Jakie filmy polecacie :)

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Postprzez nowok N 08.05.2005 1:05

oglądalem ostatnio u kumpla świetny horror ale nie nalezy on chyba do nowosci ....."swit zywych trupów" sorry jesli juz go ktos zaproponowal ale nie chce mi sie przeglądac wszystkich stron :wink: a filmik mnie rozwalił .... dobra jest pierwsza scena gdy córeczka odwiedza sypialnie rodziców :P i zakonczenie tez ciekawe :D polecam
nowok
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez RoRo N 08.05.2005 7:58

Ja polecam film "Piła" Ogladalem przedwczoraj i myslalem ze to bedzie cos w stylu szlaenca z pila w reku. Nic podobnego. Ten film to jakis raczej psychologiczny. Morderca nie zabija tylko doprowadza inne osoby do takiego stanu ze same o wyreczaja.
Naprawde polecam ten film bo jest wart obejzenia. Oryginalny tytul brzmi :"Saw" :wink:

Obrazek

POZDRO
Obrazek

RoRo - Najbardziej pomocny forumowicz sezonu 2004/2005 :]
RoRo
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Uchi_ N 08.05.2005 8:31

Podobno jeden z najlepszych filmów polskich ostatnich lat...Podobno, bo jeszcze nie widziałem, ale już mam na niego chrapkę i musi wpaść w moje szpony...Narazie na DC++ nie widzę, więc muszę czekać...Oto i on :

Policjanci z warszawskiego Wydziału Zabójstw nawiązują kontakt z Worwzakonnikiem, który w świcie przestępców pełni rolę kogoś w rodzaju „sędziego”. W grupie Ormian związanych z warszawskim półświatkiem działa Said. Zmusza on swoich pobratymców do opłacania się za ochronę, a gdy to zrobią - zabija ich. Wor chce wyeliminować Saida rękami warszawskich policjantów. Do tego celu wybiera „Despero”, którego napuszcza na młodą córkę Saida . Romans córki z policjantem i uwięzienie najemnika, raketiera ściągającego haracze dla Saida ma spowodować jego przyjazd z Turcji do Warszawy.

Obrazek

Ale jak to powiedzial mój kumpel : " Nie chcę oglądać ego filmu, bo stracę dobre imię o Rosati " ... :D
"Nie rodzimy się żydami, katolikami czy muzułmanami, tylko przyłączamy się do nich i dajemy im pieniądze, po czym uzyskujemy w ten sposób usprawiedliwienie naszej niechęci do innych."
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Postprzez veelden^ N 08.05.2005 11:22

Ja polecam film "Spartan". Calkiem interesujace kino akcji. Fabula sprawia pozory troche zamotanej jednak tak naprawde jest dosyc banalna i oczywista, lecz pomimo tego film oglada sie calkiem przyjemnie. Polecam :)
Obrazek
veelden^
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez wazi N 08.05.2005 11:34

Ja polecam film "THE RING 2". Druga wersja jest tak samo zarombista jak pierwsza, ale proponuje obejzenie wpierw Pierwszej wersji pozniej drugiej. Moze nie ma tam nic strasznego ale przez caly film mialem gesia skorke. Takie filmy wlasnie lubie. Jak ktos lubi horrory to polecam tez film ZŁY SKRĘT. Mlodzi ludzie zbladzili w lesie i natkeneli sie na "LUDZI GÓR" ktorzy chcieli ich zabic. POLECAM GORĄCO
wazi
Bundesliga? To co najlepsze.

Postprzez luk1208 N 08.05.2005 21:09

polecam film
"o dwóch takich co poszli w miasto" - spoko komedia na której mozna sie nieźle usmiac :lol:
wczoraj ogladałem "dziedzic maski" - jest to kontynuacja maski i powiem ze nawet spoko film,
luk1208
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez wozny N 08.05.2005 22:11

wedlug mnei ciekawym filmem musi byc "KROLESTWO NIEBIESKIE", ciekawe sa takie filmy
wozny
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez Anka N 08.05.2005 22:16

Oglądałam 'Królewstwo niebieskie' i powiem, że to ciekawy film. To ekranizacja twórców legendarnego 'Gladiatora' z Russelem Crowe'em o ile się nie mylę, więc czego innego się można spodziewać. ;) Chociaż 'Króla Artura' 'Królestwo' nie przebiło. ;)
Anka
One I Love

Postprzez piwus N 08.05.2005 22:30

luk1208 napisał(a):polecam film
"o dwóch takich co poszli w miasto" - spoko komedia na której mozna sie nieźle usmiac :lol:
wczoraj ogladałem "dziedzic maski" - jest to kontynuacja maski i powiem ze nawet spoko film,

Mam pytanie. Kontynuacja "Maski" w sensie tego zielonego ludzia, co za niego Jim Carrey robił? Bo to nawet intrygująco brzmi.
Obrazek
Piotr R - Teraz już nic nie zatrzyma Lecha. Idziemy na mistrza. A Wisła? Wisła to będzie oglądać nasze plecy. Lech, Wisła, Legia - tak to się zakończy.
piwus
Moderator
Moderator

Postprzez Tomusmc N 08.05.2005 23:34

piwus napisał(a):
luk1208 napisał(a):polecam film

Mam pytanie. Kontynuacja "Maski" w sensie tego zielonego ludzia, co za niego Jim Carrey robił? Bo to nawet intrygująco brzmi.

To jest dokładnie to, ale według oceny na www.filmweb.pl nie jest za fajny :) oto link http://dziedzic.maski.filmweb.pl/

Ja polecam, może nie już taki nowy film bo z 2002. Tytuł filmu to "Wyścig z czasem", a występują tam m.in. Eva Mendez czy też Denzel Washington. Naprawdę warto obejrzeć!
Trzej królowie wielkich miast - Śląsk, Wisełka, Lechia Gdańsk
Obrazek
Prawdziwy kibic nigdy nie wyrzeknie się klubu, który kocha
Tomusmc
Juventino

Postprzez Sławek N 08.05.2005 23:37

polecam jeden film...nie jest on specjalnei sławny i pewnie od jednego mojego postu nie ściągniecie go sobie bo pomyślicie "a...penwie jakiś zzwykły film co się paru kolesiom tylko podoba"....ale jak chcecie obejrzeć super horror to Wrong Turn jest odpowiedzią na to...jak chcecie to ściągnijcie a póżniej przeżywajcie i wspominajcie ten film...jak nie to żałujcie....zachęcam was do tego filmu bo nigdy o nim nie słyszałem w tv czy gdzieś indziej....dostałem ten film myślę że jakiś zwykły a tu....WOW!!!...wg mnie najlepszy horror...inne filmy które polecam z horrorów to piła (o której już pisaliście) i teksańska masakra piłą mechaniczną(cały film obejrzałem w napięciu i ani na chwiile się nie rozlużniłem...ale najbardziej polecam WRONG TURN!!!!!!!!!!!ci co oglądali wiedzą co mówie...
Sławek
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez Tomusmc N 08.05.2005 23:52

Sławek napisał(a):polecam jeden film...nie jest on specjalnei sławny i pewnie od jednego mojego postu nie ściągniecie go sobie bo pomyślicie "a...penwie jakiś zzwykły film co się paru kolesiom tylko podoba"....ale jak chcecie obejrzeć super horror to Wrong Turn jest odpowiedzią na to...jak chcecie to ściągnijcie a póżniej przeżywajcie i wspominajcie ten film...jak nie to żałujcie....zachęcam was do tego filmu bo nigdy o nim nie słyszałem w tv czy gdzieś indziej....dostałem ten film myślę że jakiś zwykły a tu....WOW!!!...wg mnie najlepszy horror...inne filmy które polecam z horrorów to piła (o której już pisaliście) i teksańska masakra piłą mechaniczną(cały film obejrzałem w napięciu i ani na chwiile się nie rozlużniłem...ale najbardziej polecam WRONG TURN!!!!!!!!!!!ci co oglądali wiedzą co mówie...

Ja akurat Ciebie rozumiem bo ten film się wielu osobom podoba, ale niestety nie mi. Naciągana historia o trzech potworach (ludziach z lasu). Troche się nudziłem, ale w końcu dałem rade :)

Polecić mogę film "The Mexican" dla zwolenników komedii kryminalnych :) dobry ubaw jest przy tym :)
Trzej królowie wielkich miast - Śląsk, Wisełka, Lechia Gdańsk
Obrazek
Prawdziwy kibic nigdy nie wyrzeknie się klubu, który kocha
Tomusmc
Juventino

Postprzez piwus N 08.05.2005 23:56

Wytrzymałem 20 min na "Wrong Turn", zresztą już po czołówce wszystko było jasne, więc i tak za dużo czasu poświęciłem. Piła też była rozczarowująca.

Jeśli ktoś ma ochotę na dobre kino radzę strzelić sobie w domu seans z "Oldboyem". Dawno żaden film nie zrobił na mnie takiego wrażenia, oczywiście już od razu wiadomo, że twórcy chcą zostawić pewien mętlik w głowie widza, ale moim zdaniem on o wiele więcej daje do myślenia, niż wspomniana "Piła". Jeśli ktoś myśli, że fabuła standardowa (kolejny mszczący się były nieudacznik, obecnie mistrz sztuk walk) i banalna, jak sugerowałby opis to się myli. Film reklamował Tarantino, więc od razu pomyślałem o jakimś przeciętnym naśladownictwie, ale z "Kill Billa" ani "Pulp Fiction" nie widziałem nic zerżniętego. W dodatku na początku myślałem, że scena gdzie bohater sam dzierga sobie tatuaż jest trochę nieprzyjemna. Po zakończeniu zmieniłem zdanie, to akurat było lajtowe :D. Poza tym to co jeszcze można dodać? Montaż świetny (kiedy w Polsce tak będzie :?), muzyka rewelacyjna i do pewnego momentu całkiem dowcipne filmidło.

W każdym razie podsumowując, po "Oldboyu", przy odcinaniu nogi w "Pile" będziecie ziewać :twisted:.
Obrazek
Piotr R - Teraz już nic nie zatrzyma Lecha. Idziemy na mistrza. A Wisła? Wisła to będzie oglądać nasze plecy. Lech, Wisła, Legia - tak to się zakończy.
piwus
Moderator
Moderator

Postprzez Anka Pn 09.05.2005 16:09

Co do horrorów to 'Osada' była niezła... :) Byłam na tym w kinie podczas wakacji w Zakopanem, i powiem szczerze, iż przypadł mi ten film do gustu. Czasem przeginali z pokazywaniem przerażonych mieszkańców tytułowej osady, ale ogólnie ciekawa akcja ( :P ) i końcówka. ;)
Anka
One I Love

Postprzez bellus Pn 09.05.2005 16:39

Anka napisał(a):Co do horrorów to 'Osada' była niezła... :) Byłam na tym w kinie podczas wakacji w Zakopanem, i powiem szczerze, iż przypadł mi ten film do gustu. Czasem przeginali z pokazywaniem przerażonych mieszkańców tytułowej osady, ale ogólnie ciekawa akcja ( :P ) i końcówka. ;)

Pozwole sobie całkowicie nie zgodzić się z opinią koleżanki forumowiczki.

W moim odczuciu ten film był beznadziejny horror to może i jest, ale straszy tutaj tylko i wyłącznie poziom wykonania.
Zdjęcia fatalne, niedoróbki w stylu pokazującego się mikrofonu tak rzucają się w oczy, że człowiek nie może się skupić na zasadniczej akcji która też nie jest porywająca. Sam pomysł filmu moze gdyby był lepiej zrealizowany mógłby "ujśc w tłumie". Razi zwłaszcza "amerykańskość".
Duży błą co do potwora, ogólnie pokazanie stwora było wielkim błędem bo jak wiadomo bardziej boimy siętego co sobie wyobrażamy niz tego co widzimy (vide dentysta). Sam potwór , jak się już pokaże to raczej budzi skojażenia z nisko budżetowymi horrorami z lat 70. Zamista ataków adrenaliny człowiek odczuwa niesmak na przemian z atakami śmiechu. Jak można siębać czegoś co tak wygląda?

Ogólnie dlamnie ten film był poniżej krytyki i nie polecam a wręcz odradzam pojście na niego. Jak masz do wyboru OldBoya, Mechanika, Ono czy Osade to zdecydowanie osada to najgorszy wybór. Pieniądze zamiast na bilet na amerykański kicz przeznacz lepiej na koreańskie arcydzieło (zgadzam się z Piwusem w pełni) albo na hiszpańskiego Mechanika z maksymalnie wychudzonym aktorem.

Skoro już nawiązałem do mechanika. POlecam ten film.

"Trevor Reznik nie może spać. Nie jest to jednak zwykły przypadek bezsenności - Trevor nie zmrużył oka od roku! Zmęczenie znacznie pogarsza jego stan zdrowia, zarówno fizycznego jak i psychicznego. Niepokój Trevora potęguje pojawienie się w jego warsztacie nowego pracownika - groźnie wyglądającego Ivana. Odtąd Reznik wiecznie czuje się obserwowany, przez co nieświadomie doprowadza do wypadku, w którym jeden z kolegów traci rękę. Wkrótce cała wina zostaje przypisana właśnie jemu, a robotnicy żądają jego odejścia z pracy. Świadomość, że koledzy chcą się go pozbyć, powoduje u Trevora wpierw wyrzuty sumienia, a potem rosnące poczucie osaczenia. Co gorsza, ktoś w jego mieszkaniu zostawia zaszyfrowane wiadomości, a wszyscy zdają się być przekonani, że tajemniczy Ivan nigdy nie istniał. Czy to wszystko zmowa by doprowadzić Trevora do szaleństwa? A może to zmęczenie odebrało mu rozsądek?"

Z gazeta.pl

Dobry film, tylko nie spodziewajcie się tutaj kobiet z wielkimi cyckami i równie wielkich wybuchów setek kilogramów dynamitu. To film gdzie najważniejsze jest myślenie. W ciągu filmu człowiek zastanawia się o co chodzi tak naprawdę. Fabuła nie jest prosta, nie wiesz co jest fikcją a co prawdą. W ciągu całego seansu zadajesz sobie kilka pytań takich jak "Czemu on do cholery myje ręce wybielaczem?" kilka scen które na zawsze zostaną w pamięci - jak mycie łazienki. Samo zakonczenie może nie rozczarowuje bo to złe słowo, ale zaskakuje prostota rozwiązania dość skąplikowanej historii.
Gorąco polecam, chodz zaznaczam ze jak ktoś ma doła to ten film na depresje mu raczej nie pomoże.
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia