Kosciół

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Re: Kosciół

Postprzez Kamil232 Pn 30.01.2012 23:53

Duzo slow malo tresci w tym poscie a do tego wszystko majace na celu odwrocenie kota ogonem.

Ja odwracam kota ogonem? Żarty na bok człeniu, pokazuje tylko jak absurdalne są twoje nawoływania o konkretne badania na temat tego ile osób uczono w Kościołach w czasie zaborów. Tak można każdy argument zbić, Mickiewicz czy Słowacki przyczynili się do podtrzymwania polskiej kultury podczas zabrów? NIE udowodnij, ze tak było przedstaw badania :!: Ale już :!:

Masz te swoje ksiazki z czasow szkolnych to dawaj. Nie masz to skoncz pierdolic. Cos napiszesz a gdy przychodzi do konkretow to wpadasz w slowotok i starasz sie w nieporadny sposob wybrnac z sytuacji.

Powiedziałem Ci zapłać to Cię nauczę historii. Chyba sobie kpisz że za friko bede twój marną wiedza poprawiał? Nie moja wina, że twoja wiedza z tego zakresu jest tak słaba. To, że Polski Kościól walnie przyczynił się do podtrzymania polskiej kultury to jest fakt,fakt historiczny podobnie jak to, że Mickiewicz, Słowacki czy inni wielcy Poeci się do tego przyczynili. Reszta to twoje słodkie pierdzenie, marne ironie, sprowadzanie całej sprawy do absurdu, bo tylko tyle potrafisz.

btw.

Bla bla bla napisalem cos co mi wyskoczylo w google gdy szukalem czy mozna do ksiedza mowic pan a teraz nie wiem co z tym zrobic bla bla bla caly ja

Nie musisz nam mówić w jaki sposób poprawiasz swoje braki edukacyjne. Uwierz, że to, że jedyne co potrafisz to w googlach coś wyczytac to nie znaczy, że każdy tak ma. Nie mierz wszystkich swoją miarą.
Obrazek
Kamil232
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez BaSSu Wt 31.01.2012 0:04

Mogę zgodzić się z Kamilem, przede wszystkim mnisi (Jezuci) otwierali szkoły i tam kształcili polską inteligencję już w XVI-XVII wieku. Potem w czasie zaborów, w Kościołach podczas odprawiania nieszporów czy też zwykłych nabożeństw, przemawiano w języku ojczystym, nawoływano do wiary nasz kraj i szerzono tradycję. Do tego można dodać wcześniej prowadzone i spisane Kazania Sejmowe i inne wykłady ludzi takich jak Pasek, Skarga itp :)

Represje dotknęły Kościół katolicki, który stał się ostoją polskości i dlatego polskie duchowieństwo katolickie zostało podporządkowane Kolegium Rzymskokatolickiemu w Petersburgu, którego członków mianował car. I, choć papież Pius IX zwolnił biskupów polskich z podległości wobec tej instytucji, wielu z nich aresztowano i wywieziono w głąb Rosji. Ostry terror władze carskie zastosowały wobec unitów (grekokatolicy), których zmuszano do przechodzenia na prawosławie, tłumiąc każdy sprzeciw przy pomocy wojska. Warto zadać sobie pytanie: dlaczego zawsze władzy tak bardzo zależało na pozbyciu się i całkowitemu wyplewieniu Kościoła?

Opór przeciwko rusyfikacji utrudniał brak swobód obywatelskich i polskich instytucji w zaborze rosyjskim. W tej sytuacji ostoją polskości, szczególnie dla warstw ludowych, stał się Kościół katolicki. Zwalczany przez prawosławnych Rosjan, był wyznacznikiem narodowego samookreślenia Polaków. Jednak najważniejszą sprawą stało się upowszechnianie oświaty polskiej

Kościół w PRL-u to także stanie na straży wiary i patriotyzmu, tylko to jest pojęcie tak szeroko rozumiane że faktycznie ciężko dokładnie podać datę i rodzaj. Weźmy Jana Pawła II, weźmy Popiełuszkę i Wyszyńskiego, chyba nikt im nie odmówi, że podczas swoich kazań nie reprezentowali idei patriotycznych, bo na te msze przychodziły tysiące osób i to dawało im między innymi siłę do tego, żeby zbuntować się. Widzieli, że nie są sami i mogą coś zdziałać. Do dzisiaj mnóstwo ludzi w swoich relacjach o tym opowiada. Mówią, że Kościół pomagał jednoczyć się tym grupom. Ni mniej jednak uważam, że rola jego była dosyć ciężka do ujęcia w tak szerokiej skali:)
BaSSu
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez MGiggs Wt 31.01.2012 3:03

Widze został osiągniety nowy poziom absurdu w dyskusji, mam argumenty ale nie dam-zapłać :roftl3: :badziewie: .Mistrzowie absurdu w postaci Gombrowicza i Kafki moglby od Kamila się wiele nauczyć.To się nazywa miazdzenie argumentami, nie ma co,nowe standardy w dyskusji.Dyskutant prosi o argumenty na poparcie tez i słucha pare postow ze ma zapłacic za nie nie no :rotfl4: :rotfl4: :rotfl4: .

Widze ze niestety reforma gimnazjalna wyprała mózgi niektorym więc jutro będzie trzeba skrobnąc temat podobnej jakosci jak ,,Watykan-nazisci,,.Temat będze o konstytucji 3 maja,targowicy rozbiorach i jak to wygladala 1 Rzeczpolpolista kiedy magnaci z czarnymi sie w Polsce byczyli a ludzie zjadali kore z drzew.Bedzie tez o Watykanie jak on widzial Targowice i rozbiory.Bo jak czytam o tym co KK robil wielkiego w czasach rozbiorow oraz teksty ze bylibysmy wcielenie do ZSSR gdyby nie KK zakrawaja na objawy skrajnego debilizmu,ktory moga pisac jedynie wyprane przez prawicowo-katolickie media jednostki.Wiec do jutra.

Bym zapomnial.....przeczytanie tekstu w całosci będzie płatne 5 zł pl+Vat.Numer konta zostanie przesłany privem na wybrane jednostki.Przeciez nie moge za darmo udzielac korkow ciemnemu zmanipulowanemu Katolickiemu Ludowi. :rotfl4: :rotfl4: :rotfl4:
If I had to choose between dribbling past 5 players and scoring from 40 yards at Anfield or shagging Miss World,it’d be a hard choice. Thankfully, I’ve done both.
MGiggs
Kapitan
Kapitan

Postprzez Kamil232 Wt 31.01.2012 3:12

Widze został osiągniety nowy poziom absurdu w dyskusji, mam argumenty ale nie dam-zapłać :roftl3: :badziewie: .Mistrzowie absurdu w postaci Gombrowicza i Kafki moglby od Kamila się wiele nauczyć.To się nazywa miazdzenie argumentami, nie ma co,nowe standardy w dyskusji.Dyskutant prosi o argumenty na poparcie tez i słucha pare postow ze ma zapłacic za nie nie no

:roftl3: Ten jak zwykle nic nie zrozumiał, czytać nie potrafi...matko nihil novi sub sole. Ja już argumenty podałem, powiedziałem w jaki sposób Kościół pomagał ludności podczas zaborów, w jaki sposób był ostoją Polskości. Pokazać paluszkiem? Zacytować posty które lezą trochę powyżej? Nawet to cie przerasta. Sznjader neguje, że tego uczy się w szkole na historii i że takie rzeczy są w podręcznikach i że w ogóle coś takiego miało miejsce i stąd mu napisałem, ze zrobię screeny z podręcznika szkolnego i przy tym go poczucę trochę historii którą uczy się dzieci w gimnazjum, o ile zapłaci. To wszystko. Boże żeby tłumaczyć komuś o co chodzi w dyskusji i na czym polega cała sprawa, mimo, że wszystko jest na poprzedniej stronie i wystarczy przeczytać ze zrozumieniem....kocham to forum :lol:
Obrazek
Kamil232
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Kamil232 Cz 02.02.2012 0:38

UWAGA! UWAGA!

Długo zastanawiałem się czy udzielić tej darmowej lekcji nieukom, wszak nie zapłacili za korepetycje. No, ale w porządku niech moja zapłatą będzie ukazanie wartośc intelektualnej forumowej lewicy.

A więc drogie dzieci dzisiaj pouczymy się historii. Do owej nauki potrzebny nam będzie podręcznik z zakresu historii z którego uczą się dzieci w 2 klasie gimnazjum. Weźmiemy ten oto podręcznik:
Obrazek

Interesujące nas rozdziały to będzie Rusyfikacja i Germanizacja Ziem Polskich.
Obrazek

Obrazek

No i najważniejsze fragmenty, który według formowej lewicy w szkołach się nie uczy. No cóż widocznie nie uważało się na lekcjach i niestety potem w życiu dorosłym to wychodzi i nie zna się podstawowych faktów historycznych próbując nauczac cały świat.

Z rodziały Rusyfikacji:
Obrazek

Obrazek

Z rozdziału Germanizacji:
Obrazek

Coś jeszcze? Cóż kolejny do kolekcji zmiażdżony lewak, jeden bredził coś o milionach ofiar inkwizycji w Meksyku, kiedy się okazało, że tego było koło 40, a ten nie ma nawet pojęcia o tym jaką rolę Kościół odegrał podczas zaborów i, że tego uczy się w szkołach i jest to wszystko w podręcznikach. Oto wartośc intelektualna lewactwa, która nie zna podstawowych faktów historycznych, a pierwsza krzyczy o wielkich zbrodniach Kościoła.

To cały obraz wielkiego Chłopaczka aka. Sznajder aka. Azrael. Kreujesz się na wielkie intelektualiste, co przeczytał 1500 ksiażek lewackich, które zasrały mu mózg lewacka indokrytnacją i teraz na siłe próbujesz zainteresowac tym innych. Potrafisz jedynie marnie ironizować kiedy ktoś pisze o faktach, pisać coś o jakimś google i podważać drugą osobę marnymi atakami ad personam. Cóż to, że sam nie masz wiedzy, masz luki w podstawowych faktach i musisz wobec tego uzupełniać to jeszcze na dodatek nieudolnym szukaniem w google to nie znaczy, że każdy to robi. Niektórzy wynieśli podstawową wiedzę ze szkoły, bo na lekcjach zamiast zabawiać się z kolegami po prostu słuchali. I to nie żadne wielkie osiągniecie z mojej strony, to podstawa, której co poniektórym brak, a chcieli by nauczać cały świat.

A teraz jak napisałeś na haxie mykaj człeniu z tego tematu i zostaw go dla poważnych ludzi. Zamiast czytać jakieś bzdury, weś czasami po prostu podręcznik ze szkoły i się poucz.

Jeśli chodzi o Kościół to sam dostrzegam w nim patologie i również tego powodu do niego nie uczeszczam. Odrzuca mnie obłuda i hipokryzja co poniektórych, którzy co tydzień śmigają do Kościoła i uważaja się za wielkich Katolików, a przez owy tydzień zaprzeczają na każdym kroku wartościom Chrześcijańskim. Nie mam ochoty z takimi osobnikami uczęszczać na Mszę. Odrzucają mnie od Kościoła takie osobniki jak Boniecki, Sowa, Gocłowski, którzy po prostu bredzą takie bzdury że szkoda gadać. Sam również nie chcę być wybiórczym Katolikiem i skoro nie jestem w stanie podporządkować się wszystkim wartościom które wyznaje Kościół to wole w ogóle do niego nie chodzić. Być może postępuje źle, wszak każdy z nas jest grzesznikiem, ale cóz taki jestem wszystko albo nic, skoro nie daje rady dostosować się do wszystkiego, to widocznie nie jestem godzień na to aby być uznawany za Katolika i tak do tego podchodzę. Natomiast podziwiam tych którzy są w stanie podporządkować się tym wartościom i je w życiu stosować i ogromny szacunek dla nich, bo chciałbym takich ludzi na swojej drodze spotykać. Wiem, ze takie osoby są wartościowymi ludźmi dobry ludźmi, którzy tworzą esencję tego świata, bo nie ma nic lepszego dla człowieka niż wartości Chrześcijanskie stosowanie się do nich. Wiem, że taka osoba nigdy by mi nie wbiła nóżu w plecy, nie sprzedała mnie za czapkę gruszek gdyby to miało jej pomóc, czego nie można powiedzieć o lewactwe, dla którego najważniejsza jest pełna micha i to żeby mi było dobrze i wygodnie, która nie wyznaje zadnych wartości, tylko ciągłą negacje całego świata, negacje podstawowych wartości takich jak choćby rodzina. Już takie osobniki tu są którzy za nic mają takie wartości jak choćby ojczyzna i gdyby było im wygodnie i przyniosło im to korzyść to by ją sprzedali za parę srebników bo polepszyło by to ich standard życia. I takie jest właśnie lewactwo, które myśli tylko o tym żeby żreć, żeby mi było wygodnie, żebym ja miał dobrze a reszta się nie liczy. To sobie [k****] żryjcie aż pękniecie, a od ludzi z wartościami, dla których są inne waże rzeczy niż tylko to by mieć pełną miche wara.

Natomiast to co wy prezentujecie to jest totalna histeria na punkcie Kościoła spowodowana jak mniemam jakąś lewacką indoktrynacją. Największe zbrodnie Kościołowi przypisujecie, miliony ofiar w Meksyku, miliardy na całym świecie Bóg wie co. Wszystko co mi zarzucano w tym temacie wy prezentujecie, totalne zaślepienie, brak podstawowej wiedzy, faktów historycznych, twardogłowość brak jakiejkolwiek refleksji. Mierna wiedza intelektualna na temat działalności Kościoła i tylko propagandowe teksty rodem z Faktów i mitów.

Idźcie może to wypisywać na jakiś forum apostazji czy czy cholera wie gdzie, ale nie zaśmiecajcie tego zacnego forum tym propagandowym szitem .
Obrazek
Kamil232
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Chlopaczek Cz 02.02.2012 4:30

Kamil232 napisał(a):UWAGA! UWAGA!

Długo zastanawiałem się czy udzielić tej darmowej lekcji nieukom, wszak nie zapłacili za korepetycje. No, ale w porządku niech moja zapłatą będzie ukazanie wartośc intelektualnej forumowej lewicy.

Mocno zaczal ale jak skonczyl?

Na poczatek dla usystematyzowania i klarownosci przypomnijmy o co sie rozchodzi i od czego cala dyskusja sie zaczela.
Mianowicie Kamil stworzyl cos takiego:
Kamil232 napisał(a):Gdyby nie owy Kościół to pewnie teraz byłbyś Niemcem, albo Ruskiem

Znaczy kosciol ocalil narod polski ba ocalil polskie JA i gdyby nie on to teraz bysmy byli Niemcami albo Rosjanami. A uczynil to za pomoca:

Kamil232 napisał(a):To w Kościołach organizowano szkoły, gdzie uczono dzieci historii Polski czy literatury, to tamu uczono języka Polskiego.

Odpisalem ze nie przypominam sobie zeby u mnie szerzej omawiano zbawienna role kosciola podczas zaborow. Wtedy Kamil zarzucil mi braki w wyksztalceniu i nieuwage na lekcjach (w cytowanym poscie zgodnie ze swoja fascynacja na punkcie "pedalstwa" napisal ze pewnie wtedy "zabawialem sie z kolegami") proponujac korepetycje.
Wiec przyrzyjmy sie jak szeroko i szczegolowo w gimnazjum Kamila omowiony role kosciola w ocaleniu polskiej kultury. W jaki sposob kosciol - ostatnia linii obrony przed przemiana Polakow w Niemcow i Rosjan - jest przedstawiony.

Drugie zdjecie nieczytelne.

Na trzecim zdjeciu zero informacji na interesujacy nas temat poniewaz represje wzgledem kosciola takim nie sa. Podobnie ostatnie zdjecie.

Na czwartym zdjeciu mamy co nastepuje:
Szczegolnie silnym represjon poddali Rosjanie Kosciol katolicki bedacy ostoja polskosci i czynnie wspierajacy ruch narodowy.

Mamy tutaj suchy wniosek. Moze cos szerzej? Dlaczego ostoja polskosci? W jaki sposob kosciol wspieral ruch narodowy? Jak autor do tego doszedl bo wyglada na wziete z sufitu. Takie cos nadaje sie na forum a od podrecznika do nauki powinno wymagac sie czegos wiecej. Potem powstaja takie Kamile przez to.

Kolejne zdjecie:
Narazajac sie na zeslanie ksieza wyglaszali patriotyczne kazania podtrzymywali nadzieje na wyzwolenie ojczyzny przypominali o jednosci rozdzielonego granicami narodu

Jak to mowia w gimnazjach - grubo. Wyglaszali kazania podtrzymywali nadzieje przypominali. To idealnie wpisuje sie w zbawienne dzialania kosciola w stylu modlitwa papieza o pokoj. Rozumiem ze robili to w jezyku polskim i tutaj jest zasluga w ocaleniu polskiej kultury. Ja moge podac inne proby ocalenia polskiej kultury w omawianym okresie poprzez uzywanie jezyka polskiego - "co jest na obiad?" "mam nadzieje ze masz dzisiaj ochote na seks bo gdy Polska podzielona my musimy byc zjednoczeni" "ja to nie lubie tych Niemcow [k****] ich mac".

Dalej jest troche lepiej. Mozna powiedziec kluczowy fragment. Fragment ktory oddziela w mniemaniu Kamila czlowieka wyedukowanego od nieuka:
Wielu duchownych organizowalo nauke jezyka i historii Polski sluzylo parafianom rada i pomoca w kontaktach z wladzami.

Dosc lakoniczne. Wielu to znaczy ilu? Jak to sie odbywalo i gdzie? Dorosli tez na to uczeszczali bo chyba mieli wtedy wazniejsze rzeczy do roboty tak mogloby sie wydawac? A jezeli nie uczeszczali to kto ich ocalil?
To jest ta cala wiedza Kamil? Powiedz nam cos czego nie wiemy bo ze zdarzalo sie iz byly w kosciolach lub budynkach nalezacych do kosciola organizowane tymczasowe szkoly wszyscy raczej wiemy i nikt tego tutaj nie negowal. Ale gdzie to ratowanie polskosci? Gdzie ta jak mniemam dramatyczna walka o to zeby nasi przodkowie nie zapomnieli skad sa i kim sa?
Ciebie to wyslac na rok do pracy do Anglii bys wrocil i napisal: sorry ja jusz nie pisowac po polishu because nie byo tam kocioa :sad:

Jeszcze na korki zapraszasz. Takie korepetycje to bys mogl w jednym esemesie wysylac i nikt by Ci za to nie dal grosza.

Kamil232 napisał(a):Coś jeszcze? Cóż kolejny do kolekcji zmiażdżony lewak, jeden bredził coś o milionach ofiar inkwizycji w Meksyku, kiedy się okazało, że tego było koło 40, a ten nie ma nawet pojęcia o tym jaką rolę Kościół odegrał podczas zaborów i, że tego uczy się w szkołach i jest to wszystko w podręcznikach. Oto wartośc intelektualna lewactwa, która nie zna podstawowych faktów historycznych, a pierwsza krzyczy o wielkich zbrodniach Kościoła.

Zmiazdzyles sam siebie udowadniajac ze Twoja wiedza opiera sie na dwoch akapitach z gimnazjalnego podrecznika i niczym wiecej. Taki wielce wyedukowany jestes historycznie.

Kamil232 napisał(a):To cały obraz wielkiego Chłopaczka aka. Sznajder aka. Azrael. Kreujesz się na wielkie intelektualiste, co przeczytał 1500 ksiażek lewackich, które zasrały mu mózg lewacka indokrytnacją i teraz na siłe próbujesz zainteresowac tym innych. Potrafisz jedynie marnie ironizować kiedy ktoś pisze o faktach, pisać coś o jakimś google i podważać drugą osobę marnymi atakami ad personam. Cóż to, że sam nie masz wiedzy, masz luki w podstawowych faktach i musisz wobec tego uzupełniać to jeszcze na dodatek nieudolnym szukaniem w google to nie znaczy, że każdy to robi. Niektórzy wynieśli podstawową wiedzę ze szkoły, bo na lekcjach zamiast zabawiać się z kolegami po prostu słuchali. I to nie żadne wielkie osiągniecie z mojej strony, to podstawa, której co poniektórym brak, a chcieli by nauczać cały świat.

Skoro Ty sobie pozwalasz to ja tez sobie pozwole.
Kamil jesteś tępakiem. Trudno mi stwierdzic czy jest to wina Twojego IQ ponieważ nie wiem jakie masz czy może wadliwego wychowania i brakow w wyksztalceniu (to ze pamiętasz pare wnioskow z książek dla gimnazjum nie czyni Cie wydeukowanym) ale jesteś tępakiem. Pisalem Ci to już kiedyś i powtorze jeszcze raz – bezrefleksyjnie i wybiorczo przyjmujesz do siebie informacje modyfikując je na swoja modle a potem uzywjac jako celne w twoim mniemaniu argumenty. Jeżeli jakas informacja w pewnym stopniu potwierdza Twój tok myslenia lub rozumowania przyjmujesz ja za pewnik. Nie dochodzisz zrodla nie zglebiasz się bardziej w temat (omawiany przypadek, HIV którym można zarazić się przez lzy i tak dalej). Twoja możliwość logicznego myslenia oraz laczenia faktow jest często na poziomie kilkuletniego dziecka które wyciąga luźne konkluzje i upraszcza swiat bo tak jest mu latwiej go zrozumieć na tym poziomie rozwoju (pies chce się dupczyc z człowiekiem bo merda ogonem). Twoja wiedza jest na poziomie wlasnie gimnazjalnym.
I jeszcze zarzucasz mi ze czytam ksiazki. Jakbys sam cos poczytal oprocz Uwazam Rze i innych wylacznie prawicowych broszurek moze bys poszerzysz swoje horyzonty. Jestes na to za leniwy. Jestes na to za glupi. Stworzyles swoj wlasny swiat w ktorym sie okopales i boisz sie ze cos mogloby go naruszyc. Dlatego nie poglebiasz swojej marnej wiedzy a za nauczycieli robia ci prawicowi publicysci i wujek google. Dlatego slowo "postep" brzmi u Ciebie niczym obelga.
To wszystko sprawia ze jesteś tępakiem z którym ciężko poważnie podyskutować ponieważ albo tworzysz absurdalne tezy albo wypaczasz sens swoich wcześniejszych slow sprowadzając je do bardziej ogolnego poziomu gdzie jako tako można je (pozornie) obronić.

Kamil232 napisał(a):A teraz jak napisałeś na haxie mykaj człeniu z tego tematu i zostaw go dla poważnych ludzi. Zamiast czytać jakieś bzdury, weś czasami po prostu podręcznik ze szkoły i się poucz.

Dobrze "wesme" i sie poucze. Dzieki za rade.

Reszte pomine bo nie chce Cie juz gnebic.
Gdyby nazisci czytali powiesci -
Tak utrzymuje Iks
- a konkretnie powiesc Iksa o nazistach
Nie byloby zadnych nazistow.
Chlopaczek
Ten obcy

Postprzez Kamil232 Cz 02.02.2012 5:37

Mamy tutaj suchy wniosek. Moze cos szerzej? Dlaczego ostoja polskosci? W jaki sposob kosciol wspieral ruch narodowy? Jak autor do tego doszedl bo wyglada na wziete z sufitu. Takie cos nadaje sie na forum a od podrecznika do nauki powinno wymagac sie czegos wiecej. Potem powstaja takie Kamile przez to.

Wymyślił sobie, żeby indoktrynowac takich Kamilów jak ja. Najmądrzejszy Chłopaczek wie lepiej od gościa który tworzył podręcznik dla dzieci Historii. Facet coś sobie wymyślił bo tak ładnie będzie wyglądać, zapewne był Katolem z ciemogrodu i stąd takie wnioski. Tak jak mówiłem, po cholerę mam tutaj coś wklejać, podobnie było z badaniami o homoseksualiźmie, Szmajder wie lepiej przecież od naukowców historyków, bo prenumeruje fakty i mity i przeczytał 2 ksiażki o Leninie.

Dosc lakoniczne. Wielu to znaczy ilu? Jak to sie odbywalo i gdzie? Dorosli tez na to uczeszczali bo chyba mieli wtedy wazniejsze rzeczy do roboty tak mogloby sie wydawac? A jezeli nie uczeszczali to kto ich ocalil?
To jest ta cala wiedza Kamil? Powiedz nam cos czego nie wiemy bo ze zdarzalo sie iz byly w kosciolach lub budynkach nalezacych do kosciola organizowane tymczasowe szkoly wszyscy raczej wiemy i nikt tego tutaj nie negowal. Ale gdzie to ratowanie polskosci? Gdzie ta jak mniemam dramatyczna walka o to zeby nasi przodkowie nie zapomnieli skad sa i kim sa?

To jest podręcznik dla dzieci z 2 klasy gimnazjum, dla dzieciaków którzy dopiero dojrzewają i mają poznać historię swojego kraju, ale ogólnie. Na jeden temat, jeden rozdział jest poświęcone 45 minut lekcji, trudno żeby w Gimnazjum omawiać szczegółowo takie zagadanienia. Kogo zainteresuje historia to pójdzie ją studiować i tam się tego dowie, w Gimnazjum ma poznać podstawy.
Ale i tak z tymi szczegółowymi danymi to się po prostu ośmieszasz, myślisz, że ktoś prowadził statystyki tego ile osób na to uczęszczało? Dobrze się chłopie czujesz? Już w poprzednich postach pisałem, równie dobrze można negować wkład w ocalenie kultury Mickiewicza bo nie ma żadnych szczegółówych danych ile osób to przeczytało, a może mieli ważniejsze rzeczy do roboty niż czytanie twórczośći poety. Po prostu absrud, absrud godny twojej osoby.

Zmiazdzyles sam siebie udowadniajac ze Twoja wiedza opiera sie na dwoch akapitach z gimnazjalnego podrecznika i niczym wiecej. Taki wielce wyedukowany jestes historycznie.

Mistrzostwo w odwracaniu kota ogonem i próba zamazania swojej kompromitacji. Ja napisałem, że niektóre rzeczy wiedzą nawet dzieci z gimnazjum, ty wyjechałeś, ze takich rzeczy się nie uczy w szkole i negowałeś fakty. No to ja udowodniłem, że się uczy i twoja miałkość intelektualna jest tak marna, że nawet nie posiadasz wiedzy którą wymaga się od dzieciaków w 2 klasie Gimnazjum. A ty teraz wyjeżdżasz, że moja cała wiedza opiera się na dwóch akapitach z gimnazjum :rotfl: W porządku niech tak będzie moja wiedza jest na poziomie podręcznika z Gimnazjum, ale to i tak półka wyżej od ciebie bo ty nawet takiej wiedzy nie posiadasz.

Kamil jesteś tępakiem

A ty jesteś idiotą(ja do obelg się nie posuwałem, ale skoro ty sobie pozwalasz to w porządku), po prostu pożytecznym idiotą, który myśli, że jest wielkim mędrcem który rozwikłał największą ściemą w dziejach ludzkości, która wpaja się ludziom od tysięcy lat i teraz będzie nauczał tego wszystkich. Przeczytałeś pare ksiązeczek i prenumerate faktów i mitów i sądzisz, że pozjadałeś rozumy i jesteś wielkim intelektualistą, któremu inni mogą buty czyścić, kiedy tak naprawdę twoja wiedza jest niesamowicie miałka i masz w głowie propagandowe teksty i slogany i liczby. A o twoim imbecylstwie świadczy choćby twoja interpretacja iż rzekomo uważam słowo postęp za obelgę, gdyż to była szydera z was iż tak jak napisałem wyżej sądzicie, ze jesteście wielkimi mędracami, którzy pozjadali rozumy i z pogardą patrzą na ciemnogród który nie rozumie wg. was oczywistych prawd, stąd pisałem szyderczo "postępowe lewaczki" co miało jaskrawo pokazać wasze wybujałe ego. Zresztą podobnie jak używany non stop przykład z psem, który był kretyńską odpowiedzią na twoje kretyńskie teksty, że ludzie łączą się w pary bo tak jest ogólnie przyjęte, a ich natura jest taka, żeby się w pary nie łączyć. Cóż za sprzeczność jakoś natura potrafi wg. Ciebie wygrać z ogólnie przyjętymi normami i faceci wychowani w rodzinach heteroseksualnych potrafią odkryć w sobie homoseksualizm, ale akurat miliony ludzi nie są w stanie odkryć w sobie tej natury by nie łączyć się w pary.

To nizej pomine bo nie chce Cie juz gnebic.

Jesteś równie zabawny jak Donald Tusk po klęsce w Brukseli.
Obrazek
Kamil232
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Chlopaczek Cz 02.02.2012 5:46

Jak wspomnialem nie bede Cie juz gnebil. Na poczatku gdy wchodzilismy w polemiki i wypisywales bzdury posilkujac sie kolejnymi bredniami z Internetu denerwowalo mnie to. To jak krotkowzroczny jestes i w jak prosty sposob postrzegasz swiat ktory jest niesamowicie zlozony. Teraz juz mnie nawet nie denerwujesz. Raczej pewien rodzaj rozbawienie z nutka litosci i moze nawet zrozumienia. Wiem ze w swiecie ktory sobie stworzyles czujesz sie bezpiecznie. Siedz tam sobie.
Gdyby nazisci czytali powiesci -
Tak utrzymuje Iks
- a konkretnie powiesc Iksa o nazistach
Nie byloby zadnych nazistow.
Chlopaczek
Ten obcy

Postprzez j1mmy Cz 02.02.2012 8:58

To ja też pocisnę , uważam Rze obydwaj ciśniecie niepotrzebnie gromy coż zrobić przeczytąłem dyskusję z rana , myślałem o niej jadąc do pracy a w pracy zrobilem tylko google i wpisałem zapytanie, oto co znalazłem :

http://www.queenpol.org/o-nas/ko-ci-kat ... rozbior-w/

http://pl.shvoong.com/humanities/history/2166497-kościół-katolicki-podczas-zaborów-1772/

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,93

http://forum.historia.org.pl/topic/2544 ... ge__st__15

Więc ja po 15 min wiem , że rola nie była jednoznaczna ale ja w tym nie siedzę i nie obrazam nikogo od idiotów.

Natomiast jeden z naszych wieszczów narodowych napisał jakoś tak jeśli nie z Bogiem to chociażby i przeciw Bogu , co pokazywąło jaki był oficjalny stosunek władz kościelnych wzgledem sytuacji w Polsce zresztą podbne rzeczy wynikają z powyższych linków na forum macie dużo linków i przepisów

Pozdrawiam.

P.S. Kamil idealnie nadajesz się na płomiennego kaznodzieję :)
j1mmy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Kamil232 Cz 02.02.2012 14:09

Jak wspomnialem nie bede Cie juz gnebil. Na poczatku gdy wchodzilismy w polemiki i wypisywales bzdury posilkujac sie kolejnymi bredniami z Internetu denerwowalo mnie to. To jak krotkowzroczny jestes i w jak prosty sposob postrzegasz swiat ktory jest niesamowicie zlozony. Teraz juz mnie nawet nie denerwujesz. Raczej pewien rodzaj rozbawienie z nutka litosci i moze nawet zrozumienia. Wiem ze w swiecie ktory sobie stworzyles czujesz sie bezpiecznie.

Tak jak wspomniałem wyżej, wielki intelektualista, który z pogardą patrzy na ciemnogród który nie rozumie co się do niego piszę, który jest litościowy i tak dobrotliwy, że nawet ma odrobinę zrozumienia. Przerost formy nad treścią, ego rozdęte do granic możliwości.

Ja natomiast ilekroć patrzę na twoje posty to mam przed oczami Pawła Grasia, który mówi, że strony rządowe padły bo mnóstwo obywateli było tak zainteresowanych ich trescią, że aż serwery nie wytrzymały. Dla mnie jesteś postacią kabaretową( także zwycięstwo w plebiscycie forumowym na największego żartownisia jak najbardziej zasłużone). Co by sie nie działo każdą swoją kompromitacje czy brednie będziesz próbował obrócić w swoje wielkie zwycięstwo, będziesz napinał się jak paw, stroił piórka, jak jeszcze wczoraj. Nie takich rzeczy nie uczy się na historii, co ty chodziłeś do katolickiego gimnazjum, a może na religii Cie tych bredni uczyli. Na haxie no dawaj Kamil te screeny no dawaj gdzie one są, co zgubił Ci się podręcznik dawaj. Potem jak wkleiłem to wielke śledztwo skąd mam ten podręcznik, rok wydania, i śmieszne pytania. A na koniec próba odwrócenia sytuacji i gadka, że moja wiedza opiera się tylko na podręczniku z gimnazjum. No i oczywiście podważanie tez historyków, naukowców, że jak to mogli coś takiego napisać, że Kościół był ostoją Polskości, że to lakonicznie stwierdzenie, że tych chcesz dokładnych danych, statystyk, sondaży ile osób uważało za zaborów Kościół za ostoje Polskości ile nie :rotfl:
I znowu chyba stosujesz swoją miarę do mojej osoby, sam stworzyłeś sobie swój świat, w którym czujesz się bezpiecznie, a kto go podważa to potrafisz jedynie atakować ad personam historyka, naukowców, bo nie zgadza się z twoim tezami.

Także dobrze nie gnęb juz mnie wielki intelektualisto aka "obraź mnie wprost bo nie rozumiem sarkazmów które do mnie piszesz" dziękuje Ci bardzo, że jesteś dla mnie tak dobrotliwy i litościwy i nawet potrafisz mnie zrozumieć. Może nadejdzie taki dzień w którym zrozumiem, że adopcje dzieci przez pary homoseksualne to wielki postęp ludzkości i nie będę uważał słowa postęp za obraźliwe :roftl3:
Obrazek
Kamil232
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez MGiggs So 17.03.2012 19:43

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... sze&page=3

:roll: :roll: :roll: Jeszcze raz usłysze coś o wartosciach....
If I had to choose between dribbling past 5 players and scoring from 40 yards at Anfield or shagging Miss World,it’d be a hard choice. Thankfully, I’ve done both.
MGiggs
Kapitan
Kapitan

Postprzez RealFan So 17.03.2012 20:14

Kościółek sam sobie krzywdy nie zrobi, a już na pewno nie w takiej poważnej sprawie. Tylko naiwniak mógł sądzić, że skończy się to inaczej.
"Z religią czy bez, dobrzy ludzie będą postępować dobrze, a źli - źle, ale złe postępowanie dobrych ludzi to zasługa religii". - Steven Weinberg

Obrazek
RealFan
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez RealFan Śr 04.04.2012 23:26

http://kobieta.wp.pl/kat,110400,title,R ... omosc.html

Rewolucyjne zmiany z zawieraniu małżeństw katolickich

Do Sądów Biskupich rocznie wpływa kilka tysięcy wniosków o unieważnienie małżeństwa. A jeszcze przed dziesięcioma laty takich podań było trzykrotnie mniej. Kościół nie zamierza się temu biernie przyglądać i planuje zaostrzenie zasad dotyczących przygotowania do katolickiego małżeństwa. Zmian szykuje się sporo, a droga do ołtarza może się znacznie wydłużyć.

Rok 2008. Papież Benedykt XVI podczas sympozjum „Balsam na rany. Odpowiedź na plagę aborcji i rozwodów” mówi o rozwodzie, że to wybór dokonywany „w trudnych i dramatycznych okolicznościach, pociągający za sobą często traumę i będący źródłem głębokich cierpień”.

Kilka miesięcy później Papież w przemówieniu do międzynarodowej organizacji katolickiej, która niesie pomoc małżeństwom, podkreśla, że liczba separacji i rozwodów osiągnęła „stan kryzysowy”. „Kryzys małżeński to rzeczywistość o dwóch obliczach. Zwłaszcza w najostrzejszej i najsmutniejszej fazie objawia się jako porażka, jako dowód, że sen się skończył bądź zamienił się w koszmar i niestety nic nie da się już zrobić” – mówi głowa Kościoła katolickiego.

Rok 2011. Papież kolejny raz zwraca uwagę na problem zbyt łatwego zawierania i unieważniania sakramentu małżeństwa. Twierdzi, że zebranie zaświadczeń o chrzcie i bierzmowaniu oraz odbycie kursu przedmałżeńskiego to za mało, aby dopuścić do zawarcia ślubu kościelnego. „Nikt nie może domagać się prawa do ceremonii ślubnej!” – grzmi Benedykt XVI i sprzeciwia się lekkomyślnemu udzielaniu tego sakramentu przez księży.

Niechlubny rekord

Tymczasem liczby mówią same za siebie. Z danych Instytutu Statystyki Kościoła Katolickiego wynika, że rocznie w Sądach Biskupich składanych jest blisko 10 tys. wniosków o unieważnienie małżeństwa. Pod tym względem Polska pobiła światowy, choć niechlubny rekord. Przegoniliśmy Włochy, do niedawna lidera, a nawet Brazylię liczącą prawie 200 mln mieszkańców! To ogromny wzrost w porównaniu do wcześniejszych lat. Rocznik Watykański informuje, że liczba spraw o stwierdzenie nieważności małżeństwa zakończonych wyrokiem orzekającym w naszym kraju wyniosła: w 2007 roku 2171, a w 1999 roku – tylko 1265. O unieważnienie małżeństwa katolickiego występują osoby w wieku 25-59 lat. Z kolei w konkubinatach żyje w Polsce kilkaset tysięcy osób.

Wyboista droga do ołtarza

Kościół katolicki mówi „nie” wzrastającej liczbie unieważnionych małżeństw oraz konkubinatów. I planuje prawdziwą rewolucję dotyczącą zawierania ślubów kościelnych. Nowe zasady mają zostać ogłoszone na Światowym Spotkaniu Rodzin w Mediolanie, które odbędzie się na przełomie maja i czerwca. – Możemy się spodziewać większych rygorów wobec nupturientów (w prawie kanonicznym nupturient to osoba mająca zawrzeć związek małżeński – przyp. red.) – mówi konsultantka ślubna Maria Zając z firmy Perfect Moments. Małżeństwa nie będą już zawierane w pośpiechu.

Pierwsza zmiana to wydłużony okres narzeczeństwa nawet do kilku lat. Młodzi dłużej poczekają również na ślub. Teraz wystarczy, że zgłoszą się do kancelarii na trzy miesiące przed planowaną ceremonią. Po zmianach oczekiwanie na udzielenie sakramentu będzie trwało pół roku. Tym samym dłużej potrwają także nauki przedmałżeńskie. – Wszystko po to, aby młodzi w pełni przygotowali się duchowo do ślubu, który jest sakramentem – tłumaczy Maria Zając.

Sprawdzą motywację i przeszłość

Ale to dopiero początek zmian. Jak tłumaczy konsultantka ślubna z Perfect Moments, księża zamierzają wnikliwiej badać powody, dla których narzeczeni chcą wziąć ślub. – Szczególnie będzie sprawdzane to w przypadku, gdy para spodziewa się dziecka. Księża tłumaczą to faktem, że często takie osoby biorą ślub pod presją rodziny, co może być jedynym powodem zawierania małżeństwa – mówi Maria Zając.

Duchowni będą również uważnie badać przeszłość nupturientów. – Możemy spodziewać się pytań o bardzo osobiste sprawy, np. o doświadczenia seksualne, uzależnienia czy przebyte choroby weneryczne. Do tego narzeczeni mają być badani przez wyznaczonych przez diecezje psychologów, psychiatrów czy lekarzy – zapowiada specjalistka. Zostanie położony większy nacisk na przedmałżeńską czystość: ślub będzie konsekwencją życia zgodnego z zasadami kościoła.

Świadome małżeństwo

– Księża podkreślają, że ślub, jak każdy z sakrament, powinien być poprzedzony odpowiednim przygotowaniem. Stąd wydłużenie nauk przedmałżeńskich. Porównując to do sakramentu Komunii Świętej, obecnie przygotowanie nupturientów do sakramentu małżeństwa jest o wiele krótsze i przeprowadzone mniej wnikliwie – twierdzi konsultantka ślubna Maria Zając. Duchowni chcą zatem, aby w związek małżeński wstępowały pary świadome tego, co czynią. Chodzi o to, aby nie było pochopnych decyzji, skutkujących właśnie rozstaniem. Kościołowi zależy na tym, by bardziej skupić się na wszystkich etapach przygotowania do małżeństwa.

Zmiany na lepsze?

Konsultantka ślubna Maria Zając tłumaczy, że jeśli zmiany wejdą w życie, okres przygotowania do zawarcia małżeństwa znacznie się wydłuży, a narzeczeni będą mieli więcej czasu na przemyślenia. – Już widać ogromne niezadowolenie wśród internautów. Choć zdarzają się i tacy, którzy twierdzą, że faktycznie może to przynieść pożądane skutki. Moim zdaniem po fazie buntu, gdy zmiany zostaną wprowadzone, narzeczeni i tak będą brać ślub kościelny. Dla wielu osób ważny jest bowiem sakrament, a dla innych podniosła ceremonia – mówi specjalistka. I dodaje, że jeśli główne założenie tych zmian odniesie skutek (pary młode będą lepiej przygotowane do małżeństwa, przemyślą swoją decyzję i w efekcie zmniejszy się liczba unieważnień), to należy poprzeć taki projekt.

– Bo ślub powinien być przemyślany. I jeśli ktoś decyduje się na małżeństwo katolickie, to ze wszystkimi jego konsekwencjami – sumuje Maria Zając.

:lol2:

Niby mnie to nie dotyczy, ale ludziom, którzy będą przez to przechodzić i nie widzą w tym nic uwłaczającego ( :shock: ) - jakieś dziwne wywiady, odpytywanie o najbardziej prywatne rzeczy, "nauki przedmałżeńskie" trwające w nieskończoność - już współczuję.

Ale dobrze, takimi posunięciami strzelają we własne kolano.
"Z religią czy bez, dobrzy ludzie będą postępować dobrze, a źli - źle, ale złe postępowanie dobrych ludzi to zasługa religii". - Steven Weinberg

Obrazek
RealFan
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez MGiggs So 07.04.2012 22:04

MGiggs
Kapitan
Kapitan

Postprzez MGiggs N 08.04.2012 20:52

http://religia.onet.pl/publicystyka,6/p ... 35256.html

Kolejny ,,kapitalny,, pomysł :lol: 20% na Palikota,ludzie szeroko otwieraja oczy i czarnym zaczyna się palic grunt pod nogami :bicz:
MGiggs
Kapitan
Kapitan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia