Pytania Techniczne

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem. Tutaj możecie też pisać wszelkie sugestie związane z forum i serwisem.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Re: Pytania Techniczne

Postprzez RealFan Pn 16.01.2012 11:42

Witam, mam problem z laptopem. Po uruchomieniu staje na pierwszym ekranie (nazwa producenta bla bla) i nie chce ruszyć dalej tj. uruchomić systemu bez względu na czas oczekiwania.

Na dole jest tylko coś takiego:

Press [F2] for SETUP, press [F12] for boot device selection menu

F12 nie działa, nie dzieje się kompletnie nic. F2 zmienia napis na please wait i mogę tak czekać nie wiadomo na co w nieskończoność (po godzinie mi się odechciało). Inne klawisze też nic nie dają.

Windows XP.

Pomysły?
"Z religią czy bez, dobrzy ludzie będą postępować dobrze, a źli - źle, ale złe postępowanie dobrych ludzi to zasługa religii". - Steven Weinberg

Obrazek
RealFan
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez j1mmy Pn 16.01.2012 13:09

Tak padł ci dysk , na to wszystko wskazuje. Możesz spróbować włożyć płytkę z windozą i po odpaleniu jej zobaczyć czy widac ci dysk. bądź tez możesz wymontowac dysk z lapka i zobaczyć czy widoczny jest jak podepniesz go pod inny komputer
j1mmy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez RealFan Pn 16.01.2012 13:43

Z dyskiem jest wszystko ok.

Moim laickim okiem to jakiś dziwny problem systemowy albo coś z BIOSem. Już wczoraj miałem ten problem, ale po kilku godzinach niedania się uruchomić nagle załapał jakby nigdy nic. Teraz znowu to samo. Nagle się ruszył i pozwolił na wczytanie ustawień domyślnych poprzez wciśnięcie klawisza F1. Działa. Przed tym wyjąłem baterię, która i tak nie działa (stary komputer, używam tymczasowo), jakby to miało mieć jakiś związek. :lol: Obawiam się, że później znowu będzie to samo...
"Z religią czy bez, dobrzy ludzie będą postępować dobrze, a źli - źle, ale złe postępowanie dobrych ludzi to zasługa religii". - Steven Weinberg

Obrazek
RealFan
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez bartbuks Pn 16.01.2012 14:06

RealFanie nie chce siać zamętu, ale miałem kiedyś coś takiego. Otóż komp reagował na włączenie identycznie. Facet w jednym serwisie powiedział mi, abym odkręcił klapkę, wyjął jedną kość pamięci, sprawdził czy działa, potem je zamienił, sprawdził znów czy działa, bo może padła któraś kość. Niestety okazało się, że problem był związany z płytą główną. Facet był tak miły, że zrobił diagnozę za darmo ( w większości serwisów w Wawie wychodzą z zalożenia, że jak naprawa jest powyżej 600-800zł to dopiero pytają klienta czy robić, jak mniej to robią bez pytania i wystawiają rachunek). Okazało się, że koszt naprawy to około 700zł, a do tego nie dają gwarancji, że nie zwali się ponownie. Więc sprzedałem laptopa za 400zł na części (miał 2 lata), a zostawilem sobie dysk.
Obrazek
bartbuks
Alfons z Cymerii
Alfons z Cymerii

Postprzez j1mmy Pn 16.01.2012 15:04

Hm gdyby to była stacjonarka to bym powiedział , ze jest coś z kablami między płyta głowną a dyskiem. Tak może być coś z płytą głowną , ze jak popracujesz to ci się przegrzewa i coś mu siada, może spróbuj go wyczyścić i zobaczyć czy da ci to tymczasowa poprawę .
j1mmy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez ddemon Śr 18.01.2012 20:47

Czas napisać posta bo już mnie :cenzura: bierze...Od rana męczę się z Operą :/ W czym tkwi problem? Strony łądują się pokilkadziesiąt minut :/Problem pojawił się odkąd zaktualizował się Adobe Reader oraz przedłużyłem umowę z dostawcą internetu :D Obie opcje jednak wykluczam - na Mozilli chodzi ok mało tego próbowałem odinstalować Operę i zainstalować na nowo i przez pewien czas wszystko chodziło ale znów pojawił się ten sam próblem :/
Operę instaluję tą najnowszą z oficjalnej strony :/ Wiecie może w czym może tkwić problem :shock:
Z góry dziękuje :beer:
TORCIDA Górnik ! VeB!
ddemon
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez bartbuks Śr 18.01.2012 20:50

ddemon a dlaczego męczysz się z tą przeglądarką? Ja przez wiele lat korzystałem z Mozilli, ale jakieś 2 lata temu przerzucilem się na Chrome i jestem mega zadowolony.
Obrazek
bartbuks
Alfons z Cymerii
Alfons z Cymerii

Postprzez ddemon Śr 18.01.2012 21:04

bartbuks
Bo się do niej przyzwyczaiłem od początku z niej korzystam....Traktuję ją jako nr 1 i w niej przeglądam różne pierdoły...W mozilli natomiast gram haxa i wchodzę na strony gdzie np. oglądam mecze(na operze są z tym problemy) czy też wklejam linki lub też nie muszę wpisywać haseł :P a z IE korzytam tylko na kurnik i gry na wp :D Wydaje się że to dziwne ale ważne że ja przez to mam uporządkowane i się w tym nie gubie od X-lat ;]

Jak ktoś będzie wiedział dlaczego się tak długo się strony ładują w operze niech da znać - będę wdzięczny :)
TORCIDA Górnik ! VeB!
ddemon
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Dr.Football1 Śr 18.01.2012 21:10

Demon,a probowales potraktowac kompa programem CCleaner ? Sprobuj i zobacz czy pomoglo :)
http://footballscout.webs.com/ - NAJLEPSI MLODZI PILKARZE NA SWIECIE. SPRAWDZ TO !!!

ObrazekObrazek
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor

Postprzez ddemon Śr 18.01.2012 21:18

Dr.Football1 napisał(a):Demon,a probowales potraktowac kompa programem CCleaner ? Sprobuj i zobacz czy pomoglo :)

Hm..Przyznam że po odinstalowaniu Opery wszystkie pozostałości usuwałem ręcznie :shock: I jak pisałem na początku było ok ale jednak teraz znów nie :D No ale spróbuje :)
TORCIDA Górnik ! VeB!
ddemon
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez cru Śr 18.01.2012 21:18

Opcje -> zaawansowane -> Przegladanie, sprobuj tam pobawic sie opcjami 'przeladuj po' zmieniajac z 1s na 2s 3s itd testujac. Druga rzecz - w: Opcje -> Zaawansowane -> Siec zmien wartosci 'max liczba polaczen do serwera' i 'max liczba polaczen' na jakas wieksza wartosc, nie wiem jakie masz teraz. Nazwy i sciezki moga byc troche inne bo u siebie mam ang wersje i tlumacze na czuja. Jak nic nie zadziala, to bedzie ciekawostka. Ew. jeszcze pobawic sie z Opera Turbo...

Ew. moze wlaczylo Ci sie jakies proxy i po reinstalacji ustawienia wciaz zostaly, i na sile Opera z tego korzysta.
cru
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez j1mmy Pt 20.01.2012 16:46

Wg mnie albo masz dużo śmieci w cache albo opera zwyczajnie zjada ci pamięc i pewnie wymaga reinstalla
j1mmy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez ddemon Pt 20.01.2012 17:33

Wyczyściłem DNS-y czy jak to tam się zwie i do czego to służy ale narazie wszystko znów gra :lol:
Ogólnie mam wrażenie że to raczej wina łącza - przedłużenia umowy i dlatego coś nie łączyło bo w pewnym momencie miałem że nie wszystkie a niektóre strony się długo ładowały a teraz mam wszystko tip top :jupi:
TORCIDA Górnik ! VeB!
ddemon
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez bartbuks Pn 06.02.2012 16:34

Mam jeden dysk w kompie i mam na nim dwie partycje. Na jednej system mam tam 10GB, a na drugiej reszta szitu. Chciałbym tą systemową partycję powiększyć, bez formatowania. Ściągnąłem Partiotion Magic, wersję pełną, udało mi się w niej zrobić 2 partycję, która ma 10GB i chciałbym ją teraz połączyć z C, ale pokazuje mi, że na tym dysku nie da sie łączyc partycji... zna ktoś się na tym? :P
Obrazek
bartbuks
Alfons z Cymerii
Alfons z Cymerii

Postprzez KajoFC Pn 06.02.2012 16:41

Hm dziwne z tego co pamiętam zawsze się dało takie rzeczy za pomocą PM zrobić bez problemowo. Wyskakuję Ci jakieś wyjaśnienie czemu takie scalenie nie jest możliwe??
e: jeszcze mi się przypomniało, że jak używałem Gparted do robienia partycji pod Linuxa to tam trzeba było partycję usunąć(o ile była pusta) i kliknąć np. jak ty chcesz na C i dać zmianę rozmiaru i za pomocą jakichś suwaków dodawałeś dodatkowe GB do danej partycji. Obadaj czy w PM nie ma takiej opcji czasem.
Obrazek
KajoFC
Kapitan
Kapitan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hyde Park