Ogólna dyskusja o polityce

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel, Pisakk, maestro

Sympatie polityczne użytkowników forum:

PiS
9
19%
PO
7
15%
PJN
2
4%
SLD
2
4%
Ruch Poparcia Palikota
11
23%
PSL
0
Brak głosów
Polska Partia Pracy - Sierpień 80
0
Brak głosów
Kongres Nowej Prawicy
16
34%

Liczba głosów : 47

Re: Ogólna dyskusja o polityce

Postprzez bellus Śr 10.06.2009 23:05

Wilmore napisał(a):A moim zdaniem jest zupełnie na odwrót - właśnie przez to, że poparł kogokolwiek, został wyrzucony. Farfał jest raczej równie odległy od karania za poparcie prawicy, jak PO od wpływów na Farfała. TVP jest upolitycznione, ale przy okazji nie stara się tego ani nadto manifestować, ani swoich pracownikom zezwalać na wyrażanie swoich poglądów w ten sposób. I to jest zdrowe, bardzo zdrowe. Od występu w spocie Jurka jest tylko krok od haseł politycznych Cejrowskiego w trakcie trwania jego programu. Malutki krok.

Nadal uważam, że nie masz racji. Farfał zdaje sobie zapewne sprawę, że Libertas, UPR, Prawica RP mają podobny elektorat, podobną grupę docelową jaką są eurosceptycy. W moim odczuciu nie jest tak, że całą prawicę traktuje tak samo. A przynajmniej nie w trakcie wyborów, kiedy wymienione przeze mnie partie ewidentnie są dla siebie rywalami. Jednocześnie Cejrowski jest kimś na kształt autorytetu (to jest złe słowo, ale nie chce mi się szukać lepszego) dla tego środowiska. Więc jego głos jest ważna w dyskusji, kampanii.
Osobiście uważam, że Cejrowski przynajmniej uczciwie stwierdza kogo popiera. A nie bredzi jak potłuczony o niezależnych mediach, jak wszyscy z GW czy mój ulubieniec Żakowski.

Chlopaczek
A ja lubię Cejrowskiego za jego poglądy również. Uważam, że "Po mojemu" jest świetne. Bardzo mi odpowiada, zarówno jego poczucie humoru, jak i stosunek do różnych spraw, np. wspólnot europejskich. Na pewno jest jedną z ostatnich twierdz konserwatyzmu w polskiej (i polskojęzycznej też, a nawet przede wszystkim) telewizji.
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez robur Cz 11.06.2009 4:58

Bellus napisał(a):Libertas, UPR, Prawica RP mają podobny elektorat

jak Cię lubię/ cenię to chyba brakuje w tym (doborowym?) towarzystwie tylko i wyłącznie PiS-u...
Obrazek
Obrazek
robur
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Babel Cz 11.06.2009 8:07

"Nie prawica, nie liberał, nawet żaden faszysta
Kowboj CZACZA, to normalny komunista"

Tak podsumował najsłynniejszego w Polsce Ekwadorczyka Kazimierz Staszewski. Pomijajac jego niewatpliwa inteligencje i dobre programy podróżnice to znakomicie wpisuje sie w obłude i zacofanie tj. konserwatyzm takich partii jak (35 mutacja ZChN) PR. Co prawda mam wieksze problemy niz Wojciech Cejrowski i jego perypetie z mediami, ale dotrzymujac swojej obietnicy o Ekwadorze naprawde wiele by zyskał w moich oczach.
"Zmierzch..."
Babel
onegdaj alkoholik
onegdaj alkoholik

Postprzez bellus Cz 11.06.2009 10:00

Babel napisał(a):to normalny komunista"

A jakoś to uargumentował?
Domyślam się, że z racji że to tutaj wklejasz to się z tym zgadzasz. Mógłbyś jakoś to rozwinąć?

Babel napisał(a):35 mutacja ZChN

UPR w żaden sposób nie pochodzi od ZChNu. Trudno, żeby UPR pochodziła od jakiejkolwiek partii współczesnej z racji tego, że jest najstarsza (jest jeszcze PSL, ale uznanie ciągłości z okresem międzywojnia jest bardzo naciągane).

Babel napisał(a):w obłude i zacofanie tj. konserwatyzm

Gdzie ta obłuda, gdzie to zacofanie?

robur napisał(a):jak Cię lubię/ cenię to chyba brakuje w tym (doborowym?) towarzystwie tylko i wyłącznie PiS-u...

Zastanawiałem się nad PiSem, ale tam partie dobrane są wg klucza stosunku do WE. Moim zdaniem PiS ma jednak ten bardziej ugodowy względem Brukseli elektorat. To oczywiście trzeba byłoby sprawdzić w jakiś badaniach, ale tak na moje wyczucie.
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Babel Cz 11.06.2009 10:34

bellus napisał(a):A jakoś to uargumentował? Domyślam się, że z racji że to tutaj wklejasz to się z tym zgadzasz. Mógłbyś jakoś to rozwinąć?

Ja sie z tym zgadzam, ale nie jestem w stanie odpowiedziec Ci jak argumentuje to Kazik. Zreszta to był tekst piosenki i generalnie trudno aby kto dawał spis tresci do swojej tworczosci artystycznej. Franz słuch duzo Kazika i moze on cos wiecej wie na ten temat? Jesli Ci chodzi o moje odczucia to kilka razy słyszalem wypowiedzi WC i jasno wpisuje sie przynajmniej w te czesc dotyczaca jedynych słusznych poglądów, przekonań, zachowań etc.

bellus napisał(a):UPR w żaden sposób nie pochodzi od ZChNu. Trudno, żeby UPR pochodziła od jakiejkolwiek partii współczesnej z racji tego, że jest najstarsza (jest jeszcze PSL, ale uznanie ciągłości z okresem międzywojnia jest bardzo naciągane).

Bellus pisałem PR - Prawica Rzeczpospolitej nowa formacja Marka Jurka, partia na rzecz ktorej agitowal Wojciech Cejrowski, a nie Unia Polityki Realnej. Wiem że jestes uprzedzony do moich pogladów m.in. do mojego sceptycyzmu wobec UPR ale nie wkładaj mi do posta czegoś czego nie napisałem.

bellus napisał(a):Gdzie ta obłuda, gdzie to zacofanie?

Naprawde nie ma sensu, bo znów dyskusja rozmyje sie tak jak w temacie Kościoł a generalnie do niczego prowadzic nie bedzie. Albo dobra przykład na czasie np. dzis mamy takie swieto, jutro kolejny dzien wolny i pewnie jestesmy jedynym krajem który przedłuża sobie weekend nie baczac na straty ekonomiczne. Przeciez mozna jeszcze ustawowo zrobic wolne od pracy 6 stycznia, 2 kwietnia itd ku chwale Ojca w niebie, ktory na pewno chce bysmy mieli mniej pieniedzy i nie grzeszyli za nie.
"Zmierzch..."
Babel
onegdaj alkoholik
onegdaj alkoholik

Postprzez bellus Cz 11.06.2009 12:36

Babel napisał(a):Bellus pisałem PR - Prawica Rzeczpospolitej nowa formacja Marka Jurka, partia na rzecz ktorej agitowal Wojciech Cejrowski, a nie Unia Polityki Realnej. Wiem że jestes uprzedzony do moich pogladów m.in. do mojego sceptycyzmu wobec UPR ale nie wkładaj mi do posta czegoś czego nie napisałem.

Przepraszam. Jakoś umknęło mi to PR.

Babel napisał(a):Ja sie z tym zgadzam, ale nie jestem w stanie odpowiedziec Ci jak argumentuje to Kazik. Zreszta to był tekst piosenki i generalnie trudno aby kto dawał spis tresci do swojej tworczosci artystycznej. Franz słuch duzo Kazika i moze on cos wiecej wie na ten temat? Jesli Ci chodzi o moje odczucia to kilka razy słyszalem wypowiedzi WC i jasno wpisuje sie przynajmniej w te czesc dotyczaca jedynych słusznych poglądów, przekonań, zachowań etc.

Tylko, że moim zdaniem jest różnica między stwierdzeniem, że coś jest właściwe, a zmuszaniem kogoś do robienia właściwie. Komuniści nie poprzestali na deklaracjach czy szerzeniu idei. Nie pozostawiali ludzi z myślami w nadziei, że przemyślą i zmienią swoje postępowanie.

Babel napisał(a):Naprawde nie ma sensu, bo znów dyskusja rozmyje sie tak jak w temacie Kościoł a generalnie do niczego prowadzic nie bedzie. Albo dobra przykład na czasie np. dzis mamy takie swieto, jutro kolejny dzien wolny i pewnie jestesmy jedynym krajem który przedłuża sobie weekend nie baczac na straty ekonomiczne. Przeciez mozna jeszcze ustawowo zrobic wolne od pracy 6 stycznia, 2 kwietnia itd ku chwale Ojca w niebie, ktory na pewno chce bysmy mieli mniej pieniedzy i nie grzeszyli za nie.

Już bez przesady z tymi datami odnośnie Jana Pawła II. Nie popadajmy też w przesadę, za niedługo dojdziemy do stwierdzenia, że nie jesteśmy drugą Japonią bo mamy za dużo świąt. Nie jest tak, że mała ilość świąt = rozwój gospodarczy. Ja osobiście nie jestem za tym, żeby 3 króli było wolne od pracy. Jednak nie zamierzam o to kruszyć kopii, strona która jest też ma argumenty które do mnie trafiają.
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Wilmore Cz 11.06.2009 12:41

Nie jest tak, że mała ilość świąt = rozwój gospodarczy. Ja osobiście nie jestem za tym, żeby 3 króli było wolne od pracy. Jednak nie zamierzam o to kruszyć kopii, strona która jest też ma argumenty które do mnie trafiają.

Oczywiście, że nie. Ale święta zupełnie niepotrzebne - to nieszczęsne 15 sierpnia, dzisiejsze... W moim mniemaniu zasługują tylko na komentarz - pożal się boże święto.
Fajnie, że wolne są święta, które napędzają rynek - wigilia, wielkanoc - ale bez przesady, to dzisiejsze święto jest tylko kulą u nogi.
I mówię to nie tylko dlatego, że ekipa remontowa dziś się na mnie wypięła i dodatkowy dzień jestem z głowy, w którym nie jestem w stanie zrobić NIC konstruktywnego w domu. :wink:
Do licha, jestem przekonany, że w tym niby religijnym kraju więcej chrześcijan będzie się wkurzało zamkniętym monopolowym 6 stycznia, czy dziś, niż przeżywało autentycznie święto i zbliżenie się do boga.
Mądrości nie można przekazać. Wiedza, którą próbuje przekazywać mędrzec, brzmi zawsze jak głupota.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez cloner Cz 11.06.2009 12:45

Wilmore napisał(a):Do licha, jestem przekonany, że w tym niby religijnym kraju więcej chrześcijan będzie się wkurzało zamkniętym monopolowym 6 stycznia, czy dziś, niż przeżywało autentycznie święto i zbliżenie się do boga.

Nie pierdol, że dziś monopolowe są zamknięte :lol:
Jestem normalny - nie pedałuję.
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez Babel Cz 11.06.2009 13:01

Tytulem końca.

bellus napisał(a):Tylko, że moim zdaniem jest różnica między stwierdzeniem, że coś jest właściwe, a zmuszaniem kogoś do robienia właściwie.

Trudno kogos zmuszac majac poparcie w granicach bledu statystycznego. Nie lubie radykałów i komunizm dla osoby, która go nie doswiadczyła osobiscie (87 rok urodzenia), bardzo mocno kojarzy mi z radykałami - niezaleznie czy z prawa czy z lewa. Choc zdaje sobie sprawe z genezy tego ustroju.

bellus napisał(a):Nie jest tak, że mała ilość świąt = rozwój gospodarczy

Tego nie napisałem. Ale taki drobny przykład uwstecznienia Prawicy Rzeczpospolitej.

Akurat ci co podtrzymuja swoja działalnosc glownie na alkoholu, to pewnie po tych uliczych cepeliach, szybko pobiegna i otworza sklepy. Oni chyba najlepiej zrozumieli reguły kierujace rynkiem i nauczyli sie kalkulowac :P
"Zmierzch..."
Babel
onegdaj alkoholik
onegdaj alkoholik

Postprzez Wilmore Cz 11.06.2009 15:13

Nie lubie radykałów i komunizm dla osoby, która go nie doswiadczyła osobiscie (87 rok urodzenia), bardzo mocno kojarzy mi z radykałami

W Polsce nikt nigdy komunizmu nie doświadczył. Jakkolwiek nie zabrzmi to makabrycznie - nawet Popiełuszko.
W Polsce istniał system socjalistyczny. Komunizm to było dzieło Owena, czy ideał Marksa.
To tak słowem wyjaśnienia.
Mądrości nie można przekazać. Wiedza, którą próbuje przekazywać mędrzec, brzmi zawsze jak głupota.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez MazurXIII Cz 11.06.2009 15:29

Za komunizm uważa się ustrój,który panował w krajach demokracji ludowej....PZPR to też partia z NAZWY robotnicza,a ustrój w PRL z NAZWY to demokracja.Komunizm jako utopia (brak własności prywatnej,każdemu według potrzeb,społeczeństwo bezklasowe i inne bajki dla dzieci) nie istniał NIGDZIE poza kartkami wypocin panów,których przytoczyłeś.
"Der gestirnte Himmel über mir und das moralische Gesetz in mir."
MazurXIII
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Wilmore Cz 11.06.2009 15:33

Komunizm jako utopia (brak własności prywatnej,każdemu według potrzeb etc.) nie istniał NIGDZIE poza kartkami wypocin panów,których przytoczyłeś.

Przytoczyłem jednego pana, który pisał, i jednego, który wprowadzał w życie. I to nawet udatnie mu to wychodziło.
Za komunizm uważa się ustrój,który panował w krajach demokracji ludowej...

Nie jestem wielkim znawcą polityki i ideologii wszelakich, ale nawet ja widzę, że ta definicja jest co najmniej naciągana - w Polsce ideologii komunistycznej nikt nigdy nie wprowadził, mamy więc uważać, że panował komunizm? :roll:
Nie mieliśmy walki klas, istniała własność prywatna, ba, nawet się zupełnie nieźle miała. Wypędzenie Żydów też do komunizmu miało się jak dyktator do demokracji.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez MazurXIII Cz 11.06.2009 15:41

Nie mieliśmy walki klas

To radze poczytać co się działo po 47...poza tym jak w takim razie nazwać specjalne punkty przyznawane za odpowiednie pochodzenie przy egzaminach na studiach etc.?Niedługo się tutaj dowiem,że PRL to kraina miodem i mlekiem płynąca...
MazurXIII
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Wilmore Cz 11.06.2009 16:02

To radze poczytać co się działo po 47

A Tobie radzę doczytać, co to walka klas.
poza tym jak w takim razie nazwać specjalne punkty przyznawane za odpowiednie pochodzenie przy egzaminach na studiach

To nadal ma się nijak do komunizmu odrzucającego podziały etniczne.
Nijak nie udowodnisz, że PRL był państwem komunistycznym. To, że tak mawia potocznie X milionów Polaków nie jest żadnym dowodem.
W Polsce istniał ustrój socjalistyczny kontrolowany przez socjalistyczną władzę.
To nie podlega dyskusji.
Wtrąciłem to tylko słowem wyjaśnienia, dyskusja w tym temacie mija się z celem.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez MazurXIII Cz 11.06.2009 16:40

Walka klas to nie jest tylko mordowanie kułaków (w Polsce to samo UB robiło z inteligencją),ale także preferowanie danej klasy (w domyśle robotniczej) poprzez pewne przywileje,otworzenie takich a nie innych linii PKS,żeby dzieci z takiej a nie innej klasy społecznej mogły dojechać na uczelnię etc. Życie nie jest czarno-białe - istnieją odcienie szarości...
BTW - mam za przeproszeniem w dupie co lewaki uważają za komunizm,komunizm utopijny,socjalizm realny etc,bo np. twój socjalizm ma się tak do socjalizmu szwedzkiego jak zamek błyskawiczny do zamku (warowni)...Ustrój,w którym rządzą komuniści = komunizm...proste i praktyczne - z tego samego założenia wyszedł Pinochet i jakoś Chile na tym źle (gospodarczo) nie wyszło.
Wtrąciłem to tylko słowem wyjaśnienia, dyskusja w tym temacie mija się z celem.

Oczywiście,że mija się z celem,gdyż młodzież dziś czerpie swoją wiedzę np. wikipedii albo innych równie wiarygodnych źródeł w sieci,że...szkoda słów...
MazurXIII
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia