Premier League 2009/2010

Wszystko o piłce w Anglii - Zawodnicy, Kluby, Reprezentacja, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia związane z piłką.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Ligę w tym roku wygra

Manchester United
19
30%
Liverpool
3
5%
Chelsea
27
43%
Arsenal
10
16%
Everton
2
3%
Aston Villa
0
Brak głosów
Manchester City
1
2%
Tottenham
0
Brak głosów
ktoś inny ...
1
2%

Liczba głosów : 63

Re: Kto wygra Premier League w sezonie 09/10

Postprzez Logan Śr 12.08.2009 11:32

MU był faworytem, wygrał zawody, więc naturalne, że wywiązał się doskonale.

A co do Liverpoolu, to ja widziałem jak w zeszłym sezonie ratował ich i Stevie, i Torres, i Kuyt, i Benayoun i tak całą kadre można wymienić :lol: Mają doświadczenie i zgranie z poprzedniego sezonu, tego samego świetnego trenera i są głodni sukcesu, więc skazywanie ich na porażkę z powodu odejścia jednego zawodnika jest pozbawione sensu.
"We want to win but with our own style"
Logan
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Elfin Śr 12.08.2009 12:34

Zupełnie nie rozumiem tego całego braku wiary w Kanonierów. Może zeszły sezon mieli nienajlepszy - przez moment mogli nawet wylecieć poza pierwszą 4 Premiership, a w LM dostali baty od MU, ale dlaczego wszyscy wróżą co będzie w tym przez pryzmat poprzedniego? Jeśli tylko kontuzje ominą kluczowych graczy, to kto wie?
So what if you can see the darkest side of me?
No one will ever change this animal I have become...
Help me believe it's not the real me...
Somebody help me tame this animal!
Elfin
Skład C
Skład C

Postprzez Logan Śr 12.08.2009 12:54

Jaki brak wiary? Jasne że jesteśmy w stanie wygrać ligę (więcej - liczę że tak się stanie), ale patrząc na to jak wygląda u nas środek obrony i patrząc na coroczna plagę kontuzji (która powoli się zaczyna) nie zaliczam Arsenalu do faworytów do zdobycia mistrzostwa.
Logan
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez red85 Śr 12.08.2009 13:37

Zupełnie nie rozumiem tego całego braku wiary w Kanonierów.

Czy aż tak trudno zrozumieć, że z drużyn aspirujących do Mistrzostwa mają największe dziury? Jesli również weźmiemy pod uwagę dużo słabszą ławkę rezerwowych AFC w porównaniu do CFC i United, to mamy obraz drużyny, która nie powinna włączyć się do walki o majstra. Tak wygląda sytuacja na tą chwilę. Futbol jednak ma to do siebie, że potrafi zaskakiwać. Najlepiej wiedzą o tym fani United. Nie chcę już cofać o 10 i więcej lat, ale wszyscy chyba doskonale pamiętamy sezon 2006/2007. Mało kto wierzył wtedy, że drużyna wzmocniona "tylko" Evrą, Vidicem oraz Carrickiem(ci dwaj pierwsi przyszli wprawdzie wcześniej, ale regularnie grać zaczęli dopiero od sezonu 06/07) sięgnie w pięknym stylu po Mistrzostwo.

Wszystko wyjdzie w praniu, ale uczciwie trzeba przyznać, że Arsenal nie wydaje się być w gronie głównych faworytów ligi.
red85
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez michal2 Śr 12.08.2009 14:24

A ogladales jakis mecz Arsenalu w poprzednim sezonie? Widziales na jak przecietnym poziomie gral pilkarz zwany Denilsonem? Widziales ile Songowi brakuje do najlepszych defensywnych pomocnikow? Widziales ile meczow gral cienki Diaby? Widziales ile Walcott gral w pierwszym skladzie gdy byl zdrowy?
Mamy dobry atak w 4-3-3 Arshavin-Eduardo-vPersie i to tyle.
Pomoc jest cieniutka. Sam Fabregas nic nie zdziala. Teraz beda z nim grac Song i Denilson. Porazka. Rosicky znowu kontuzja i nie wiadomo ile meczow bedzie w stanie zagrac. Nasri to rowniez nie jest pilkarz poki co na walke o mistrzostwo.
Porownujac nasza pomoc z sezonu prawie-mistrzowskiego (2007/2008) Rosicky-Flamini-Fabregas-Hleb, to dzisiejsza pomoc to totalna porazka. Dodac do tego obrone ktorej srodek jest tez wyraznie slabszy od top3 i to tyle szans na mistrzostwo.

Jak dla mnie to klasowy defensywny pomocnik+Hangeland i gramy o mistrzostwo. Bez tego 4 miejsce.

Taki Denilson nie mialby miejsca na lawce w MU czy Chelsea a Song co najwyzej na lawce, razem z Walcottem. Diabyego nikt by tam nie trzymal po tym jak przez 3 lata nie widac po nim grama rozwoju. Eboue tez nikt by tam nie wpychal na skrzydlo.
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Logan Śr 12.08.2009 15:02

michal2 napisał(a):

A ogladales jakis mecz Arsenalu w poprzednim sezonie? Widziales na jak przecietnym poziomie gral pilkarz zwany Denilsonem? Widziales ile Songowi brakuje do najlepszych defensywnych pomocnikow? Widziales ile meczow gral cienki Diaby? Widziales ile Walcott gral w pierwszym skladzie gdy byl zdrowy?
Mamy dobry atak w 4-3-3 Arshavin-Eduardo-vPersie i to tyle.
Pomoc jest cieniutka. Sam Fabregas nic nie zdziala. Teraz beda z nim grac Song i Denilson. Porazka. Rosicky znowu kontuzja i nie wiadomo ile meczow bedzie w stanie zagrac. Nasri to rowniez nie jest pilkarz poki co na walke o mistrzostwo.
Porownujac nasza pomoc z sezonu prawie-mistrzowskiego (2007/2008) Rosicky-Flamini-Fabregas-Hleb, to dzisiejsza pomoc to totalna porazka. Dodac do tego obrone ktorej srodek jest tez wyraznie slabszy od top3 i to tyle szans na mistrzostwo.

Jak dla mnie to klasowy defensywny pomocnik+Hangeland i gramy o mistrzostwo. Bez tego 4 miejsce.

Taki Denilson nie mialby miejsca na lawce w MU czy Chelsea a Song co najwyzej na lawce, razem z Walcottem. Diabyego nikt by tam nie trzymal po tym jak przez 3 lata nie widac po nim grama rozwoju. Eboue tez nikt by tam nie wpychal na skrzydlo.

Komuś się tu taśma zacięła.

red85 napisał(a): Jesli również weźmiemy pod uwagę dużo słabszą ławkę rezerwowych AFC w porównaniu do (...) United

Arsenal ma na pewno lepszych zmienników na 5 pozycjach - atak, boki obrony i bramka. :) Na reszcie albo MU ma przewagę albo jest to kwestia dyskusyjna.
5/11 to prawie połowa, wiec twierdzenie o zdecydowanej wyższości ławki MU (jeżeli w ogóle United ma tu przewagę) jest bajką.
Logan
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez red85 Śr 12.08.2009 15:39

Boki obrony - Brown/O'Shea, Fabio, Rafael, Neville.

Kogo ma Arsenal na łąwce lepszego od ww?

Bramka jest dla mnie kwestią dyskusyjną.

Foster - Rafael, Evans, Brown, Fabio - Anderson, Giggs, Scholes(Hargreaves/Gibson) - Park, Owen,Welbeck

Wygląda nieźle.
red85
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Logan Śr 12.08.2009 16:07

red85 napisał(a):Boki obrony - Brown/O'Shea, Fabio, Rafael, Neville.

Eboue, Silvestre. Gibbs i Traore są na pewno lepsi niz Fabio i Rafael, bo talent maja niemniejszy a doświadczenie większe, szczególnie jeśli chodzi o Armanda. Od neville'a pewnie też, bo ostatnio widziałem że rywala potrafi zatrzymać jedynie faulem. Nic mnie nie przekona że jest inaczej. :)

red85 napisał(a):Foster - Rafael, Evans, Brown, Fabio - Anderson, Giggs, Scholes(Hargreaves/Gibson) - Park, Owen,Welbeck

Fabiański - Eboue, Djourou, Silvestre, Traore/Gibbs - Nasri, Diaby, Denilson - Vela, Eduardo, Bendtner
Ostatnio edytowano Śr 12.08.2009 16:13 przez Logan, łącznie edytowano 1 raz
Logan
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez OstatniSkaut Śr 12.08.2009 16:10

Logan napisał(a):
red85 napisał(a):Boki obrony - Brown/O'Shea, Fabio, Rafael, Neville.

Eboue, Silvestre. Gibbs i Traore są na pewno lepsi niz Fabio i Rafael, bo talent maja niemniejszy a doświadczenie większe, szczególnie jeśli chodzi o Armanda. Nic mnie nie przekona że jest inaczej. :)

red85 napisał(a):Foster - Rafael, Evans, Brown, Fabio - Anderson, Giggs, Scholes(Hargreaves/Gibson) - Park, Owen,Welbeck

Fabiański - Eboue, Djourou, Silvestre, Traore/Gibbs - Nasri, Diaby, Denilson - Vela, Eduardo, Bendtner

po co dyskusja , nawet jesli zmienników ma lepszych Arsenal , choc wątpi - to pierwsze jedynastki i tak uformują miejsca ligowe podobne do zeszłorocznych i po co klotnie o zmienników :)
OstatniSkaut
Skład C
Skład C

Postprzez michal2 Śr 12.08.2009 16:13

Nic mi sie nie zacielo Logan. Po prostu odnioslem sie do wypowiedzi Elfina o braku wiary w Arsenal.

Nasri, Diaby, Denilson

Ahh, zeby oni byli rezerwowymi to ja bym sie cieszyl. Tylko czesto Denilson grywal za Songa a Rosicky wiadomo. Diaby-bez komentarza bo granie nim to zwykla strata czasu. Lepiej dac jego minuty Wilsherowi i Ramseyowi ktorzy przynajmniej sie rozwijaja.

No i Eduardo na dluzsza mete musi byc w pierwszej 11. Walcott regularnie w 11 to oslabienie. Lepiej to szlo w sezonach 06/07+07/08 gdy wchodzil z lawki. Podobnie jest z Bendtnerem-wiecej pozytku jak wejdzie po 70 minutach niz gdy gra od poczatku.
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Logan Śr 12.08.2009 16:21

OstatniSkaut napisał(a): i po co klotnie o zmienników :)

Jednego posta napisałem, który pokazuje że red jest w błędzie i tyle.
Logan
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez red85 Śr 12.08.2009 16:38

Eboue, Silvestre.

Że niby Sylwek jest lepszy od O'Shea, tudzież Browna? :lol: Co do Eboue mam też spore wątpliwości.

Gibbs i Traore są na pewno lepsi niz Fabio i Rafael

Ta pewność jest chyba tylko u Ciebie. Przypomnę, że Rafael został nominowany do najlepszych młodych zawodników PL sezonu 08/09. Być może mam słabą pamiętać, ale w gronie nominowanych nie było "z pewnością lepszych i bardziej doświadczonych" Traore i Gibbsa?

bo talent maja niemniejszy a doświadczenie większe, szczególnie jeśli chodzi o Armanda

Nie wiem jak mierzysz talent, więc dyskutować z tym nie będę. Doświadczenie - hmmm. Gibbs to na pewno bardzo doświadczony gracz. Rozegrał w swojej całej karierze w PL - bagatela - 15 meczów. To o 1 spotkanie mniej niż ten mało doświadczony Rafael. :lol: Traore również bije na głowę doświdczeniem młodego Brazylijczyka - rozegrał od niego całe (uwaga!) 7 spotkań więcej w PL. :shock:

A Fabio jest jeszcze od swojego bliźniaka lepszy 8)

Jednego posta napisałem, który pokazuje że red jest w błędzie i tyle.

Fakt, jestem w błędzie :rotfl:
red85
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Elfin Śr 12.08.2009 16:42

Jeśli chodzi ławkę to prawie każda drużyna wypada blado przy MU.

Brak dobrego defensywnego pomocnika można byłoby częściowo zatuszować zagęszczając środek pola - np. cofając Arshavina do jednej linii obok Fabregasa, a w ataku wrzucić Van Persiego z Velą/Walcottem/Eduardo i grać 4-4-2. Chociaż z tego, co mi wiadomo, to Wenger jeszcze planuje jakiś zakup DM, hm?

A kontuzja Rosicky'ego to "tylko" kilka tygodni w plecy - robi różnicę w porównaniu z poprzednimi 18. miesiącami, więc może da radę coś pożytecznego w tym sezonie ugrać.

Nasri nie jest aż takim cieniasem, jak piszesz - zapominasz, że to jego pierwszy sezon w lidze angielskiej: rzadko który zawodnik przychodzi i od razu rzuca na kolana. Jak było z Ronaldo? Kiedy zaczynał w MU, nie powiedziałbym, że osiągnie taki poziom, a potem się nagle zrobił najlepszym piłkarzem globu.

A tak z innej beczki, jak już jesteśmy przy kontuzjach, defensywnych pomocnikach, ławce rezerwowych itp. Dobija mnie sytuacja Hargreavesa. To jeden z moich ulubionych zawodników - niesamowicie utalentowany i wszechstronny, a powoli tracę nadzieję, że odegra jeszcze jakąś kluczową rolę w MU. A szkoda, bo po odejściu Crisa mógłby okazjonalnie gościć na prawym skrzydle; przy kontuzjogenności Gary'ego i braku doświadczenia Rafaela, mógłby pykać na prawej obronie, a przy starzejącym się Scholesie, czy losowo grającym Andersonie, mógłby rządzić w środku pola z Carrickiem, czy Fletcherem.
So what if you can see the darkest side of me?
No one will ever change this animal I have become...
Help me believe it's not the real me...
Somebody help me tame this animal!
Elfin
Skład C
Skład C

Postprzez OstatniSkaut Śr 12.08.2009 16:57

red85 napisał(a):
Gibbs i Traore są na pewno lepsi niz Fabio i Rafael

Ta pewność jest chyba tylko u Ciebie. Przypomnę, że Rafael został nominowany do najlepszych młodych zawodników PL sezonu 08/09. Być może mam słabą pamiętać, ale w gronie nominowanych nie było "z pewnością lepszych i bardziej doświadczonych" Traore i Gibbsa?

i Fabio nie gra pewnie tylko dlatego ze na lewej biega Evra , a raczej ciezko takiego tuza wygryzc
OstatniSkaut
Skład C
Skład C

Postprzez boskigonzo Śr 12.08.2009 17:22

Eboue, Silvestre. Gibbs i Traore są na pewno lepsi niz Fabio i Rafael, bo talent maja niemniejszy a doświadczenie większe, szczególnie jeśli chodzi o Armanda. Od neville'a pewnie też, bo ostatnio widziałem że rywala potrafi zatrzymać jedynie faulem. Nic mnie nie przekona że jest inaczej.

Zniesmaczyles mnie w tym momencie...
boskigonzo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Anglia