Poradnik kulinarny

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem. Tutaj możecie też pisać wszelkie sugestie związane z forum i serwisem.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Re: Poradnik kulinarny

Postprzez mzatlanta Śr 28.12.2011 5:26

Salatka Swiateczna (ja ja robie na wszelkie mozliwe swieta :) ) z awokado:

Skladniki: Awokado (co do ilosci, to zalezy kto na ile osob robi, ja na 2 osoby z malym apetytem robie z dwoch duzych owocow awokado i na dwa razy wystarcza- pozostale skladniki podaje na ta sama ilosc, dla czterech osob byloby więc dwa razy tyle skladnikow etc.) a więc 2 srednie, puszka kukurydzy (ja lubie Bonduelle), ogorki kiszone- tak okolo 30 deko na ta ilosc, zalezy, na ile kwasne kto lubi. Szynka lub poledwica pieczona (nie gotowana, dlatego wszelkie szynki gotowane i poledwica sopocka odpadaja)- u mnie to się nazywa Poledwica Tradycyjna :wink: 10 deko. Dwie torebki ryzu- najlepszy mieszany dziki z parboiled, specyficzny smak ma. Majonez- ilosc jak kto lubi, mi wystarcza, jak juz pisalam, na 4 porcje jeden maly- chyba ma 225 ml. Oprócz awokado glownym skladnikiem tej salatki- choc wymieniam go na koncu :D są orzeszki pinii. Caly numer w tym, zeby je jeszcze podsmazyc na patelni i dodac do salatki- nie za dużo, pol malego opakowania wystarcza. Pinie są jak dla mnie dość drogie (ale warto je dodac- efekt genialny), więc czasem daje w zastepstwie gotowy smazony i solony slonecznik (jego już podsmazac nie trzeba).

Wykonanie: Wszystkie skladniki po prostu wymieszac ze soba :wink: Awokado kroimy w drobna kostke, ogorki tez, ryz gotujemy na poltwardo, szynke rwiemy, dodajemy kukurydze i pinie/ slonecznik, na koniec majonez i wsio :wink: Przyprawy zadne nie są potrzebne można dodac soli, pieprzu nie polecam, bo caly sekret w tym, ze salatka ma być lekko mdla (awokado i pinie) a jednoczesnie kwaskowata od ogorkow... Aha, awokado musi być miekkie i dojrzale!

Oczywiscie można poszalec (wedle inwencji i gustu :P ) i dodac jeszcze inne skladniki, kiedys do tej wersji, ktora podaje dodawalam gotowana zielona soczewice. Istnieje inna wersja tej salatki, zamiast szynki idzie do niej kurczak pieczony lub wedzony, albo wersja zamiast miesa z paluszkami surimi, które trzeba przed dodaniem obsmazyc i dodac troche przyprawy chinskiej lub wegety czy czegoś.
Smacznego.
Obrazek
mzatlanta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez fieldy Pt 09.03.2012 2:14

na specjalne życzenie towarzysza sbQ ... potrawka z ryżem

Gotujemy ryż (jak nie potrafimy, to szukamy na necie przepisu :lol: ) w rondlu rozpuszczamy łyżkę (może być 1,5) masła i wsypujemy ok 2 łyżek mąki (nie za dużo, bo sie kluchy zrobią, ale nie za mało, bo sosu nie będzie :lol: ) trzeba to (masło i mąkę) rozmieszać na kleik, po czym dolewamy tyle wody ile chcemy miec sosu. Po zagotowaniu dodajemy łyżeczkę cukru, magi jak ktos lubi, trochę skórki z cytryny (podstawowy smak tej potrawki) + soku z cytryny, jak ktoś lubi kwaśne (potem na talerzu można jeszcze kwasku cytrynowego dodac, jak ktoś lubi bardzo kwaśne). Na końcu wlewamy trochę mleka i gotowe. Sos powinien wyjść dosyc gęsty (jak damy za mało mąki to wyjdzie zupa :!: ) no i podajemy z uprzednio ugotowanym ryżem.
Po posiłku wchodzimy na forum i piszemy czy smakowało.
ObrazekObrazek
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Postprzez bartbuks Pt 09.03.2012 8:59

fieldy a gdzie mięcho? przecież jak kiedyś ubekowi powiedziałem, że jem aglio olio, czyli spaghetti z oliwą, czosnkiem, papryczką i natką pietruszki, to zapytał się dość poważnie czy jestem wegetarianinem? :lol:
Obrazek
bartbuks
Alfons z Cymerii
Alfons z Cymerii

Postprzez cru Pt 09.03.2012 10:45

Tez wlasnie mialem pytac, chyba od 2 lat nie zdazylo mi sie zjesc potrawy obiadopodobnej bez miesa, podziwiam ze tak umiecie.
cru
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez fieldy Pt 09.03.2012 11:23

panowie, dzisiaj piątek i sbQ specjalnie prosił o przepis na potrawę bez mięsa, taką więc zapodałem. Oczywiście (jak pisałem na haxie) można do tego wszystkiego wrzucić pociętą w kawałki paróweczkę* :] o ile ktoś w piątek mięso spożywa, albo robi to w inny dzień, ale Adrianowi sie pomysł łączenia ryżu z parówką nie spodobał.

* o ile przyjmiemy, że parówka to mięso :lol:
ObrazekObrazek
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Postprzez RealFan Pt 09.03.2012 12:52

Istnieją parówki sojowe, moja siostra wegetarianka je dość regularnie spożywa, wtedy na pewno nie będzie mięsa. W smaku kojarzą się z kartonem (choć nie próbowałem nigdy kartonu), nie polecam. :lol:
"Z religią czy bez, dobrzy ludzie będą postępować dobrze, a źli - źle, ale złe postępowanie dobrych ludzi to zasługa religii". - Steven Weinberg

Obrazek
RealFan
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez piotrcies Pt 09.03.2012 13:17

Kurde, wiedziałem, że przeczytam tu o parówkach. Aż mi się Kaczy przypomniał :lol:
Obrazek
piotrcies
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Khalifa So 10.03.2012 3:35

Jakby ktoś chciał mam przepis na przepyszną pizze i bezkonkurencyjny sos czosnkowy 8)
Khalifa
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Postprzez Arwin So 10.03.2012 10:30

Khalifa napisał(a):Jakby ktoś chciał mam przepis na przepyszną pizze i bezkonkurencyjny sos czosnkowy 8)

No to się nie pytaj, tylko pisz :wink:
Arwin
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez sbQ Pn 02.04.2012 16:36

Dzisiaj Adrian Ramsey na obiad serwuje pyszny żurek wg. poniższego przepisu:

Do gorącego wywaru wlać zakwas, wrzucić listek laurowy, pieprz, odrobinę ziela angielskiego i pogotować kilka minut.
Ziemniaki i jajka ugotować. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na rumiano na patelni. Wrzucić do żurku.
Kiedy żur trochę przestygnie zabielić go śmietaną (śmietana warzy się w połączeniu z gąrącymi zupami), dodać chrzan, suszony majeranek, doprawić do smaku.
Podawać gorący z ziemniakami i cząstkami jajka.

Z wcześniej przygotowanym zakwasem jest najlepszy, ale wczoraj (dziwnym trafem) nie miałem głowy do tego, aby przygotować zakwas, więc kupiłem gotowy. :mrgreen:
Jeszcze cytryna do tego, świeży chrzan (najlepiej wykopany u kogoś na działce, kradziony smakuje najlepiej) - jak ktoś lubi naprawdę kwaśny. Kiełbasa obowiązkowo biała, jajka swojskie, znoszone przez kurę sąsiada.

Zagryzione wiejskim chlebem - ale nie takim z supermarketu, który wiejski jest tylko z nazwy.
Obrazek
sbQ
Moderator
Moderator

Postprzez fieldy Pn 02.04.2012 16:45

ja mam chrzan na ogrodku, także kraść nie musze :P choć żurku akurat nie lubie. Lepiej powiedz kiedy zamierzasz potrawkę zrobić.
ObrazekObrazek
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Postprzez sbQ Pn 02.04.2012 16:54

Wiesz no... Wiesiu.. no, ja w tygodniu to mięso jadam, a poszczę w piątki, no i sam rozumiesz.. jakoś tak się składa ostatnio, że nie gotuję w piątki i takim oto sposobem nie ugotowałem jej jeszcze...ale na pewno ugotuję i dam znać!
Obrazek
sbQ
Moderator
Moderator

Postprzez KajoFC Wt 03.04.2012 19:54

Obrazek
Chyba sobie to zrobię przy najbliższej okazji :D
Obrazek
KajoFC
Kapitan
Kapitan

Postprzez (L)oczkerson Wt 03.04.2012 20:03

Napisz czy uda ci się zrobić tak by żółtko się nie ścięło, a kotlet nie był do połowy surowy :P
"Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć"
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez fieldy Wt 03.04.2012 20:07

proste, jajko powinieneś wrzucić pod sam koniec, jak mięso już będzie prawie gotowe.
ObrazekObrazek
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hyde Park