---> Rap <---

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Re: ---> Rap <---

Postprzez cloner Cz 13.11.2008 1:50

Cris7 napisał(a):Ok, spróbuję uwierzyć, że jesteś zupełnie odizolowany od komercji i trendów
A ja w to nie wierze. Jedni lansują sie poprzez pisanie "truskulowiec" i "hejtowanie", a inni poprzez całkowitą negację tych slow/pojęc, oraz udawanie, ze sie je slyszy pierwszy raz na uszy.

Z choinki sie urwales Franz, czy jaki ch.j :?:
Jestem normalny - nie pedałuję.
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez fieldy Cz 13.11.2008 10:21

cloner napisał(a):Jedni lansują sie poprzez pisanie "truskulowiec" i "hejtowanie", a inni poprzez całkowitą negację tych slow/pojęc, oraz udawanie, ze sie je slyszy pierwszy raz na uszy

ja np. nie lanusję się ani jednym ani drugim i powaznie - nigdy tych określeń "truskulowiec" i "hejtowanie" nie słyszałem.
Choć ja w przeciwieństwie do franza nie słucham polskiego rapu [jest w ogole takie coś ? ] i nie obracam się wśród ludzi ktorzy go słuchają. Może dlatego nie znam :think:
choć, aby się lansować tym, że nie znam to nie pomyślałem nigdy [chyba, że to teraz czynię ? :lol:]
ObrazekObrazek
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Postprzez Mentor Cz 13.11.2008 12:05

fieldy napisał(a):nigdy tych określeń "truskulowiec" i "hejtowanie" nie słyszałem

A określenie 'Ronaldo haters' znasz? Jak się powinno wymawiać Twoim zdaniem 'haters'?
Obrazek
Barca jest najpiękniejszą kobietą na świecie. Jednego dnia może być bardziej lub mniej wdzięczna, ale to wciąż ta sama kobieta i w tej kobiecie jesteśmy wszyscy do szaleństwa zakochani. - Joan Gaspart
Mentor
Zajebiaszczo

Postprzez fieldy Cz 13.11.2008 12:07

Mentor napisał(a):'Ronaldo haters'

obiło mi się o uszy.
Mentor napisał(a):Jak się powinno wymawiać Twoim zdaniem 'haters'?

hejters.
teraz rozumiem, spolszczone do granic :lol: znajac pomysłowość dzisiejszej [ :lol: ] młodzieży to hejtowanie równie dobrze może znaczyć cokolwiek innego.

Znam nowe słówko :jupi:

thx MeNtOr :lol:
ObrazekObrazek
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Postprzez Mentor Cz 13.11.2008 12:18

Pilka.pl óczy i wyhowóje :lol:

i hfała jej zato // fieldy
Obrazek
Barca jest najpiękniejszą kobietą na świecie. Jednego dnia może być bardziej lub mniej wdzięczna, ale to wciąż ta sama kobieta i w tej kobiecie jesteśmy wszyscy do szaleństwa zakochani. - Joan Gaspart
Mentor
Zajebiaszczo

Postprzez franz Cz 13.11.2008 13:32

Moofasa napisał(a):hate (czyt. hejt)= nienawidzić Trochę fonetycznie ale wierze że tego mogłeś nie wiedzieć ;]

Kuwa mać angliści od siedmiu boleści. Nie prościej i zarozumialej dla wszystkich było użyć słowa nienawiść (i pochodne)?
Dzięki za tłumaczenie Moofasa :wink:

Cris7 napisał(a):Pewnie i tak. Ale wydaje mi się, że wcale Cię to nie przeraża, a raczej jest Ci obojętne. Zwłaszcza, że nastolatek nie podrywasz.

Racja. Z tym przeraża mocno przesadziłem, raczej mam to w głębokim poważaniu. Z tymi nastolatkami, to też nigdy nie wiadomo co człowiekowi na stare lata do łba przyjdzie. Jedno jest pewne Milanowi nie zacznę kibicować i w tym moja nadzieja.

Cris7 napisał(a): Jako pokutę proszę obejrzeć odcinek You Can Dance albo tańca na lodzie. Wiem, mam w sobie coś z sadysty.

To będzie trudne, bo w moim obecnym mieszkaniu studenckim nie mam telewizora. (No i po pokucie)

cloner napisał(a):Z choinki sie urwales Franz,

Chyba tak.

fieldy napisał(a):Choć ja w przeciwieństwie do franza nie słucham polskiego rapu [jest w ogole takie coś ? ] i nie obracam się wśród ludzi ktorzy go słuchają.

Ja słucham? Gdzie tam to, że czasem z nudów ściągnę z neta jakąś polską rap płytę (bardzo rzadko) posłucham 2-3 piosenki i wyrzucę do kosza, no bez przegięcia (Ostatni raz rapu słuchałem rapu jak nowa Molesta się pojawiła)

Moje słuchanie rapu zamyka się w poczuciu humoru Łony i w klasyku czyli:

http://pl.youtube.com/watch?v=JZ_bfF03aN8

http://pl.youtube.com/watch?v=zAcBd_CMS ... re=related

http://pl.youtube.com/watch?v=87Q__zihw ... re=related

http://pl.youtube.com/watch?v=hTAORLq-1 ... re=related

itd.

(Też nie obracam się wśród ludzi, którzy go słuchają, no chyba że za takowe "obracanie" można traktować rozmowę na forum w tym temacie ze słuchaczami rapu)

fieldy napisał(a):Znam nowe słówko

Ja też, ja też :jupi:

fieldy napisał(a):thx

Teraz się „przylansuje” na pierwszą z pośród clonerowych opcji „lansu”.

To słówko znaczy „dzięki”. Ha jestem mistrzem "lansu". Elo ziomale powbijam Was na pale.

Pozdr for all. :afro:
Obrazek

– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.
– Na litość boską, królowo – zachrypiał Behemot – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki?...
– To czysty spirytus.
franz
Ki(L)gore Trout

Postprzez Cris7 Cz 13.11.2008 16:42

To może dla odmiany coś na temat.

5 grudnia wychodzi nowa płyta Eldo pt. "Nie pytaj o nią". Wyszedł już singiel o tym samym tytule. Odsyłam do niego.

http://www.youtube.com/watch?v=0-wu7EdQcms

I może jeszcze Ten Typ Mes w specjalnym wydaniu MTV Cribs. Dla franza od razu wyjaśniam, że MTV Cribs to taki program na MTV, w którym różne gwiazdy pokazują swojego "cudowne" domy, 7 samochodów i 5 łazienek.
United Road, take me home
To the place, I belong
To Old Trafford, to see United
Take me home, United road
Cris7
Kapitan
Kapitan

Postprzez franz Cz 13.11.2008 17:27

Cris7 napisał(a): Eldo

O!

O nim zapomniałem. Też respekt dla tego gościa, że w nawale tandety i "prawilnych uliczników" potrafi stworzyć coś wartościowego.

Cris7 napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=0-wu7EdQcms

Dobry kawałek, płyta nieźle rokuje.

Cris7 napisał(a): Dla franza od razu wyjaśniam, że MTV Cribs to taki program na MTV, w którym różne gwiazdy pokazują swojego "cudowne" domy, 7 samochodów i 5 łazienek.

A to akurat wiem. Włodi: „Nie pokaże lodówki w MTV Cribs” w ten sposób dowidziałem się co zacz ten cały „MTV Cribs” choć gdybym nie miał tej wiedzy, dużo bym nie stracił. Popieram zdanie Włodiego w tej kwestii.
Obrazek

– Na litość boską, królowo – zachrypiał Behemot – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki?...
– To czysty spirytus.
franz
Ki(L)gore Trout

Postprzez cloner Cz 13.11.2008 17:33

franz napisał(a):"prawilnych uliczników"
Nie bardzo lubie te hasło, nie za bardzo też wiem co sie pod nim tak naprawdę kryje, ale ... także twórcy tzw. ulicznego rapu potrafią stworzyc cos wartościowego. Firma, Hemp Gru, czy chociażby Bezimienni również wpajają ludziom dobre wartości, nie tylko same złe. Choc jak wiadomo, zło i dobro są relatywnymi pojeciami, mozemy jedynie dobro i zło szufladkowac w powszechnie normach przyjetych.

Posluchaj z uwagą np. nowej plyty Bezimiennych czy Firmy, a dowiesz sie wielu mądrych życiowych zasad.
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez Bienias Cz 13.11.2008 17:45

posluchaj Molesty 10 lat temu to Firme uznasz za degradacje hh.
Prawilna ulica----> najlepszy przyklad to Zipy i Molesta bez Wilka. Trzeba sie rozwijac nie tylko finansowo ale intelektualnie. Progres ww raperow jest ewidentnie widoczny w przeciwienstwie do takich ludzi jak WDZ czy tez Zary nie wspominajac o Popku :boruta:
Pep: "Dwa karne? Gwizdnęli nam dwa karne, ale teraz jest już za późno, już nie trzeba...".
Bienias
Vamos Blaugrana

Postprzez cloner Cz 13.11.2008 17:52

Bienias napisał(a):Trzeba sie rozwijac nie tylko finansowo ale intelektualnie

No widzisz, ja sie najwidoczniej nie rozwijam intelektualnie. Bo wyzej cenię (tzn. bardziej mnie przypadly do gustu, czesciej ich slucham) albumy Firmy, Popka, aniżeli pierwsze dzieła Molesty, choć daleki jestem od ich krytykowania. Kiedys, gdzies sluchalem, ale do gustu mi nie przypadły. Utwór nie składa sie tylko z tekstu, musi miec też przyzwoity bit :P
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez franz Cz 13.11.2008 17:56

cloner napisał(a):nie za bardzo też wiem co sie pod nim tak naprawdę kryje,

No Ty nie wiesz, a ja mam wiedzieć? Potem się dziwisz, że ludzie nie znają niektórych "elo młodzieżowych" słów.

cloner napisał(a):także twórcy tzw. ulicznego rapu potrafią stworzyc cos wartościowego. Firma, Hemp Gru, czy chociażby Bezimienni również wpajają ludziom dobre wartości, nie tylko same złe.

Być może. Dyskutować w tej kwestii nie będę, bo twórczości tych zespołów nie znam i nie mam za bardzo ochoty poznawać. Uwierzę Ci na słowo.

cloner napisał(a):Posluchaj z uwagą np. nowej plyty Bezimiennych czy Firmy, a dowiesz sie wielu mądrych życiowych zasad.

Powiedzmy, że „mądre życiowe zasady” wole czerpać z innych źródeł, mogę przypuszczać, że są one wartościowsze niż te od "Firmy" czy "Bezimiennych", ale to tylko moja subiektywna opinia.
Obrazek

– To czysty spirytus.
franz
Ki(L)gore Trout

Postprzez Bienias Cz 13.11.2008 17:58

wtedy ciezko bylo o dobry podklad muzyczny ale teksty byly o wiele lepsze niz te dzisiejsze.

http://pl.youtube.com/watch?v=84ZfXeE7xwU
klasyki w jednym.

Koncerty Sokola nigdy nie sa nudne. Fajnie sie sprawdza na scenie
Pep: "Dwa karne? Gwizdnęli nam dwa karne, ale teraz jest już za późno, już nie trzeba...".
Bienias
Vamos Blaugrana

Postprzez El-Polacco Cz 13.11.2008 18:05

15 płytka PTP :) Chłopacy w utworze z SLU 'Ulice tego słuchają' dają popis. Prócz tego 21 nowy projekt 52 Dębiec. Deep i Hans wydają płytkę o tytule P-Ń X. A 6 grudnia 'Styl życia gnoja' Charliego P.
El-Polacco
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez kulekfcb Cz 13.11.2008 18:45

cloner napisał(a):
Bienias napisał(a):Trzeba sie rozwijac nie tylko finansowo ale intelektualnie

No widzisz, ja sie najwidoczniej nie rozwijam intelektualnie. Bo wyzej cenię (tzn. bardziej mnie przypadly do gustu, czesciej ich slucham) albumy Firmy, Popka, aniżeli pierwsze dzieła Molesty, choć daleki jestem od ich krytykowania. Kiedys, gdzies sluchalem, ale do gustu mi nie przypadły. Utwór nie składa sie tylko z tekstu, musi miec też przyzwoity bit :P

pozamiatałeś teraz nie ma co. Flow Włodka nawet (!!) na skandalu zjada wszystkich panów z firmy razem wziętych.

a co do tych zasad życiowych z kawalków z firmy. to wszystko co oni nawineli na pierwszej płycie, dawno zostalo w rapie powiedziane w dużo lepszy sposób. ale nie powiem chciałbym mieć ich pierwszą płytę, ładnie chodzi na allegro.

franz, eldo 12.12.2008:)
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia