przez Morrow Pt 06.04.2012 21:10
Beznadzieja. Dobrze, że przynajmniej widać było po Wencie, że się na nich zdrowo wkurzył za to co odstawili w ostatnich minutach. Dziś każdy poza Wicharym, Rosińskim i młodym Jureckim powinien poważnie zastanowić się nad sobą i tym co dzisiaj zaprezentował bo za takie reprezentowanie kraju na najważniejszym turnieju w roku ja dziękuję.
Wiadomo było od początku, że walka o Londyn rozegra się między Polską, Serbią i Hiszpanią ale takie zlekceważenie przeciwnika w jakby nie patrzeć, istotnym, pierwszym meczu to wstyd dla tej drużyny i mam nadzieję, że Wenta odpowiednio zareaguje bo w pomeczowych wypowiedziach nie było widać po zawodnikach mimo tego, że byli świadomi beznadziejnej gry jakiejś pokory i wstydu.
Dzisiejszy mecz wygrali nam wspomniani Wichary, Rosiński i Michał Jurecki. Szmal pokazał, że po operacji jest cieniem siebie i w tej chwili nie jest w stanie wyciągnąć tej drużyny kiedy będzie taka potrzeba, z kolei Wichary dał dziś sygnał, że jest gotów być pierwszym bramkarzem na tym turnieju, który da ważne interwencje. Zobaczymy jak jutro to będzie wyglądało w meczu prawdy z Serbami.
Rosiński i Jurecki dali energię w środku i w zasadzie indywidualnymi akcjami przywrócili nas do gry w tym meczu bo w pewnym momencie przez nonszalancję i frajerstwo kolegów było nieciekawie i wcale nie musieliśmy tego meczu wygrać. Być może zapomniałbym o fatalnej grze i pudłach Jurasika, Tkaczyka czy Kuchczyńskiego gdyby nie to co nasi zrobili w ostatnich minutach. Kiedy wyszliśmy w końcu na swoje i pokazywaliśmy Algierii miejsce w szeregu zamiast nabijać spokojnie bramki do bilansu, którzy może okazać się istotny w końcowym rozrachunku my sobie stanęliśmy 3 minuty przed końcem uważając mecz za wygrany. No kurde. Mając 4 bramki przewagi na 1,30 min przed końcem i w 1,15 dać sobie rzucić 3 to jest frajerstwo, za które mogliśmy zapłacić pozbawieniem się szans na wyjazd na Igrzyska zanim turniej na dobre się rozpoczął.
Nie mam wątpliwości, że jutro zagramy lepiej, z taką grą jak dzisiaj lepiej nie wychodzić z Serbami na jedno boisko, przeciwnik będzie dużo bardziej wymagający więc i motywacja będzie inna ale mimo wszystko dzisiejsza postawa naszych żałosna i tak jak powiedział Lijewski, największą karą powinno być dla nich oglądanie tego meczu.
Serbowie udowadniają właśnie, że wicemistrzostwo Europy to nie była tylko zasługa tego, że mistrzostwa odbywały się u nich. Spodziewam się cholernie ciężkiej przeprawy i twardej walki, przeciwnik bardzo trudny i niewygodny ale w naszym zasięgu, podobnie jak Hiszpanie o ile zagramy na poziomie, który zapewnił nam sukcesy w ostatnich latach. Jeśli nie wywalczymy kwalifikacji do Londynu co było celem tej drużyny od dłuższego czasu i o czym wszyscy mówili głośno to będzie klęska polskiej piłki ręcznej i być może koniec Wenty. Ale to czarny scenariusz, miejmy nadzieję, że nie odnajdzie odzwierciedlenia w rzeczywistości i będziemy cieszyć się z kwalifikacji. Jutro o tej porze będziemy dużo mądrzejsi. Dziś trzymam kciuki za Hiszpanię, jutro za naszych i mam nadzieję, że jutro będziemy świętować awans a mecz z gospodarzami na koniec nie będzie miał już na nic wpływu.
BTW to skandal, że o Londyn gra jedna z naszych nielicznych nadziei na medal olimpijski w grach zespołowych a pokazywane to jest tylko w Nce. Moje szczere gratulacje dla Polsatu i TVP.