Jakie filmy polecacie :)

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel, Pisakk, maestro

Postprzez pablisso So 01.03.2008 23:19

ponawiam pytanie :)
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez (L)oczkerson So 01.03.2008 23:49

z filmów o podobnej tematyce (niebo, piekło, zesłanie na ziemie żeby ratować ją przed złem) to mi się "mały nicki" kojarzy :P ale chyba nie tego się spodziewasz :lol: (choć gorąco polecam)
Natomiast jesli ci chodzi o dziedzinę to o co konkretnie pytasz? O filmy fanasy czy raczej o tematykę związaną z aniołami, bo jak to drugie to prócz Miasta Aniołów to mi się kojarzy tylko serial "Dotyk anioła" :D
"Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć"
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez iceald So 01.03.2008 23:51

"Armia Boga" - oryginalny tytuł to "The Prophecy". Warte obejrzenia tylko pierwsze 3 części z 5
Obrazek
"- Zoltan, możesz mi wyjaśnić, czemu pijemy z kubków? Głowę daję, że widziałem gdzieś tu kieliszki.
- Poważne problemy należy rozwiązywać konkretnymi metodami. Półśrodki nie dają rady."
iceald
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez pablisso N 02.03.2008 1:25

(L)oczkerson napisał(a):raczej o tematykę związaną z aniołami

właśnie o to :)

iceald napisał(a):"Armia Boga" - oryginalny tytuł to "The Prophecy". Warte obejrzenia tylko pierwsze 3 części z 5

mam ściągnięte wszystkie części, więc na pewno to zobaczę :)

Sprawdze małego nicky'iego, ale cos widze, ze nie ma źródeł.. Więc jakby było coś jeszcze... :)
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez jasiu smietana N 02.03.2008 8:09

Fajny jest Opcy kontra predator
jasiu smietana
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Postprzez Berik N 02.03.2008 10:27

"Az Poleje sie krew"

Anderson stworzyl dzielo wybitne...i okropne. Koncowki filmu praktycznie nie moglem juz ogladac :? Daniel Day-Levis jako Plaintview zagral po prostu fenomenalnie,a koncowe,apokaliptyczne sceny wgniataja w fotel, a zarazem chce sie wylaczyc film. Przez 3/4 filmu mozna powiedziec, ze "kibicowalem" Plaintview i jego synowi..ale to co pozniej stalo sie z glownym bohaterem , to jedna wielka tragedia.
Anderson stworzyl dzielo doskonale prawie w kazdym calu. Dzielo uniwersalne i odnoszace sie nie tylko do Teksasu i Ameryki;odnoszace sie do calego swiata. Roznie mozna odczytywac film,ale ja go przedstawiam w najprostszy sposob: dzielo Andersona pokazuje co sie dzieje z ludzmi zadnymi wladzy i pieniedzmi. Moze to zbyt infantylne,ale tak to widze. No i jeszcze ta sekta Kosciola Trzeciego Objawienia...
Film swietny,ale brakowalo miedzy innymi dobrej muzyki(zbyt powtarzajaca sie i przypominajaca niekiedy szuranie zardzewialym zelastwem o samochod). "To nie jest kraj dla starych ludzi" bardziej mi sie spodobal :wink:

ocena: 9/10

"Sweeney Todd..."

Przyznam szczerze,ze zadnego filmu Burtona nigdy nie widzialem i nareszcie mialem okazje zobaczyc cos konkretnego i to w towarzystwie dziewczyny i innej znajomej parki :wink: za musicalami nie przepadam(widzialem tylko strasznie daremne 'Chicago'), ale "Sweeney.." jest dosc interesujacy. Bazujacy na kontrastach,kolorach przypominajacych troche "300" i "Sin City". Oryginalny sposob wykonania filmu. Z jednej strony cukierkowy i bardzo przerysowany, a z drugiej momentami bardzo realistyczny. "Sweeney.." to groteska w bardzo dobrym wydaniu z nutka obrzydzenia. A Depp? nie jestem jego wielkim fanem ale zagral dobrze,choc nic szczegolnego.
Warto.

PS:az 3 aktorow z Pottera wzieto?bo to sa Brytyjczycy czy jakis inny czynnik mial na to wplyw?

Ocena: 7+/10
"Mój Boże. Do sal wykładowych przychodzą małpy. Darwin był idealistą i marzycielem, zapewniam pana. Jaka tam ewolucja. Zanim trafię na jednego myślącego, muszę stoczyć bitwę z dziesięcioma orangutanami. "
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Wilmore N 02.03.2008 12:41

Berik napisał(a):PS:az 3 aktorow z Pottera wzieto?bo to sa Brytyjczycy czy jakis inny czynnik mial na to wplyw?

Bo to absolutna czołówka ichniego aktorstwa.
Mądrości nie można przekazać. Wiedza, którą próbuje przekazywać mędrzec, brzmi zawsze jak głupota.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez bellus N 02.03.2008 22:23

Wojna Charliego Wilssona

http://wojna.charliego.wilsona.filmweb.pl/

Świetny film, wybitny może nie, ale zdecydowanie polecam. Zdecydowane plusy tego:
- kreacja Philipa Seymoura Hoffman - wysoki poziom aktorów drugoplanowych w tym roku, jakby to w ręce, odtwórcy roli zrzędy z CIA, trafił Oscar nikt nie mógłby się dziwić
- fenomenalne dialogi, świetny cięty humor
- ciekawy temat - takie zboczenie "zawodowe" - stosunki międzynarodowe
- autentyczna historia - kokaina, kobiety, whisky

Dzisiaj w Kinomaniaku - eh wypadło mi jak się rzeczony kinomaniak nazywa - zarzucił, że trochę razi powaga tematu (wojna) w takiej konwencji. Można zapomnieć o co w tym wszystkich chodzi. Jak dla mnie to nie zarzut, taka jest polityka - to inna świat.

Zdecydowanie polecam: 8/10
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Bonso Pn 03.03.2008 19:37

Obrazek
Charlie Wilson's War

Oparty na faktach film o tym jak jeden facet może doprowadzić do klęski ZSRR. Film z początku nudny, bardzo ciekawie się rozkręca, czego zasługa jest niebanalny humor, oraz genialna aktorska trójka. Tom Hanks, jeden z najlepszych aktorów amerykańskich, po raz kolejny udowadnia, że tak opinia o nim nie jest przypadkowa. Rola stworzona jakby dla niego, jest nawet podobny do prawdziwego Charliego Wilsona ;). Julia Roberts, również bardzo dobra rola, świetnie znalazła się w granej przez siebie postaci i potrafiła przekonać do siebie widza. Jednak zdecydowanie najlepszy był Philip Seymour Hoffman. Absolutnie zasłużona nominacja do Oscara, cudownie zagrana rola agresywnego, buntowniczego agenta. Pewnie dostałby Oscara, gdyby akurat nie trafił na wybitną kreację Bardema :].
Co do filmu to na pewno nie jest to jakieś arcydzieło, z początku jak pisałem wieje nudą, ale w końcu się rozkręca i daje rade. Bardzo fajne i ciekawe sceny w obozie uchodźców w Afganistanie. Świetnie nakręcona radość Afgańczyków po zestrzeleniu sowieckich śmigłowców :-D.
Film wart polecenia, więc polecam ;)
7/10
Obrazek
Bonso
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez baziu Wt 04.03.2008 7:08

RóżA napisał(a):Piła 4

Kicha, kicha i jeszcze raz kicha. Choć i tak prawie każdy film ten obejrzy, chociażby z ciekawości. Szkoda tylko, że każdy się rozczaruje. Najnowsza 'Piła' z horrorem wspólnego ma bardzo mało, a sceny w których pękają kości a krew leje się po ścianach są po prostu niesmaczne... jednym słowem- komercja

KIcha? Dlaczego? mi się film podobał, ale tylko dlatego, że usiadłem przed nim nie myśląc, że to kolejna część Piły od której wymagałbym czegoś więcej. Co do tego, że nie ma nic wspólnego z horrorem to nawet dobrze, wole thrillery a na takiego mi wyglądał tak więc tutaj u mnie zaplusował. A sceny o których pisał Róża odpowiadały mi, gdyż idąc do kina na ten film chciałem coś takiego zobaczyć. A co do komercji to zgadzam się w 100%, ale trzeba sobie powiedzieć, że każdy film, który przy tytule ma cyferki pokazujące, która to już część to istna komercja. American Pie 1 najlepsza! Oszukać Przeznaczenie 1 najlepsza itd. :wink:

Moja ocena:
6+/10 :wink:
baziu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Fler Wt 04.03.2008 8:24

Mnie ostatnio bardzo spodobał sie American Gangster z Washyngtonem :)
Obrazek
Fler
Pseudoforumowicz

Postprzez No_Name Wt 04.03.2008 11:23

Step Up 2.

Obrazek

Ona - Andie, siostra Tylera Gage'a bohatera filmu "Step Up - Taniec zmysłów", zbuntowana tancerka z gorszej dzielnicy. On - Chase, najlepszy i najgorętszy tancerz w Akademii Tańca w Maryland. Połączy ich pasja i udział w legendarnym ale nielegalnym turnieju tańca ulicy. Wygrać w nim mogą tylko najlepsi, dlatego Andie i Chase muszą dać z siebie wszystko.
Choreografia filmu została stworzona przez trzy legendy świata hip hopu, kreujące układy taneczne w wideoklipach Ushera, P.Diddiego, Spice Girls, Outcast czy Missy Elliot a także w oryginalnej edycji telewizyjnego programu "You Can Dance". Na ścieżce dźwiękowej znalazły się najlepszy hip hop i R&B, w tym takie nazwiska jak: FloRida, T-Pain, Missy Elliott, Akon, Cassie, Scarface.

7/10 ;)

Jeżeli ktoś lubi tańczyć, jeżeli ktoś lubi dobrą muzykę polecam ;)
Obrazek
No_Name
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Bonso So 15.03.2008 14:40

Obrazek
The Mist - Mgła

Chwile po zakończeniu filmu byłem w takim szoku, że bez wahania bym dał najwyższe oceny :-D. Teraz trochę mi przeszło, ale i tak uważam że film był świetny. Zresztą duet Darabont i King to przepis na sukces, w końcu Zielona Mila i Skazani na Shawshank to udowodnili. Jednak to co różniło te dwa filmy od Mgły to przede wszystkim brak gwiazd w obsadzie. I to nie wyszło filmowi na dobre, słaba gra głównego bohatera, pozostałe postacie tez nie przekonywały, a jedynie Marcia Gay Harden jako pani Carmody dała radę. Co do reszty. Realizacja na całkiem niezłym poziomie, aczkolwiek widać że koszty produkcji nie były zbyt wielkie, bo na pewno można było to zrobić lepiej. Film wciąga, trzyma w napięciu, a zakończenie...a zakończenie jest mistrzowskie, genialne, cudowne, wspaniałe i jeszcze wiele wychwalających epitetów można by o nim napisać.
Oglądając film czuć Kinga, czuć tą niesamowitą atmosferę, która towarzyszy jego książką. Frank Darabont na podstawie Kinga robi filmy świetne. Jednak mimo tego można zauważyć, że każdy kolejny jest odrobinę gorszy..
8-/10
Obrazek
Bonso
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez kon2r So 15.03.2008 18:55

Obrazek

:shock: przed chwilą wróciłem z kina i podobnie jak Bonso odrazu po zakończeniu łupnął bym 10/10 ale po kolei.
Temat filmu troche oklepany, banalny, straszny ? nieeee.... Fabuła wg. mnie dość przeciętna widziałem już wiele podobnych filmów ale myśle że nie to chciał przedstawić King pisząc te historię.Na początku zastanawiałem się co ja tu kuwa robię ? jakies macki ? żenadaa. Możemy zobaczyć dużo watków religijnych, proroczych i podbnych pierdoł, widzimy jak prości mogą być ludzie w strachu, idą za tłumem, dość przeciętną rolę odegrali główni bohaterowie lecz szczególnie do gustu przypadła mi rola Irene (Frances Sternhagen) :wink: tak jak powyżej rozjebalo mnie zakończenie było mistrzowskie i nadal czuje się zajebiscie zmieszany gdyby nie końcówka szczerze mówiąc dałbym dwie oceny niżej ale to potwierdziło geniusz Kinga on zawsze zaskakiwał przy zakończeniach, chyba jego ulubiona część filmu :> , zresztą po zakończeniu filmu większość ludzi nadal siedziało na miejscach, milczeli :roll: zreszta podobnie jak ja film nagłasniany był jako najelszpy film grozy od 9 lat ? nie, przesada przydzielił bym go do innej półki jednak szczerze polecam chociażby dla tej końcówki
POLECAM jeden z lepszych filmów 'grozy' jaki ostatnio oglądałem
8+/10
Obrazek Obrazek
kon2r
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez MaWiK Śr 02.04.2008 22:11

Sweeney Todd
Film w ciekawym klimacie, Depp sprawdził się w nim cudnie...ten klimat stęchlizny Londynu było wręcz czuć przez ekran. Aby docenić trzeba lubić taki właśnie klimat...
8/10

Meet The Spartans

Świetna parodia '300'. Niektóre gagi na niskim poziomie ale ogólnie kilka razy zakrztusiłem się chipsami i colą :P. Carmen Electra- chyba rola w której powiedziała najwięcej ze swojej filmografii. Zawsze mogło być lepiej, ale dla mnie i tak wysoko:
7+/10

(i ten aktor co gra Herkulesa... :P no a '+' za Method Man'a)
United until the end...
Obrazek
MaWiK
malwinka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia