ma Vermaelena. Jak mowilem, mam nadzieje, ze zagra Djourou bo nie ufam parze Koscielny-Squillaci. Ostatnio Boss wspominal ze Chamakh jest przemeczony bo nie ma przerwy zimowej a on gral sam w ataku non stop i moze potrzebowac przerwy wiec mysle, ze jutro jednak wybiegnie Robin.

Sędzią spotkania jest Mark Clattenburg. Spotkanie rozpocznie sie o godzinie 21. :)
Obrazek
Magnum
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Granzo Pn 27.12.2010 16:20

A jak przedstawia się sytuacja kadrowa Chelsea?

Co prawda do LM jeszcz sporo czasu i wszystko może się pozmieniac, ale czekam z niecierpliwoscia na mecz, aby zobaczyc jak Arsenal poradzi sobie z silną (choć w dołku) drużyną (spotkania z ManU niestety nie miałem okazji zobaczyć).
Granzo
Trampkarz
Trampkarz

Postprzez Shlubb Pn 27.12.2010 16:31

A jak z pogodą w Londynie? Nie odwołają meczu przez opady śniegu?
Obrazek
Shlubb
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez niente Pn 27.12.2010 17:03

Granzo napisał(a):A jak przedstawia się sytuacja kadrowa Chelsea?

Bardzo dobrze się przedstawia. Oczywiście nie będzie Zhirkova, Benayona i Alexa, ale to już wiadomo od dawna. Poza tym od pierwszych minut z pewnością wybiegnie Lampard, Drogba myślę też zacznie spotkanie na boisku a nie na ławce, jak to było ostatnio. Moim zdaniem niespodzianek w wyjściowym składzie nie będzie i The Blues zaczną tak jak zawsze: Cech- Bosingwa, Ivanović, Terry, Cole- Mikel, Essien, Lampard- Anelka, Malouda, Drogba.
"Piłka jest jedna a bramki są dwie." - ś.p. Kazimierz Górski
niente
Skład B
Skład B

Postprzez Magnum Pn 27.12.2010 17:48

Mecz sie odbędzie na pewno, w Londynie temperatura wynosi 4 st. powyżej zera, śniegu nowego nie ma, nie ma problemu.

Ciekawe informacje dochodza z obozu Arsenalu - ponoć Wenger nie jest zdecydowany na jakiego bramkarza postawić. Z jednej strony czuje, ze jest tak jakby winny Fabiańskiemu kolejną szansę bo przecież oprócz meczu z Newcastle (w którym popełnił tylko jeden błąd i to nie aż taki duży) nic złego nie zrobił, był w znakomitej formie i w ogóle.

Z drugiej jednak strony, to Szczęsny jest długoterminową opcją na numer 1, nie Fabiański. A Wojtek dobrze zagrał z Manchesterem United wiec moglby mu dac kolejna szanse, bo jest w formie.

Najlepiej by bylo jakby mozna bylo dwojka bramkarzy grac :lol: No nic, sklady pewnie pojawią się za ok. 3 godziny więc wtedy będziemy wiedzieć jaką decyzję podjął Wenger.
Obrazek
Magnum
Gwiazda
Gwiazda

Następna strona

Powrót do Anglia