Która Polska gazeta o sporcie jest najlepsza?

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Re: Która Polska gazeta o sporcie jest najlepsza?

Postprzez cloner So 03.07.2010 14:37

Spoko. Akurat "zeszytowy" format TMK również mnie przekonuje, najwygodniejszy chyba z możliwych :)
Jestem normalny - nie pedałuję.
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez Kordian Śr 28.07.2010 13:31

Przez 8 lat kupowałem Piłkę Nożną i Piłkę Nożną PLUS, ale z czasem standardy tej gazety spadły na łeb na szyję. Dużo błędów i niedokładności. A od wywalenie redaktora Atlasa (już nieżyjącego zresztą) o tematy związane z polską piłką kulały niemiłosiernie. Jakiś czas kupowałem Futbol News, ale tam z kolei za mało piłki zagranicznej oraz obiektywizmu. Wywiady są na dobrym poziomie, ale to nie powód aby wydawać 10 złotych za kilka stron rozmowy. Obecnie korzystam tylko z internetu.
Kordian
Junior
Junior

Postprzez Kamil232 Wt 10.08.2010 2:09

http://www.futbolnews.pl/informacje/fut ... iecia.html

Jack Wilshere (18 lat; Arsenal Londyn; wartość rynkowa: 3 mln euro)
Młodzian z Emirates Stadium jest określany mianem największego talentu swojego pokolenia w Anglii. W zespole Kanonierów ciągle jednak daleko mu do pierwszego składu. W pierwszej połowie ubiegłego sezonu zaliczył tylko jeden występ w Premier League. Dopiero wypożyczenie do Boltonu zaowocowało częstszym pobytem na boisku. W tym roku wiele mówiono o tym, że nadeszło jego pięć minut. Cesc Fabregas miał zamienić Londyn na Barcelonę, a świetnie prezentujący się w przedsezonowych sparingach Wilshere kreowany był na jego następcę. Tyle tylko, że nic nie wskazuje, aby Hiszpan opuścił Emirates Stadium. To stawia Wilshere'a w ciężkim położeniu, bowiem kogo jak kogo, ale Fabregasa z pierwszego składu Kanonierów nie jest w stanie wygryźć absolutnie nikt. Co więc dalej? Ławka rezerwowych? Kolejne wypożyczenie? A przecież ten 18-latek mógłby spokojnie stanowić o sile jakiegoś średniaka Premier League, gdzie byłby gwiazdą i grał regularnie. Może więc transfer definitywny?

Czy ja o czymś nie wiem. Arsenal puści Jacka za 3 mln? :haha:

Reszta zawodników jest w miarę(Adebayor?) ok, ale chyba tego Wilshere to tutaj dodał po jakiejś dobrej imprezie gdy zostało mu 15 minut do oddania numeru :lol:
Obrazek
Kamil232
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez fieldy Wt 10.08.2010 9:14

to jeszcze nic, przecież Kalinowski (w sportowym przecież kanale) powtarzał w kółko, jak to Wenger zmienił politykę transferową i zapłacił 15 mln za Chamakha.
ObrazekObrazek
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Postprzez piotrcies Wt 10.08.2010 12:25

To nie do końca tak, jak podajesz, Kamilu, tak mi się przynajmniej zdaje. Po pierwsze, cena trzech milionów euro jest zapożyczona z transfermarktu, który jest najpopularniejszym serwisem zajmującym się wyceną piłkarzy (a czy te wyceny są odpowiednie, to nie moja sprawa). Dlatego więc, jeśli jakiś dziennikarz podaje cenę rynkową zawodnika, to najczęściej korzysta z tej właśnie strony (bo tak najprościej :wink: ) W artykule nie pisał o tym, że miałby Wilshere odejść za 3 mln, wiadomo, że na cena rynkowa jest niższa w tym przypadku od realnej wartości tego gracza, bo nie bierze się tu pod uwagę, jak cennym piłkarzem może być (a raczej będzie) Wilshere, więc i cena odpowiednio by wzrosła. Jak dla mnie do wyrzucenia jest ostatnie zdanie tego artykułu, bo nie wyobrażam sobie jak Arsenal mógłby się Wilshere'a pozbyć, więc domniemania w kwestii jego definitywnego odejścia są pozbawione sensu.

A tak na marginesie, jak już piszemy o takich idiotycznych wpadkach, to ostatnio (tzn. jakiś czas temu) natknąłem się na coś co sprawiło, że mogłem tylko uśmiechnąć się pobłażliwie. Wpadłem na artykuł (pewnie więcej osób go widziało, bo to był Onet lub WP), gdzie było podane, że City chcą Assulina. Napisano, że wartość tego zawodnika to obecnie (i tu mogę się nieco pomylić, bo już nie pamiętam dokładnej kwoty, ale to było coś w pobliżu tego, co napiszę) 34, czy 37 mln funtów :roll:
Obrazek
piotrcies
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez fieldy Wt 10.08.2010 12:28

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba chodziło o to, że taką miał kwotę w klauzuli zapisaną i stąd na "wartość" się wzięła. Moze jakiś kibic Barcy będzie wiedział dokładniej i mnie poprawi.
ObrazekObrazek
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Postprzez piotrcies Wt 10.08.2010 12:33

Tylko, że tam chodziło o to, że jest wolnym zawodnikiem, a wart jest takie pieniądze. Zresztą, nie ma co się przejmować artykułami z Onetu i WP :wink:
Obrazek
piotrcies
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Mentor Wt 10.08.2010 13:11

Też to czytałem i Gaiu :lol: Nie wiem skąd oni wzięli tę kwotę. Najbardziej prawdopodobnym wyjaśnieniem wydaje się być takie jakie zaproponował fieldy, ale szczerze mówiąc nie wiem czy akurat taką kwotę miał zapisaną w klauzuli Assulin. Nawet jeżeli tak było to niewiele zmienia bo nie powinno się traktować kwot z klauzul jako wycenę piłkarza. Przecież te klauzule mają blokować transfery a więc są automatycznie zawyżane.

W każdym bądź razie zgłupiałem czytając, że Barcelona straci 37 mln euro bo tyle warty jest Izraelczyk a odejdzie za darmo :lol: :roll:
Obrazek
Barca jest najpiękniejszą kobietą na świecie. Jednego dnia może być bardziej lub mniej wdzięczna, ale to wciąż ta sama kobieta i w tej kobiecie jesteśmy wszyscy do szaleństwa zakochani. - Joan Gaspart
Mentor
Zajebiaszczo

Postprzez Kamil232 Wt 10.08.2010 13:26

Jak dla mnie do wyrzucenia jest ostatnie zdanie tego artykułu, bo nie wyobrażam sobie jak Arsenal mógłby się Wilshere'a pozbyć, więc domniemania w kwestii jego definitywnego odejścia są pozbawione sensu.

No właśnie w tym cały sens, że koleś stworzył jedenastkę zawodników, których wspólnym mianownikiem jest to, że
Futbolnews.pl postanowił przyjrzeć się temu szczególnemu typowi graczy i zestawił jedenastkę tych, którzy jednak jeszcze tego lata mogą znaleźć nowych pracodawców.

Umieszczenie tam Wilshere jest niepoważne, bo Wenger go nie oddałby za żaden hajs. I oto mnie właśnie chodziło, a cena chociaż zabawna, miała tu znaczenie drugorzędne.
Obrazek
Kamil232
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez bartbuks Wt 10.08.2010 13:39

Kamil232 napisał(a):Umieszczenie tam Wilshere jest niepoważne, bo Wenger go nie oddałby za żaden hajs. I oto mnie właśnie chodziło, a cena chociaż zabawna, miała tu znaczenie drugorzędne.

Merytoryczne przesłanie to jedno, błąd to drugie, a trzecie to niedoinformowanie. Choć...
...
piotrcies napisał(a):Jak dla mnie do wyrzucenia jest ostatnie zdanie tego artykułu, bo nie wyobrażam sobie jak Arsenal mógłby się Wilshere'a pozbyć, więc domniemania w kwestii jego definitywnego odejścia są pozbawione sensu.

Abstrahując od przesłania i treści - czasami zdarza się tak, że oddaje tekst, a on w rękach edytorów nabiera beznadziejnego sensu, a najgorsze jest to, że czasami zmieniając szyk zdań, bądź używając synonimów potrafią z bardzo profesjonalnego tekstu zrobić gówno. Pamiętam mój pierwszy tekst - 90% zmieniono - szyk, treść, dorzucono własne podsumowanie, tak aby wydźwięk tekstu był podobny do polityki redakcji.

Ostatnio napisałem dość obszerny artykuł o Valencii - poprosił mnie o to naczelny, bo wcześniej zrobił to jakiś stażysta, lecz nie miał pojęcia co się dzieje w klubie. Sięgnąłem głęboko, dokładnie wsio opisałem, zrobiłem to bardzo drobiazgowo i co? Dostałem zjebkę, że przeciętny czytelnik, który z PD kojarzy Barcę i Real nie zrozumie nic, a tekst jest zbyt ambitny.
Obrazek
bartbuks
Alfons z Cymerii
Alfons z Cymerii

Postprzez Shlubb N 03.10.2010 13:07

A co sądzicie o gazecie ''Futbol News" ? Mam zamiar wreszcie zacząc prenumerować jakieś czasopismo o piłce ale nie wiem jakie.
Obrazek
Shlubb
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez bartbuks N 03.10.2010 13:16

Shlubb napisał(a):A co sądzicie o gazecie ''Futbol News" ? Mam zamiar wreszcie zacząc prenumerować jakieś czasopismo o piłce ale nie wiem jakie.

Warto? W dobie internetu możesz mieć wsio na wyciągnięcie ręki. Na dzień dzisiejszy nie ma pisma godnego uwagi, choć miesięcznik Magazyn Futbol jest dość ciekawie prowadzony. Widać w nim rękę Krzyśka Stanowskiego.
Obrazek
bartbuks
Alfons z Cymerii
Alfons z Cymerii

Postprzez Premo N 03.10.2010 14:54

Kupilem na probe nowy magazyn FourFourTwo i z czystym sumieniem moge go polecic. Kosztuje 4,90. Jak na miesiecznik cena przystepna. Duzo interesujacych artykulow, wywiadow, zdjec, ciekawostek. Warto kupic.
Obrazek
HALA MADRID!
Premo
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez fieldy N 03.10.2010 15:04

z tego co wiem to większość tekstów jest tłumaczona z oryginalnego pisma, wiec jak ktoś czytuje oryginał to nie ma chyba sensu kupować polskiego
ObrazekObrazek
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Postprzez bartbuks N 03.10.2010 15:10

Premo napisał(a):Kupilem na probe nowy magazyn FourFourTwo i z czystym sumieniem moge go polecic. Kosztuje 4,90. Jak na miesiecznik cena przystepna. Duzo interesujacych artykulow, wywiadow, zdjec, ciekawostek. Warto kupic.

Pozwolisz, że wypowiem się. Naczelny jara się tym, że napisze 3 teksty, a resztę przetłumaczą tłumacze i to ma być coś fajnego? Tak jak stwierdził fieldy - wolę oryginał, bo prędzej jeb.. naczelnemu w ryj niż wydam 5 zł na jego dzieło. Choć on zapewne wie, że musi mnie omijać z daleka.
Obrazek
bartbuks
Alfons z Cymerii
Alfons z Cymerii

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia