herr_braun napisał(a):Księża to też tylko ludzie, ze swoimi słabostkami i błędami. Nie popieram wyrażania bezpośrednio swoich poglądów na ambonie. Kościół (budynek) to miejsce szczególne, ale wszelkiego rodzaju media to inna sprawa. Osoby tam (w RM) się wypowiadające reprezentują siebie. A że są księżmi to nie ma znaczenia. Nikt nie mówi ja jestem księdzem, pośredniczę z Bogiem a Bóg mówi żeby głosować na PiS.
Pracują w katolickim radiu, finansowanym przez pieniądze wiernych. Połowę ramówki zajmuje "łączenie słuchaczy z Bogiem" przez:
Moralne prawo nie pozwala im politykować. To nieetyczne. To tak jakby psychoanalityk próbował podczas sesji sprzedawać mieszkania klientom, albo lekarz podczas chemioterapii opychał samochód pacjentowi choremu na raka.
Nie wiem jaki masz system wartości, ale ktoś kto ma być autorytem mówiącym człowiekowi jak żyć, odpuszczać mu winy, pomagać w dojściu do zbawienia, znajdywać mu sens życia... nie powinien mówić, że mam głosować na PiS.
A konkretnie na "jedyną partię prezentującą rodzienne wartości i nie sprzeniewierzającej się naukom Kościoła" (tak ordynarna sugestia jak oko puszczane podczas reklamy piwa w momencie wypowiadania słów "bezalkoholowe"). Jeśli ojciec dyrektor ma takie poglądy, to niech głosi je wśród kolegów przy piwku, ale niech nie wykorzystuje "katolickiego głosu w moim domu".
Poza tym RM jest krystalicznie uczciwe.
herr_braun napisał(a):wręcz wskazuje Rydzyka jako wroga nr. 1 równocześnie czytając Gazetę Wyborczą i oglądając TVN
Po tylu latach oglądania niedawno uświadomiono mnie jaką opcję polityczną reprezentuje TVN. Pora na Was. Jest to PD. Zaszokowani? Ja też byłem, źródła niestety nie pamiętam (bardzo rzeczowy artykuł w internecie ostatnim bastionie medialnym bez układów), ale mocno się zakamuflowali