Formula 1

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Mistrzem świata zostanie

Fernando Alonso
25
19%
Felipe Massa
12
9%
Kimi Raikkonen
32
25%
Ralf Schumacher
2
2%
Robert Kubica
33
25%
Jenson Button
3
2%
Giancarlo Fisichella
3
2%
Nick Heidfeld
0
Brak głosów
ktoś inny ...
20
15%

Liczba głosów : 130

Re: Formula 1

Postprzez Hyypia123 Pt 27.01.2012 12:07

Właśnie zakupiłem najnowszy egzemplarz magazynu F1Racing.Został zaprezentowany tam nowy bolid Caterham co jest swego rodzaju ewenementem.Nie pamiętam bolidu ukazanego w prasie.Przyznam, że ciekawe rozwiązanie.

Dla zwykłego niedzielnego kibica bolid nie różni się zbytnio od zeszłorocznego, lecz wytrawni koneserzy F1 na pewno wychwycili już zmiany.Ruch jest mały w tym dziale, więc nie będę się rozpisywał o technice, choć liczę na sukcesy malezyjskiego teamu, mojego ulubionego w sporcie.Z "nowych" zespołów Caterham spisuje się czdecydowanie najlepiej i w tym sezonie liczę na pierwsze punkty :) Prawdziwym liderem drużyny jest Heikki Kovalainen, który odbudował się po nieudanych latach w McL.Jeśli mówimy o drugim kierowcy, możemy mówić równocześnie o rozczarowaniu.38-letni Trulli nie nadaje się obecnie do F1, ale został pewnie dzięki Mike'owi Gascoigne'owi, z którym udanie współpracował przy takich projektach jak Reanult'04 czy Toyota'05.Mam wielką nadzieję, że Caterham powalczy z teamami typu Toro Rosso.Wyścig już za 50 dni :mrgreen:

ddemon,majer Co sądzicie o zbliżającym się sezonie?
Hyypia123
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Genia Pt 03.02.2012 22:41

Alonso na miszcza. Kubica niestety już do F1 nie powróci.
Genia
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Postprzez ddemon So 04.02.2012 14:40

Hyypia123 napisał(a):ddemon,majer Co sądzicie o zbliżającym się sezonie?

Przyznam że nie umiem się już go doczekać :jupi: Liczę że ten sezon będzie bardziej wyrównany niż poprzedni i RBR tak mocno nie ucieknie rywalom :) Czy jest to możliwe? Wszystko zależy od Neway'a :D Poprzedni sezon Red Bull wypracował sobie przewagę na starcie i reszta musiała go gonić...Ferrari poprzedni sezon miał ciężki i przez większą cześć mogli przygotować bolid na ten rok tyle tylko że RBR już od połowy zeszłego sezonu miał prawie pewne 2 tytuły i jedyny który non stop gonił był McLaren który miał ogromne straty na począktu sezonu....Jeśli teraz wykorzysta tą mininalną stratę jako miał na zakończenie sezonu i przepracował ten okres dobrze to sądzę że walka o MŚ 2012 zarówno wśród kierowców jak i konstruktorów rozstrzygnie się między McL a RBR :) Ferrari nie dawno zaprezentowało bolid i cóż biorąc regułe ładny=szybki to ten bolid nie wróży Ferdkowi i Felipe sukcesów w sezonie :lol: A szkoda :(
Co do dalszej stawki ciekawi mnie czy to będzie ostatni sezon Schumachera i czy Lotus z Kimim powalczy choćby o jakieś podium :P Mercedes może się włączyć do walki o 3 pozycję z Ferrari ale będzie mu niezmiernie ciężko...
Sauber i Force India będą walczyły jak zwykle o środek stawki i jego głównymi celami to będą regularne punkty
Co do Caterhama z Heikkim mam wrażenie że w tym sezonie będziemy go widzieć w Q2 i to już nie będzie przypadek tylko poprostu znakomita jazda Fina a słaby bolid innych i nie mam tu na myśli Toro Rosso które prędzej czy później się dźwignie(dostanie spóźnione części od RBR :D) a Williams który może być zespołem do bicia gdyż zakontraktowali dwóch zawodników(Maldonado i Senna) którzy oprócz gotówki nie mają nic co pomoże rozwijać bolid...
Na koniec zakończę zdaniem wszystko ale nie Vettel :pray:
TORCIDA Górnik ! VeB!
ddemon
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez ddemon Wt 28.02.2012 1:09

Dawno nikt nic nie napisał a przecież są testy :)
Na dzień dzisiejszy to widzę czołówkę tak RBR-> z MCL hm..z min. 0,3 stratą ---> Ferrari głęboko w dupie -> Mercedes który twardo walczy o bycie w 3 :) Dalej nie ma co się zagłębiać Lotus niby prezentował się na początku dobrze ale mają jakieś problemy i w Barcelonie nie testowali hm..ciekawe czy uporają się z problemami a może coś nowego przez ten czas wymyślili :shock: Marussia nie przeszła testów zderzeniowych i ma poważny problem :lol:

Pamiętacie jak pisałem kiedyś że jest nabór na kierowcę Orlen Team? :lol:
Zapraszam na blog Natalii Kowalskiej
http://nataliakowalska.sportifo24.pl/13 ... iej#logged

która odpowiada na komentarze inne i bądź co bądź kłóci się z fanami :D Bardzo mi się podoba 1 komentarz bo co tu dużo pisać szału ni ma ale zobaczcie sami najlepsze miejsce to 9 :lol:
http://www.f1wm.pl/php/inneserie.php?se ... 63&dzial=5
TORCIDA Górnik ! VeB!
ddemon
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Hyypia123 Wt 28.02.2012 1:19

Warto dodać, że finaliści naboru Verva Team to Mateusz Lisowski, Michał Słomian i Patryk Szczerbiński.

Lotus ma jakieś problemy z zawieszeniem.
Hyypia123
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez ddemon Pt 16.03.2012 15:07

No i się zaczeło :jupi: Przyznam że nie wstawałem na dzisiejsze treningi ale jutro na 3 sesję i kwal to już obowiązek :P
Po opinii na innych forach,czasach ilości okrążeń - Merc faktycznie może być groźny gdyż pasywno aktywny kanał F w wykonaniu Mercedesa został zalegalizowany :D Tym samym może być ciekawie kto wie może Schumi wygra jeszcze 1 wyścig w karierze? :roll: Bo raczej na MŚ jego lub Rosberga nie ma co liczyć choć kto wie - kursy rewalacyjne :lol: Może ktoś się skusi i zostanie milionerem :rotfl:
A tak pozatym oprócz dobrej postawy Merca niczego nie można powiedzieć wszyscy się czają - RBR myślę że pokaże prawdziwe oblicze dopiero w Q1 niż treningu nr 3...McLaren i Ferrari tak samo choć Ferrari może faktycznie nie być to dobry sezon wszystko w rękach Ferdka bo Massa jak widać znów wolniejszy lub ma pecha :/ Szykuje się pasjonujący środek stawki Force India,Sauber,Toro Rosso...

2 strefy DRS w Australii i 1 pkt pomiaru cóż nie jest to dobre rozwiązanie ale zobaczymy :) Na prostej startowej kierowcy będą chcieli się maksymalnie zbliżyć i wykorzystać 2 stręfę po szykanie :P Zobaczymy kto pęknie bo pamiętajmy że kierowcy nie mogą zmieniać linii przejazdu 8)

Stara wieść ale nie podana jeszcze Robert Kubica jeździł swoją rajdówką Skodą Fabią i było to w lutym co zostało wszystko potwierdzone-udokomentowane zdjęciami 8) A nie dawno jeździł na gokarcie i był bliski poprawy rekordu toru choć plotka niesie że jeździł jedną reką :( Wiadomo ile osób tyle plotek i będzie trzeba czekać na coś oficjalnego...Ponoć Sokół ma w planie nie długo rzucić jakąś informacją więc zobaczymy :) Oby znowu nie było tak że wszystko narazie ok a potem runie jak ten wypadek który miał blisko domu na oblodzonym chodniku lub co gorsza depresja :/ Alguersuari nie dawno podał że Kubica nie może trzymać szklanki w ręcę co szybko zostało zdementowane i to dość poważnie bo wtedy pojawiła się informacja właśnie o jeździe Skodą Fabią :P

Swoją drogą postawiłem że Vettel będzie po raz trzeci z rzędu MŚ choć obym się jednak pomylił :pijemy:
TORCIDA Górnik ! VeB!
ddemon
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez ddemon So 17.03.2012 10:19

Cóż za kwalifikacje !! :jupi: Warto było czekać ponad 3 miesiące - szykuje się ciekawy sezon 8)

To co przewidywałem ja i większość McLaren w formie i to w jakiej :roll: ...3 Grosjean ale tu może odgrywać charakterystyka toru w ostatnich 2 latach 2 razy na podium(Kubica i Pietrov) ale nic nie ujmąjąc Francuz pojechał świetnie co pokazuje tylko że Raikkonen zawiódł - odpadnięcie w Q3 nie najlepiej świadczy...
Mercedes mocny widać że ten Kanał F im pomaga ale nadal nie wiadomo jak tempo wyścigowe jak u wszystkich zespołów więc może być jeszcze ciekawie
Red Bull daleko 5-6 pozycja jeszcze można zrozumieć ale 0,7 sekundy na pewno boli - mnie cieszy :D
Klęska Ferrari ;( Alonso przez swój błąd mógł spokojnie być w Q3 ale to co robi Massa to jest śmiech na sali :rotfl4: Powoli się zastanawiam czy jest sens aby Kubica tam się pchał :P choć wiadomo że jego miłość Ferrari jest tak silna że raczej Massa tylko czeka aż jak Robert powie wsiadam do bolidu aby sam się nie kompromitował :lol:
Stawka niezwykle się wyrównała Toro Rosso,Sauber a kierowcy jak Hulkunberg i nawet Maldonado zdominowali swoich patnerów o 1 sekundę :brawo:
Widać że brak dyfuzura mocno odczuł Red Bull bolidy są bardziej nadsterowne - także Schumacher to dla mnie jutrzejszy czarny koń tego wyścigu...Wiadomo jak pierwszy zakręt jest ważny na tym torze zawsze się na nim coś dzieje :twisted: Czy zwycięzca tego wyścigu będzie MŚ zobaczymy 0,4-0,7 sekundy nie łatwo odrobić ale pamiętajmy że lepiej jest gonić niż uciekać :P Pierwszy kwal za nami a jutro oczekuje ciekawego wyścigu dzięki twardej walce o pozycje :)
Gdybym miał obstawić i coś przewidzieć
1 Hamilton mimo że marnuje opony 2 Button 3 Vettel(kolizja Schumiego z Grosjeanem) 4 Rosberg 5 Vettel 6 Alonso 7 Schumacher 8 Ricciardo
Ale pierwszy wyścig zawsze ciężko wytypować :P
TORCIDA Górnik ! VeB!
ddemon
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez ddemon N 18.03.2012 11:15

Wyścig w sumie ciekawy owszem nie było wielkiej walki o 1 miejsce ale mimo wszystko dużo się działo i co najważniejsze wyścig pokazał że ten sezon będzie emocjonujący a to najważniejsze :P
Zgodnie z oczekiwiniami McLaren nie tylko najładniejszy ale i najszybszy :P Button wygrywający start,lepiej radzący sobie z oponami i mający równe tempo był nie do pokonania nawet dla Hamiltona który był wyraźnie zawiedziony 3 pozycją którą stracił na rzecz Vettela dzięki samochodzie bezpieczeństwa...
Vettel przy całej nie sympatii do niego trzeba podkreślić że ten wyścig pojechał kapitalnie :brawo: Webber kolejny raz zwalił start :roftl3: ciekawe że akurat gdy startował obok Vettela :roll: Nic nie ujmując Vettelowi bo pojechał świetnie ale dobrze byłoby aby nie potrzebował żadnej pomocy :/ Tym samym Red Bull pokazał że jeśli na starcie będzie gdzieś blisko to może nawiązać walkę z McLarenami choć musi znacznie poprawić bolid ale oni wiedzą lepiej :P
Dalej na wyróżnienie i nagane zasługuje Ferrari - Alonso kapitalny wyścig :jupi: Pojechał swoje,absolutnie wykorzystał 110% bolidu i więcej się nie dało niestety szykuje się kolejny sezon podobny do poprzedniego gdzie Alonso nie tylko walczy z kierowcami ale różnymi przeciwnościami..Massa :suicide: Oprócz dobrego startu- tragedia. :angry2: Albo zespół znów go ściągnął do boksu za późno i stracił potem 5-6 pozycji ale jego tempo potem tak spadło że wolniejsi byli tylko Caterham i Marussia :( Smutne jest co się stało z Massą bo niezwykle sympatyczny facet ale wydaje mi się że po tym wyścigu wszyscy czekają na Roberta :roll: bo jeśli nadal Massa będzie tak jeździł to do końca sezonu nie utrzyma fotela kierowcy :P
Kolejna nagana i wyróżnienie lecz już nie aż tak wyraźne to Mercedes który wyjeżdza z Australii bez punktów przez dużego pecha lecz nie zmienia tego faktu że po raz kolejny zbudowali bolid pod kwalifikacje i początek wyścigu a jeśli inne zespoły skopiują a prędzej niż później skopiują rozwiązanie które ma Mercedes to szykuje się podobny sezon do poprzedniego i marzenia o pudle dla Schumachera szybko prysną choć może się mylę wkońcu Schumi lubi bolidy nadsterowne i może wprowadzą znów jakieś udoskonalenia :roll:
Znów wyróżnienie i nagana tym razem dla Lotusa - Kimi świetny wyścig :jupi: 7 miejsce z 18 pola no :brawo: Grosjean natomiast zbyt zachowawczo i nie ukończył wyścigu z 3 pola :naughty: Moim zdaniem jeśli Lotus się ogarnie i nie poprzestaną na rozwoju bolidu jak w poprzednim sezonie gdzie kompletnie po kapitalnym początku sezonu się pogubili mogą być mocni i sporo namieszać - może nawet o podium :shock:
A teraz tylko wyróżnienia dla Saubera - 6 Kobayashi 8 Perez i mają po tym wyścigu więcej punktów niż Ferrari :lol: Kto by pomyślał :suicide: Toro Rosso - 9 Ricciardo 11 Vergne obaj pojechali może nie rewelacyjne ale dobrze obaj pokazali że bolid jest tradycyjnie szybki i może spokojnie walczyć o punkty :)
Maldonado choć nie ukończył wyścigu mimo wszystko trzeba pochwalić że dzielnie walczył o 5 pozycję z Alonso :P Miło było ogladać jak Williams walczy o punkty a nie zamyka stawkę jak w zeszłym sezonie - chyba wyciągneli wnioski lecz zobaczymy jak dalej będą rozwijać bolid
Rozczarowało mnie trochę Force India - di Resta 10 miejsce głównie dzięki pechowi Rosberga- Hulkenberg się rozstrzaskał
Caterham cóż Kovalainen nie ukończył pozadrościł Petrovi ogólnie słabo stracili 1 sekunde do Q2 w wyścigu jakoś bez rewelacji oby się rozkręcili a co Marussii :suicide: i tyle wystarczy za komentarz tak samo jak HRT które mam nadzieję da sobie spokój po tym sezonie bo to obraza tego sportu :pray:

Następny wyścig już za tydzień w Malezji cóż nie oczekuje cudów McLaren powinnien go zdominować,Vettel będzie robił co mógł aby w początkowej fazie sezonu stracić jak najmniej pkt...Czarnym koniem może być Lotus - Kimi jeśli dobrze się zakwalifikuje..Alonso może też powalczy lecz będzie ciężko...Merc do początkowej fazy wyścigu a potem zniżka formy :P
TORCIDA Górnik ! VeB!
ddemon
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Falbor Śr 21.03.2012 1:20

ktoś z was był na jakims gp? kumplami planujemy jechac na Węgry, kazda wskazowka, pomoc, sugestia bylaby mile widziana
"naród wspaniały tylko ludzie ku***" - Marszałek Józef Piłsudski
Siamo noi, siamo noi, i Campioni d'Italia siamo noi
Falbor
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez ddemon Śr 21.03.2012 2:08

Falbor napisał(a):ktoś z was był na jakims gp? kumplami planujemy jechac na Węgry, kazda wskazowka, pomoc, sugestia bylaby mile widziana

Nie byłem...Generalnie nie zagłębiałem się jeszcze w tematy wyjazdowe bo poprostu brak $$$ :roll:

Polecam forum http://f1forum.formula1.pl/index.php
W tym linku http://f1forum.formula1.pl/viewtopic.php?t=5933 znajdziesz informacje od innych użytkowników na temat GP Węgier 2012 którzy się wybierają na te GP jak np. kupienie biletu poprzez oficjalną stronę toru
http://www.hungaroring.hu/?lang=en&id=0&sub_id=

Warto też prześledzić pozostałe tematy z GP Węgier 2007-2011 http://f1forum.formula1.pl/index.php?c=30
Obecnie z samego GP Węgier ze wszystkich lat jest 1411 postów także trochę tego jest do czytania :P

A w trakcie weekendu są organizowane targi erotyczne - Węgry są biednym krajem szukają zarobku :P
http://www.youtube.com/watch?v=PgBi_JvMdfY
http://www.youtube.com/watch?v=j-BeMXF9fsI
http://www.youtube.com/watch?v=TowyNd-Cq7Y

Tyle mnie zaciekawiło z tych 1411 postów :D Ale znajdziesz więcej informacji,jak np jaki rodzaj biletu kupić - są osobno na pt,sob,ndz i też FULL Pakiet oczywiście nie muszę mówić które są najdroższe :P

Tu masz mapkę toru z tematu o Węgrach 2011
http://www.gpticketshop.com/en/f1/hunga ... ckets.html
Na forum jest więcej wypowiedzi z 2011 roku niż z 2012 bardziej konkretnie o różnych trybunach z której lepiej widać itd...
http://f1forum.formula1.pl/viewtopic.php?t=5250

Tyle mogę poradzić sam oceń - możesz się zarejestrować wystosować taką samą prośbę o pomoc i będziesz miał czarno na białym ;) Mi co prawda wiele nie mówi bo nigdy nie byłem na wyścigu także trybuna GOLD 4 lub Red Bull 11 przed pierwszym zakrętem niewiele mi mówi :lol: Jedynie co wiem kiedyś żem to przeczytałem że gdzieś z jakieś trybuny widać prostą startową i nie trzeba patrzeć w telebim ale lepiej o to zapytaj bo możliwe że myli mi się z innym torem - generalnie dużo ludzi jest tam obeznanych i mają po nawet 4-7 GP już zaliczonych :)
TORCIDA Górnik ! VeB!
ddemon
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Daaaamian Śr 21.03.2012 21:11

MGiggs napisał(a):Damianie- pytan nie widziałem za to obelg masa i wybacz że nie odpisywałem.Czas pokaże co Kubica zwojuje.

Jakiś czas temu wyraźnie negowałeś umiejętności Kubicy i pisałeś, że swoją przygodę w F1 zawdzięcza tylko i wyłącznie znajomościom ojca. Chłopaki udowodnili Ci, że się mylisz i zabierasz głos w temacie, w którym nie jesteś zorientowany, więc wziąłeś nogi za pas i tyle Cię widzieliśmy w tym temacie. Teraz się wykręcasz obelgami pod Twoim adresem i wymijająco stwierdzasz, że "czas pokaże co Kubica zwojuje", a odpowiedzi na pytania jak nie było, tak nie ma.
Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez MGiggs Śr 21.03.2012 21:24

Napisał ten który zazwyczaj wypowiada się w tematach w których jest mało zorientowany :lol:

Możesz sie wykazac Damianie- pokaż mi te pytania a najlepiej pokaż całe wpisy w całości.Możesz mi je posłać na priva bo w tym temacie wypowiadac się nie zamierzam co czynie od dluższego już czasu.
If I had to choose between dribbling past 5 players and scoring from 40 yards at Anfield or shagging Miss World,it’d be a hard choice. Thankfully, I’ve done both.
MGiggs
Kapitan
Kapitan

Postprzez Daaaamian Śr 21.03.2012 21:28

Spoko, dalej przytaczaj dyskusje na temat rasizmu i Suareza. Niespecjalnie mnie to rusza.

Po części masz rację z tym, że nie wypowiadasz się w tym temacie i unikasz odpowiedzi na postawione pytania. Dość bzdur tutaj napisałeś.
Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez MGiggs Śr 21.03.2012 21:33

Gdzie ja napisałem coś o Suarezie :roftl3: ?

Czyli pytań nie dostane, ok nie spodziewałem sie wiecej po Tobie.
If I had to choose between dribbling past 5 players and scoring from 40 yards at Anfield or shagging Miss World,it’d be a hard choice. Thankfully, I’ve done both.
MGiggs
Kapitan
Kapitan

Postprzez Daaaamian Śr 21.03.2012 21:36

MGiggs napisał(a):Napisał ten który zazwyczaj wypowiada się w tematach w których jest mało zorientowany :lol:

Sądziłem, że ten cytat odnosi się właśnie do dyskusji o rasizmie i Suarezie. Jeśli nie, to nie mam pojęcia, co miałeś na myśli.

MGiggs napisał(a):Czyli pytań nie dostane, ok nie spodziewałem sie wiecej po Tobie.

:roftl3:

Ręce Ci do dupy przyrosły? Poszukaj sobie. Zdążysz przejrzeć jakieś 10 stron do momentu rozpoczęcia meczu.
Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne sporty