Jakie filmy polecacie :)

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel, Pisakk, maestro

Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Postprzez emdżej Wt 05.01.2010 10:56

Przeglądałem sobie nowości jakie pojawią się w kinach w 2010 roku. Zauważyłem trochę odświeżania kotletów, czyli remake "Koszmaru z Ulicy Wiązów" i pełnometrażowa "Drużyna A". Ciekawe jak im ten "Koszmar..." wyjdzie, bo "Drużynę A" z zupełnie inną obsadą oceniam z góry jako porażkę. Licho jeśli chodzi o horrory w tym roku, aczkolwiek może nie rozczaruje mnie "Wilkołak". Czekam też z ciekawością na ekranizację "Księcia Persji" i trzecią część "Opowieści z Narnii". Po kolejnym "Shreku" dużo sobie nie obiecuję.
Obrazek
emdżej
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez NoName1989 Wt 05.01.2010 11:36

Z zapowiadanych premier roku 2010 osobiście czekam na "Wyspa tajemnic", czytałem książkę (Wyspa skazańców) na której podstawie kręcony był ten film. Martin Scorsese dobry reżyser, więc jest szansa na naprawdę dobre kino.
Obrazek
Tolerancję depcze butem!
NoName1989
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez klopx Wt 05.01.2010 11:36

A ja czekam na te tytuły...
Parnassus: Człowiek, który oszukał diabła (The Imaginarium of Doctor Parnassus) - z chęcią obejrzałbym w 3D... fimik zapowiada się bardzo dobrze nie tylku ze względu na obsadę.
Sherlock Holmes - do kina nie pójdę napewno, ale obejrzeć muszę. Film z tego co wiem cieszy się sporym powodzeniem jak do tej pory...W końcu gra tam Robert Downey jr. :wink:
Księga ocalenia (The Book of Eli) - obawiam się, że może się nie udać ale tutaj także obsada zachęca. Bo przecież Danzel jak i Oldman nie są przeciętniakami.
Wyspa tajemnic (Shutter Island) - Scorsese i Di Caprio znowu razem :D tutaj komentarz jest zbędny bo film będzie dobry!
Tekken - nie spodziewam się jakiegoś arcydzieła, ale fajnie by było obejrzeć efektowną kopanine :P
Robin Hood - następny duet: Ridley i Crowe. Wg mnie "Książe złodziei" z Costnerem podniósł wystarczająco poprzeczkę aby obawiać się o tą ekranizację...
Książę Persji (Prince of Persia: The Sands of Time) - Z tego co się orientuje przeznaczono największy budżet na film na podstawie gry... ok. 150 mln. Oczekiwania są więc uzasadnione.
Koszmar z ulicy Wiązów (A Nightmare on Elm Street) - mam tak jak emdżej... poprostu jestem ciekawy.
Incepcja (Inception) - najbardziej oczekiwany film w tym roku jak dla mnie... Sam zwiastun jest troszkę... "niepokojący"... jest tak efektowny, że obawiam się iż sam film będzie miał już więcej do zaoferowania :P
The Expendables - Jet Li, Jason Statham, Sylvester Stallone, Bruce Willis, Dolph Lundgren, Mickey Rourke, Eric Roberts, Brittany Murphy, Charisma Carpenter :boje się: Bedzie jatka! :lol:
From Paris with Love - czyli Travolta w roli, do której jest stworzony... totalny szjabus 8)
klopx
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Marco_Van_Basten Wt 05.01.2010 12:28

uświadom sobie że Polska to raczej opóźniony kraj więc nie oczekuj cudów, w 2006 byłem w Londynie i 16 czerwca oglądałem tam w kinie Tokyo Drift po przyjeździe do Polski w sierpniu okazało się że za 4 dni dopiero premiera tutaj... n/c

Znowu kłania się brak umiejętności czytania ze zrozumieniem. Zauważyłem, że jest to nagminne na tym forum. Cieszy mnie to, że podróżujesz i widziałeś wspaniały film Tokyo Drift w kinie, ale nie rozumiem jaki sens miała ta uwaga. Ja rozumiem, że Polska to kraj zacofany, ale nawet w nowoczesnej Ameryce nie wyszedł jeszcze DVD RIP filmu Brothers. Jest tak zwany DVD screener czyli kręcony cyfrówką obraz przedpremierowego DVD (sprawdziłem sobie dokładnie na niezawodnej stronie google.pl). Mniej chorej nienawiści i pisania postów tylko po to, aby zwiększyć liczbę wypowiedzi pod nickiem. Pozdrawiam i życzę miłego dnia !
Ostatnio edytowano Wt 05.01.2010 14:56 przez Marco_Van_Basten, łącznie edytowano 1 raz
Marco_Van_Basten
Kapitan
Kapitan

Postprzez (L)oczkerson Wt 05.01.2010 13:06

ze sreenerami to bywa różnie, najczęściej to właśnie kamerka czyli niewarty uwagi szit, ale ten to rip, tyle, że z płyty wysłanej przez wytwórnie by ludzie władni nad przyznawaniem nagród mogli go ocenić. Wiem bo czasem wyskakiwał mi napis "for awords consideration only" :P

Co do filmu, to dobry choć niestety przewidywalny. Fabuła dobra, aktorstwo na naprawdę dobrym poziomie i muszę przyznać, ze o ile dobrych ról Natalie Portman i Jaka Gyllenhaala byłem pewny to Tobey Maguire mnie zaskoczył. Nie spodziewałem się po nim, że będzie w stanie zagrać człowieka niesympatycznego, a naprawdę poradził sobie bardzo dobrze. W szczególności, że miał najtrudniejszą rolę do zagrania. Ale ostatecznie film niczym nie zaskakuje i w konsekwencji mnie nie poruszył. W stanach film bardziej ujmie ludzi, ze względu na sam temat, ale mnie nie. Dobry, ale nic ponad to. Szkoda, miałem nadzieje na film z Portman tego kalibru co "V jak Vendetta", "Bliżej", "Duchy Goi" czy chociaż "Powrót do Garden state" tu nie miała się raczej czym wykazać

A i skoro "for awords consideration only", to z żalem nagrody nie daje :cry:
Takie 7/10
"Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć"
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Diamen23 Śr 06.01.2010 15:56

Rozczarowany jestem Avatarem, idealna papka dla Amerykanów, oni będą zachwyceni. Oglądałem w 3d i po pierwszych minutach byłem naprawdę oczarowany wyglądem całej planety, ale później jakoś wszystko zaczęło się nudzić. Ogólnie efekty robią wrażenie, ale nie aż takie jakich oczekiwałem. Chyba po prostu za dużo oczekiwałem :lol: .
Fabuła śmieszna, przewidywalna. Nic ciekawego według mnie, już nigdy nie pójdę na film tylko dla efektów.
Obrazek
Diamen23
Kapitan
Kapitan

Postprzez Cris7 Śr 06.01.2010 21:37

Diamen23 napisał(a):Rozczarowany jestem Avatarem, idealna papka dla Amerykanów, oni będą zachwyceni. Oglądałem w 3d i po pierwszych minutach byłem naprawdę oczarowany wyglądem całej planety, ale później jakoś wszystko zaczęło się nudzić. Ogólnie efekty robią wrażenie, ale nie aż takie jakich oczekiwałem. Chyba po prostu za dużo oczekiwałem :lol: .
Fabuła śmieszna, przewidywalna. Nic ciekawego według mnie, już nigdy nie pójdę na film tylko dla efektów.

Mogę się tylko zgodzić. Byłem na 2D, bo za 3D nie przepadam. Efekty oczywiście zajebiste, praca wykonana bardzo dobrze pod tym kątem. Ale obraz tak jak wspomniałeś potwornie nudny i kompletnie przewidywalny. Zresztą film sam w sobie chory. Koleś zakochuje się w jakimś niebieskim stworze i dla niej zabija ludzi. No naprawdę zajebiście panie Cameron.
United Road, take me home
To the place, I belong
To Old Trafford, to see United
Take me home, United road
Cris7
Kapitan
Kapitan

Postprzez majer13 Śr 06.01.2010 22:11

A widział ktoś może film pt. "23" :?: 8) Jeśli nie to polecam. Świetna fabuła masa zwrotów akcji no i oczywiście nieziemskie zakończenie poza tym Carey odwalił w tym filmie kawał dobrej roboty ;naprawdę miazga ;)
..... :!: Szybkiego powrotu do zdrowia Robert :!: .....
majer13
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Diamen23 Śr 06.01.2010 22:17

majer13 napisał(a):A widział ktoś może film pt. "23" :?: 8) Jeśli nie to polecam. Świetna fabuła masa zwrotów akcji no i oczywiście nieziemskie zakończenie poza tym Carey odwalił w tym filmie kawał dobrej roboty ;naprawdę miazga ;)

Ten 23 to dla mnie było coś dziwnego, bo sam od dziecka mam lekką obsesją na punkcie tej liczby. Film kiedyś oglądałem, ciekawy dosyć, choć zakończenie mnie jakoś nie zaskoczyło :)
Obrazek
Diamen23
Kapitan
Kapitan

Postprzez Tomusmc Śr 06.01.2010 22:41

majer13 napisał(a):A widział ktoś może film pt. "23" :?: 8) Jeśli nie to polecam. Świetna fabuła masa zwrotów akcji no i oczywiście nieziemskie zakończenie poza tym Carey odwalił w tym filmie kawał dobrej roboty ;naprawdę miazga ;)

Oglądnąłem go z czystej ciekawości jak taki komik może podołać roli w thrillerze i muszę stwierdzić, że Carey jest poprostu fenomenalny. W Polsce bym go porównał do Andrzeja Grabowskiego, który kojarzony jedynie z Ferdkiem (niestety :roll: ) potrafił zagrać wspaniałe role różniące się od polsatowskiego serialu.

A film zdecydowanie polecam.
Trzej królowie wielkich miast - Śląsk, Wisełka, Lechia Gdańsk
Obrazek
Prawdziwy kibic nigdy nie wyrzeknie się klubu, który kocha
Tomusmc
Juventino

Postprzez mistyk Cz 07.01.2010 9:37

Mi "Dom zły" średnio przypadl do gustu. Mozna powiedziec, ze jest to mieszanka naprawde dobrego i ciekawego kina i kiczu.

Avatar ogladalem w 3D, ktore po raz kolejny utwierdzilo mnie w przekonaniu, ze nie jest dla mnie. Sam film przyjemny, jednak bardzo przewidywalny. Jak ktos napisal juz wczesniej - jesli chcesz milo, ale bez szalu spedzic 3 godziny to polecam.
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez KajoFC Cz 07.01.2010 11:38

Ja polecam "Lovely Bones" :) występują Mark Wahlberg, Rachel Weisz, Susan Sarandon, Stanley Tucci :D

Marco_Van_Basten napisał(a):. Ja rozumiem, że Polska to kraj zacofany, ale nawet w nowoczesnej Ameryce nie wyszedł jeszcze DVD RIP filmu Brothers. Jest tak zwany DVD screener czyli kręcony cyfrówką obraz przedpremierowego DVD (sprawdziłem sobie dokładnie na niezawodnej stronie google.pl). Mniej chorej nienawiści i pisania postów tylko po to, aby zwiększyć liczbę wypowiedzi pod nickiem. Pozdrawiam i życzę miłego dnia !

wczoraj oglądałem ten film w bardzo dobrej jakości bez żadnych napisów podczas filmu które by wskazywały na przedpremierową wersję.(Brothers.2009.DVDRip.XviD-ATARi)

btw. właśnie oglądałem The Time Traveler's Wife film godny uwagi.
Obrazek
KajoFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Cris7 N 10.01.2010 12:49

W piątek byłem na Imaginarium of doctor Parnassus i mogę z czystym sercem polecić. Bardzo dobrze zrobiony film, może nie jakieś arcydzieło, ale po prostu fajna rozrywka. Typowy brytyjski humor(w końcu reżyserem jest Terry Gilliam), co dla mnie jest dużym plusem. Do tego ciekawe efekty i niezła ekipa aktorska. Czego chcieć więcej? Jeśli ktoś się na przykład waha czy iść na Avatar, czy film o którym piszę, to bez wątpienia polecam ten drugi.
To the place, I belong
Cris7
Kapitan
Kapitan

Postprzez Martinho Pn 11.01.2010 7:58

Wy tak za przeproszeniem szpanujecie jezykiem angielskim czy nie potraficie napisac nazwy filmu po polsku? Polowa uciekala pewnie z lekcji anglika a teraz wielcy poligloci :lol:
Imaginarium of doctor Parnassus

Wystarczylo Parnassus, ale jestem pelen podziwu Twojej znajomosci jezyka :lol:
Obrazek
Martinho
Internetowy napinacz

Postprzez Cris7 Pn 11.01.2010 11:09

Martinho napisał(a):Wy tak za przeproszeniem szpanujecie jezykiem angielskim czy nie potraficie napisac nazwy filmu po polsku? Polowa uciekala pewnie z lekcji anglika a teraz wielcy poligloci :lol:
Imaginarium of doctor Parnassus

Wystarczylo Parnassus, ale jestem pelen podziwu Twojej znajomosci jezyka :lol:

Wiem, że nie specjalnie opłaca się odpowiadać na Twoje zaczepki, ale cóż...nawet Ty musisz coś mieć z tego forum, więc dam Ci tę satysfakcję. Tak już mam, że prędzej zapamiętam tytuł w języku angielskim, bo to na niego zwracam uwagę, a nie na polskie tłumaczenie. I tyle. Wiem, że to niesamowity szpan. Jestem z tego strasznie dumny.

Poliglotą nie jestem, ale z lekcji angielskiego w liceum nie uciekałem. Ba, nawet na studiach tak się jakoś dziwnie dzieje, że na nie chodzę. Dla szpanu rzecz jasna.

Przepraszam za OT.
To the place, I belong
Cris7
Kapitan
Kapitan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia