Okulary, czy soczewki?

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem. Tutaj możecie też pisać wszelkie sugestie związane z forum i serwisem.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Okulary, czy soczewki?

Postprzez Biszkopt Pt 10.12.2010 12:37

Od kilku lat noszę okulary. Musze jednak przyznac, że często przeszkadza mi to w grze w piłkę. Zastanawiam się, co móglbym zrobić, aby móc grać na maksymalnych obrotach. Myślicie, że soczewki by się sprawdziły? Do tej pory nigdy nie myślałem nad takim rozwiązaniem, ale od tego sezonu zacząłem grać w amatorskim klubie, więc wszystko się zmieniło.
Biszkopt
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Re: Okulary, czy soczewki?

Postprzez (L)oczkerson Pt 10.12.2010 13:01

Myślicie, że soczewki by się sprawdziły?

a masz jakieś wątpliwości?
"Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć"
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Biszkopt Pt 10.12.2010 13:15

Pytam, bo nigdy z nich nie korzystałem i nie wiem, czy to byłby dobry sposób na to, aby uprawiać sport...
Biszkopt
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Postprzez (L)oczkerson Pt 10.12.2010 13:26

Lepszy niż okulary. Nie rozwalą ci nosa czy łuku brwiowego, nie ograniczają widoczności w deszczu, nie boisz się przy trudnych główkach, że polecą gdzieś pod nogi innym. Co najwyżej mogą Ci wypaść, ale to szanse na na to nie są wielkie, a taka jednodniowe soczewki kosztuje jakieś 2 złote, wiec nawet jeśli Ci wypadnie nie zbankrutujesz.
Przejdź się do okulisty, zrób sobie badania, zagraj parę razy. Na pewno nie będziesz żałował, a nawet jeśli wielkiej kasy na tym nie stracisz.
"Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć"
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Biszkopt Pt 10.12.2010 15:18

Ok, tak więc zapisze się do okulisty i postaram się szybko to załatwic;)
Biszkopt
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Postprzez MGiggs Pt 10.12.2010 15:34

Nawet sie nie zastanawiaj.Dla mnie soczewki to wynalazek 100 lecia :wink: . Sam nosze od 6 lat i jestem niesamowicie zadowolony, fantastyczne do uprawiania sportu i woogóle funkcjonowania.
If I had to choose between dribbling past 5 players and scoring from 40 yards at Anfield or shagging Miss World,it’d be a hard choice. Thankfully, I’ve done both.
MGiggs
Kapitan
Kapitan

Postprzez Zack Wt 14.12.2010 0:16

Będzie problem na początku z wkładaniem soczewek, niektóre osoby mają awers do dotykania swoich oczu... Ale na pewno ułatwi to uprawianie sportu. O jednorazowych soczewkach przyznam się, że nie słyszałem ale to może dla tego, że mam nietypowe schorzenie (astygmatyzm) i może po prostu na to nie ma jednorazówek...
Zack
Skład C
Skład C

Postprzez emdżej Wt 14.12.2010 0:36

Zack napisał(a):mają awers do dotykania swoich oczu

Awers - 1. «przednia strona monety lub medalu»
2. «prawa, wierzchnia strona czegoś»

Awersja - «silne uczucie niechęci»
Obrazek
emdżej
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Zack Wt 14.12.2010 1:23

emdżej napisał(a):
Zack napisał(a):mają awers do dotykania swoich oczu

Awers - 1. «przednia strona monety lub medalu»
2. «prawa, wierzchnia strona czegoś»

Awersja - «silne uczucie niechęci»

1. nadgorliwy
znaczenie: 1. przesadnie pilny; 2. wysuwający sie przed innych (znaczenie pejoratywne) :roll:
Zack
Skład C
Skład C

Postprzez MGiggs Wt 14.12.2010 1:28

E tam po tygodniu wsadzi sobie palca do oka.Jak dobry optyk mu dobierze to bedzie je zapominał nawet na noc wyjmowac.Ja pamiętam 1 raz jak mi mila Pani wsadzila soczewke do oka, dziwne uczucie ale po minucie-wspaniale uczucie.Naprawde nawet sie nie zastanawiaj.
If I had to choose between dribbling past 5 players and scoring from 40 yards at Anfield or shagging Miss World,it’d be a hard choice. Thankfully, I’ve done both.
MGiggs
Kapitan
Kapitan

Postprzez Riddick Wt 14.12.2010 2:26

Nie ma nawet co się zastanawiać, sam również noszę soczewki już kawałek czasu i uwierz że w porównaniu z okularami to niebo a ziemia.
Obrazek

GRANDE MILAN
Riddick
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez bartbuks Wt 14.12.2010 2:41

Pamiętam jedną masakryczną imprezę u mnie w mieszkaniu. Piliśmy całą noc i kumpel przed zaliczeniem zgonu zdjął soczewki. Ponieważ nie miał etui, to włożył je do kieliszka z wodą. Bezcenna była mina kolejnego ziomka, który dostał kolejkę do ów pojemnika i w pijackim amoku wypił jego całą zawartość. Nieświadomie. Rano Jose nie był szczęśliwy z tego powodu :D
Obrazek
bartbuks
Alfons z Cymerii
Alfons z Cymerii

Postprzez Diamen23 Wt 14.12.2010 10:59

noszę 4 lata. Dużo pozytywów, ale też wady:
-jak jeździłem na jakiś festiwal albo na koncert to ciężko było zdejmować i wkładać soczewki
-ciężko się przepsać np. w pociągu podczas dużej podróży
-na imprezie to samo, a jak już zgona zaliczę to też oczy bolą jak całą noc śpie w soczekwach
-strasznie nieprzyjemne uczucie jak jakiś piach albo coś w tym stylu wpadnie do oka
-ostatnio też soczewka wpadła mi za powiekę i 15 minut się męczyłem żeby ją wyciągnąć.

Ogólnie bardzo polecam, bo normalnie do szkoły i na codzień są świetne, gorzej na jakieś wycieczki.
Obrazek
Diamen23
Kapitan
Kapitan

Postprzez kwitekewelina Wt 21.12.2010 12:11

ja osobiście wolę okulary, ponieważ szkła mnie uczulają i jeszcze nie trafiłam na takie po których moje oczy wyglądały by normalnie , zawsze po ściągnięciu mam oczy jak królik :cry:
kwitekewelina
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Postprzez kamykowski Wt 21.06.2011 22:05

Diamen23 napisał(a):noszę 4 lata. Dużo pozytywów, ale też wady:
-jak jeździłem na jakiś festiwal albo na koncert to ciężko było zdejmować i wkładać soczewki
-ciężko się przepsać np. w pociągu podczas dużej podróży
-na imprezie to samo, a jak już zgona zaliczę to też oczy bolą jak całą noc śpie w soczekwach
-strasznie nieprzyjemne uczucie jak jakiś piach albo coś w tym stylu wpadnie do oka
-ostatnio też soczewka wpadła mi za powiekę i 15 minut się męczyłem żeby ją wyciągnąć.

Ogólnie bardzo polecam, bo normalnie do szkoły i na codzień są świetne, gorzej na jakieś wycieczki.

Zgadzam się, soczewki mają plusy i minusy. Ja się nie przekonałem do soczewek. Na szczęście mam małą wadę, dlatego nie przeszkadza mi kiedy zdejmuję okulary. Jeżeli masz sporą wadę i przeszkadza Ci, gdy grasz bez okularów to idź do dobrego okulisty i zamów soczewki :)
kamykowski
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Następna strona

Powrót do Hyde Park