Koszykówka w Polsce

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Re: Koszykówka w Polsce

Postprzez ddemon Pn 05.09.2011 16:28

Oglądałem mecz pierwszy mecz od momentu braku Gortata i Lampego i muszę przyznać tak słabej gry w zbiórkach naszej reprezentacji dawno nie widziałem :roll: O ile widać progres w rzutach z dystansu,zpółdystansu tak potem momentami grali tak ospale że uciałbym sobie popołudniową drzemkę :lol: Może to było zmęczenie z poprzedniego meczu ale mecz był jak najbardziej do wygrania...Pisaliście że dobrze nie ma Lampego i Gortata cóż może i pierwszy wypiął się na kadrę z drugim cóż ciężko określić przecież cały czas był na zgrupowaniu kadry podczas przygotowań ale patrząc na inne federacje widać że jednak z tym problem(lokaut w NBA) potrafili sobie poradzić co niestety martwi :/

Nie było kluczowych graczy pod koszowych i odrazu przeniosło się to na punkty z dystansu na tych mistrzostwach.
Te mistrzostwa pokazały że zarówno Koszarek jak i Berisha mogą ciągnąć a przy pomocy tych dwóch graczy pod koszowych pod warunkiem że nie będziemy grali na nich to możemy cosik pograć - awansu na IO pewnie nie zdobędziemy no ale na przyszłym Eurobaskecie kto wie :roll:

Kelatiemu poświęce osobny wątek - niby był liderem tej kadry podczas tych mistrzostw ale mnie jego gra nie porywa :( Naturalizowaliśmy również Logana no ale trener Pipan uznał że ma Koszarka i Berishe w podstawie i mu się przyda wyższy gracz co jest zrozumiałe ale momentami jest zbyt chaotyczny i też w najważniejszych momentach zawodzi :/
Skoro Hiszpania teraz powołała Nigeryjczyka cóż normalna praktyka na świecie - każdy kraj może jednego zawodnika naturalizować.

Hrycaniuk to co on dzisiaj odpierdzielał w obronie masakra i te rzuty osobiste :roll: Hyży 2 :lol: tyle tylko że Radek jest zarówno lepszy w def jak i ofensywie..Szewczyk dobrze rzuca za 3 pkt tego niestety mi dzisiaj brakowało szczególnie wkluczowych momentach :/

Czemu nie grał Ignerski na tych mistrzostwach? :shock: Szubargi też nie było ale ten miał kontuzję o ile wiem :D
Młodzież Leonczyk czy Łapeta dawała radę także widać potencjał ale nadal wnajważniejszych momentach zawodzimy,niezapominajmy też że na tych mistrzostwach weszliśmy tylnimi drzwiami a już chcielibyśmy awansować - pozytywny występ bez braku kluczowych zawodników,przy następnych ME czy też MŚ będzie lepiej :wink:
TORCIDA Górnik ! VeB!
ddemon
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Babel Pn 05.09.2011 17:15

Nie znam sie dobrze na koszykówce, jak juz ogladam to raczej NBA, ale zdaje sie ze Kelati grał kilka lat w Polsce i ma zone Polke, wiec nie tyle go naturalizowalismy co skorzystalismy z tego ze ma polskie obywatelstwo. To nie to samo co z Loganem, który sam przyznał ze moglby grac dla kazdego kraju, byle miec w tym jakis interes (paszport UE).

A Ibaka jest Kongijczykiem, a nie Nigeryjczykiem.
"Zmierzch..."
Babel
onegdaj alkoholik
onegdaj alkoholik

Postprzez ddemon Pn 05.09.2011 18:41

Babel napisał(a):Nie znam sie dobrze na koszykówce, jak juz ogladam to raczej NBA, ale zdaje sie ze Kelati grał kilka lat w Polsce i ma zone Polke, wiec nie tyle go naturalizowalismy co skorzystalismy z tego ze ma polskie obywatelstwo. To nie to samo co z Loganem, który sam przyznał ze moglby grac dla kazdego kraju, byle miec w tym jakis interes (paszport UE).

A Ibaka jest Kongijczykiem, a nie Nigeryjczykiem.

To co napisałeś dokładnie tak było..Co do Nigeryjczyka a Kongijczyka nie wiem skąd mi się to wzieło i na to wpadłem - ale wiem że to jest już nawyk w poszczególnych reprezentacjach...Przypadek Hiszpanów jest "świeży" że tak to ujmę ale Rosjanie bodajże też przyznawają paszport już od kilku lat...

Naszą ligę przestałem śledzić już od dobrych kilku lat ale o ile się nie mylę to co roku każda drużyna w PL ma masę Amerykaninów w swoich składach którzy decydują o obliczu tych drużyn wlidze...Miałbyć jakiś limit,nie wiem co wskurali ale nie podoba mi się to że Asseco Prokom który rywalizuje w 2 ligach ma aż tyle obcokrajowców już nie wspominając że rywalizuje w dwóch ligach co jest już paranoją.To cud że nasi młodzi koszykarze zdobyli międzynarodowy sukces rok czy dwa lata temu i z powodzeniem nadal rywalizują w swojej kategorii wiekowej i wkraczają tym samym do basketu seniorskiego..Jak wspominałem wcześniej w naszej koszykówce jest progres ale nadal dużo brakuje..
Dobrze też że Gortat szkoli młode talenty a już może jakiś 1-2 zawodników wyskoczy umiejętnościami za pare lat :roll:
TORCIDA Górnik ! VeB!
ddemon
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Poprzednia strona

Powrót do Inne sporty