Ogólna dyskusja o polityce

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Sympatie polityczne użytkowników forum:

PiS
12
19%
PO
8
13%
PJN
3
5%
SLD
2
3%
Ruch Poparcia Palikota
16
26%
PSL
0
Brak głosów
Polska Partia Pracy - Sierpień 80
0
Brak głosów
Kongres Nowej Prawicy
21
34%

Liczba głosów : 62

Postprzez Mazurek Wt 07.09.2004 17:34

beckhs to może w przyszłości się na studiach spotkamy, bo ja też prawo obrałem sobie za cel, przy czym jeszcze się wacham czy nie na ekonomie... ale nie planuje teraz kariery politycznej, gdyż to jest niepewny grunt... zreszta jeszcze mam czas (1 klasa LO). A co do polityki teraz najbardziej odpowiada mi program PO.
Obrazek
Za co będę się was "czepiał":
głównie za wstrętny SPAM i wulgaryzmy, chamstwo wobec inych użytkowników forum, bezsensowne posty, durne i nikomu niepotrzebne komentarze, podważanie autorytetu Administratora i Moderatora, kłótnie.
Mazurek
Moderator
Moderator

Postprzez pippen Pt 17.09.2004 20:06

Nie ma sioę co bać już po popularności Samoobrony :) hehhhe.
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez kostek Pt 17.09.2004 20:10

pippen napisał(a):Nie ma sioę co bać już po popularności Samoobrony :) hehhhe.

Niby tak, ale popularność LPR rośnie....
...
kostek
szara strefa pilka.pl

Postprzez romantyk Pt 17.09.2004 22:17

Może Mazurek. Kto to wie? Ja zamierzam iść na Uniwersytet do Torunia :) Mi również najbardziej odpowiada plan PO.
romantyk

Postprzez pippen N 19.09.2004 9:57

LPR - to jest tak z nimi, że niby mądrze mówią znają się na tym są wykształcelni ale są zbyt radykalni i przesadzają w krytyce.
Jestem pewien że bedzie rządzić wkrótce w Polsce koalicja PO_PIS.
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Polityka

Postprzez markus_w Pn 20.09.2004 22:19

ten rzad co my obecnie mamy to trzeba rozwiazac. Tam siedza lkudzie umyslowo chorzy. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
markus_w
Skład B
Skład B

Postprzez bellus Wt 16.11.2004 23:17

PO ma dużo zwolenników, coraz więcej ale bardzo watpie zeby w dniu wyborów zagłosowało na nich więcej niż 50 % uprawnionych do głosowania
a więć będą musieli stworzyć koalicje i tutaj pojawia się nieszczęsny PiS którego nie darze sympatią ale onie i tak lepsi niż SLD i reszta komunistów.

Koalicja PO-PiS raczej cały czas będzie trzeszczeć i raczej skończy się tak jak z koalicją AWS - UW, czyli rządem mniejszościowym. Czyli można ogolnie powiedzieć, że nieciekawie. Niemal każda silna władza jest lepsza od władzy sparaliżowanej.

Co do partii skrajnych to śmieszy mnie troche ta sytuacja gdzie się nie odwrócić to każdy ich krytykuje, wyśmiewa, etc ale ktoś na nich zagłosował więc coś jest tutaj nie tak.

"Demokracja to zły ustrój ale jeszcze nikt nie wymyślił nic lepszego" to powiedział chyba winstaon Churchil. Poniekąd miał racje, ale moim zdaniem tyrania to dobry ustrój bo to jest właśnie silna władza.

~~~~~~~

Ja również wybieram się na politologie. Pozdrawiam wszystkich którzy mają podobne zainteresowania.
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Oleksy kłamcą lustracyjnym

Postprzez kostek Śr 22.12.2004 16:33

Sąd: Oleksy kłamcą lustracyjnym

Według Sądu Lustracyjnego Józef Oleksy miał świadomość, że kontaktuje się z operacyjnymi oficerami wojska, że z nimi współpracuje, a więc w sposób świadomy zataił, że był współpracownikiem służb specjalnych PRL.

Sąd wydał takie orzeczenie wobec szefa SLD i marszałka Sejmu.

Jak podał w ujawnionej części ustnego uzasadnienia orzeczenia sędzia Rafał Kaniok, na przełomie 1969 i 1970 roku Agenturalny Wywiad Operacyjny wytypował Oleksego jako odpowiedniego kandydata na wywiadowcę tej specjalnej jednostki rozpoznawczej Ludowego Wojska Polskiego. Wówczas Oleksy zobowiązał się do zachowania w ścisłej tajemnicy tych kontaktów, a w latach 1970-1974 odbył, według sądu, kilkadziesiąt spotkań z prowadzącymi go oficerami AWO w lokalach gastronomicznych i kontaktowych.

W 1973 roku, jak ustalił Sąd Lustracyjny, Oleksy odbył szkolenie wywiadowcze AWO, potem współpraca trwała dalej. W jej trakcie Oleksy m.in. przekazywał oficerom nazwiska kandydatów na wywiadowców oraz dane osób z zagranicy, z którymi się kontaktował. Sąd ustalił, że był za informacje wynagradzany.

W 1974 roku AWO zaproponowało Oleksemu przekwalifikowanie do innej struktury wywiadowczej, jednak Oleksy tej propozycji nie przyjął, bo - jak mówił sędzia Kaniok - obawiał się, że jego współpraca wyjdzie na jaw. Z rejestru Agentury wywiad miał Oleksego wyrejestrować w 1978 roku.

Głęboko nie zgadzam się z orzeczeniem i niezwłocznie je zaskarżę - powiedział Józef Oleksy po wyroku Sądy Lustracyjnego. Wyrok Sądu Lustracyjnego to według Oleksego "polityczna farsa i polityczne zwycięstwo Bogusława Nizińskiego".

W żadnym przypadku nie zamierzam zrezygnować z funkcji marszałka Sejmu - oświadczył Oleksy.

Oleksy oświadczył, że nie tylko nie był tajnym współpracownikiem Agenturalnego Wywiadu Operacyjnego, ale też nigdy nie podpisywał zobowiązania do takiej współpracy. Przyznał, że był przeszkolony na wypadek wojny.

No proszę pan marszałek kłamcą :lol:

Dobrze, że Okrąglik nowym kapitanem tonącego statku SLD, teraz juz nie ma ratunku :lol:
...
kostek
szara strefa pilka.pl

Postprzez bellus Śr 22.12.2004 16:55

ja osobiscie jestem przekonany co do winy Oleksego

ostatnie zdanie kostka popieram w calosci

bardzo nie lubie SLD oj bardzo ale to juz moj taki wrodzony stosunek do komunizmu...
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Wtajemniczeni_wiedzą Śr 22.12.2004 17:23

Na każdego oszusta znajdzie się sposób. Cieszę się że wkońcu udowodniono mu winę. Niech idzie siedzieć. Tylko tyle powiem!!
No to wracam w wasze skromne progi
Wtajemniczeni_wiedzą
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez kostek Śr 22.12.2004 17:27

Wtajemniczeni_wiedzą napisał(a): Niech idzie siedzieć

Do tego to raczej nie dojdzie :mrgreen:
...
kostek
szara strefa pilka.pl

Postprzez Wtajemniczeni_wiedzą Śr 22.12.2004 17:39

kostek napisał(a):

Wiem!! Ale mam nadzieje że się uda bo mu się należy!! 2 latka by mu pomogły więc nie chcociaż na 2 idzie. A pozatym każdy rok w więzeniu Grubaska da mi wiele radosci :lol: :lol: :lol:
Wtajemniczeni_wiedzą
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez Tomusmc Śr 22.12.2004 18:03

Jakby mieli wsadzac za to do pierdla to wszyscy by juz z sejmu siedzieli, ale masz racje nalezy mu sie!
Trzej królowie wielkich miast - Śląsk, Wisełka, Lechia Gdańsk
Obrazek
Prawdziwy kibic nigdy nie wyrzeknie się klubu, który kocha
Tomusmc
Juventino

Postprzez Lakier Śr 22.12.2004 18:06

Wtajemniczeni_wiedzą napisał(a):
kostek napisał(a):

Wiem!! Ale mam nadzieje że się uda bo mu się należy!! 2 latka by mu pomogły więc nie chcociaż na 2 idzie. A pozatym każdy rok w więzeniu Grubaska da mi wiele radosci :lol: :lol: :lol:

no co ty kto by go utrzymał, pomyśl ile on musi jeść :D Przez 2 lata on by zjadł tyle co niejeden Afrykanin przez całe życie. :lol:
:)
Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Wtajemniczeni_wiedzą Śr 22.12.2004 18:12

Lakier napisał(a):
Wtajemniczeni_wiedzą napisał(a):
kostek napisał(a):

no co ty kto by go utrzymał, pomyśl ile on musi jeść :D Przez 2 lata on by zjadł tyle co niejeden Afrykanin przez całe życie. :lol:

buhahahahahahahahahahahahahahahahaha...ale mnie rozbawiles to tez wielka prawda...ale myślę, że ciężarówką by go zawieźli a sejm napewno dał by na jedzienie, albo by chodzili bo ulicy i zebrali na pana marszałka.
Wtajemniczeni_wiedzą
Rezerwowy
Rezerwowy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia