Jakie filmy polecacie :)

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel, Pisakk, maestro

Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Postprzez fieldy N 06.06.2010 18:34

pewnie sporo osób już widziało, ale może znajdzie się ktoś kto nie widział, a jako ze forum piłkarskie, to film idealnie pasuje. No i przed samym mundialem można zobaczyć co czuje sędzia na wielkim turnieju :lol:

http://www.megavideo.com/?v=3AG67G4O
"Zabić sędziego" z 2009 roku. Dokument o pracy arbitrów podczas Euro 2008, jednym z głównych wątków jest Webb vs Polska, nawet o planach Tuska [który chciał zabić Webba :lol: ] jest tu mowa. Jak ktoś nie widział to polecam, bo fajnie zrobione.
Obrazek
fieldy
mod niegodziwiec
mod niegodziwiec

Postprzez KajoFC N 06.06.2010 19:00

Tak się zastanawiałem co sobie na wieczór obejrzeć ale podsunąłeś ciekawą pozycję :) thx :beer:
Obrazek
KajoFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Aker N 06.06.2010 19:05

Nie mialem okazji obejrzeć tego filmu, a pozniej zapomnialem o nim, także dzięki za propozycję fieldy :beer:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Aker
Kapitan
Kapitan

Postprzez majer13 N 06.06.2010 19:26

Wypełniłeś mi choopie nudny niedzielny wieczór :P

Fieldy na prezydenta ;)
..... :!: Szybkiego powrotu do zdrowia Robert :!: .....
majer13
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Daaaamian N 06.06.2010 21:14

Oglądał ktoś Green Zone? Opinie na temat tego filmu mile widziane.
Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez (L)oczkerson Pn 07.06.2010 8:35

Ja parę dni temu byłem w kinie na I Love You Phillip Morris i naprawdę dobry film z tego wszystkiego wyszedł. Owszem, jak ktoś ma problemy z akceptacją tematu, to mu coś stanie w gardle i wyjdzie jak jakaś parka z mojej sali. Dobra tak, więc jeśli już uprzedziłem, że film jest baaaaaaaardzo gejowski, to teraz może o konkretach. Film na faktach prawdziwej historii, która robi wrażenie i nie raz zaskakuje z niesamowitą rolą Carreya. Carrey ma taką mimikę i tak potrafi grać ciałem jak prawie nikt w kinie (i dlatego bardzo często podkłada do filmów animowanych ruchy głównego bohatera) i tu ta cała plastyka wyrazu jest nieoceniona. Ewan McGregor natomiast.... zagrał jak kobietka, którą trzeba się zaopiekować i był w tym też naprawdę dobry :P Słowem aktorsko naprawdę bardzo dobry i niesamowicie odważny. Ja gdybym był aktorem, to na takie role za h..ja by mym się nie zdecydował i dlatego też mam do gości spory szacunek za te rolę.
Moim zdaniem naprawdę udany komediodramat.

I błagam jeśli ktoś jeszcze nie obejrzał, to niech nie ogląda Kick-Ass :pray:
"Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć"
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez baziu Pn 07.06.2010 9:07

JA bardzo polecam film AGORA http://www.filmweb.pl/film/Agora-2009-474708
Bardzo dobre kino, dobra rola Rachel Weisz.

P.S
Poszukuje natomiast link z megavideo do filmu Kwiat Pustyni, wszędzie same angielskie wersje.
baziu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez KajoFC Pn 07.06.2010 9:23

(L)oczkerson napisał(a):I błagam jeśli ktoś jeszcze nie obejrzał, to niech nie ogląda Kick-Ass :pray:

Too late :P
Oglądałem Kick-Ass według mnie jest to film do oglądnięcia jeśli nie ma co się innego do oglądania. Jakiegoś tam super zachwytu nie odczuwałem po jego obejrzeniu.

Oglądnąłem ten film o sędziowaniu zarekomendowany przed fieldy'ego :) Film dość ciekawy, pokazuję z jaką presją muszą się liczyć sędziowie podczas wielkich spotkań. Było kilka śmiesznych momentów jak np. Leo który ostro był wku***** po decyzji Webb'a :D Nawet pacan Ovrebo był przez 5 sek na filmie. Ogólnie film fajny i fajni się go ogląda :D
Obrazek
KajoFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez piwus N 13.06.2010 23:44

Pewnie wszyscy już widzieli, ale napisać i tak mogę o Shutter Island. Moim zdaniem film się świetnie rozwijał, fabuła, przeprowadzenie intrygi, napięcie, świetna strona wizualna, każdy kadr wydawał się znaczący, rodził pytania... ale końcówka zepsuła całość. Wiem, że film był na podstawie książki i nie mógł się inaczej skończyć, ale chciałbym, żeby rozwiązanie tajemnicy było inne. Głównie dlatego, że chociaż wypadło efektownie, to niestety mało wiarygodnie. Końcowy twist wyglądał jak zrobiony na siłę, nie miał takiej siły przebicia jak zakończenia Szóstego Zmysłu, Memento czy Podziemnego Klubu. Dla mnie raczej wyglądał na zrzynkę z tego typu filmów, jakby to koniecznie musiał być mindfucker, bo thriller z elementami horroru to za mało. Film oglądało się świetnie, a by pozostał świetnym, przeszkodziła niestety ta końcówka. Czekam na to co Scorsese zrobi dla HBO z Boardwalk Empire, bo to wygląda w końcu na normalna, liniową historię, a nie przeładowaną, bombastyczną jak Shutter Island, czy wcześniejsze The Departed.

Ostatnio oglądałem też Invictusa, na ten film czekałem ponad rok. Niecierpliwie. Tematyka wydawała się świetna, Eastwood ma rękę do oryginalnych fabuł, no i po prostu lubię oglądać jego filmy, więc miałem wielkie oczekiwania względem tego. Tymczasem wszystko tutaj było dobre, skrojone na miarę i dokładnie to co można było sobie wyobrazić przed obejrzeniem. Zero zaskoczenia. Morgan doskonale poprawny, Damon doskonale poprawny, opowiedzenie historii również. Koniec końców wydawało się to trochę bezbarwne. U Eastwooda zawsze podobało mi się rozwinięcie postaci, skupienie się na nich i oglądanie zdarzeń poprzez obserwowanie osobowości bohaterów. Czy to była Rzeka Tajemnic, Doskonały Świat czy Million Dollar Baby. Tutaj również próbuje to robić, w końcu cały czas oglądamy w akcji albo Mandelę, albo Pienaara, ale nie dowiadujemy się o nich nic nowego, a opisują ich głównie krótkie komentarze osób trzecich. Za dużo skupienia na problemie, za mało na postaciach. Próba analizy, zrozumienia Mandeli przez Pienaara, dwie szybkie rozmowy i wizyta w więzieniu (ona mi się chyba najbardziej podobała z całego filmu), to dla mnie trochę mało. Czy da się w ten sposób pokazać oryginalnie taką historię? Np. scena pojednania czarnego chłopca z, początkowo pogardliwie nastawionymi do niego policjantami, wydaje się dość oczywista i banalna. Taki film mógłby nakręcić każdy ze znanych reżyserów, brakowało mi czegoś, co by go wyróżniło. Film pod każdym względem poprawny, ale wg mnie mało wnosi, a liczyłem na następne Million Dollar Baby. Oczywiście warto też obejrzeć, inaczej bym nie pisał, ale oczekiwań nie spełnił :).
Obrazek
Piotr R - Teraz już nic nie zatrzyma Lecha. Idziemy na mistrza. A Wisła? Wisła to będzie oglądać nasze plecy. Lech, Wisła, Legia - tak to się zakończy.
piwus
Heathen Child

Postprzez Dr.Football1 Śr 23.06.2010 17:45

Prorok / Un Prophète

"Prorok" to zdobywca Grand Prix festiwalu w Cannes, nominowany do Oscara, okrzyknięty przez krytyków jednym z najlepszych filmów ostatnich lat. Krwista gangsterska saga o francuskiej mafii, kolejna po włoskiej „Gomorze” znakomita europejska odpowiedź na filmy Scorsese i de Palmy. Dziewiętnastoletni Malik zostaje skazany na sześć lat więzienia. Nie potrafi czytać ani pisać. Jest zupełnie sam, ale ma w sobie spryt, który sprawia, że szybko się uczy. Z chłopca na posyłki, stanie się szefem mafii. Jak to zrobi? "Wyobraźcie sobie 'Chłopców z ferajny' z francuskim akcentem i papierosami Gauloises zamiast włoskiego spaghetti". (FilmWeb)

Swietny,mocny,realistyczny. Ten film zmiazdzyl mnie klimatem. Francuzi robia jednak kawal dobrego kina. Odtworca glownej roli Tahar Rahim juz jest nazywany nastepca Al'a Pacino. Polecam !
http://footballscout.webs.com/ - NAJLEPSI MLODZI PILKARZE NA SWIECIE. SPRAWDZ TO !!!

Obrazek Obrazek
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor

Postprzez and1 Śr 07.07.2010 20:44

piwus napisał(a):Pewnie wszyscy już widzieli, ale napisać i tak mogę o Shutter Island. Moim zdaniem film się świetnie rozwijał, fabuła, przeprowadzenie intrygi, napięcie, świetna strona wizualna, każdy kadr wydawał się znaczący, rodził pytania... ale końcówka zepsuła całość. Wiem, że film był na podstawie książki i nie mógł się inaczej skończyć, ale chciałbym, żeby rozwiązanie tajemnicy było inne. Głównie dlatego, że chociaż wypadło efektownie, to niestety mało wiarygodnie. Końcowy twist wyglądał jak zrobiony na siłę, nie miał takiej siły przebicia jak zakończenia Szóstego Zmysłu, Memento czy Podziemnego Klubu. Dla mnie raczej wyglądał na zrzynkę z tego typu filmów, jakby to koniecznie musiał być mindfucker, bo thriller z elementami horroru to za mało. Film oglądało się świetnie, a by pozostał świetnym, przeszkodziła niestety ta końcówka. Czekam na to co Scorsese zrobi dla HBO z Boardwalk Empire, bo to wygląda w końcu na normalna, liniową historię, a nie przeładowaną, bombastyczną jak Shutter Island, czy wcześniejsze The Departed.

Bezsprzecznie jeden z najlepszych filmów jakie ostatnio widziałem :!: "Shutter Island" to thriller, dramat psychologiczny czy coś w ten deseń. 2 godzinki naprawdę dobrego kina, a sama końcówka jak dla mnie miażdży :!: Pokręcony film, przy którym trzeba się skupić. Oglądał ktoś :?: Jeżeli nie to szczerze polecam, a jak ktoś obejrzał to jaka jest wasza opinia na temat głównego bohatera :?: Moim zdaniem on niestety był pacjentem. Świetnie to widać na samym początku filmu, kiedy przybywa promem na wyspę i wypowiada słowa "Twoi chłopcy są dziwnie rozdrażnieni", ponieważ został on 'wypuszczony' na wolność więc są czujni ;>

Dobrym czasoumilaczem jest komedia 'She's out of my league' :) Film opowiada zabawną historię faceta, który poznaje piękną dziewczynę. Jest z czego się pośmiać.

Po meczu obejrzę 'Law abiding Citizen' ponoć dobry film akcji.
Obrazek
and1
Skład B
Skład B

Postprzez KajoFC Pt 16.07.2010 12:06

Ostatnio oglądałem takie filmy jak:
Repo Man
Remember Me
Clash of Titans
Brooklyn's Finest

Dość dobre filmy :) Na pewno któryś przypadnie do gustu :D
Obrazek
KajoFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Bienias Pt 16.07.2010 12:20

Clash of Titans

Straszny gniot. Dawno tak slabego filmu nie ogladalem.
W Warszawie łapie się życie na gorąco.Prężność tego miasta zdumiewa, w pewnych wypadkach demoluje, w innych jest uciążliwa i dezorganizująca, jeszcze w innych uszczęśliwia swą dynamiką i każe optymistycznie wierzyć w przyszłość

L. Tyrmand, Zły
Bienias
Vamos Blaugrana

Postprzez KajoFC Pt 16.07.2010 14:39

Bienias napisał(a):
Clash of Titans

Straszny gniot. Dawno tak slabego filmu nie ogladalem.

W sumie powiem Ci że lubię takie filmy nawiązujące do mitologii ale ten film widać jak by był robiony "na szybko" według mnie trochę źle opowiedzieli tą historię. Film można opisać w kilku słowach chłopak się pojawia -> wyrusza na misję -> zabija bestie -> zabija następną -> wraca -> zabiją jeszcze większą bestie -> happy end. Film jak na taką opowieść zdecydowanie za krótki dobra obsada ale za mało po prostu tego było.
Obrazek
KajoFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez piwus Pt 16.07.2010 21:08

KajoFC napisał(a):Film można opisać w kilku słowach chłopak się pojawia -> wyrusza na misję -> zabija bestie -> zabija następną -> wraca -> zabiją jeszcze większą bestie.

To w takim stylu jest też Solomon Kane, ale za to ma jakieś zarysy klimatu. Szkoda, bo to byłby niezły film, gdyby nie wrażenie, że bohater ma słuchawkę w uchu i ktoś mówi do niego, "szybciej, szybciej, zabij go wreszcie, bo już musimy kończyć film" (scena z von Sydovem wymiotła - prawdopodobnie najszybsze ojcobójstwo w historii kina). Całość wyglądała jak dwuczęściowy odcinek serialu. Ale za to fajnie zobaczyć Purefoya, który grał Antoniusza w Rzymie w głównej roli. Tutaj też dobrze wypadł, ale scenarzyści się nie popisali, bo nie miał za wiele do grania. ładne efekty - dopiero później przeczytałem, ze była to produkcja w całości europejska. Dla fanów nawalanki w średniowiecznej scenerii.
6,2556/10
Obrazek
Piotr R - Teraz już nic nie zatrzyma Lecha. Idziemy na mistrza. A Wisła? Wisła to będzie oglądać nasze plecy. Lech, Wisła, Legia - tak to się zakończy.
piwus
Heathen Child

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia