Chrońmy Doline Rospudy

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Chrońmy Doline Rospudy

Postprzez charcerzyk Wt 20.02.2007 10:08

Witam, bardzo bym prosił wszystkich szanownych użytkowników mających na sercu dobro ostatnich dziewiczych i pięknych miejsc w Polsce o zaangażowanie się w akcje, to tylko chwila a możesz pomóc ocalić ten dziewiczy rejon przed idiotycznymi decyzjami rządzących "inteligentów" !
http://www.dolina-rospudy.pl/index.php
Roześlij ten link do znajomych , czym Nas więcej tym rośnie Nasza siła.
Pozdrawiam
charcerzyk
Trampkarz
Trampkarz

Postprzez assurbanipal Wt 20.02.2007 19:43

Ja bym tych wszystkich zielonych wpierw wyslal do Augustowa i wypuscil na pasach. Pewnie nawet kolega nigdy tam nie byl, a chce wywolywac niepokoje spoleczne :P dla kilku drzew. Wszyscy ekolodzy to terrorysci tak samo jak al-kaida :D
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Meczetinio Wt 20.02.2007 19:49

uczyl;em sie troche o tym regionie na olimpiade i szczerze mówiac jest tam fatycznie dużo gatunków występujacych tylko tam ,, jest to teren nieskażony , a sama budowa obwodnicy by juz wystarczajacu dużo "napsuła" przecież jest alternatywna droga obwodnicy --- dlaczego niemoze ona być rozwiazaniem ??
Glory Glory Man United
Meczetinio
Skład B
Skład B

Postprzez Tigertm Wt 20.02.2007 19:55

Meczetinio napisał(a):przecież jest alternatywna droga obwodnicy --- dlaczego niemoze ona być rozwiazaniem ??

bo to Polska , swoja droga jest mi to obojetne nieprzepadam za ekologami
Obrazek
Tigertm
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez assurbanipal Wt 20.02.2007 19:59

Gdzie byli ekolodzy 7 lat temu jak plany przedstawiono? Teraz sie obudzili jak poczuli, ze media szukaja sensacji ..... zreszta wieksza z tych ludzi nawet nie wie o co dobrze chodzi i jakie gatunki tam zyja. Chca byc jednak trendy, bo wypada przeciwko czemus protestowac.
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Duch Wt 20.02.2007 20:02

Meczetinio napisał(a):przecież jest alternatywna droga obwodnicy --- dlaczego niemoze ona być rozwiazaniem ??

Ano dlatego, że jak chcemy mieć w Polsce normalne drogi to musimy je w końcu zacząć budować. Rozplanowanie alternatywnej drogi za dużo kosztuje i spowoduje, że powstanie ona za kilka lat.

Tak jak pisał assurbanipal, trzeba sie było wcześniej obudzić.
Obrazek
Duch
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez assurbanipal Wt 20.02.2007 20:11

Jest jeszcze jeden problem ..... w przypadku alternatywnej drogi nalezaloby wywlascic wlascicieli kilku domow i pol, a tak wywlascimy ropuchy w bagnie :lol:
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Tigertm Wt 20.02.2007 20:23

assurbanipal napisał(a):est jeszcze jeden problem ..... w przypadku alternatywnej drogi nalezaloby wywlascic wlascicieli kilku domow i pol, a tak wywlascimy ropuchy w bagnie Laughing

i jeszcze jeden przez to ze nie ma tej obwodnicy w jakiejs miejscowosci gina ludzie i ruch jest o wiele przesilony
Obrazek
Tigertm
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez Meczetinio Wt 20.02.2007 20:52

duch99 napisał(a): spowoduje, że powstanie ona za kilka lat.

ona juz powstaje (podobno) 10 lat :D od 10 lat wojewoda skałda obietnice wiec jak poczekaja dodatkowy rok to przeżyją , dziwne ze nie moga tam zbudowac mostu nad droga albo przejścia podzieminego :/
Glory Glory Man United
Meczetinio
Skład B
Skład B

Postprzez Krzysztof Jarzyna Wt 20.02.2007 20:55

Meczetinio napisał(a):dziwne ze nie moga tam zbudowac mostu nad droga albo przejścia podzieminego

Albo bramki do teleportacji przy wjezdzie do miasta :roll:
Podejrzewam, ze jezdzace TIRy pod oknem to srednia przyjemnosc, wiec pewnie nie chodzi tylko o bezpieczenstwo.
"- Wspomniał Pan o Realu. Czy nadal czuje Pan sentyment do "Królewskiego" klubu?
Leo Beenhakker: Jeszcze jak! Mówię wręcz, że moje serce jest w 50 proc. "Białe"."
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Postprzez Tigertm Wt 20.02.2007 21:26

Meczetinio napisał(a):ona juz powstaje (podobno) 10 lat Very Happy od 10 lat wojewoda skałda obietnice wiec jak poczekaja dodatkowy rok to przeżyją , dziwne ze nie moga tam zbudowac mostu nad droga albo przejścia podzieminego Confused

Krzysztof Jarzyna napisał(a):Albo bramki do teleportacji przy wjezdzie do miasta Rolling Eyes
Podejrzewam, ze jezdzace TIRy pod oknem to srednia przyjemnosc, wiec pewnie nie chodzi tylko o bezpieczenstwo.

Problem budowy drog w polsce jest ogolnie powszechny drogi dluzej sie planuje niz buduje :roll:

Racja TIRy smigajace przed oknem zadna przyjemnosc
Obrazek
Tigertm
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez charcerzyk Śr 21.02.2007 0:37

Poczytajcie o ekologicznym podejsciu do tematu

http://www.darzbor.v24.pl/vb/index.php

podpisz protest i podaj dalej

Tak jak juz napisalem...
Popieram akcje calym sercem. Inwestycje powinny byc planowane w poszanowaniu Przyrody. Szcegolnie, ze istnieja alternatywne trasy przebiegu autostrady. Mokradla Doliny Rospudy sa unikatowe na skale europejska. Inwestycja oraz pale przbijajace poklady torfu sa aktem glupoty i nieznajomosci sie na planowaniu w srodowisku i zrownowazonym rozwoju. Tylko w Polsce takie projekty przechodza. Komus musialo bardzo zalezec na tym rozwiazaniu. Powodzenia z protestem i dzieki za zaangazowanie!!!

Grzegorz
charcerzyk
Trampkarz
Trampkarz

Postprzez assurbanipal Śr 21.02.2007 18:47

Walic protest ....jakos to twoje europejskie ekologiczne podejscie nie przeszkadzalo UE wysylac na wschod toksycznych smieci .... Nie mam nic przeciwko ekologii, ale na pierwszym miejscu stawiam bezpieczenstwo czlowieka, a dopiero na kolejnym ropuchy :)
Wroce jeszcze do pytania .... gdzie byli ekolodzy przez 10 lat gdy plany i inne pierdoly z tym zwiazane byly realizowane? Jakos wtedy nikt nie protestowal, ale jak teraz budowa ma ruszyc to nagle to im przeszkadza i jeszcze jakis przypal z UE bedzie ingerowal w nasza suwerennosc, bo ma taki kaprys.
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez enoce Śr 21.02.2007 20:04

hmm... mieszkam przy trasie przelotowej Łódź - Poznań (dosłownie przy dzielą mnie od niej tylko choinki i kawałek ogródka), natężenie ruchu jest duże, naprawdę duże, czasami muszę stać po 10-15 minut żeby przejść przez ulice ale nie żeby wtedy było pusto na drodze, raczej trzeba wycyrklować to tak żeby nie wpiermandolić się pod jakiegoś tira czy osobowy (ja jak ja bo jestem jeszcze młodym człowiekiem, ale mieszkają przy tej trasie również osoby w podeszłym wieku, żeby nie szukać daleko moi dziadkowie, wiek 80 lat), najbliższe przejście dla pieszych znajduje się... no ze 3 kmy, pasów niema i nie będzie świateł tym bardziej... hałas przez cały dzień i noc... więc co ja też mam protestować? Dobrze rozumiem tych ludzi którym samochody nieustannie jeżdżą po głowie, wiem ze obwodnica taka jest tam potrzebna... ale nie za taką cenę... to co zniszczy ta budowa nigdy już nie będzie miało okazji się odrodzić...
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności"
(Albert Einstein)

http://www.footstar.org/
enoce
Skład B
Skład B

Postprzez Yukasz Śr 21.02.2007 20:33

assurbanipal napisał(a):Nie mam nic przeciwko ekologii, ale na pierwszym miejscu stawiam bezpieczenstwo czlowieka, a dopiero na kolejnym ropuchy Smile

Ale jak jest alternatywne miejsce do zbudowania drogi to czy trzeba na siłę niszczyc przyrodę która i tak w tamtym rejonie jest chroniona :?: Nie można drogi poprowadzic lekko w bok co i tak odciąży miastoa trzeba budowac ją środkiem doliny :?: A budowa drogi pewnie skończy się na jakichś karach albo będzie przedłużana i wyjdzie na to że koszty albo sam czas budowy będzie o wieeele dłuższy niż się spodziewano. I nie kupuje argumentu że trasa nie wpłynie na przyrodę w tamtym rejonie :twisted: Dla mnie to kolejna chora decyzja jakich pełno w naszym kraju :zgon: Gdyby nie było innej możliwości budowy drogi to rozumiałbym poświecenie kawałka przyrody dla dobra mieszkańców ale tak... :roll:
Yukasz
Basket fan hooligan

Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Następna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia