Metallica & Guns N'Roses & Scorpions

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Metallica & Guns N'Roses & Scorpions

Postprzez kyloloko Pn 31.03.2008 20:43

Metallica... moim zdaniem, większości krytyków i fanów muzyki granej przez ten zespół najlepsza grupa heavymetalowa, założona przez Jamesa Hetfielda i Larsa Ulricha w "Mieście Aniołów" Los Angeles roku 1981. Swoim graniem zapoczątkowali nowy, własny styl thrash metal. Pozycja obowiązkowa, którą każdy szanujący się fan muzyki metalowej musi przesłuchać. Świetne ostre kawałki jak Enter Sandman czy spokojne Nothing Else Matters, który jest moim zdaniem jednym z najlepszych kawałków nie tylko z tego gatunku muzyki.

Guns N'Roses... hhmmm... mistrzostwo... Don't Cry, November Rain... kolejnya świetna amerykańska grupa (amerykanie w tym okresie byli zdecydowanie czołówką), ale tym razem grająca bardzo charakterystycznego dla tego zespołu hard rocka. Zespół powstał w roku 1985 z połączenia dwóch zespołów - L.A. Guns i Hollywood Rose. Należy jeszcze powiedzieć coś o znakomitym wokaliście zespołu Axl Rose. Jego charakterystyczny ostry, skrzeczący głos w przypadku ballad nie zwykle spokojny równy... jest moim zdaniem zdecydowanie najlepszym wokalem z trzech grup, które opisałem w tym temacie.

Scorpions... chyba najmniej znany zespół z wymienionych, ale na pewno nie gorszy. Jest zdecydowanie najstarszą z tych trzech grup, a członkowie Metallica i G N'R zapewne wychowywali się przy muzyce tego Niemieckiego zespołu założonego w Hannoverze roku 1965. Zespół założył gitarzysta Rudolf Schenker jednak najważniejszym ogniwem tej grupy jest genialny Klaus Meine, który posidał niezwykle dzwięczny i piękny głos. Takie kawałki jak Still loving you cały czas przyprawiają mnie o dreszcze.

Są to moim zdaniem trzy najważniejsze zespoły rockowe, metalowe... nieważne jaki jest to gatunek muzyki... po prostu najlepsi...

Teraz pare kawałków tych zespołów wartych przesłuchania...
Metallica - Enter Sandman
Metallica - Nothing Else Matters
Guns N'Roses - Dont Cry
Guns N'Roses - November Rain
Scorpions - Still Loving You
Scorpions - Wind Of Change
Robie jedną rzecz dobrze, tylko czy aż ?
Obrazek
PWRD niePoWtaRzalny skłaD
kyloloko
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Duch Pn 31.03.2008 21:50

kyloloko napisał(a):Scorpions

Mogłeś jeszcze wspomnieć, że na basie w zespole wywija Polak - Paweł Mąciwoda. W sumie jakoś mało osób o tym wie.

Druga sprawa to kawałki Scorpions, które wrzuciłeś. Coś mi się wydaje, że jesteś takim bardziej okazjonalnym słuchaczem ekipy z Hannoveru. Tak się jakoś dziwnie składa, że na całym świecie Scorpions słynie ze swoich dynamicznych kawałków, tylko w Polsce lansuje się do bólu Wind of Change itp. :roll:

BTW, o tym wszystkim można śmiało dyskutować w odpowiednim dziale. Jakoś nie widzę potrzeby zakładania osobnego tematu specjalnie dla tych trzech ekip :wink:

BTW 2, wybierasz się na koncerty Metallicy lub Scorpions :>
Obrazek
Duch
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez kyloloko Pn 31.03.2008 22:02

Duch napisał(a):e.
Druga sprawa to kawałki Scorpions, które wrzuciłeś. Coś mi się wydaje, że jesteś takim bardziej okazjonalnym słuchaczem ekipy z Hannoveru. Tak się jakoś dziwnie składa, że na całym świecie Scorpions słynie ze swoich dynamicznych kawałków, tylko w Polsce lansuje się do bólu Wind of Change itp. :roll:

BTW 2, wybierasz się na koncerty Metallicy lub Scorpions :>

Metallica być może, ale Scorpions nie ma szans...
Dałem te kawałki bo mimo wszystko... Wind of change wymiata... ;] ogólnie gustuje w spokojniejszych kawałkach wyjątek Metallica...
Co do Mąciwodu... mogłem o nim napisać, ale jest członkiem zespołu z tego co pamiętam od 2000 roku... więc w naważniejszym okresie dla tego zespołu nie miał możliwości gry... ;]
Robie jedną rzecz dobrze, tylko czy aż ?
Obrazek
PWRD niePoWtaRzalny skłaD
kyloloko
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Vianuch Pn 31.03.2008 22:18

Duch napisał(a):Druga sprawa to kawałki Scorpions, które wrzuciłeś. Coś mi się wydaje, że jesteś takim bardziej okazjonalnym słuchaczem ekipy z Hannoveru.

Imo to się tyczy wszystkich kawałków, które wrzucił. Każdy przeciętny człowiek posiadający jakiś kanał muzyczny zna Dont Cry, Enter Sandman, nie mówiąc już o Nothing Else Matters, czy November Rain, który ma chyba najlepszy teledysk wszechczasów <taka moja subiektywna ocena> :P
Z wymionionych przez Ciebie zespołów, uwielbiam GNR. Zalety Axla ju z wymieniłeś - nic dodać nic ująć. A Slash!? Imo najlepszy gitarzysta na świecie, na równi z Claptonem ;) Wielka szkoda, że już nie grają razem. To co teraz robi Axl i jego GNR to [']. 15 lat płyte wydają :lol:
"Bóg jest Francuzem. Bóg to Zinedine Zidane"
Vianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez vakabayashi Pn 31.03.2008 22:25

Vianuch napisał(a):15 lat płyte wydają

Chinese Democracy to płyta legenda :D choć nigdy sie nie ukazała :lol:

uwielbiam G`n`R i ich pierwsza płytę Appetite for Destruction mam do dzis i słucham w samochodzie, reszte dyskografii już tak średnio mi sie podoba

na Metalice jestem za stary :wink: a Scorpions sa mi obojętni
:P
vakabayashi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez 10 Wt 01.04.2008 0:13

Metala jest mi obojętna. Tak naprawdę za wybitny uważam ich jeden kawałek: Unforgiven.
Gunsi - niezła kapela. Slash i Axl to może nie to samo co Plant i Page, ale to również dość barwny, warty uwagi duet.
Scorpsi - dość solidny (bo niemiecki) zespół. Co do kawałków -od siebie polecam: "Coast to Coast", "We'll Burn The Sky", "In Trance", no i - naturalnie - wspomniane słynne "Still Loving You". Zespół wypada dużo lepiej na koncertach, brzmienie na płytach jest zbyt sterylne. Na youtube krążą gdzieś klipy z koncertu z Aten - świetne widowisko. Scorpsi będą w tym roku na gdańskich Neptunaliach, ale to już gdzieś na tym forum było.
Ale, Alex; Alessandro. DEL PIERO!
10
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez DominoWalcz Wt 01.04.2008 19:47

Tak apropo's: kto wybiera sie 28. maja do Chorzowa na koncert Metalliki? Ja jak najbardziej! :) Mam juz bilety. Metallica rzadzi, Gunsi zreszta tez
Hala Madrid!
DominoWalcz
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez Berele Lewartow Wt 01.04.2008 20:06

Chyba w Wałczu :?
-halo
-siemasz Pop, Witek nawija. Lecimy!
-gdzie?
-jakto [k****] gdzie?! Do bojuuu!
Berele Lewartow
Lider Drużyny