Hokej

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Re: Hokej

Postprzez Morrow Pn 28.11.2011 16:57

Duchu oglądasz jeszcze NHL?

Wobec lokautu w NBA, uwaga ma skupia się na NHL.

Póki co trwają przetasowania ale obecny sezon to czysta karuzela, ciężko coś wytypować, twierdze z ostatnich lat padają, niektóre gwiazdy gasną i zawodzą inne się rodzą. Po falstarcie odpalili mistrzowie z Bostonu, którzy poza porażką z Detroit w karnych leją wszystkich jak leci. Po huśtawce z początku ogarnęli się też weterani z Detroit. Powoli budzą się też Orki z Vancouver, przedsezonowi faworyci do mistrzostwa choć bilans 5-3-1 u siebie na tak wczesnym etapie sezonu bardzo zaskakuje biorąc pod uwagę jaką twierdzą zawsze było Vancouver. Pingwiny już z Crosbym w składzie póki co przewodzą, jeśli w tym roku kontuzje ich ominą to Puchar może wrócić do Pittsburgha.

Zaskoczenia in minus:

Tampa i Anaheim. Te ekipy z pewnością jeszcze się rozkręcą ale na ten moment bardzo rozczarowują. Świetna ofensywa Kaczorów w tym roku jeszcze się nie obudziła Ryan, Getzlaf i Perry sennie weszli w sezon. Po poprzednim udanym sezonie wraz z niezłą postawą w Playoffach oczekiwania są i powinny być dużo większe.
Błyskawice z kolei wracają już do właściwego rytmu ale ciężko się spodziewać, że będą mogli powtórzyć fantastyczny poprzedni sezon gdzie otarli się o finał.

Zaskoczenia in plus:

Oilers.

Od czasów Gretzky'ego Edmonton nie miał takiego talentu. Dwa drafty z 1 numerem się opłaciły i w tym roku po prostu nie wierzę, że Oilers znowu będą ostatnią drużyną ligi jak w ostatnich dwóch sezonach. Play-offy, jeszcze chyba nie w tym roku ale byłoby miło. Nugent-Hopkins, tak nazywa się nowa gwiazda NHL.

Panthers.

Niesamowite jak defensywnie i cholernie nudno grająca Florida w tym roku została odmieniona przez transfery. Drużyna, którą najchętniej wyrzuciłbym z NHL jeszcze rok temu teraz nie dość, że gra skutecznie to jeszcze przyjemnie dla oka. Oby wytrzymali z taką postawą do PO.

Wild.

Ostatnio zadyszka złapała niedawnych liderów z Minnesoty ale początek sezonu w wykonaniu Koivu i spółki imponujący.
Morrow
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Realista Pn 28.11.2011 19:52

Morrow - ty jakimś sportem się nie interesujesz? :wink:

Powrócił Crosby - to i moje zainteresowanie NHL się zwiększyło do maksimum chyba. Głównymi faworytami Penguins, którzy mają chyba idealnie skonstruowaną drużynę, a na dodatek w końcu wszyscy zawodnicy są zdrowi i od powrotu Crosby'ego mają bilans 3-1. Obok nich oczywiście Boston, gdzie ostatnio gra się mocno poprawiła i grają tak, jak na mistrzów NHL przystało, bardzo wzmocnił ich Seguin, który po przejściowym tamtym sezonie gra teraz świetnie w linii z Bergeronem. Oczywiście nie należy zapominać o Orkach, mistrzów sprzed dwóch lat, Blackhawks, których grę ciągnie Toews z Kanem - ale to raczej to nie jest ta drużyna co wygrywała Stanleya, choć są mocni. Drużyny jak Maple Leafs, Wild, Panthers w kontekście wygrania tytułu ciężko rozpatrywać szczerze mówiąc. Zaskakująco słabo Capitals mający problemy ze swoimi rosyjskimi gwiazdami, Sharks - już dawno przestałem w nich wierzyć. Pens, Bruins, Hawks, Red Wings, Canucks, może Flyers - myślę, że wśród tych drużyn poznamy zwycięzcę Stana.

Co do Oilers... To moja ulubiona drużyna i muszę powiedzieć, że gdyby nie zaskakująco znakomita gra weteranów - Chabibulina i Ryana Smytha - to nie wyglądałoby to znacznie lepiej niż w zeszłym roku. Ale jest inaczej, a Oilers mają bardzo duże szanse na dziś na playoffy. Na dziś, bo nie sądzę, by rosyjski bramkarz radził sobie tak dobrze do końca sezonu, a kilka ładnych meczu Nafciarzom wybronił... A co do Nugenta. Gra świetnie, ale i jego partnerzy - wspomniany Smyth czy Eberle - to świetni zawodnicy, co mu wydatnie pomaga. Maszynka do zdobywania punktów w przewagach, ale też wartościowy w defensywie. Słabo sobie za to radzi na buliku.
Realista
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez Morrow Pn 28.11.2011 21:54

Kilka dyscyplin się znajdzie :wink:

Super, że jest z kim podyskutować o NHL :D

Co do Oilers to oczywiście postawa Nugenta to w dużej mierze też zasługa weteranów. Powrót Smytha to był strzał w dziesiątkę. Wśród zawodników, których wymieniłeś warto dodać jeszcze Halla. Ubiegłoroczny nr 1 draftu to również crack i w parze z Nugentem daje to wybuchową parę. Można nie lubić jego pewności siebie i zadufania ale możliwości chłopak ma wielkie i jeśli Oilers uda się utrzymać tę paczkę, nieco ją wzmocnić i zgrać to w najbliższych latach mogą namieszać na Zachodzie czego sobie i Tobie życzę :)

Pewnie tabela nieco wyklaruje się w najbliższych tygodniach, Dallas jak zwykle zaczęło mocno by przygasnąć po dobrym początku, przewodnictwo Minnesoty to też krótka bajka. Faworyci zaś z czasem odbudują swoją pozycję, nie mam wątpliwości, że wspomniani Capitals niebawem dołączą do czołówki ligi. Myślę, że także Anaheim i Nashville z czasem powinny się obudzić bo potencjał tych drużyn przekracza obecną pozycję, zresztą oni zwykle mają świetną drugą połowę sezonu, o prymat na Zachodzie walczyć nie będą ale miejsca 4-8 są w zasięgu ich możliwości.

Co do faworytów, wiadomo Pingwiny, Orki, Niedźwiadki, Skrzydła i Lotnicy. Blackhawks darzę wielką sympatią, Toews to jeden z moich ulubionych graczy a zeszłoroczna seria z Vancouver to było coś magicznego ale podejrzewam, że może i uda im się uniknąć walki o PO do ostatniej serii spotkań jak to miało miejsce w zeszłym roku ale PO nie zwojują. Umieściłbym ich obok Nashville i San Jose. Drużyn, które zapewne znajdą się w PO ale pewnie też szybko się z nimi pożegnają. Na Zachodzie sezon zasadniczy jest co prawda bardziej interesujący, na końcu odbywa się walka na noże ale w kontekście PO zazwyczaj jest przewidywalnie i śmiało można się spodziewać, że Vancouver albo Red Wings znajdą się w finale konferencji. W zeszłym roku liczyłem na San Jose w finale ale nie sprostali Orkom.

Na Wschodzie za to jest dużo ciekawiej. Ze świecą szukać tego kto wskazałby finał konferencji Tampa - Bruins w zeszłym roku. Flyers, finaliści sprzed dwóch lat też przystępowali do PO z ostatniej pozycji, którą wywalczyli rzutem na taśmę. Pittsburgh to drużyna, która ma materiał na Puchar o ile nie ominą ich kontuzje, reszta w PO, które rządzą się swoimi prawami to zagadka. No może jeszcze poza Flyers i Bruins, którzy też powinni zajść daleko bo w PO grać potrafią. Capitals, którzy regularnie są w czubie w sezonie zasadniczym i notorycznie giną w pierwszych rundach PO, Devils, którzy w tym roku powinni odpalić wcześniej i wejść do PO, Buffalo, Tampa, Rangersi to zagadki.

Jeśli miałbym wskazać drużyny, które chętnie bym widział w tym roku w rolach czarnych koni co nie oznacza, że pokryje się to z rzeczywistością bo to jedynie moje pobożne życzenia to wskazałbym Toronto i wspomnianych Oilers. Warto jednak dodać, że dla tych drużyn wejście do PO już będzie sukcesem.
Morrow
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Realista Pn 28.11.2011 22:34

Swoją drogą Hall złapał kontuzję barku w meczu z Colorado, dziś czasu amerykańskiego ma mieć rezonans, na szczęście to ponoć nic poważnego, ale różnie w sumie może być. W poprzednim sezonie też miał problemy zdrowotne, trochę spotkań opuścił, talent rzeczywiście ogromny, ale problemy zdrowotne trochę niepokojące. Tak btw... A jeszcze, co do tego, co piszesz, to w ostatnich meczach Nugent nie gra w jednej linii ataku z Hallem, gra z Eberle i Smythem. A Dallas ma spore problemy z kontuzjami, więc trudno się dziwić słabszej w ostatnim czasie grze. Ostatnio wypadł Gwiazdom bramkarz Lehtonen, który ciągnął im grę na początku sezonu, wcześniej jeszcze bardzo ważni dla Dallas Brendan Morrow i defensman Goligoski. No i jednak nie sposób zauważyć, że z drużyny odszedł Brad Richards, bądź co bądź najlepszy ich zawodnik w ostatnich latach, więc fajerwerków po Dallas przynajmniej ja się od samego początku nie spodziewałem.

Capitals zwolnili trenera Brucea Boudreau, którego wielu fanów Caps obwinia o to, że ten jest główną przyczyną regresu formy A. Owieczkina. Ciekawe, co będzie się działo teraz z Washington, bo jednak start sezonu, jak i styl, zdecydowanie poniżej potencjału i oczekiwań.
Realista
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez Morrow Wt 29.11.2011 21:28

Dzisiejsza noc zapowiada się ciekawie. Oczy wszystkich kibiców pewnie będą skierowane na Verizon Center gdzie Owcy i spółce w końcu udało się wyjść na swoje bo zwolnili skłóconego z teamem trenera Boudreau. Za niego przyszedł Dale Hunter i już dziś Stołeczni zapewne będą chcieli pokazać, że to była dobra decyzja ale przeciwnik, który będzie po drugiej stronie tafli z pewnością im tego nie ułatwi. Nutki z St. Louis to jedna z najlepszych drużyn listopada, na 12 spotkań aż 9 wygranych głównie za sprawą świetnie funkcjonującej defensywy i niesamowitego w bramce Elliota. Blues odżyli po przyjściu Hitchcocka Tyle, że dziś Elliota zastąpi Halak i Blues będą mieli ciężko. Poza tym nie zapominajmy, że Nutki to jednak zdecydowanie drużyna własnej tafli. Zapowiada się ciekawy mecz i jakbym miał stawiać to jednak spodziewam się, że Capitals dzisiaj zejdą jako wygrani.

Drugi świetnie zapowiadający się mecz to pojedynek Pingwinów z Rangersami. Crosby po powrocie głównie asystuje i siedzi na ławce kar i widać, że brakowało mu gry przez te 10 miesięcy a Pingwinom brakowało Crosby'ego, ich gra w ofensywie po jego powrocie znacznie się poprawiła i przyjemnie się na to patrzy. Rangersi z kolei bilans 8-2 w ostatnich dziesięciu meczach i może nie zawsze urzekająca (przynajmniej mnie) gra ale zabójczo skuteczna.

I wreszcie 3 interesujący mecz dla mnie czyli Chicago - Phoenix. Kojoty to jedna z lepiej grających drużyn na wyjazdach z kolei Chicago zdecydowanie woli grać u siebie. W dodatku obie te ekipy darzę sympatią więc liczę, że będzie na co popatrzeć :)
Morrow
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Realista Pn 02.01.2012 3:24

Morrow, oglądasz MŚ juniorów? ;)

Jak co roku, czempionat młodzieżowców to okazja do śledzenia przyszłych gwiazd, znaczących postaci NHL, nie inaczej jest też tym razem, gdzie w czołowych zespołach nie trudno dopatrzyć się prawdziwych perełek. Faworytami, jak zresztą jest z roku na rok, są Kanadyjczycy, mający spośród wszystkich zespołów najbardziej wyrównany skład, który tworzą najlepsi zawodnicy młodzieżowych lig z Ameryki Północnej tj. OHL, WHL czy QMJHL. W przeciwieństwie do ubiegłych lat, w tym roku wydaje się, że trenerzy ekipy 'Klonowego Liścia' odpowiednio ułożyli swój zespół defensywnie, co było największą bolączką i co nie pozwoliło Kanadyjczykom na wygranie mistrzostw rok i dwa lata temu. Co do innych drużyn, to zagrozić Kanadyjczykom mogą wg mnie tylko Szwedzi i Rosjanie, którzy przed rokiem w pamiętnym finale w niesamowitych okolicznościach ograli Kanadyjczyków. W ekipie rosyjskiej gra Nail Yakupov, który jest miarą talentu porównywany do największych postaci światowego hokeja takich jak Sid Crosby czy Alexander Owieczkin.

Kanadyjczycy, jak zwykle zresztą, mają najmocniejszy skład, ale jak widać na przykładzie ostatnich edycji MŚJ, nawet najwybitniejsza kadra i największe indywidualności nie gwarantują triumfu. Masa znakomitego hokeja, jeżeli lubicie, to warto oglądać!
Realista
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez Morrow Pn 02.01.2012 17:11

Nie oglądam niestety, nie mam jak :( Odkąd wróciło NBA i tak ledwo wyrabiam skacząc między koszykówką a NHL ale liczę, że zdasz relację z tego co się dzieje. Mam teraz urwanie głowy jeśli chodzi o studia ale myślę, że nie oprę się pokusie i czasem rzucę okiem na to co się dzieje w Kanadzie skoro tak polecasz :) Może nawet dzisiaj jak znajdę chwilę to porwę się na Ruskich z Czechami żeby obejrzeć tego Yakupova bo wcześniej go nie widziałem a podobno ma być najgorętszym towarem w czasie draftu 2012.
Morrow
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Salas11 Pn 13.02.2012 3:49

Normalnym są w NHL bramki zdobyte dosłownie na sekundy przed końcem ostatniej tercji? :? Już drugi raz się na tym przejechałem obstawiając undera w końcówce :maruda:
Obrazek
Salas11
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Boromir Cz 19.04.2012 19:18

Liczyłem, że Holandia dzisiaj wygra z Koreą ale jednak sobotni mecz zadecyduje o wszystkim. Trzeba będzie pokazać, że należy nam się awans do II ligi :roll:
Obrazek
Boromir
Kapitan
Kapitan

Postprzez Dr.Football1 N 22.04.2012 0:11

Doszly do mnie sluchy,ze dostalismy po pupie z Korea :shock:

Kurs na naszych oscylowal w granicach 1,20 :boje się:
http://footballscout.webs.com/ - NAJLEPSI MLODZI PILKARZE NA SWIECIE. SPRAWDZ TO !!!

ObrazekObrazek
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor

Postprzez emdżej Pt 04.05.2012 10:37

Już za niespełna godzinę, meczem USA - Francja, rozpoczną się Mistrzostwa Świata elity. W tym roku turniej odbywa się w Finlandii i Szwecji. W pierwszej grupie, która swoje mecze rozgrywać będzie w Helsinkach, zagrają: Finlandia, Kanada, USA, Szwajcaria, Słowacja, Białoruś, Francja i Kazachstan. W drugiej grupie (Sztokholm) zmierzą się: Szwecja, Rosja, Czechy, Niemcy, Norwegia, Łotwa, Dania i Włochy.

Nie przypominam czy już ostatnio był taki dziwny podział na dwie grupy, ale może to i lepsze niż dwie fazy grupowe jak we wcześniejszych turniejach. Dziwne jest, że w fazie ćwierćfinałów grupy się jeszcze nie wymieszają, a więc zwycięzca grupy H (Helsinki), zagra z czwartym zespołem z tej samej grupy. Tak samo wygląda to w grupie S (Sztokholm). Wymiesza się to dopiero w półfinałach, bo oba (zresztą tak jak mecz o trzecie miejsce i finał) rozegrane zostaną w Helsinkach. To też dziwne, że granie w Sztokholmie skończy się już na ćwierćfinałach.

Turniej pokaże (niestety nie w całości) TVP Sport. Dziś pierwsza transmisja o 15:10 - mecz Kanada - Słowacja.
Obrazek
emdżej
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Boromir Pt 04.05.2012 11:45

Ktoś orientujący się w NHL może powiedzieć, czy reprezentacje wystąpią w najsilniejszych składach? Tj Europa pewnie jakiś poziom prezentuje, ale Kanada i USA czy w najsilniejszym?
emdżej napisał(a): Dziwne jest, że w fazie ćwierćfinałów grupy się jeszcze nie wymieszają, a więc zwycięzca grupy H (Helsinki), zagra z czwartym zespołem z tej samej grupy. Tak samo wygląda to w grupie S (Sztokholm).

Poroniony pomysł :badziewie:
emdżej napisał(a):Turniej pokaże (niestety nie w całości) TVP Sport. Dziś pierwsza transmisja o 15:10 - mecz Kanada - Słowacja.

Tutaj pierwsza grupa:
http://www.youtube.com/user/1stvenue

A tu druga grupa:
http://www.youtube.com/user/2ndvenue2/videos

Wszystkie mecze dzisiejsze, w dobrej jakości. Kolejne też pewnie będą tu pokazywane :D
Obrazek
Boromir
Kapitan
Kapitan

Postprzez emdżej Pt 04.05.2012 12:14

Z powodu rozgrywek o Puchar Stanleya za oceanem, tradycyjnie udziału w MŚ nie weźmie wielu czołowych hokeistów. Osłabione z tego powodu są praktycznie wszystkie zespoły.

Rozgrywki NHL ze skandynawskiego turnieju wyłączyły m.in. Kanadyjczyków Chrisa Prongera i Shane'a Doana, Rosjan Ilię Kowalczuka, Aleksandra Owieczkina i jego imiennika Siemina czy Czechów Patrika Eliasa i Petra Sykorę.

Szwedzi, choć muszą sobie radzić bez bramkarza New York Rangers Henrika Lundqvista, mogą mówić o sporym szczęściu. W pierwszej rundzie play off NHL odpadły zespoły Ottawa Senators, Detroit Red Wings i Chicago Blackhawks, dzięki czemu w kadrze na MŚ znalazło się aż 10 występujących w nich hokeistów, m.in. Daniel Alfredsson, Henrik Zetterberg i Johan Franzen.

Takie informacje znalazłem na stronie TVP. Ogólnie kadry wszystkich zespołów są na stronie IIHF, ale nie umiem na ich podstawie powiedzieć kogo brakuje.

P.S. Transmisje internetowe to nie da mnie.
Obrazek
emdżej
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Duch So 19.05.2012 15:42

Rosja w finale :jupi:

Początek turnieju oglądałem po łebkach z braku czasu, ale końcówkę grupowej i pucharową już w całości. Ćwierćfinały poza Szwecja-Czechy miód cud malina i tego samego spodziewałem się dzisiaj, ale Rosja przejechała się po Finlandii jak walec.

W drugim trzymam kciuki za Słowaków.
Obrazek
Duch
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Boromir So 19.05.2012 15:49

A ja za Czechów, mam do Pepików duży sentyment od IO w Nagano. Chociaż Słowacy wydają się być drużyną lepszą jednak.
Obrazek
Boromir
Kapitan
Kapitan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne sporty