---> Rap <---

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel, Pisakk, maestro

Re: ---> Rap <---

Postprzez pablisso N 14.02.2010 20:02

popisał się, nie ma co mówić.. ciekaw jestem dalszej części, ale to podobno nie jest kawałek wycięty z kontekstu..
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Bienias N 14.02.2010 20:25

ale czym sie nie popisal? Pamietam caly program i wtedy nie zrobil zadnego szoku. Sam Peja podziwial go min za takie wypowiedzi
W Warszawie łapie się życie na gorąco.Prężność tego miasta zdumiewa, w pewnych wypadkach demoluje, w innych jest uciążliwa i dezorganizująca, jeszcze w innych uszczęśliwia swą dynamiką i każe optymistycznie wierzyć w przyszłość

L. Tyrmand, Zły
Bienias
Vamos Blaugrana

Postprzez pablisso Śr 17.02.2010 20:10

może ominęła mnie w tych dyskusjach o Tede, badz ogolnie w wiadomosciach o nim, informacja o tym ze liczy sie dla niego tylko przelew a jego odbiorcy sa zbyt glupi by zrozumiec jakikolwiek przekaz poza światem materialistycznym, stad moje zaskoczenie (jak w wielu komentarzach po tym programie)
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Etus2 Śr 17.02.2010 21:56

hmm raczej Cię nie to nie minęło , ja też nie widziałem by mówił o swoich fanach z taką pogardą , chyba że za mało śledzę wywiady. Mi się wydaję że on innego rapu niż "moje jinsy majtki rapsy trampki rmaxy" nie potrafi robić albo przychodzi mu to z dużą trudnością , zresztą nikt się nie zainteresował zbytnio jego "hitem" - "made in china" więc raczej kapusty by z tego chłopak nie miał a przecież tylko to się liczy :)
Etus2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Bienias Śr 17.02.2010 22:40

Peja Pih i paru jeszcze co gra po wsiach w remizach to nie dla przelewu? Nazwal rzecz po imieniu. Przeciez to sa fakty. Dla raperow liczy sie kasa jak dla kazdego.

a najlepsze zostawiam na koniec. od kiedy odbiorca muzyki to fan? jak slucham Pauli to automatycznie dla takiego Etusa jestem jej fanem. widocznie tak.

Co do tzn "fanow" wg glabow z youtuba to jak dobrze rozumiem wyrazil sie o takich ludziach jak ci komentujacy ktorzy rapu nie rozumieja.

http://www.youtube.com/watch?v=X2yH4rjntR4&feature=fvw macie i bierzcie na serio.
W Warszawie łapie się życie na gorąco.Prężność tego miasta zdumiewa, w pewnych wypadkach demoluje, w innych jest uciążliwa i dezorganizująca, jeszcze w innych uszczęśliwia swą dynamiką i każe optymistycznie wierzyć w przyszłość

L. Tyrmand, Zły
Bienias
Vamos Blaugrana

Postprzez Etus2 Śr 17.02.2010 23:10

po wsiach ? miasto 40k to wieś ? pozatym czy ludzie ze wsi (tej prawdziwej) nie mogą słuchać rapu ? i czemu ludzie z miejszych miast którzy organizują koncert i płacą tyle samo co organizatorzy w dużych miastach mają być tępieni ? bo tacy jak Ty uważają ich za wieśniaków? Dla mnie np. wieśniakiem jest taki co ma włosy na żel i obcisłe spodnie. Tacy co organizują koncerty niezależne gdzie wspierają tą kulturę która w Polsce jest tępiona przez media od kilku lat więc nie wiem co masz do tych co grają "po wioskach" i do samych "wieśniaków" którzy tam przychodzą na koncerty.

Poza tym wskaż mi miejsce gdzie nie napisałem prawdy , Tede uważa swoich ODBIORCÓW za bandę przygłupów dlatego też niby robi swój PRZYGŁUPI rap bo ambitnego mu się nie chcę. Poza tym od dawna wiadomo że Ci co słuchają Tedego nie są zbyt rozgarnięci wystarczy zobaczyć na przewały jakie robią w ankietach hh.pl ;)

Rapu nie rozumieją ? to napisz mi jaki przekaz ma nieść rap.
Etus2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Bienias Śr 17.02.2010 23:24

ad1 40 tys jak dla mnie wies i tyle. Wiem bo do takiej miesciny jezdze gdzie nawet nie ma pubu z canal+2. Na powaznie nie w ilosci lezy sila a w mentalnosci. Pamietam koncert Pei jak grywal glucha noc. Dzien wczesniej ta sama publika bawila sie przy Boysach :lol:
ad2 Mam zel a raczej uzywam "brylanty sku=wysyny" i nawet nosze obcisle spodnie. Po pracy nakladam luzne ciuchy. Styl to jedno, tak trudno ci trudno zrozumiec? powtarzam mentalnosc bo nawet czeresniak moze nalozyc garnitur ktory nie czyni z niego czlowieka z klasa.
ps; Pih zeluje sie i wyzywasz swojego guru?

ad3.
Tede uważa swoich ODBIORCÓW za bandę przygłupów
odbiorca przekazu jestes ty? skumales czy dalej palisz glupa?

ad3. jakie przewaly? To ze Tede wygral kolejny beef tym razem z Peja to nie znaczy ze wali przewaly.Po prostu dostal poparcie. Zaraz powiesz ze wyjazd do Opola tez sobie wykantowal :wink:

L. Tyrmand, Zły
Bienias
Vamos Blaugrana

Postprzez Etus2 Śr 17.02.2010 23:36

ad1 to że ktoś się bawi przy boysach i pei to wynika z jego upodobań muzycznych ;d to jak z twoim "stylem" , canal+2 to wyznacznik "miastowości" , dobrze wiedzieć
ad2 takze ludzie mieszkający na wioskach aka miasta 40k to czereśniaki ? taki sam procent czereśniaków znajdziesz w dużych miastach co w małych.
Piha nigdy nie spotkałem jeszcze w żelu a to że ma na zdjęciach do reklamy swoich koszulek chyba nic nie znaczy bo na codzień tak nie chodzi. to tak jakby raz ubrać kalosze i być nazywanym wieśniakiem.

ad3 nie odbieram jego przekazu bo go nie słucham . skumałeś?
ad3-2 . beef z peją to dno z obu stron ale przykro mi "na podwórkach i osiedlach wiedzą kto wygrał beef" miedzy nim a P81.
Etus2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Bienias Śr 17.02.2010 23:49

Poraz kolejny pokazales ze czytanie ze zrozumieniem ci szkodzi.

Na bemo za czasow kiedy nie pstykales sobie megakozackich fotek z Pihem dla lansu gimnazjalistkom to Pihu zelowal wlosy. Jak jest teraz nie wiem bo widze go z tv i plakatow. Sadze ze upodoban nie zmienil.

Jak nie sluchasz to nie kometuj. proste

L. Tyrmand, Zły
Bienias
Vamos Blaugrana

Postprzez Marco_Van_Basten Śr 17.02.2010 23:55

Poza tym od dawna wiadomo że Ci co słuchają Tedego nie są zbyt rozgarnięci wystarczy zobaczyć na przewały jakie robią w ankietach hh.pl

Za to fani Peji mają pokończone najbardziej renomowane uczelnie w Polsce.

kulturę która w Polsce jest tępiona przez media od kilku lat

Bardzo dobrze, że ta muzyka jest tępiona, ponieważ jest prymitywna i szkodliwa. Zresztą nie wiem czy można to w ogóle nazwać kulturą. Śpiewanie o jebanie policji i "łapaniu bucha śmierdziucha" (autentyk, gdzieś to słyszałem) ma tyle wspólnego z kulturą co ja z FC Barceloną bądź hokejem na trawie.
Marco_Van_Basten
Kapitan
Kapitan

Postprzez pablisso Cz 18.02.2010 0:04

Bienias napisał(a):Dla raperow liczy sie kasa jak dla kazdego.

jasne, lecz raperzy w wielkiej liczbie robią muzykę z ambicji (ambitną również), z przekazem, z zamiłowania, z potrzeby, chcą się realizować z muzyką czy z tysiąca innych powodów robiąc przez to kasę dla nich ważną- co jest dla mnie sprawą naturalną. połączenie tego łatwe nie jest, zaś robienie rapu dla tępej grupy odbiorców dla kasy jest pójściem po najmniejszej linii oporu, co zdecydowanie na Tede nie rzuciło pozytywnego światła po tej wypowiedzi- chyba o to cała dyskusja się rozchodzi.

ten filmik nie bardzo mnie przekonuje, właśnie tutaj zachował się jak "duży chłopiec" i jak sam mówi "mam przebłyski człowieczeństwa", więc łączy się chyba ze swoją grupą odbiorców- dla mnie się zbłaźnił. Nigdy za nim nie przepadałem, więc też może stąd ocena. Jedyną sensowną produkcją jaką słyszałem było kilka kawałków na Essende i właśnie jego hit "made in china", nic więcej nie trafiło..
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez michal2 Cz 18.02.2010 0:48

O S T R-Salsa

Muzyka w tle-e, rozglądam się-e lać mi się chce-e
:)
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Etus2 Cz 18.02.2010 7:08

Sadze ze upodoban nie zmienil.

sadze ze nadal nie nosi a ty gadasz farmazony ;) za czasow bemo golił łeb na łyso ;) wystarczy popatrzec na okladki krew po i lzy czy innych albumow o.O

czemu mam nie komentować pajaca? bo tobie wielki znaFco sie to nie podoba? wybacz wielki obrońco uciśnionych ;)
Etus2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Bienias Cz 18.02.2010 9:34

Zapytaj go sam ciekawe co odpowie i nie oceniaj ludzi po okladkach :lol:

pablisso przekaz to jest slowo klucz. Chyba kazdy raper nagrywa z jakims przekazem. To ze niedorozwoje potrzebuja nauczycieli zycia jest chore. Dla mnie w rapie co moze przekazac Peja? co HG itp przedstawiciele nurtu ulicznego. Wszystkie tematy oklepane i jak dla mnie juz nieaktualne. W pewnym momencie masz dosc morali i nauk od ludzi ktorzy dalej siedza w tym samym bagnie pare lat. Czas isc do przodu.
Co do filmiku to moge naspisac ze Peja swoich odbiorcow.... bije poprzez innych glabow :wink:

L. Tyrmand, Zły
Bienias
Vamos Blaugrana

Postprzez Etus2 Cz 18.02.2010 15:05

byłem na wystarczającej liczbie koncertów by to ocenić ;)
Etus2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia