Kamil232 napisał(a):UWAGA! UWAGA!
Długo zastanawiałem się czy udzielić tej darmowej lekcji nieukom, wszak nie zapłacili za korepetycje. No, ale w porządku niech moja zapłatą będzie ukazanie wartośc intelektualnej forumowej lewicy.
Mocno zaczal ale jak skonczyl?
Na poczatek dla usystematyzowania i klarownosci przypomnijmy o co sie rozchodzi i od czego cala dyskusja sie zaczela.
Mianowicie Kamil stworzyl cos takiego:
Kamil232 napisał(a):Gdyby nie owy Kościół to pewnie teraz byłbyś Niemcem, albo Ruskiem
Znaczy kosciol ocalil narod polski ba ocalil polskie JA i gdyby nie on to teraz bysmy byli Niemcami albo Rosjanami. A uczynil to za pomoca:
Kamil232 napisał(a):To w Kościołach organizowano szkoły, gdzie uczono dzieci historii Polski czy literatury, to tamu uczono języka Polskiego.
Odpisalem ze nie przypominam sobie zeby u mnie szerzej omawiano zbawienna role kosciola podczas zaborow. Wtedy Kamil zarzucil mi braki w wyksztalceniu i nieuwage na lekcjach (w cytowanym poscie zgodnie ze swoja fascynacja na punkcie "pedalstwa" napisal ze pewnie wtedy "zabawialem sie z kolegami") proponujac korepetycje.
Wiec przyrzyjmy sie jak szeroko i szczegolowo w gimnazjum Kamila omowiony role kosciola w ocaleniu polskiej kultury. W jaki sposob kosciol - ostatnia linii obrony przed przemiana Polakow w Niemcow i Rosjan - jest przedstawiony.
Drugie zdjecie nieczytelne.
Na trzecim zdjeciu zero informacji na interesujacy nas temat poniewaz represje wzgledem kosciola takim nie sa. Podobnie ostatnie zdjecie.
Na czwartym zdjeciu mamy co nastepuje:
Szczegolnie silnym represjon poddali Rosjanie Kosciol katolicki bedacy ostoja polskosci i czynnie wspierajacy ruch narodowy.
Mamy tutaj suchy wniosek. Moze cos szerzej? Dlaczego ostoja polskosci? W jaki sposob kosciol wspieral ruch narodowy? Jak autor do tego doszedl bo wyglada na wziete z sufitu. Takie cos nadaje sie na forum a od podrecznika do nauki powinno wymagac sie czegos wiecej. Potem powstaja takie Kamile przez to.
Kolejne zdjecie:
Narazajac sie na zeslanie ksieza wyglaszali patriotyczne kazania podtrzymywali nadzieje na wyzwolenie ojczyzny przypominali o jednosci rozdzielonego granicami narodu
Jak to mowia w gimnazjach - grubo. Wyglaszali kazania podtrzymywali nadzieje przypominali. To idealnie wpisuje sie w zbawienne dzialania kosciola w stylu modlitwa papieza o pokoj. Rozumiem ze robili to w jezyku polskim i tutaj jest zasluga w ocaleniu polskiej kultury. Ja moge podac inne proby ocalenia polskiej kultury w omawianym okresie poprzez uzywanie jezyka polskiego - "co jest na obiad?" "mam nadzieje ze masz dzisiaj ochote na seks bo gdy Polska podzielona my musimy byc zjednoczeni" "ja to nie lubie tych Niemcow [k****] ich mac".
Dalej jest troche lepiej. Mozna powiedziec kluczowy fragment. Fragment ktory oddziela w mniemaniu Kamila czlowieka wyedukowanego od nieuka:
Wielu duchownych organizowalo nauke jezyka i historii Polski sluzylo parafianom rada i pomoca w kontaktach z wladzami.
Dosc lakoniczne. Wielu to znaczy ilu? Jak to sie odbywalo i gdzie? Dorosli tez na to uczeszczali bo chyba mieli wtedy wazniejsze rzeczy do roboty tak mogloby sie wydawac? A jezeli nie uczeszczali to kto ich ocalil?
To jest ta cala wiedza Kamil? Powiedz nam cos czego nie wiemy bo ze zdarzalo sie iz byly w kosciolach lub budynkach nalezacych do kosciola organizowane tymczasowe szkoly wszyscy raczej wiemy i nikt tego tutaj nie negowal. Ale gdzie to ratowanie polskosci? Gdzie ta jak mniemam dramatyczna walka o to zeby nasi przodkowie nie zapomnieli skad sa i kim sa?
Ciebie to wyslac na rok do pracy do Anglii bys wrocil i napisal: sorry ja jusz nie pisowac po polishu because nie byo tam kocioa

Jeszcze na korki zapraszasz. Takie korepetycje to bys mogl w jednym esemesie wysylac i nikt by Ci za to nie dal grosza.
Kamil232 napisał(a):Coś jeszcze? Cóż kolejny do kolekcji zmiażdżony lewak, jeden bredził coś o milionach ofiar inkwizycji w Meksyku, kiedy się okazało, że tego było koło 40, a ten nie ma nawet pojęcia o tym jaką rolę Kościół odegrał podczas zaborów i, że tego uczy się w szkołach i jest to wszystko w podręcznikach. Oto wartośc intelektualna lewactwa, która nie zna podstawowych faktów historycznych, a pierwsza krzyczy o wielkich zbrodniach Kościoła.
Zmiazdzyles sam siebie udowadniajac ze Twoja wiedza opiera sie na dwoch akapitach z gimnazjalnego podrecznika i niczym wiecej. Taki wielce wyedukowany jestes historycznie.
Kamil232 napisał(a):To cały obraz wielkiego Chłopaczka aka. Sznajder aka. Azrael. Kreujesz się na wielkie intelektualiste, co przeczytał 1500 ksiażek lewackich, które zasrały mu mózg lewacka indokrytnacją i teraz na siłe próbujesz zainteresowac tym innych. Potrafisz jedynie marnie ironizować kiedy ktoś pisze o faktach, pisać coś o jakimś google i podważać drugą osobę marnymi atakami ad personam. Cóż to, że sam nie masz wiedzy, masz luki w podstawowych faktach i musisz wobec tego uzupełniać to jeszcze na dodatek nieudolnym szukaniem w google to nie znaczy, że każdy to robi. Niektórzy wynieśli podstawową wiedzę ze szkoły, bo na lekcjach zamiast zabawiać się z kolegami po prostu słuchali. I to nie żadne wielkie osiągniecie z mojej strony, to podstawa, której co poniektórym brak, a chcieli by nauczać cały świat.
Skoro Ty sobie pozwalasz to ja tez sobie pozwole.
Kamil jesteś tępakiem. Trudno mi stwierdzic czy jest to wina Twojego IQ ponieważ nie wiem jakie masz czy może wadliwego wychowania i brakow w wyksztalceniu (to ze pamiętasz pare wnioskow z książek dla gimnazjum nie czyni Cie wydeukowanym) ale jesteś tępakiem. Pisalem Ci to już kiedyś i powtorze jeszcze raz – bezrefleksyjnie i wybiorczo przyjmujesz do siebie informacje modyfikując je na swoja modle a potem uzywjac jako celne w twoim mniemaniu argumenty. Jeżeli jakas informacja w pewnym stopniu potwierdza Twój tok myslenia lub rozumowania przyjmujesz ja za pewnik. Nie dochodzisz zrodla nie zglebiasz się bardziej w temat (omawiany przypadek, HIV którym można zarazić się przez lzy i tak dalej). Twoja możliwość logicznego myslenia oraz laczenia faktow jest często na poziomie kilkuletniego dziecka które wyciąga luźne konkluzje i upraszcza swiat bo tak jest mu latwiej go zrozumieć na tym poziomie rozwoju (pies chce się dupczyc z człowiekiem bo merda ogonem). Twoja wiedza jest na poziomie wlasnie gimnazjalnym.
I jeszcze zarzucasz mi ze czytam ksiazki. Jakbys sam cos poczytal oprocz Uwazam Rze i innych wylacznie prawicowych broszurek moze bys poszerzysz swoje horyzonty. Jestes na to za leniwy. Jestes na to za glupi. Stworzyles swoj wlasny swiat w ktorym sie okopales i boisz sie ze cos mogloby go naruszyc. Dlatego nie poglebiasz swojej marnej wiedzy a za nauczycieli robia ci prawicowi publicysci i wujek google. Dlatego slowo "postep" brzmi u Ciebie niczym obelga.
To wszystko sprawia ze jesteś tępakiem z którym ciężko poważnie podyskutować ponieważ albo tworzysz absurdalne tezy albo wypaczasz sens swoich wcześniejszych slow sprowadzając je do bardziej ogolnego poziomu gdzie jako tako można je (pozornie) obronić.
Kamil232 napisał(a):A teraz jak napisałeś na haxie mykaj człeniu z tego tematu i zostaw go dla poważnych ludzi. Zamiast czytać jakieś bzdury, weś czasami po prostu podręcznik ze szkoły i się poucz.
Dobrze "wesme" i sie poucze. Dzieki za rade.
Reszte pomine bo nie chce Cie juz gnebic.