Jakie filmy polecacie :)

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Postprzez Boromir Pn 28.12.2009 14:12

Jak dla mnie na Avatara jak najbardziej warto iść. Może nie jest to taki przełom jaki zapowiadano, ale sam świat naprawdę kapitalnie zrobiony, można usiąść i popatrzeć dla samych widoków. Jak ktoś idzie na SF, to się zawiedzie. Jak ktoś idzie na wspaniałą fabułę, to sie zawiedzie. A jak ktoś idzie sobie popatrzeć to będzie zadowolony. A że "pocahontas na niebiesko" to wiadomo było przed premierą.
Fabuła, wiadomo, słaba i przewidywalna, z podtekstem przeciwko pier**** usa.

Ja to odczytałem jako podtekst dla ekologów, którzy przykują się do drzewa żeby koparki nie wjechały drogi zbudować :lol:
Obrazek
Boromir
Kapitan
Kapitan

Postprzez MENDEZ Pn 28.12.2009 14:45

Ciągnąc świeży temat Avatara. Byłem wczoraj w Multikinie na tym filmie w trybie 3D. I o ile do filmów 3D nie jestem jakoś optymistycznie nastawiony to Avatar zrobił na mnie spore wrażenie. Obraz 3D przybliża nam w pewien sposób ekran i widać, że twórcy filmu przyłożyli się do dobrej jakości. Szczególnie w "innym świecie" wygląda to zabójczo dobrze :wink: .
Może i fabuła jest przewidywalna ale wg mnie nie odbija się to na jakości filmu. W pełni wynagradza to niesamowity klimat "innego świata", magii kolorów, krajobrazy. Widać, że film jest inny niż większość. Można powiedzieć, że film ten odkrywa kolejną, nową odsłonę kina.
Maciek (interista) napisał(a):kiepska muzyka

Jeśli chodzi o muzykę coś na wzór piratów z karaibów czy Batmana to nie ma, fakt. Ale jeśli chodzi o efekty dzwiękowe w kinie + obraz w 3D to robi ogromne wrażenie. Szczególnie podczas ucieczki, jak "coś tam" łamało drzewa było mega!
Rezus napisał(a):z podtekstem przeciwko pier**** usa.

Miałem dokładne wrażenie. Jak Sully (czy jak mu tam było) powiedział coś w stylu: "Byłem Marines, walczyłem o pokój ale każdy musi się kiedyś obudzić" czy jakoś tak, sens jest ten sam.

Reasumując. Jeżeli ktoś chce iść na ten film myśląc, że fabuła będzie miała 2-3-4 dna to się zawiedzie. To nie taki film :wink: I jeżeli ktoś o tym nie wie, będzie potem pisał, że dlatego się na filmie zawiodł to jest śmieszny!. Zanim się na coś wybierzecie do kina to warto przeczytać recenzje i co nie co się o filmie dowiedzieć. Natomiast jeżeli ktoś szedł po to by przez ok 150 minut zachwycać się efektami, "grą kamery", klimatem to nie ma prawa się zawieść, tym bardziej w trybie 3D.

9/10
KKS LECH POZNAŃ
Kiedy puszczam "Bąka" - mówię "Jacek"
Obrazek"To, co chiałbym widzieć... Lech na ligowym szczycie..." Obrazek

ObrazekObrazek

*miasto know-how
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Michał M Pn 28.12.2009 14:52

Rezus napisał(a):Fabuła, wiadomo, słaba i przewidywalna

Cameron chyba ogólnie nie jest mistrzem fabuły, a raczej obrazów i efektów. Titanica przykładowo dobrze oglądało się właśnie dla samego statku i katastrofy, a fabuła...hmm, jaka fabuła? :)

Avatara oglądałem wczoraj - w 2D, bo na 3D nie było miejsc :P Zresztą niespecjalnie mnie porywa 3D, więc przeżyłem. Rzeczywiście, jeśli ktoś chce spędzić miło 3 h i nie nastawia się na nie wiadomo co (tzn. coś więcej poza efektownymi obrazami), to warto się przejść. Bo to chyba jeden z takich filmów, które faktycznie lepiej (przynajmniej 1 raz) obejrzeć na wielkim ekranie. Jest niestety dość przewidywalny, chyba już na pół godziny przed końcem dokładnie wiedziałem jaka będzie ostatnia scena. No i te pojedynki głównego złego vs główny dobry, "face to face" - to chyba w ogóle standard Camerona (Terminator, Obcy 2...). Ale ogólna ocena w sumie pozytywna. Dobry, efektowny "odmóżdzacz" :wink:

+ 1 za udział Sigourney Weaver :love:
Obrazek
Michał M
Bawarski Krzyżak

Postprzez Cris7 Pn 28.12.2009 18:43

(L)oczkerson napisał(a): Rewers.

Tutaj zgodzę się z Twoją oceną. Bardzo dobre kino. Zwłaszcza role kobiece są genialne. Ale też dobry pomysł i wykonanie, bez taniego efekciarstwa.
(L)oczkerson napisał(a):Najwięcej obiecuje sobie po Domu złym, ale jeszcze nie oglądałem

Jeśli chodzi o ten film, to żałuję pieniędzy i czasu. Zupełnie nie trzyma w napięciu. Postawiono na przewagę okrucieństwa nad treścią. Totalnie się zawiodłem.
United Road, take me home
To the place, I belong
To Old Trafford, to see United
Take me home, United road
Cris7
Kapitan
Kapitan

Postprzez Zdybu Pt 01.01.2010 20:34

sczegolnie 'Avatar' jest obecnie godny uwagi
wyniki na żywo tylko z wynikidot.pl
Zdybu
Junior
Junior

Postprzez sudden Pt 01.01.2010 21:22

Może i nie nowy film ale dopiero dzisiaj było mi dane obejrzeć Ciekawy przypadek Benjamina Buttona. Chwilowo trochę nudnawy ale powoli robił się megaciekawy i wciągający. Film oglądałem z wielkim zaciekawieniem, bardzo fajny odmiennik. Obsada i efekty specjalne na wielki plus.
Obrazek
sudden
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez Bienias N 03.01.2010 14:39

Ma ktos jakas liste z godnymi uwagi premierami na ten rok? Chcialbym zobaczyc na co warto czekac w tym roku i czego mozna sie spodziewac
Pep: "Dwa karne? Gwizdnęli nam dwa karne, ale teraz jest już za późno, już nie trzeba...".
Bienias
Vamos Blaugrana

Postprzez vakabayashi N 03.01.2010 14:53

Alice in Wonderland ,Toy Story 3, Iron Man 2, Clash of the Titans, Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief, The Wolfman, Prince of Persia: The Sands of Time, Tron Legacy The Last Airbender

lista najbardziej oczekiwanych filmów za rottentomatoes.com
vim vi repellere licet
vakabayashi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez aldoraine N 03.01.2010 15:02

http://www.filmweb.pl/18+film%C3%B3w%2C ... s,id=57120

Bienias tu jest fajna lista 18 filmów na które warto czekać
Czekam na ALicję ze zględu na boską Helenę;) dalej w kolejności to Prorok.Ciekawy scenariusz o dobrej tematyce
Ostatnio edytowano N 03.01.2010 15:46 przez aldoraine, łącznie edytowano 1 raz
aldoraine
Skład B
Skład B

Postprzez (L)oczkerson N 03.01.2010 15:16

lista jest naprawdę bardzo dobra i zawiera wszystko co najciekawsze w najbliższym roku.
Hitowo zapowiadają się głównie Alicja w krainie czarów z genialnym duetem Tim Burton & Johnny Depp
Dzięwięć, czyli nowy musical twórcy Chicago, gdzie aż roi się od gwiazd.
Nowy film baraci Coen ("A Serious Man") czy Christofera Nolana (Incepcja)
Ja też czekam na nowy film z Natalie Portman czyli "Brothers" no i oczywiście na wchodzącego 8 stycznia "Parnassus", który zapowiada się bardzo ciekawie i którego dodatkowym wydażeniem jest ostatnia niedokończona rola Heatha Ledgera, którego zastapili Depp, Law i Farrell.
"Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć"
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez arek_ahig N 03.01.2010 15:56

(L)oczkerson napisał(a):Ja też czekam na nowy film z Natalie Portman czyli "Brothers"

Brothers w wersji DvDRip juz jest do zassania w sieci od kilku dni ;)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
arek_ahig
Kapitan
Kapitan

Postprzez Marco_Van_Basten N 03.01.2010 16:00

Brothers w wersji DvDRip juz jest do zassania w sieci od kilku dni

Jasne : data premiery: 2009-12-03 (Świat). Co najwyżej DVDscreener, którego odradzam.
Marco_Van_Basten
Kapitan
Kapitan

Postprzez arek_ahig N 03.01.2010 16:35

Marco_Van_Basten napisał(a):

Jasne : data premiery: 2009-12-03 (Świat). Co najwyżej DVDscreener, którego odradzam.

ta a swistak siedzi...
W USA premiera byla 4 grudnia 8)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
arek_ahig
Kapitan
Kapitan

Postprzez (L)oczkerson Wt 05.01.2010 1:26

Cris7 napisał(a):
(L)oczkerson napisał(a):Najwięcej obiecuje sobie po Domu złym, ale jeszcze nie oglądałem

Jeśli chodzi o ten film, to żałuję pieniędzy i czasu. Zupełnie nie trzyma w napięciu. Postawiono na przewagę okrucieństwa nad treścią. Totalnie się zawiodłem.

Obejrzałem i mi się naprawdę podobał. Owszem film jest wręcz odrażający, tak odrażający jak ukazanie cudu życia jakimi mają być narodziny dziecka czy ten stosunek. Prześmierdnięty gorzałą, błotem i brzydkim komunizmem, ale taki miał być. To co mi się w nim uderzyło najbardziej to brak zainteresowania. Jesteśmy ostatecznie świadkami policyjnego rozpoznania, czy jak to tam się nazywa, a policja nawet nie myśli o tym by rozwiązać sprawę. Będzie tak jak postanowil prokurator, jak będzie chciała SB, jak będzie wygodniej dla układzików.
Film może nieprzyjemny, ale sama historia mnie mocno wciągneła, a tragiczne zakończenie, zarówno Środonia jak i Porucznika, czyli jedynych pozytywnych bohaterów, dobrze ją dopełnia. Film po obejrzeniu jeszcze czas jakiś "łaził mi po głowie"
Świetne zdjęcia, które wraz z tymi wstawkami muzycznymi dobrze buduje klimat i emocje.

Dla mnie naprawdę dobre kino, może Rewers bardziej mi się podobał, ale Dom Zły to naprawdę dobry, choć ciężki i nieprzyjemny film
"Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć"
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez KajoFC Wt 05.01.2010 11:32

Marco_Van_Basten napisał(a):

uświadom sobie że Polska to raczej opóźniony kraj więc nie oczekuj cudów, w 2006 byłem w Londynie i 16 czerwca oglądałem tam w kinie Tokyo Drift po przyjeździe do Polski w sierpniu okazało się że za 4 dni dopiero premiera tutaj... n/c
Obrazek
KajoFC
Kapitan
Kapitan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia