Książki - recenzje

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Re: Książki - recenzje

Postprzez maciek_88 So 07.01.2012 13:41

Ostatnio czytałem "Ender na wygnaniu". Fanom serii na pewno się spodoba, bo zostaje zapełniona pustka pomiędzy "Grą Endera" a "Mówcą umarłych". Częśc akcji dzieje się również w czasie pomiędzy przedostatnim a ostatnim rozdziałem "Gry...". Pod koniec zostaje też wplecionych parę wątków z sagi Groszka. Ogólnie bardzo polecam.

Skończyłem też czytac "Idiotę" Dostojewskiego. Momentami strasznie się dłużyła, ale jak czasami przyspieszyła to nie było zmiłuj się i do kolejnego momentu zwolnienia trzeba było przeczytac mimo często późnej pory. Za każdym razem jak czytam literaturę rosyjską to zwracam uwagę na niesamowicie dopracowane portrety psychologiczne bohaterów. W "Idiocie" jest ich tak wiele, że nawet nie ma sensu ich tu przytaczac. "Wyjaśnienie Hipolita" czy portret psychologiczny idącego na egzekucję dokonany przez Myszkina jest jednym z lepszych monologów jakie miałem możliwośc ujrzec w ostatnim czasie w literaturze. Scena końcowa również miażdży.

Kolejna książka to "Heban" Kapuścińskiego. Klasyka gatunku i nie będę tutaj silił się na szerszą analizę. Wiadomo, że chodzi o relację z podróży w Afryce. Najbardziej mi się spodobały rozdziały o historii Ruandy i przede wszystkim Liberii. Apartheid wprowadzony przez czarnych dla czarnych i to kilkadziesiąt lat przed RPA - tam to dopiero są kozaki.

Ostatnia książka, która wbiła mi się w pamięc to "Snajper na froncie wschodnim" Albrechta Wackera. Mowa jest w niej o poczynaniach Seppa Allerbergera, strzelca 3. dywizji górskiej. Opisywane pojedynki snajperów i ogólna sytuacja na froncie wschodnim. Jest też trochę momentów miażdżących jak znajdywanie ukrytych Rosjan zjadających mięso zabitych wcześniej przez siebie martwych kolegów czy tortury jakim poddawano złapanych snajperów. Jeżeli komuś się podobał film "Wróg u bram" - polecam. Jeżeli komuś się nie podobał - również polecam.
Obrazek
maciek_88
Moderator
Moderator

Postprzez Berele Lewartow Pn 30.01.2012 21:43

Nie miałem za bardzo czasu na dłuższy wpis, teraz tez raczej krótko. Wszystko plynienieukończona książka Wsilija Grossmana, znana głównie z rozdziału opisującego głód na Ukrainie, ale nie tylko. Ksiązka opowiada historie Iwana Grigorjewicza, który po spędzeniu 30 lat w łagrach wraca do postalinowskiej Rosji, a w tle mamy min. wspomnienia terroru z 1937 r czy kampani przeciwko żydowskim lekarzą. Pozwole sobie na cytat, zamist kilku moich niezdarnych zdań.
"Donosy poprzedzały nakaz aresztowania, towarzyszyły dochodzeniu, miały wpływ na wyrok. Megatony kłamliwych donosów decydowały o wpisaniu na listy rozkułaczonych, pozbawionych prawa głosu, dowodu osobistego, zsyłnaych, rozstrzeliwanych.
Na jednym końcu łańcucha dwaj ludzie rozmawiali przy stole, popijając herbatę, po czym przy świetle lampy pod przytulnym abażurem pisano inteligenckie przyznanie się do winy, albo na zebraniu kołchozu prosto i rzeczowo przemawiał aktywista, a na drugim końcu łańcucha były oszalałe oczy, odbite nerki, rozstrzaskana kulą czaszka, trupy zamarłych na szkorbut w byle jak skleconej obozowej kostnicy, odmrożone w tajdze, zropiałe i zgangrenowane palce u nóg.
Na początku było słowo... Zaiste
."
-halo
-siemasz Pop, Witek nawija. Lecimy!
-gdzie?
-jakto [k****] gdzie?! Do bojuuu!
Berele Lewartow
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez kasia25 Śr 01.02.2012 16:23

A ja polecam "Trucicielkę" Schmitta - mądra, skłaniająca do refleksji, ale nie przesycona niepotrzebnymi łzawymi opisami, komentarzami itp. Szybko się ją czyta, niektórzy mogą ją uznać za trochę babską, ale że napisał ją naprawdę mądry mężczyzna - jeżeli tylko będziecie mieć możliwość - przeczytajcie ;)
"Mecz można wygrać, przegrać albo zremisować" (Kazimierz Górski)

Sprawdź znaczenie swoich snów - sennik online, poznaj znaczenie swojego imienia - interpretacja imion
kasia25
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Postprzez (L)oczkerson Pt 17.02.2012 15:09

A ja polecam "Trucicielkę" Schmitta

przypomniało mi się, że dałem ją w prezencie jednej dziewczynie. Dobra recenzja jest więc dla mnie bardzo pozytywną informacją

Pewnie nie ja jeden czekam nie na 4 tom Pana Lodowego Ogrodu Grzędowicza. I tak mnie to męczy do kilku dni, że aż zadzwoniłem do wydawnictwa z pytaniem kiedy ta cholerna premiera będzie. I oto Pani powiedziała, że w czerwcu (oczywiście jeśli się nic nie przedłuży kolejny raz). To już niedługo! :D
"Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć"
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez j1mmy Pt 17.02.2012 15:15

PLO IV jeśli wyjdzie w czerwcu to z półrocznym opóźnieniem , ja ostatnio czytałem Szamanke od umarlaków.

"Szamanka od umarlaków" to debiut autorki i podczas czytania powieści to czuć. Ksiązka to typowe urban fantasy dla kobiet. Ale uczciwie przyznam , że przeczytałem z przyjemnością : napisane prostym językiem , narracja jest przyjemna , akcja wartka
Jezeli chcecie kupić swojej kobiecie ksiażke na prezent to z pewnością warto
j1mmy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez mateoaka Wt 21.02.2012 7:04

Ja ostatnio przeczytałem książkę A.M. Homes pt. "Ta Książka Uratuje Ci Życie" - mogę z czystym sumieniem polecić.

Książka rozpoczyna się, gdy główny bohater trafia do szpitala i, słysząc pytanie pielęgniarki kogo poinformować o jego trafieniu do szpitala, orientuje się, że nie ma absolutnie nikogo - całe życie pędził za karierą, pracą, pieniędzmi, tracąc całkowicie kontakt z rzeczywistością. Obiecuje sobie, że jeżeli wyjdzie ze szpitala, to zacznie życie na nowo. Książkę czyta się jednym tchem :)
mateoaka
Junior
Junior

Postprzez j1mmy Wt 06.03.2012 10:21

Kupiłem i przeczytałem : http://www.katedra.nast.pl/ksiazka/11428/
Książkę kupiłem przed premierą i nie żałuje ani złotówki. Porządne wydanie : twarda oprawa , porządny papier , zadnych widocznych błędów w druku.

Co do samej zawartości to 660 stron bardzo klimatycznej powieści fantasy, która nie pozwala się oderwać od tytułu.
Książka ta jest kontynuacją swoich dwóch poprzedniczek i snuje dalsza opowieść o ich bohaterach. Tym razem główny watek powieści to walka Verdano o odbicie swojej ojczyzny z rąg Se-kholadzkich nomadów.

co odróżnia opowieści z meehakańskiego pogranicza od innych fantasy ? Przede wszystkim to , ze bohaterowie chociaż wyjątkowi nie są wszechmocni i nie starają się ocalić świata przedstawionego , tylko starają się przeżyć i pozostać sobą . Większą rolę odgrywają bohaterowie drugo planowi , którzy podejmują wiążące decyzje wpływające na losy świata.

Bohaterowie są największym atutem powieści Wegnera , (ciężko mi to ująć w zdania ) są dopracowani przemyślani i po prostu nie da się nie darzyć ich sympatią.

TO chyba tyle , książkę polecam każdemu solidna cegła fantasy. Cena nie zabija :)
j1mmy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez kaczy Pt 20.04.2012 16:38

Znacie może jakieś wybitne książki napisane przez ludzi z nowotworami, aids itd. którzy dostali od lekarzy wyrok śmierci.
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Poprzednia strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia