Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel
Chlopaczek napisał(a):Wiec tak:
- w kazdy pierwszy piatek miesiaca idziemy do spowiedzi- cala akcja odbywa sie przez 9 kolejnych miesiecy
- spowiedz musi byc szczera nic nie zatajamy i zalujemy za swoje zle uczynki (wersja dla masochistow - realizujemy wytyczne ktore wkleil nam tutaj wielebny Mentor)
- po spowiedzi uczestniczymy we Mszy Swietej
- podczas tej mszy przyjmujemy Komunie i ofiarujemy ja za grzechy calego swiata
- mozemy spokojnie umierac.
. Uzbierać takich 9 z rzędu to było ponad moje siły. Rodzicom powiedziałem że zrobiłem (to nie kłamstwo, dzisiaj mówię że np. wcześniej wrócę itd.) a my dalej ogrywaliśmy frajerów. Wilk był syty a i owca jakos tam się trzymała. Zawsze miałem robic od następnego miesiąca i nigdy nie zrobiłem gdyż jak wiecie zostałem komunistą.
dla wszystkicj którzy kumaja o co mi chodzi i dla tych którzy zawsze byli lepsi, bo mieli więcej piątków z rzędu.
Chlopaczek napisał(a):Nie spiesz sie. Sesja wazniejsza od tych glupot na ktore tutaj scieramy naskorek z palcow.

bellus napisał(a):Nie rozbijając tego na czynniki pierwsze. Wszystko w tej chwili rozbija się o to, że dla Ciebie najważniejsze jest PŚ.

Chlopaczek napisał(a):PS nie jest dla mnie najwazniejsze gdyz jestem ateista.
Chlopaczek napisał(a):male prawdopodobienstwo ze ewangelie byly pisane przez apostolow i wzajemne sprzecznosci w nich zawarte
Chlopaczek napisał(a):Co jest logiczne poniewaz niektore apokryfy rozwalaja glowne zalozenia religii o ktorej dyskutujemy.

bellus napisał(a):Już sama nazwa Ewangelii o tym informuje, ewangelie są wg Jana, Mateusza, Marka, Łukasza.Więc tutaj sam Kościół przyznaje, że istnieje to prawdopodobieństwo.
bellus napisał(a):Jakie sprzeczności?? Tak z ciekawości. Chyba między synoptycznymi, a twórczością Jana.
bellus napisał(a):Czy stwierdzenie, że wybór pism uznajesz za konieczny i jesteś w stanie go zaakceptować, jest zbyt daleko idące? Dla mnie też jest to logiczne, więc nie ma tutaj problemów. Wszystkie religie, poza hinduizmem, selekcjonowały twórczość swoich wiernych. Naturalny zabieg, teraz też nie wierzy się we wszystko co jest napisane. Jedni nie wierzą w to co napisane jest GW, inni kwestionują Gazetę Polską.
bellus napisał(a):Szukanie prawdy na własną rękę, jest wg mnie związane z interpretacją PŚ. Co jest niezgodne z dogmatem o interpretacji, który mówi, że tylko Kościół może Pismo interpretować.
[ciach]
Dogmat o interpretacji ma temu przeciwdziałać. Ma nie doprowadzić do rozpadu religii. Zwalczać heretyków.
bellus napisał(a):Jeszcze co do interpretacji kościelnych. Wiele z nich wynika zwyczajnie z przystosowania do nowych czasów. Już to tutaj pisałem, ale się powtórzę. Objawienia miały miejsce w czasach starożytnych. Ludzie są niedoskonali. Pisali o tym co im zostało objawione, ale stosując język, pojęcia jakie znali. To nie Bóg pisał PŚ, tylko robili to ludzie, którzy są niedoskonali. Nie byli w stanie przewidzieć, jak rozwinie się świat. Tutaj pojawia się rola interpretacji kościelnej.
Chlopaczek napisał(a):Wnioskujesz po nazwie ewangelii przez kogo byly z cala pewnoscia pisane? Bylbys swietnym badaczem
Chlopaczek napisał(a):Jest logiczne o tyle ze jak wspomnialem gdyby dopuscic wszystkie to w sposob jaskrawy wykluczaja sie one wzajemie. Nie moze byc tak ze w jednej ewangelii Jezus jest synem Boga ktory chce zbawic caly rodzaj ludzki a w innej jest wcieleniem Seta i przybyl z kosmosu w celu uratowania tylko garstki wybrancow.
Chlopaczek napisał(a):Nie wiem skad wziales jakis dogmat o interpretacji ktory mowi ze nikt nie moze tego robic oprocz kosciola. Mam nadzieje ze nie znowu z jakiegos katechizmu i ma to swoje uzasadnienie w PS. Wlasnie miedzy innymi na podstawie takiego przekonania kosciol przez dlugie lata opieral swoja potege a wszyscy ktorzy twierdzili inaczej byli najczesciej mordowani. Sam piszesz o zwalczaniu heretykow. Odnosze wrecz wrazenie ze dla Ciebie to bylo uzasadnione dzialanie majace wlasnie "przeciwdzialac" i "nie doprowadzic".
Chlopaczek napisał(a):Czy usuwanie i dzielenie przykazan to dopuszczalna modyfikacja (pomimo tego ze jak Ci napisalem w Biblii stoi ze nie mozna pod zadnym pozorem tego robic)? Czy wymyslanie takich figur jak dziewictwo Maryi jej niepokalane poczecie i wniebowstapienie to dopuszczalna interpretacja?

bellus napisał(a):Nie każdy, który pisze ma rację. Trudno pogodzić dajmy na to Krasuskiego i Irvinga. Nie da się. Ktoś ma racje, ktoś jej nie ma. Naturalna kolej rzeczy, pisać mógł każdy który nie był analfabetą. Nie można zakładać, że każdy miał rację. Z racji tego, że treść ich dzieł wykluczała się, ktoś był w błędzie. Logiczne. Tutaj pytanie dlaczego Kościół wybrał te a nie inne. Z tego co pamiętam zrobił (w dużej mierze) to święty Paweł. "Twórca" doktryny chrześcijaństwa. Tutaj trzeba uczciwie stwierdzić, że Piotr nie był tak naprawdę przywódcą. Jego rola w porównaniu z Pawłem była marginalna. Bez Pawła nie było by najprawdopodobniej chrześcijaństwa.
Paweł wybrał te, które najlepiej oddawały wiary chrześcijańską. Ok, sam tym samym stworzył wiarę. Wybrano księgi najbardziej do siebie zbliżone, możliwie najlepiej oddające nauki Jezusa.
bellus napisał(a):Jest dogmat o interpretacji Pisma Świętego. Nie potrafię Cię powiedzieć, na co konkretnie w PŚ się powoływano ustanawiając ten dogmat. Przypuszczam, że istnieje jakiś fragment. Tak jest fragment z PŚ na mocy którego utworzono trybunały inkwizycyjne. Pozostaje kwestia czy to nie była nadinterpretacja.
Jeszcze co co indywidualnej interpretacji, ustanowiono to na soborze trydenckim. Razem z szeregiem zmian o kolosalnym znaczeniu dla Kościoła - tzw. reformacja kościelna. Wcześniej istniał dogmat o zakazie czytania Pisma Świętego przez laikat.
bellus napisał(a):O co konkretnie Ci chodzi z tym przykazaniem. Żebyśmy ustalili jasno o co Ci chodzi. Wtedy odpowiem. Na tą chwilę: w ST / Tanachu jest kilka momentów, gdzie znajdują się przykazania. Nazywanie tego dekalogiem, też nie do końca jest bezpieczne. Np. przykazań Noego było 7 i nie były wprost z Tanachu, wyprowadzono je z niego i wypisano w Talmudzie.
bellus napisał(a):Niepokalane poczęcie, już w czasach Ariusza uznawano to niepokalane poczęcie. Moim zdaniem to pochodzi ze starszych wierzeń, spotyka się wierzenia o niepokalanym poczęciu. Inna sprawa, że z biologicznego punktu widzenia jest to możliwe. Zdarza się, że błona dziewicza nie zostaje przerwana. To nie jest bariera jak w promie kosmicznym, że nic nie przenika. Udokumentowane są przypadki "niepokalanego" poczęcia. To tak w ramach ciekawostki.
bellus napisał(a):Dogmat o wniebowzięciu NMP, a raczej odpowiedzialność za niego wziął Pius XII korzystając z dogmatu o nieomylności papieża w sprawach wiary i moralności (to jedyny przypadek zastosowania tego dogmatu). Jak dla mnie cały dogmat jest do przyjęcia, o tyle, że jest logiczny. Skoro była bezgrzeszna, a nawet Jezus był (tutaj mieliśmy wielką dyskusję na ten temat, ja się upieram, że był grzeszny). To wzięcie jej do nieba jest dla mnie do przyjęcia.

Jezeli dyskutujemy o wierze na podstawie PS - chyba po to zeszlismy na ten temat - to Twoje slowa powinny miec podstawy w Biblii. Nie mozesz rzucac jakiegos dogmatu i pisac ze gdzies tam bylo ale nie wiesz gdzie. Tylko konkrety.
Jezeli dogmat o interpretacji PS tylko przez kosciol nie ma podstaw w PS to nie ma on racji bytu bo oczywistym jest ze zostal wymyslony przez ludzi kosciola aby usankcjonowac ich ingerencje w tekst ewangelii.

bellus napisał(a):2. Przyjmijmy, że działał Duch Święty.
[ciach]
wg mnie ewangelia to dzieło spisane pod natchnieniem Ducha Świętego.
bellus napisał(a):Co najmniej nierozsądnym było by założyć, że wszelkie dzieła (np. "ewangelia" Judasza) z tamtego okresu zostały napisane pod natchnieniem.
bellus napisał(a):Święty Paweł i inni ojcowie kościoła (o samym kościele, jako o organizacji w tamtym okresie trudno mówić) wybrali te dzieła, które się ze sobą zazębiały w sprawach doktrynalnych, najlepiej przedstawiały "ideologię" Jezusa
bellus napisał(a):przypominam, że Jezus to postać historyczna
bellus napisał(a):Reszta nie została uznana. Koniec, w tym momencie dokonano wyboru. Nie dodawano przecież nowych ewangelii.
bellus napisał(a):3. Kwestia tego, czy jeśli są spisane pod natchnieniem Ducha Świętego to są nieomylne - nie można ich zmieniać.
Nigdy nie doświadczyłem Ducha Świętego, więc trudno mi mówić autorytatywnie. Trzeba by było najpierw zdefiniować co daje taki DŚ. Nieomylność? Tylko Bóg jest nieomylny, więc chyba nie może. Wszechwiedzę? Tylko Bóg wie wszystko.
bellus napisał(a):4. Tak jak o tym wszystkim piszesz, to wygląda, że ja sobie coś wymyśliłem. Ja sobie nic nie wymyśliłem. Mówię Ci jak jest. Jest w doktrynie kościoła katolickiego dogmat o interpretacji PŚ.
bellus napisał(a):Nie zmienisz tego. Do zmiany dogmatu potrzebna by była decyzja papieża, gdzie powołał by się na dogmat o nieomylności... lub zwołanie soboru.
bellus napisał(a):Opierając się na znajomości KK jestem w stanie się założyć, że każdy dogmat został oparty o jakiś fragment.
bellus napisał(a):Wg mnie jest jakiś fragment, na jaki się powołują, że ja go nie znam i Ty go nie znasz to nie znaczy, że go nie ma. Ja w odróżnieniu od Ciebie nie zamierzam kwestionować faktu istnienia czegoś z powodu, że ja tej rzeczy nie widziałem czy też nie znam.
bellus napisał(a):Zakładasz, że są organizacją, której jedynym celem się trwanie i utrzymywanie swoich wpływów, ale chyba nie zakładasz głupoty jej notabli?
bellus napisał(a):5. Usunięcie przykazania.
Jak się domyślam [ciach] Nie wiem, na pewno było to ukierunkowane na zdobycie wiernych / utrzymanie ich. Czy to źle, że religia walczy o wyznawców? Kolejne pole do dyskusji.
bellus napisał(a):Osobiście nie wiem jak wspomniani przez Ciebie apologeci to tłumaczą, chętnie bym przeczytał.
Chlopaczek napisał(a):Nie ma przekonywujacych dowodow na jego istnienie.
Chlopaczek napisał(a):To Duch Swiety nie jest Bogiem? Jak to w koncu jest? Jeden Bog w trzech osobach chyba jakos tak to szlo prawda?
Z tejze doktryny wynika ze Jezus jest Bogiem Duch Swiety jest Bogiem i Bog nomen omen jest Bogiem. Wiem ze mozna sie w tym pogubic ale nie ja to wymyslalem.
Z powyzszego wychodzi ze Duch Swiety musi posiadac identyczne wlasciwosc jak Bog bo po prostu nim jest. No chyba ze ten Duch Swiety jest jakis kulawy i natchnal ich do pisania z bledami i wypaczeniami. Bog zaplac za takie natchnienie.
bellus napisał(a):Trzeba by było najpierw zdefiniować co daje taki DŚ. Nieomylność? Tylko Bóg jest nieomylny, więc chyba nie może. Wszechwiedzę? Tylko Bóg wie wszystko.
Chlopaczek napisał(a):A wyglada jakbys to wymyslal bo ciagle nie chcesz udzielic odpowiedzi na moje pytanie (wracam jeszcze do tego nizej).
Ktorys raz z kolei Ci pisze ze nie obchodzi mnie co jest napisane w katechizmie KrK czy innych tego typu ksiazeczkach.
Kosciol moze sobie nawet miec dogmat ze gdy Bog stwarzal swiat to papiez szeptal mu na ucho co ma robic (w koncu jest nieomylny co nie?). Mnie interesuje gdzie w PS jest napisane ze tylko KrK moze je interpretowac modyfikowac i tak dalej.
Chlopaczek napisał(a):Jak mozesz sie powolywac na cos czego nie znasz? Albo znasz i sie powolujesz albo nie znasz i tego nie robisz. Co to w ogole za dyskusja "nie znam ale pewnie jest wiec sie powolam".
Krotka pilka bo przybiera to absurdalna forme:
- twierdzisz ze w PS sa fragmenty ktore daja kosciolowi prawo do ingerowania i modyfikowania trescia ewangelii. Konkretne cytaty prosze (po raz trzeci).
Chlopaczek napisał(a):Wierni mysla ze tym celem jest ich bezpiecznie doprowadzic do "krolestwa niebieskiego"
Chlopaczek napisał(a):Skoro nalegasz. Wedlug nich drugie przykazanie zostalo wchloniete przez pierwsze. Innymi slowy z tego ze "nie bedziesz mial bogow cudzych przede mna" jasno wynika ze nie mozna czcic figur obrazkow i innych tego typu rzeczy. Czyz to nie banalnie proste?
2132 Chrześcijański kult obrazów nie jest sprzeczny z pierwszym przykazaniem, które odrzuca bałwochwalstwo. Istotnie "cześć oddawana obrazowi odwołuje się do pierwotnego wzoru" 60 i "kto czci obraz, ten czci osobę, którą obraz przedstawia" 61 . Cześć oddawana świętym obrazom jest "pełną szacunku czcią", nie zaś uwielbieniem należnym jedynie samemu Bogu.

bellus napisał(a):Wzmianki o Jezusie (za Kellerem - Zarys dziejów religii) są w:
- Talmudzie
- w dokumentach rzymskich Józefa Flawiusza
- w pismach wykształconego w Rzymie Celsusa
Pewnie można mieć wątpliwości, na zasadzie że Kościół zadbał o takie źródła, tylko, że to wszystko są opisy negatywne względem Jezusa. KK chyba przygotował by pozytywne opisy.
bellus napisał(a):Duch Święty to jedna z natur Boga. Ja nigdzie nie napisałem, że Duch Święty jako taki nie ma natury boskiej - przymiotów przeze mnie wymienionych. Napisałem, że człowiek, nawet pod natchnieniem Ducha Świętego, przymiotów takich mieć nie może. Wolna wola jaką mieli apostołowie, ewangeliści, jaką ma każdy nie może być zawieszona nawet przez Boga.
bellus napisał(a):Objawienie to pokazanie prawdy, ale nie każdy jest w stanie ją zrozumieć. Apostołowie, co można na podstawie stosowanego słownictwa, byli prostymi ludźmi. Poza Janem oczywiście, który nie mieści się w tych prostych uogólnieniach. Rybacy, cieśle mimo, że poznali prawdę i mieli wsparcie Ducha Świętego, nie koniecznie byli w stanie przekazać wszystko. "Żeby język giętki powiedział, to co pomyśli głowa".
Ty przedstawiasz to w taki sposób, jakby osoba która przeżywa objawienie stawała się nagle głośnikiem przez, przez który mówi Bóg. To nie jest tak, nie może tak być.
bellus napisał(a):Jak się dowiem gdzie to Ci powiem. Martwi mnie jednak jedna kwestia, mam wrażenie, że uważasz PŚ za słowa Boga. A tak przecież nie jest. Tak nie jest, a raczej nie są to wyłącznie słowa Boga. W dużej mierze to relacja z życia Jezusa, jego uczniów (NT). Skoro to jest z tego momentu relacja, to logicznie opowiada o wydarzeniach w momencie, których nie było nic spisane, nie mogło być. Takie następstwo zdarzeń, najpierw coś musi się wydarzyć, żeby można było o tym pisać. Więc trudno, żeby Jezus mówił o interpretacji czegoś czego nie ma (mowa oczywiście o NT).
bellus napisał(a):Ja się na nic nie powołałem. Stwierdziłem, że moim zdaniem Kościół ma jakiś fragment na jaki się powołuje / powołał. Nie do mnie pytania o fragment. Nie czytałem całego Pisma Świętego.
bellus napisał(a):No i mają rację, za Katechizmem Kościoła Katolickiego pierwsze przykazanie składa się z 4 części:
I. "Panu, Bogu swemu, będziesz oddawał pokłon i będziesz Mu służył"
II. "Jemu samemu służyć będziesz"
III. "Nie będziesz miał cudzych bogów przede Mną!"
IV. "Nie będziesz czynił żadnej rzeźby..."
konkretnie do kultu obrazów: pkt 2132:
"2132 Chrześcijański kult obrazów nie jest sprzeczny z pierwszym przykazaniem, które odrzuca bałwochwalstwo. Istotnie "cześć oddawana obrazowi odwołuje się do pierwotnego wzoru" 60 i "kto czci obraz, ten czci osobę, którą obraz przedstawia" 61 . Cześć oddawana świętym obrazom jest "pełną szacunku czcią", nie zaś uwielbieniem należnym jedynie samemu Bogu."
Chlopaczek napisał(a):Moje watpliwosci budzi slowo "wzmianki". Nie uwazasz ze tak znaczaca postac jak Jezus powinna byc opisywana szeroko w wielu dokumentach z tamtego czy pozniejszego okresu? Powinny byc niepodwazalne dowody co do jego istnienia. Sa wzmianki i tak naprawde niewiele o nim wiemy gdyby wykluczyc PS ktore nie mozna uznac za przekonywujacy material historyczny.
Chlopaczek napisał(a):Teolog po godzinach?
Chlopaczek napisał(a):Swietnie ze Ty wiesz co taki Duch Swiety moze a co nie moze i jakie czlowiek podjego natchnieniem ma "przymioty". Mowisz to z duza doza pewnosci co jest tym ciekawsze ze podobno nigdy nie doswiadczyles jego obecnosci. Podzielisz sie z nami skad posiadasz takie informacje?
Jezeli Bog nie moze "zawiesic wolnej woli" to nie jest wszechmogacy ergo nie jest Bogiem. Zabiles Boga Bellus
Chlopaczek napisał(a):Muzulmanie wierza ze Mahomed byl analfabeta nim doznal objawienia a potem zostal "glosnikiem". Chrzescijanie moga wpasc w kompleksy.
Chlopaczek napisał(a):Mi sie wydaje ze dla wierzacych PS powinno byc slowem Boga bo na czym maja sie opierac? Moze poza tymi "wierzacymi" ktorzy opieraja sie na tym co mowi kosciol.
Chlopaczek napisał(a):Albo nie czytasz co do Ciebie pisze albo czytasz i nie rozumiesz. Nie wiem ile juz razy prosilem Cie zebys nie wklejal mi tych bzdur z katechizmu KrK a Ty z uporem manika to robisz.

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość