To widać że trzeba coś konkretnego napisać o spotkaniu
VS
Mecz odbędzie się ponownie na Wembley 5 sierpnia. Zapowiada się kolejne wielkie starcie dwóch najlepszych drużyn poprzedniego sezonu w Premiership Chelsea Londyn i Manchesteru United.
Ostatni mecz tych zespołów w sezonie odbył się na Wembley w finale Fa Cup w którym minimalnie lepsi okazali się gracze Mourinho wygrywając 1-0 po dogrywce strzelcem bramki był nie zawodny w tamtym sezonie Didier Drogba. Mecz był wyrównany i żadna ekipa nie mogła narzucić swojego stylu gry. Chelsea okazała się sprytniejsza i zwyciężyła.
Obie ekipy dokonały kilku wzmocnień Chelsea między innymi pozyskała za darmo Claudio Pizarro, Tal Ben Haim, Steve Sidwell. Jedyny piłkarz za którego musieli płacić to Florent Malouda. Odszedł na razie tylko Njitap Geremi i Khalid Boulahrouz. Ważą się losy Robbena który prawdopodobnie przejdzie do Madrytu i nie wystąpi w tym spotkaniu. Podsumowując Chelsea jest troszkę lepsza niż w poprzednim sezonie, wreszcie ma zawodników typowych na ławkę i w razie potrzeby mogą oni wejść do pierwszego składu. Mourinho nie musi się więc martwić o ławkę rezerwowych bo będzie miał ich pod dostatkiem.
Manchester zasilili przede wszystkim piłkarze z talentem jak Anderson czy Nani, dodając do tego Owena Hargreavesa który będzie usilnie walczyć o to by znaleźć się pierwszej jedenastce to można powiedzieć że Manchester niczym nie ustępuje Chelsea. Odeszło też kilku mniej znanych piłkarzy którzy nie byli jakimiś mocnymi ogniwami albo woogule nie grali w poprzednim sezoni David Jones, Kieran Richardson, Rossi nie wiem jak się ma sprawa ze Smithem jednak on raczej nie zagra. Dołączyć ma także już w najbliższych dniach Tevez jednak on raczej też nie zagra. Jeżeli kogoś nie dopatrzyłem to przepraszam to bazuje tylko na mojej wiedzy. Nie jestem w końcu fanem ani jednej ani drugiej drużyny.
Chelsea wygrała Charity Shield trzykrotnie w latach 1955, 2000, 2005. Manchester ma zwycięstw znacznie więcej bo aż 15 w latach 1908, 1911, 1952, 1956, 1957, 1965, 1967, 1977, 1983, 1990, 1993, 1994, 1996, 1997, 2003.
Podsumowując spotkanie zapowiada się naprawdę dobrze i nie można mówić o żadnym lekceważeniu rywala a tym bardziej odpuszczaniu takiego spotkania doskonale o tym wie Ferguson jak i Mourinho. Wystawią najsilniejsze składy jakie posiadają na obecną chwilę i będą walczyć do ostatniej minuty o to kto będzie mógł postawić w swojej gablotce Tarczę dobroczynności za sezon 2007-2008. Mecz oczywiście będzie transmitowany na Canal Plus Sport o godzinie 16.00 więc szczęśliwcy posiadający ten kanał (czyli np. ja

) mogą odliczać już godziny do rozpoczęcia tego spotkania... Niech wygra lepszy...