Everton (zbiorczy)

Wszystko o piłce w Anglii - Zawodnicy, Kluby, Reprezentacja, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia związane z piłką.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Re: Everton (zbiorczy)

Postprzez emdżej Pt 06.01.2012 20:31

metol napisał(a):jak transfery będą to zapewne nie będą to wzmocnienia na miarę pierwszego składu.

Jedyne na co się do taj natknąłem jeśli chodzi o spekulacje medialne to...Maciej Rybus. Ale za niego trzeba płacić, więc wątpię czy to realne.
Obrazek
emdżej
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez metol Cz 02.02.2012 21:59

Jak dobrze się mylić! Po dramatycznych wizjach przyszłości klubu po meczu z Boltonem teraz sprawa wygląda nieco lepiej. W klubie doszło do kilku personalnych zmian: odszedł Bilialetdentinov (do Spartaku Moskwa)i Saha (do ...Tottenhamu :haha: ), a doszli Jelavic z Rangersów i powrócił Steven Pienaar na półroczne wypożyczenie. Biorąc więc pod uwagę formę pierwszą dwójkę można uznać, że Everton dokonał 4 wzmocnień. Więc to okienko transferowe przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Billy od dłuższego czasu grał bardzo słabo, a większość czasu i tak spędzał na ławie, a Saha... no cóż. W tym sezonie był fatalny. Miał w tym klubie parę pięknych chwil, jak np. bramka w finale FA Cup z Chelsea czy 4 bramki w jednym meczu, a gdy oglądałem go w tym sezonie na boisku dostawałem szału. Dziwiłem się, że Moyes stawia na totalnie bezproduktywnego Francuza, zamiast dawać się ogrywać Velliosom i innym młodym.

Oczywiście te dwa transfery raczej nie sprawią, że od teraz będziemy szli po majstra, ale mogą tchnąć w ten klub trochę życia, czego ostatnio tak brakowało. Cieszy, że Moyes w końcu postanowił kupić napastnika, bo na tej pozycji w klubie był ogromny deficyt. Wystarczy tylko spojrzeć na tabele najlepszych strzelców w klubie, która po prostu jest uwłaczająca dla napastników. Otóż liderem pod tym względem jest Leighton Baines, który zdobył imponującą liczbę 4 bramek (słownie: czterech bramek). Szału więc ni ma. Cieszy też powrót Pienaara. Gość miał bardzo dobry czas na Goodison Park i robił w tym klubie sporo dobrego. Ciekawe tylko w jakiej formie jest teraz. W Tottenhamie nie umiał się za bardzo znaleźć, a potem zaliczył kontuzję, która na dłuższy czas wyeliminowała go z gry, przez co do końca nie umiał odzyskać miejsca w składzie. Ale nie dziwota, bo konkurencja u Spursów naprawdę mocna.

No i jeszcze jedna kwestia. Everton ostatnio chyba w formie. W końcu jakaś wygrana i to nie z byle kim. I to pomimo wielkich braków kadrowych (np. na środku obrony grał Hibbert) Co prawda od paru lat mamy patent na Manchester City, ale wygrana w takim momencie bardzo cieszy. Gra może nie powalała, ale do momentu strzelenia bramki Everton grał w zasadzie jak równy z równym. Cieszy postawa Straqulasiego (czy jak to się pisze). Gość pokazuje, że jednak warto było na niego stawiać. Zwłaszcza, że Saha grał jak grał. Liczę, że po takim meczu oraz po tych wzmocnieniach morale strzeli w górę i w końcu chłopaki Moyesa zaczną grać tak jak się od nich oczekuje. Bo jest jeszcze o co powalczyć. Ten sezon jeszcze jest do uratowania.

A oto kilka fotek nowych nabytków:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Evertonians are born, not manufactured. We do not choose - we are chosen. Those that understand need no explanation.
>>> http://www.EvertonPoland.com <<<
metol
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Sergek So 04.02.2012 20:08

I jak, jak się spisały nowe nabytki?
Obrazek
Sergek
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez metol So 04.02.2012 20:44

Pienaar bardzo dobrze, biorąc pod uwagę, że długo był poza grą, no i widać że nie ma jeszcze zdrowia, żeby grać przez cale 90 minut. Jelavic nie pokazał za wiele, ale nie wiem dlaczego Moyes wprowadził go tak późno (np. wprowadzając wcześniej Neville'a). Z oceną tego drugiego trzeba jeszcze poczekać, bo Pienaara tu już chyba wszyscy dobrze znają.

Co do samego meczu to słabo. Howard! :angry2: Ale klops. Szkoda, bo zawsze był bardzo, bardzo solidny i nie raz nam skórę uratował. No, ale niestety. Zdarza się. Dobrze, że Moyes choć z jedną zmianą trafił, a mianowicie wpuścił Anichebe, który chwilkę po wejściu odrobił straty. Generalnie to całą drużyna zawiodła, z pewnymi jaśniejszymi punktami (Pienaar właśnie, Fellaini). A takie mecze trzeba wygrywać.

Następny mecz bodaj z Chelsea. Znając życie tu znów pokażemy się z lepszej strony. Mam nadzieję, że się zrehabilitują za dziś.
Evertonians are born, not manufactured. We do not choose - we are chosen. Those that understand need no explanation.
metol
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Daaaamian Pn 12.03.2012 16:40

Właśnie przeczytałem, że od nowego sezonu będzie Was ubierała firma Nike. Jak wygląda aspekt finansowy tej umowy? Dużo więcej dostaniecie?
Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez marCHELSinio Pn 12.03.2012 19:24

Daaaamian napisał(a):Właśnie przeczytałem, że od nowego sezonu będzie Was ubierała firma Nike.

Patrząc na projekty "Najek" na przyszły sezon uważam, że lepiej byłoby dla The Toffees zostać przy firmie Le Coq. :P
Obrazek
marCHELSinio
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez muszeq Pn 12.03.2012 19:33

Really?

Obrazek

:lol:
muszeq
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez metol Pn 12.03.2012 21:57

Daaaamian napisał(a):Właśnie przeczytałem, że od nowego sezonu będzie Was ubierała firma Nike. Jak wygląda aspekt finansowy tej umowy? Dużo więcej dostaniecie?

Prawdę mówiąc nie mam pojęcia. W tym klubie nigdy nic nie wiadomo. Nie ma tak rozwiniętych kanałów informacyjnych jak w przypadku innych klubów i czasem ciężko zdobyć wiarygodne informacje. W każdym bądź razi powszechnie można natchnąć się na kwotę w wysokości 10 mln Ł. Nie wiem czy to kwota jaką ma otrzymać Everton rocznie, czy podczas całej 3-letniej umowy. Gdzieniegdzie piszę się, że tę kwotę Moyes będzie miał do dyspozycji już tego lata. Suma niemała jak na obecne warunki, ale mam mieszane uczucia. To co Nike ostatnio wyprawia z koszulkami Manchesterów, Barc i Arsenalów mnie przeraża. Mam nadzieję, że dla Evertonu zrobią ładne, proste koszulki bez specjalnych udziwnień.

A i możemy śmiać się ze strojów Le Coq Sportif, ale obecna domowa jest prawie idealna nie licząc beznadziejnego żółtego/pomarańczowego/czy jak się ten kolor nazywa po wewnętrznej stronie kołnierzyka. Z drugiej strony strój bramkarski jest fatalny. Te z obecnego sezonu:
Obrazek Obrazek
Z wyjazdówkami było już różnie, ale czarna w różowe paski była moim zdaniem świetna (choć optowałbym za innym kolorem niż różowy):
Obrazek

Przynajmniej te koszulki były wyjątkowe i zdecydowanie się wyróżniały na tle innych.
metol
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Daaaamian Pn 12.03.2012 23:27

Niemożliwe, że podczas 3-letniej umowy miałby dostać takie pieniądze. 10 mln funtów rocznie to minimum. Tym bardziej, że przecież od przyszłego sezonu Warrior będzie płacił Liverpoolowi 25 mln funtów rocznie. Jeden z wyższych tego typu kontraktów w Premier League. Może nawet najwyższy. Nie wiem, ile dostaje od Nike MU.

Są już projekty tych strojów Nike?
Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez marCHELSinio Pn 12.03.2012 23:50

Po głębszych poszukiwaniach w internecie znalazłem coś

Obrazek
Obrazek
takiego. Pierwsze zdjęcie nie jest najlepszej jakości i zalatuje fejkiem (lub też bardziej Interem), natomiast koszulka na fotografii drugiej wydaje się całkiem przyzwoita i "wiarygodna". ;)
Obrazek
marCHELSinio
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez metol Wt 13.03.2012 0:13

Zdaje się, że fejk. Spójrzcie tylko na to:
Obrazek

Gdyby Nike nam takie stroje zafundowało to byłaby profanacja. Co do drugiego kompletu to cóż, zobaczymy. Choć kolor coś jest nie teges i znając życie Nike nie powstrzyma się od żadnych udziwnień.
Stroje, albo raczej przecieki pojawią się najpewniej już niedługo, a pewnie w ostatniej kolejce u siebie po raz pierwszy w nich wystąpi.

Co do kasy jaką będzie płacić Nike to też mam nadzieję, że mowa o 10 mln na rok. Słuszny pieniądz, choć też szkoda, że LFC zarabia 2,5 razy więcej.
metol
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Daaaamian Wt 13.03.2012 0:18

Nie wystąpią w nowych koszulkach w tym sezonie. Wcześniej tak było, bo chodziło o jednego sponsora. W tym przypadku jest inaczej i klub będzie mógł zaprezentować nowe stroje (nie mówiąc już o graniu w nich) dopiero po wygaśnięciu umowy z obecnym sponsorem, czyli pierwszego czerwca. Mogę się mylić, ale tak jest w przypadku LFC.
Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez metol Wt 13.03.2012 0:23

Nie wziąłem tego pod uwagę i muszę przyznać, że nie wiem jak takie umowy są pisane i co za tym idzie jak takie sprawy się rozwiązuje. Może tak będzie rzeczywiście, ale generalnie to jestem przyzwyczajony, że koszulki prezentowane są pod koniec sezonu. Poza tym to w czym grają kopacze Evertonu nie interesuje mnie tak bardzo, bo jak wiadomo, koszulki nie grają. Jest herb, niebieski kolor i to w zasadzie mi wystarcza. Są lepsze i gorsze, ale szybko się do nich przyzwyczajam i w zasadzie nie budzą większych emocji. Były stroje bardziej lub mniej udane, ale ja nawet nie wstydziłem się tych różowych i szybko do nich przywykłem. Poza tym zawsze jest się z czego pocieszyć.
metol
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez sickstick Wt 13.03.2012 0:38

metol napisał(a):Zdaje się, że fejk. Spójrzcie tylko na to:

Skąd to zdjęcie?! Gość wygląda jak Joseph Kony ! :mrgreen:
upiornie trzeźwy świt.
sickstick
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Daaaamian So 17.03.2012 13:35

metol, ochłonąłeś już po meczu? 8)

Jak nastrój przed dzisiejszym spotkaniem? Jak sytuacja kadrowa Evertonu?
Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Anglia