Narciarstwo Alpejskie

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Re: Narciarstwo Alpejskie

Postprzez cloner Pt 16.12.2011 15:06

Ech, 0.3 sekundy zabrakło Bode Millerowi do odniesienia dziś w Val Gardena kolejnego pucharowego zwycięstwa. W wyśmienitej formie jest młody Szwajcar Beat Feuz i trochę niespodziewanie on wygrał dziś supergigant. W zawodach za Atlantykiem był dwukrotnie drugi, raz trzeci, wrócił na Stary Kontynent i od razu wygrał. Z taką formą, także i jutro w zjeździe jest głównym faworytem, oczywiście przeszkodzić będzie mu chciał Bode Miller czy Aksel Lund Svindal, ale... ja osobiście liczę na dwóch czarnych koni, czyli Stephana Kepplera z Niemiec i Hansa Olssona ze Szwecji.
Jestem normalny - nie pedałuję.
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez Morrow So 17.12.2011 15:31

Ładnie byś pograł w Pewniaku, 0,3 sek i pewnie pobiłbyś rekord jeśli chodzi o kurs :beer:

Chciałem sobie dzisiaj obejrzeć slalom kobiet w Courchevel ale przenieśli na jutro z powodu złego stanu trasy a jutrzejszy slalom gigant odwołali, tzn. przenieśli na bliżej niesprecyzowany termin. :?
Morrow
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez cloner So 17.12.2011 16:38

No było blisko. Obecnie w Europie warunki śnieżno-wietrzne i ciężko o zawody. W Courchevel odwołali całkowicie, w Val Gardena po przejechaniu chyba 16 lub 17 zawodników przerwali na ok 20 minut, a ostatecznie po 21 Gunter [h**] podjął decyzję o odwołaniu. Niestety wiatr uniemożliwiał start. Jutro slalom gigant z Alta Badia, bardzo lubię te zawody, to taki klasyk gigantowy 8)
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez cloner Cz 29.12.2011 14:49

Dziś zjazd w Bormio na Stelvio wygrał stary wyga, Didier Defago, mistrz olimpijski dość niespodziewanie zwyciężył, gdyż jego starty to powrót po kontuzji, ostatnio nie prezentował zbyt wysokiej formy. Drugi był jego kolega z drużyny Patrick Kueng, a trzeci Klaus Kroell, zwycięzca wczorajszego treningu. Wczoraj jednak było słonecznie, śnieg był zmrożony, a dziś alpejczycy jechali w pochmurnej pogodzie, inny smar i czasy o ok. 2 sekundy gorsze niż podczas treningu :wink:

W nowym roku cykl przenosi się do Zagrzebia, tam Ivica będzie chciał z pewnością wygrać :P Choć ja osobiście czekam już na Wengen, najdłuższa trasa Lauberhorn to jest to 8) 14 stycznia, godziny podanej nie ma, ale pewnie będzie to 12.30 8)
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez cloner So 07.01.2012 15:36

Będę pewnie tak długo pisał sam ze sobą, ale co tam, przynajmniej licznik postów nabijam :lol: Dziś odbyły się dwie konkurencje na bardzo trudnych i wymagających trasach, najpierw zakończył się zjazd kobiet w Bad Kleinkirchheim na trasie im. Franza Klammera, a to oznacza tylko jedno, wysoki poziom trudności. I tak też w rzeczywistości było, przyznam że już dawno nie widziałem tak wymagającego biegu zjazdowego dla kobiet, zwykle babki jeżdżą na prostych trasach, gdzie Lindsey Vonn się rozpędzi, pokona kilka prostych zakrętów i wygrywa. Dziś było trudniej i sobie ładna Amerykanka nie poradziła, wygrała faworytka gospodarzy, Elizabeth Goergl, druga była moja faworytka Julia Mancuso, a trzecia Fabienne Suter. W międzyczasie świetnie jechała Daniela Merighetti, miała rewelacyjny wynik na pierwszym i drugim pomierzeniu czasu, ale niestety w środkowej części trasy minęła jedną z bramek, po prostu jechała zbyt szybko :wink: Liczyłem, że pokazać się z niezłej strony może jeszcze młoda Norweżka Serjested, ale podobnie jak ww. Włoszka nie zmieściła się w bramce.

Przed kilkunastoma minutami zakończył się gigant mężczyzn w Adelboden, wśród gigantów ja wyróżniam właśnie te, jak i opisywane w grudniu zawody w Alta Badia. Dziś górą byli Austriacy, wygrał Marcel Hirscher, który prowadził już po 1. przejeździe. W drugim fenomenalnie pojechał stary wyga Benjamin Raich i dość niespodziewanie zajął ostatecznie drugie miejsce, trzecie dla Włocha Massimiiano Blardone. Gigant w Adelboden to jeden z tych, gdzie górą są zwykle umiejętności techniczne zawodników, dziś również się to potwierdziło. 8)
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez cloner So 14.01.2012 15:09

I najważniejsze dla mnie zawody w narciarstwie alpejskim już praktycznie za nami. Rano odbył się zjazd kobiet w Cortina D'Ampezzo na olimpijskiej trasie Tofana, wygrała trochę niespodziewanie Daniela Merighetti, była to jej pierwsza wiktoria w karierze. Właściwie jest to spora niespodzianka, ale dla mnie niewielka, typowałem że wygra reprezentantka gospodarzy, liczyłem na Lucie Recchie, jednak ona zjechała fatalnie i uplasowała się pod koniec stawki. Daniela jechała bardzo szybko w górnej i środkowej części trasy, na dole trochę straciła, ale zarówno Lindsey Vonn, która ukończyła druga, jak i wracająca po tygodniowym urlopie Maria Riesch, nie dały jej rady. Natomiast zjazd mężczyzn w Wengen na Lauberhorn właśnie dobiega końca, transmisja telewizyjna zarówno w Eurosporcie, jak i Rai Sport już się zakończyła, teraz się emocjonuję relacją tekstową na stronie fisu :wink: Wszystko jednak się już rozstrzygnęło, wygrał główny faworyt, najlepszy wczoraj na skróconej trasie, dziś również nie dał szans rywalom, 24-letni Helwet Beat Feuz. Przed nim spora kariera, w takim wieku wygrywać zjazdy to jest sztuka. Na drugim miejscu podium dość niespodziewanie uplasował się Hannes Reichelt, który startował z numerem 1, jak dobrze pamiętam to już raz wygrał zawody w Wengen alpejczyk otwierający konkurs, było to chyba w 94 lub 95 a był nim Amerykanin Kyle Rasmussen. Na najniższy stopień podium wjechał Włoch Innerhofer. Zawiódł, zwłaszcza w dolnym odcinku mój faworyt, Bode Miller, w górze i środku jechał z Feauzem równo, na dole niestety popełnił drobny błąd, wytrąciło mu to szybkość i ostatecznie przyjechał na 5 miejsce. Pisząc te słowa na starcie zostało jeszcze 14-15 alpejczyków, ale nie prezentują oni takiego poziomu, żeby ktokolwiek z nich mógł namieszać w czołówce.

Jutro slalom 8)
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez ddemon So 14.01.2012 15:37

Przerwę Ci tą hegomonię postów :P Oglądałem dzisiejsze zawody bo w trakcie ustawiłem szybko kupon że ten Reichelt nie wygra tego zjazdu kurs 1,70 i cóż kupon dalej w grze :lol: Ogólnie szkoda że Miller nie znalazł się nawet na podium bo faktycznie jechał równo ale potem 1 błąd który go pozbawił i tak dobrze że ukończył na 5 :) Słabo Cuche ale mają młodego Feuza który może przez najbliższe lata dominować...
Widzę że masz ogromną wiedze o tej dyscyplinie 94-95 rok :P Ja zacząłem ogladać od czasów Maiera,gdy powrócił po wypadku znów moje zainteresowanie wzrosło i znów tendencja w dół...P Teraz kibicuje Millerowi oraz trochę Raichowi ale też pod wielkim wrażeniem jazdy Kostelicia ;)
TORCIDA Górnik ! VeB!
ddemon
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez cloner So 14.01.2012 15:40

ddemon, ja oglądam właśnie gdzieś od 94 roku, jak przez mgłę pamiętam ZIO w Lillehammer, tam w zjeździe Amerykanie chyba rządzili, Tommy Moe i AJ Kitt, nie wiem czy czasem ulubieniec mojej Mamy, czyli KA Aamodt ich nie przedzielił :P
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez Morrow So 14.01.2012 16:02

Ja jarałem się oglądaniem narciarstwa za czasów wspomnianego Herminatora, wtedy byłem takim pasjonatem jak cloner, teraz od dobrych kilku lat oglądam bardziej z doskoku i przy nadmiarze wolnego czasu na co ostatnio nie narzekam :)

cloner a jeździsz na nartkach? :D
Morrow
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez cloner So 14.01.2012 16:08

Nie jeżdżę, nigdy nie próbowałem niestety, może kiedyś :P
A wracając do 94, to sprawdziłem, zjazd rzeczywiście wygrał Tommy Moe, drugi był faktycznie Aamodt, ale AJ Kitt był daleko, brąz zdobył Podivinsky. Oj to były czasy .
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez Morrow N 18.03.2012 13:39

Ostatni zjazd Cuche'a w Schladming. Trzeba przyznać, że fajnie to wymyślił. Odchodzi kolejna wielka legenda a przy tym bardzo sympatyczny gość. Będzie brakowało Szwajcara. I jego "młynka" :(

http://www.youtube.com/watch?v=Aw52njY6 ... re=related
Morrow
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez cloner N 18.03.2012 13:46

Morrow napisał(a):Trzeba przyznać, że fajnie to wymyślił.

Tak samo dobrych kilka lat temu wyglądał ostatni przejazd Michaela von Grünigena.
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Poprzednia strona

Powrót do Inne sporty