Jakie filmy polecacie :)

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Postprzez Diamen23 Cz 23.09.2010 18:15

Seagal daje radę w filmie, gorzej z Albą, która na ekranie pojawia się często. Jak zwykle drewniana, do tego nie widzi mi się Dunka grająca Meksykankę.
Obrazek
Diamen23
Kapitan
Kapitan

Postprzez fieldy Cz 23.09.2010 18:20

Seagal już grał kiedyś w filmie gdzie go uśmiercili, z tego co pamiętam, wypadł z samolotu, grał tam chyba Kurt Russel, ale głowy nie daje ;)
ObrazekObrazek
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Postprzez mete Cz 23.09.2010 18:26

Seagal już grał kiedyś w filmie gdzie go uśmiercili, z tego co pamiętam, wypadł z samolotu, grał tam chyba Kurt Russel, ale głowy nie daje ;)

Krytyczna decyzja :)
mete
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez KajoFC Cz 23.09.2010 20:26

Salt - podobała mi się gra naszego rodaka, tak to film do oglądnięcia dużo nie realnych scen
Prince of Persia - bardzo mi się podobał lubie tego typu filmu wg mnie warty obejrzenia
Robin Hood - dość fajny i dość długi liczyłem na trochę więcej akcji przyznam się szczerze.
Iron Man 2 - taki sobie szału na pewno nie robi nie będę ukrywał że 1 część bardzo mi się podobała
Shelter - trzymał w napięciu przez dłuższy czas ale gdy wszystko prawo było już jasne co i jak naszła mnie myśl "czekaj czekaj gdzież już taki motyw był" ale jak się nie ma co oglądać to Sheltera można.
Ghost Writer - film Polańskiego, widziałem już jego lepsze produkcję ale dość przyjemnie się ogląda byłem bardzo zaciekawiony końcowej akcji
Obrazek
KajoFC
Kapitan
Kapitan

Postprzez Cris7 Cz 23.09.2010 23:08

KajoFC napisał(a):Ghost Writer - film Polańskiego, widziałem już jego lepsze produkcję ale dość przyjemnie się ogląda byłem bardzo zaciekawiony końcowej akcji

Może już za dużo takich filmów widziałem, ale dla mnie zakończenie było do przewidzenia. Mamo, jestem dziwny? Dlatego ten film oceniam dość nisko. Trochę się działo, ale mało zaskakujący.
United Road, take me home
To the place, I belong
To Old Trafford, to see United
Take me home, United road
Cris7
Kapitan
Kapitan

Postprzez Daaaamian Cz 23.09.2010 23:27

Krytyczna decyzja mówicie... Muszę to zobaczyć. :lol:
Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez bartbuks Pt 01.10.2010 18:34

Obrazek

Może mnie wyśmiejecie, może nie, w sumie leję na to:P Wczoraj w nocy nudziło mi się, więc wyciągnąłem box z filmami i postanowiłem obejrzeć Scusa ma ti chiamo amore, co w ang wersji nazywa się Sorry if I love you.

Jak trafiłem na ten film. Prześliczna bohaterka nazywa się Michela Quattrociocche i z wielką piłką łączy ją więcej niż niejednego polskiego kopacza. Sęk w tym, że codziennie budzi się u boku Alberto Aquilaniego.

Wracając do filmu - bardzo zabawny, z zajebistą fabułą i fantastyczną grą aktorów. Jak komuś znudziły się amerykańskie rzygowiny, to polecam kino włoskie i francuskie. Wątek dość prosty i na początku może trudno ogarnąć, że na bazie takich pospolitych wydarzeń można nakręcić coś tak przyjemnego. Alex ma prawie 40 i zostawia go narzeczona. Załamuje się, z mieszkania robi melinę, lecz pewnego dnia poznaje 17-letnią Niki. Pomimo, że zajeżdża tu pedofilią i w naszym kraju trudno pojąć pewne rzeczy, to Włosi mają inną kulturę i krzyży nie będą z tego powodu bronić. Polecam - z dziewczyną, czy nie, obejrzeć warto!

Ocena: 8,5/10
Obrazek
bartbuks
Alfons z Cymerii
Alfons z Cymerii

Postprzez THEMANIEK Pt 01.10.2010 22:02

kilkanascie dni temu obejzalem Maczete. Rodriguez jak to Rodriguez, film musialbyc krwary i specyficzny, wiec widze juz krytykow ktorzy zaczna mowic co to za gowno bo sie tylko tna i strzelaja. Film naprawde dobry, obsada swietna do tego ryj Trejo sie nie nudzi( ciekawe ile zaplacili L. Lohan i Albie za pocalunek z nim) Ta Alba lekko niepasuje, bo moim zdaniem trudno by bylo zeby za dunka polowa Meksyku poszla :P. 7,5/10

A ghost writer bardzo dobry, McGregor to swietny aktor, ktoremu jako jeden z niewielu nie ma fiola na punkcie pieniedzy. Film takze z bardzo dobrym Brosnanem ktory ogromnie w tym filmie przypomina Blaira. Polecam. 8,5/10
FORZA GRANDE ROSSONERI !!
inter !! coo??!! ty wiesz co !!!!!!!!!
THEMANIEK
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Daaaamian Pt 15.10.2010 15:16

Red ktoś już widział? Jeśli tak, to jak wrażenia?
Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Tomusmc Śr 20.10.2010 22:30

Daaaamian napisał(a):Red ktoś już widział? Jeśli tak, to jak wrażenia?

Dzisiaj byłem w kinie i jak dla mnie rewelacja! Stara gwardia daje jak najbardziej radę i fabuła jest dobra :) generalnie można zobaczyć dużo dobrej akcji i wiele śmiesznych momentów co po dodaniu daje wyśmienity efekt. John Malkovich, który zawsze kojarzył mi się z rolą psychopaty tym razem jest jedną z najjaśniejszych postaci filmu, śmieszny i niebezpieczny dziadek, który dawał widzom wiele radości jak tylko coś powiedział ;) Bruce Willis jest nieśmiertelny, każda jego rola ma w sobie moc i tym razem nie było inaczej. Dla mnie 9/10 aczkolwiek trzeba czasami przymrużyć oko na niektóre sceny :o
Trzej królowie wielkich miast - Śląsk, Wisełka, Lechia Gdańsk
Obrazek
Prawdziwy kibic nigdy nie wyrzeknie się klubu, który kocha
Tomusmc
Juventino

Postprzez mistyk Śr 20.10.2010 22:32

Red- ogladalem pierwsze 30 minut i musze powiedziec, ze zapowiada sie bardzo dobrze.
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez bartbuks Wt 02.11.2010 20:57

Obrazek
Podczas nudnego popołudnia zarzuciłem sobie 2 godzinny rosyjski film. Jak spędziłem koniec lata okazał się bardzo ciekawy i pomimo braku komputerowego tuningu i innych bajerów, bardzo miło mnie zaskoczył. Aleksei Popogrebsky stworzył bardzo dobry dramat, który przedstawia egzystencję dwóch ludzi.
filmweb napisał(a):Samotna wyspa polarna Aarczym na Oceanie Arktycznym. Na stacji badawczej znajduje się dwóch mężczyzn. Siergiej (Sergei Puskepalis) prowadzi bardzo ważne pomiary meteorologiczne, natomiast Paweł (Grigoriy Dobrygin), jest świeżo upieczonym absolwentem studiów, odbywającym praktyki. Wkrótce na wyspę przybędzie statek, który ma zabrać Siergieja i zakończyć jego kilkuletni pobyt na wyspie. Mężczyzna jest podekscytowany powrotem na ląd do żony i syna. Pod nieobecność Siergieja, Paweł odbiera tragiczny radiotelegram. Jednak nie potrafi przekazać go współtowarzyszowi i zataja wiadomość. Inspiracją do powstania filmu, były wydarzenia, które miały miejsce na biegunie w 1912 roku, a ich uczestnikami byli N. V. Pinegin i rosyjski podróżnik Georgio J. Sedov.

Jeżeli ktoś lubi filmy pokroju American Pie 1232345235, bądź inne szmiry, a ambitne kino go nie rusza, to niech nie marnuje swojego czasu. Wybrednym kinomaniakom polecam!

Moja ocena: 8,5/10
Obrazek
bartbuks
Alfons z Cymerii
Alfons z Cymerii

Postprzez piwus N 07.11.2010 22:17

Nowe szczególnie to nie będzie, a i post ni będzie szczególnie odkrywczy, ale trudno.
Życie i śmierć Petera Sellersa - jedna z lepszych biografii jakie widziałem. Początek zapowiadający pomnikowe podejście do postaci, a potem... potem już tak cukierkowo nie jest :). Komediodramat z naciskiem na dramat, plus parę fajnych, oryginalnych zabiegów montażowych. Narracyjne wstawki z Geofrreyem Rushem jako Peterem Sellersem jako matka Petera Sellersa :) czy jako Kubrick - super. Scena spotkania Sellersa z Kubrickiem wzięta z Lśnienia - fantastyczna :). Rush jest fenomenalny, to chyba była życiowa rola. Niestety, poznając życie Sellersa od kuchni ciężko mu kibicować, więc raczej ciężko się emocjonalnie zaangażować w film. Nie jest to też postać jaką się kocha nienawidzić, więc przynajmniej ja kończyłem ten film trochę z obojętnym stosunkiem. Świetny, ale czegoś mu brakuje. W każdym razie polecam.
W chmurach - przystępując do filmu, nie wiedziałem o nim nic, poza tym, że Clooney jak zwykle gra Clooneya. Są dziesiątki tego typu filmów, ale ten naprawdę wciągnął. Podobał mi się scenariusz, humor, postaci, ogólnie prowadzenie akcji. Jakbym miał porównywać, to przychodzi mi do głowy głównie "Między słowami", takie samo sympatyczne kino.
Obrazek
Piotr R - Teraz już nic nie zatrzyma Lecha. Idziemy na mistrza. A Wisła? Wisła to będzie oglądać nasze plecy. Lech, Wisła, Legia - tak to się zakończy.
piwus
Moderator
Moderator

Postprzez piwus N 14.11.2010 12:36

Jak ktoś nie oglądał, to proszę nie czytać, bo nie chciałbym komuś popsuć przyjemności :).

Incepcja - Nie mogłem się doczekać, pewnie jak dużo osób i częściowo jestem zaspokojony. Faktycznie jest świetny, nie tylko technicznie, plastycznie... ale muszę się wyżalić :lol:, bo okazało się, że to sequel Shutter Island np. Wyspa Tajemnic - Podświadomość. W końcu Leonardo drugi raz z rzędu gra mężczyznę, który nie może się pozbierać po stracie żony i trauma przeszkadza mu w działaniu, a szpipal psychiatryczny został zastąpiony przez sen. Zakończenie inne. Rozczarował wątek obyczajowy, psychologiczny głównego bohatera i co z tego jak reszta jest fenomenalna, jak oś wokół której wszystko się toczy jest najmniej ciekawa. Plus niestraszna demoniczna żona, która mogłaby budzić trochę więcej emocji. Niezwykle szlachetny i sympatyczny biznesmen, bo nie ma znaczenia, że chce zniszczyć kogoś dla własnej korzyści. Honorowy i kropka. Film ma subtelność czołgu (pięknego oczywiście), bo dialogi są czysto informacyjne. Fabuła zapierdala tak, że Michael Caine i Ellen Page mieli dosłownie 20 sekund, żeby się zgodzić. Na słowa "to jest nielegalne" nawet nie zdążą zmienić wyrazu twarzy. Nawet ludzie, którzy przeżywają piekło w czyimś mózgu nie mają czasu by odreagować - ot zwykły 50-letni dzień w pracy. Skoro wpadłeś to może popełnimy samobójstwo? Ok.
Z tego typu filmów dużo bardziej podobał mi się "Donnie Darko" czy "Vanilla Sky". Za klimat "Mroczne Miasto". Incepcja to dalej świetna, świetna rozrywka. Idealna na jakieś listopadowe popołudnie, jak za oknem będzie już ciemno i deszczowo. Jak ktoś się nastawia na wielopoziomową intrygę, niech lepiej się przygotuje na wielopoziomowe efekty specjalne, bo fabuła jest głównie dla fajnych sci-fi tricków. Ja po prostu źle do niego podszedłem. Moim zdaniem Nolan powinien teraz odpocząć od wielkobudżetowego kina, bo tutaj osiągnął sporo i wrócić chociaż na jeden film do fabuł jak z "Memento" czy "Bezsenności".
Obrazek
Piotr R - Teraz już nic nie zatrzyma Lecha. Idziemy na mistrza. A Wisła? Wisła to będzie oglądać nasze plecy. Lech, Wisła, Legia - tak to się zakończy.
piwus
Moderator
Moderator

Domek nr 10 (temat luźny)

Postprzez Salas11 N 21.11.2010 14:58

Ekhm... Ekhm... Obejrzałem dziś w nocy "Martyrs" :> Minęły lata odkąd ostatni raz skusiłem się na francuską kuchnię i chyba po tym seansie miną kolejne :? Pierwsze odczucia podczas trwania filmu - "ale o co chodzi?" Na dalszym etapie projekcji przeżywałem już tyle negatywnych doznań emocjonalnych że po napisach nie pozostało mi nic innego jak usunąć "dzieło" z dysku. Jako że w żaden sposób nie można tego filmu nazwać horrorem, na prędce wymyśliłem dla niego nowy gatunek filmowy - dramat psychiczny :twisted: Specyfika francuskiego kina nie leży mi od zarania dziejów. Wyjątek stanowi tu jedynie kultowy "Leon Zawodowiec". Ocena na IMDB w mojej opinii zawyżona, ale widać ludzi kręcą przegięte na maksa sceny "gore" :roll: Wątek męczęństwa nieporadnie ujęty. Dr.Football1, popraw się :won: :P
Obrazek
Salas11
Gwiazda
Gwiazda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia