Manchester United-Chelsea Londyn FINAŁ LA

Wszystko o piłce w Anglii - Zawodnicy, Kluby, Reprezentacja, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia związane z piłką.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Manchester United-Chelsea Londyn FINAŁ LA

Postprzez BaSSu Pt 18.05.2007 18:48

Przed nami finał najstarszych rozgrywek na świecie. Zmierzą się dwa giganty Ligi Angielskiej. Kto w tym ostatnim meczu sezonu okaże się lepszy? Czy będzie to Manchester United-najlepsza drużyna tego sezonu, czy tez Chelsea, klub który jak mówi wielu ekspertów z takimi zawodnikami powinien wygrywać co roku wszystko. Trzeba mieć jednak na uwadze plagę kontuzji jaka nawiedziła ekipę Jose.Nie zmiena to faktu, że mają oni ławkę rezerwowych i trochę [jak zwykle] przesadza.Mimo wszystko zapowiada sie pasjonujacy mecz na wspanialym nowym Wembley. Dwie obecnie najlepsze ekipy w Anglii stana naprzeciwko siebie i jednego mozemy byc pewni-zobaczymy pasjonujace widowisko.
BaSSu
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Ebi Pt 18.05.2007 19:18

Najlepsze ekipy w Anglii? Spoko są to mistrzowie z ostatnich trzech lat, mistrz i wicemistrz, ale przecież drugi raz w przecięgu trzech sezonów w finale LM gra Liverpool, która jest (niespodzianka!) najbardziej utytułowanym angielskim zespołem i klub pokroju Chelsea może mu co najwyżej buty czyścić (raptem 3 mistrzostwa z czego dwa za Romka).
Obrazek
Ebi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Mates Pt 18.05.2007 19:37

Ebi chyba jednak BaSSu dobrze napisal ze sa to obecnie dwie najlepsze druzyny w Anglii-calkowicie zdominowaly sezon w lidze angielskiej, doszly do finalu rozgrywek pucharowych, a przeciez w Lidze Mistrzow oba te klubu doszly do polfinalu. A L'pool. No coz w premiership nie wytrzymal tempa Chelsea i Manchesteru i to chyba swiadczy ze obecnie jest od nich slabszy (nie duzo ale jednak).
Co do meczu to uwazam ze zwyciezy Manchaster glownie ze wzgledu na plage kontuzji w zespole Chelsea.
Ci facciamo i chilometri
superiamo gli ostacoli
col Diavolo
in fondo al cuor!
Mates
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Cris7 So 19.05.2007 10:40

Finał Pucharu Anglii znów na Wembley. Obecnie stadion wygląda jeszcze okazalej i należy zacząć tworzyć historię tego 'nowego' stadionu. Najlepiej już od dzisiaj. Podobno na trybunach ma być 90 tys ludzi.
Zabawny jest po raz kolejny Jose Mourinho, który powiedział, że w tym sezonie najważniejszy był tak naprawdę FA Cup, a nie mistrzostwo, czy Liga Mistrzów. Ciekawe jak tę wypowiedź przyjęli kibice The Blues :P .
United jak wszyscy wiedzą ma już w tym sezonie, ale na pewno nie zabraknie im motywacji do zwycięstwa.

Jeśli chodzi o składy, to
w United: do gry wracają(zapewne będą od 1 minuty)Rio i Vidic. To znaczy, że Brown powinien wystąpić na prawej obronie.
Chelsea: Nie zagrają Ballack i Sheva, ale trudno powiedzieć czy to duże straty dla The Blues. Zdecydowanie większy problem to nieobecność Carvalho. Gdy razem grają Terry i Portugalczyk to bardzo ciężko ich przejść. Jednak rzadko w tym sezonie grali w tym zestawieniu. Więc pewnie na środku defensywy z kapitanem zagra Essien. No bo wątpie, żeby Jose zaufał znowu Kanibalowi :wink:

Mam nadzieję na ładny mecz i przede wszystkim zwycięstwo! :twisted:

Ebi napisał(a):Liverpool, która jest (niespodzianka!) najbardziej utytułowanym angielskim zespołem

niespodzianka?
United Road, take me home
To the place, I belong
To Old Trafford, to see United
Take me home, United road
Cris7
Kapitan
Kapitan

Postprzez Faucon So 19.05.2007 11:25

Mam nadzieje, że "boski żoze" zostanie z jednym pucharem na koniec sezonu (puchar ligii). Manchester jest faworytem i mysle, że nie bez powodu. W Chelsea jest mały szpitali i bedą musieli lekko pokombinować ze składem, a może im to nie wyjsć na dobre.
"Jeśli chcesz pokoju, szykuj się do wojny."

Visca el Barca !!!
Faucon
Trampkarz
Trampkarz

Postprzez Mefiu So 19.05.2007 11:37

Ebi napisał(a):Najlepsze ekipy w Anglii? Spoko są to mistrzowie z ostatnich trzech lat, mistrz i wicemistrz, ale przecież drugi raz w przecięgu trzech sezonów w finale LM gra Liverpool, która jest (niespodzianka!) najbardziej utytułowanym angielskim zespołem i klub pokroju Chelsea może mu co najwyżej buty czyścić (raptem 3 mistrzostwa z czego dwa za Romka).

Po pierwsze, nie jest to żadna niespodzianka, podobnie jak to, że od czasu powstania Premier League Liverpoolowi nie dane było ani razu wygrać wyścigu po mistrzostwo (ile to już? 17 lat?!).
W dodatku tutaj kolega mówi o bieżącej sytuacji, a Ty nadal żyjesz historią, to tak dla wyjaśnienia.
A kończąc ten OT, chciałbym zwrócić uwagę na to, że chcąc osiągnąć 'coś' w Lidze Mistrzów, trzeba poświęcić grę na innych fronatach, i tak tym sposobem The Reds odpadli w ćwierćfinale FA Cup, a w wyścigu o mistrzostwo Anglii zostali w tyle (chociaż jak spojrzeć na występy United w tym roku, jakoś można grać z powodzeniem na trzech frontach :P ).

Przed nami finał najsatrszych rozgrywek na świecie. W United panuje rewelacyjna atmosfera po zdobyciu mistrzostwa i mam nadzieję, że z dodatkową mobilizacją nasi zawodnicy podejdą do tego meczu. Szczególnie, że finał rozgrywany będzie na Wembley, bo jak pamiętamy Cardiff było dla nas mało szczęśliwe w ostatnim finale z Arsenalem. I ten, niestety przykry dla nas mecz mają w pamięci szczególnie Rio, Cristiano czy Giggsy.

Cris7 - podobno wystąpić nie ma również Obi Van Kenobi... tfffu, Obi Mikel :lol: Mówi się również o absencji Ashley Cole'a.
Wszystko przemawia za nami i mam nadzieję, że obejrzymy znakomite widowisko, z którego zwycięsko wyjdzie ekipa Red Devils.

Skład jakiego się spodziewam:
vdS - Brown, Ferdinand, Vidić, Evra (Heinze) - Ronaldo, Carrick, Scholes, Giggs - Rooney, Smith(Solskjaer)

Skład Chelsea?:
Cech - Ferreira, Terry, Essien, Cole - Makelele, Diarra - Cole, Lampard, Kalou - Drogba

Glory, Glory Man United :!: :twisted:
Take me home, United road, to the place I belong...
Mefiu
First love...United

Postprzez RóżA So 19.05.2007 11:54

Manumef napisał(a):I ten, niestety przykry dla nas mecz mają w pamięci szczególnie Rio, Cristiano czy Giggsy.

Ja tutaj na pierwszym miejscu postawiłbym Scholesa :wink:

Wielkimi krokami zbliża się mecz ostatecznie zamykający rozgrywki w Anglii w bieżącym sezonie. Zmierzą się dwie najlepsze angielskie ekipy dwóch ostatnich lat- Manchester United podbudowany tryumfem w Premiership, oraz Chelsea, chcąca się odegrać właśnie za końcowy rezultat w Premier League. Faworyta wskazywał nie będę, ponieważ według mnie obie ekipy mają identyczne szanse na zwycięstwo. Chelsea pomimo absencji kilku podstawowych graczy ma w zanadrzu równie dobrych rezerwowych, więc nie bagatelizowałbym aż tak tego problemu :] Kibicował będę mimo wszystko Manchesterowi, chyba wszyscy wiemy dlaczego :P
Obrazek
Obrazek
RóżA
Kapitan
Kapitan

Postprzez BaSSu So 19.05.2007 12:37

Niewątpliwie ten mecz będzie ucztą kibica. Angielska prasa rozpisuje się na kilka stron o tym pojedynku. Jestem przekonany, że nie będą to ''piłkarskie szachy" tylko szybki i ciekawy mecz. Manchester United moim zdaniem powinien w nim wygrać, bo przegrana wzbudziła by niepokój przed następnym sezonem, a tak piłkarze mogliby spokojnie udać się na swoje długo oczekiwane urlopy (albo na mecze reprezentacji :P ) Zawodnicy sami udzielają swoich komentarzy odnośnie meczu. Z jednej strony Cole, który coś tam wspomina że w 94 jako 12 latek oglądał porażkę Chelsea, z drugiej Giggs, któremu ciągle mało zdobyczy pucharowych. Jose Mourinho standardowo truje o tym że nie ma kim grać i że w ataku zagra Hilario, a ma przecież mocną ławkę rezerwowych. Mecz poprowadzi pan Steve Bennett budzący wielki szacunek wśród zawodników, więc do sędziowania zapewne nie będziemy mogli mieć pretensji.

Przypuszczalne składy:

Chelsea
Cech, Hilario, Cudicini, Geremi, Ferreira, A Cole, Terry, Boulahrouz, Diarra, Makelele, Obi, Lampard, Essien, Kalou, Wright-Phillips, Bridge, Robben, Drogba, Sahar.

Manchester United
Van der Sar, Kuszczak, Brown, O'Shea, Ferdinand, Vidic, Evra, Heinze, Ronaldo, Scholes, Carrick, Fletcher, Giggs, Richardson, Eagles, Rooney, Smith, Solskjaer.

Tak więc kibicie kupować skrzynki z piwem, bo będzie się działo:beer:

A tak na marginesie. Nie wiem jak można porównywać La i Rozgrywki Premiership z LM. To zupełnie inne imprezy i rządzą się swoimi prawami. Liverpool mistrzem kraju był jakieś 20 lat temu a w LA regularnie odpada. Manchester walczy na wszystkich frontach w tym sezonie razem z Chelsea i dlatego należy się im większy szacuneczek ( a w LM też daleko zaszli ).

GLORY GLORY MANCHESTER UNITED!!!:twisted:
BaSSu
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez myhalek_acm So 19.05.2007 12:50

W tym meczu faworyt to niewątpliwie Manchaster.Lecz ja stawiam na Chelsea.Nie mam okreslonych powodow ale tak mysle a ostatnio ma mnosa bo troche kaski trafilem u buka :P Trzymam kcuki za to ze bedzie dobry mecz i do 90 min remis 8)
Noi del Milan siamo qua e per voi non c'e pieta :boruta:
myhalek_acm
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Ebi So 19.05.2007 14:11

Manumef napisał(a):
Ebi napisał(a):Najlepsze ekipy w Anglii? Spoko są to mistrzowie z ostatnich trzech lat, mistrz i wicemistrz, ale przecież drugi raz w przecięgu trzech sezonów w finale LM gra Liverpool, która jest (niespodzianka!) najbardziej utytułowanym angielskim zespołem i klub pokroju Chelsea może mu co najwyżej buty czyścić (raptem 3 mistrzostwa z czego dwa za Romka).

Po pierwsze, nie jest to żadna niespodzianka, podobnie jak to, że od czasu powstania Premier League Liverpoolowi nie dane było ani razu wygrać wyścigu po mistrzostwo (ile to już? 17 lat?!).
W dodatku tutaj kolega mówi o bieżącej sytuacji, a Ty nadal żyjesz historią, to tak dla wyjaśnienia.

Słowo "niespodzianka" w nawiasie to ironia.

Ja nadal uważam, że dwa najlepsze kluby w Anglii to Liverpool i Manchester. Chelsea w tym roku odpadła z Liverpoolem właśnie w LM, mistrzostwo zaś przegrała z Manchesterem, który może jeszcze wygrać Puchar Anglii. Liverpool być może zostanie także najlepszym klubem Europy w obecnym sezonie (po raz drugi w ostatnich trzech latach) i dla mnie w bieżącej sytuacji dwa najlepsze angielskie kluby w tym sezonie to jednak Manu i Liverpool.
Obrazek
Ebi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Cris7 So 19.05.2007 14:53

Bassu napisał(a):Przypuszczalne składy:

Chelsea
Cech, Hilario, Cudicini, Geremi, Ferreira, A Cole, Terry, Boulahrouz, Diarra, Makelele, Obi, Lampard, Essien, Kalou, Wright-Phillips, Bridge, Robben, Drogba, Sahar.

Manchester United
Van der Sar, Kuszczak, Brown, O'Shea, Ferdinand, Vidic, Evra, Heinze, Ronaldo, Scholes, Carrick, Fletcher, Giggs, Richardson, Eagles, Rooney, Smith, Solskjaer.

:lol:

Manumef, co do absencji Cole'a to też nie jest ogromne osłabienie Chelsea. Bo Bridge nie jest słaby. Ma zdecydowanie lepsze od Cole'a dośrodkowanie. Ale w odbiorze jest gorszy.

myhalek_acm, ja bym wolał żeby nie było karnych. Mając w pamięci wspominany już tu wcześniej finał z Arsenalem :oops:
United Road, take me home
To the place, I belong
To Old Trafford, to see United
Take me home, United road
Cris7
Kapitan
Kapitan

Postprzez BaSSu So 19.05.2007 14:57

Cris7
Mówiłem o szerokiej kadrze z łąwka rezerwowych.
BaSSu
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez mistyk So 19.05.2007 18:43

Mecz w pierwszych 90 minutach sredni. Malo okazji do zdobycia bramki. W dogrywce juz duzo lepszy. Gracze United nawet mysleli, ze zdobyli gola bo Cech wpadl z pilka do bramki :D Sedzia jednak uznal, ze pilka nie przekroczyla calym obwodem linii bramkowej. Ja jednak widzialem tam faul Gigsa na Cechu, dzieki czemu Petr wpadl do bramki.

Gratulacje dla Chelsea. Widac bylo, ze bardziej im zalezy na zdobyciu tego trofeum niz Manchesterowi, ktory widac zadowolil sie juz mistrzostwem Anglii.

Ten Obi van Kenobi zagral dzisiaj naprawde przyzwoite zawody. Czym mnie rowniez zaskoczyl.

Czy gral dzisiaj Ronaldo? Portugalczyk w wielkich meczach nie blyszczy tak jak w meczach z druzynami slabszymi.

Swietna zmiana tez Fergusona - Alan Smith, ktory wyroznil sie dzisiaj tym, ze 2 razy ostro sfaulowal, za co obejrzal jedna kartke a mogl nawet dwie.

Musze zmienic swoje zdanie o Drogbie po tym sezonie. W przeszlosci zdecydowanie go nie docenialem. Zgranie Lapmarda przy bramce rowniez bardzo ładne.
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez kaczy So 19.05.2007 18:47

ogladam wlasnie na Canal+ relacje z tego hotelu mariot ...

Nie wiem skad sie ci ludzie tam wzieli :lol: ale jak redaktorka robila wywiad z gosciem z Londynu to w tle faceci całowali sie po rękach , macali po brzuchu :roll: .

Czyżby parada równosci tam sie zjawila :shock:
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Bask So 19.05.2007 23:07

W 1 połowie były to typowe „piłkarskie szachy”. Żadna z drużyn nie próbowała mocniej zaatakować i było mało sytuacji dla obydwu drużyn. W drugiej połowie mecz się ożywił i obydwie drużyny miały trochę sytuacji. Jednak żadnej z nich nie udało się strzelić bramki i do wyłonienia zwycięzcy potrzebna była dogrywka. Pod koniec drugiej połowie dogrywki bardzo ładną akcję przeprowadzili Drogba oraz Lampard. Ten ostatni obsłużył reprezentanta WKS idealnym podaniem i Didier bardzo przytomnie trafił w bramkę.
Z Chelsea można wyróżnić Drogbę, Obi Mikela oraz Wrighta Philipsa. Słabiej zagrał Ronaldo, a jeszcze gorzej Giggs, który miał bardzo dużo niecelnych podań oraz nieudanych dryblingów.

Chelsea została najbardziej utytułowaną drużyną z Anglii w sezonie 2006/2007 dzięki zwycięstwu w Pucharze Anglii oraz Pucharze Ligi.
Guardiola"Athletic to po Barcelonie moja ulubiona drużyna" \o/
Bask
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Następna strona

Powrót do Anglia