Serialomania - co po Loście i PB?

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel, Pisakk, maestro

Re: Serialomania - co po Loście i PB?

Postprzez Vianuch Wt 15.12.2009 19:13

Zakończenie Dextera miażdzące, chociaż faktycznie dziwne mi sie wydawało, żeby tak sielankowo skończyła się jego konfrontacja z Trójkowym. Uśmiercenie Rity zostało chyba wymuszone negatywnymi opiniami widzów na jej temat, również zgodze się z tym, że ta postać była lekko wkurwiająca. Ciekawe kto zajmie się całym stadkiem Tatusia Dexa? Ciocia Deb? 8)

Zakończenie Californication mi się nie podobało, wygrzebanie przez scenarzystów Mii na ostatni odcinek sezonu tylko po to, żeby mogła rozwalić związek Hanka i Karen - idiotyzm. A postać nr 1 tego sezonu to imo Sue Collini, ta babka z każdą sceną i tekstem co raz bardziej rozkładała mnie na łopatki. Mam nadzieje, że będzie również wiodącą postacią 4 sezonu :beer:

Jeżeli chodzi o seriale, które mógłbym polecić to jest to niewątpliwie Weeds, chociaż wątpie, żeby ktoś jeszcze tego nie widział :P
"Bóg jest Francuzem. Bóg to Zinedine Zidane"
Vianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Cris7 Wt 15.12.2009 19:24

Jak dla mnie 3 sezon Californication był słaby. Pierwszy sezon zajebisty, drugi dobry, a ten ostatni raczej nudny. Nie wiem, czy jest sens czekać na kolejny.
United Road, take me home
To the place, I belong
To Old Trafford, to see United
Take me home, United road
Cris7
Kapitan
Kapitan

Postprzez Kendo Wt 15.12.2009 20:26

A ja mam taką prośbę.
Ostatnio spodobał mi się serial ' U nas w filadelfii' i mógłby ktoś podrzucić jakiegoś linka do któregokolkwiek sezou, bo jestem totalnym laikiem w wyszukiwaniu takich rzeczy.
Z góry wielkie dzięki.
.
Kendo
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez FCB keres Wt 15.12.2009 21:34

Co prawda nie znalazłem żadnych linków do jakiejkolwiek serii, ale mam torrenta jeśli Cię interesuje [sezon 1-3]:
http://torrents.thepiratebay.org/432232 ... PB.torrent
Obrazek
"Kiedy oglądam Barcelonę, widzę sztukę." - Arsene Wenger.
FCB keres
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez sudden Wt 15.12.2009 21:53

Swego czasu byłem wielkim fanem Prison Breaka, zawsze po wyjściu odcinka od razu zasysałem z torrentów. Cóż, denerwowało mnie tylko to częste zwlekanie z wypuszczaniem kolejnych odcinków w Ameryce, wieczne przerwy bądź jakieś strajki. Uehh. Co do samego serialu, pierwszy i ostatni sezon zdecydowanie najciekawsze :)
Obrazek
sudden
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez Chlopaczek Śr 16.12.2009 19:25

Odnosnie ostatniego odcinka Dextera - uwaga beda spoilery wiec jak ktos nie ogladal niech nie czyta.

Odcinek duzo ponizej moich oczekiwan. Niewiele ciekawego sie dzialo i koncowka tego nie wynagradza. Notabene jak dla mnie wcale nie byla taka fantastyczna - koncowka ostatniego Californication mocniejsza - niemniej bardzo ciesze sie ze Rita w koncu padla bo psula klimat i nie pozwalala czerpac pelnej radosci z ogladania co chwile pojawiajac sie ze swoimi klopotami rodzinnymi. Niestety podobno aktorka ktora ja gra ma pojawic sie w nastepnej serii. Pewnie na podobnej zasadzie jak pojawia sie ojciec Dexa.
Nastepna rzecz ktora mi zepsula zabawe to pewne niejasnosci. Policja sciga Artura a ten sobie jezdzi wypasionym samochodem nagle psuje mu sie silnik i ni z tego ni z owego pojawia sie Dexter i go lapie. Dla mnie bylo to bardzo naciaganie i nie kupuje tej sceny. Podobnie jak akcji z odcinka 11 kiedy to Artur wchodzi sobie na pietro gdzie pracuje Dexter i przez nikogo nie zatrzymywany (bo zwinal plakietke z napisem "Visitor") chadza sobie swobodnie zagladajac miedzy innymi do pokoju gdzie sa przerozne informacje o Trojkowym. Dziennikareczka - jego corka - dawala przez pol sezonu dupy Quinnowi zeby pozyskac jakiekolwiek dane do gazety a ten sobie wchodzi z ulicy i ma je jak na tacy.
No ale niewazne jedyna korzysc z tego moze byc taka ze Batista widzial Artura razem z Dexterem i jezeli jest naprawde takim dobrym detektywem powinien to skojarzyc i byc moze bedzie cos ciekawego z tego tytulu w kolejnym sezonie.

Troche sie czepiam atoli jak dla mnie to wciaz jeden z najlepszych seriali jakie dane mi bylo ogladac i z niecierpliwoscia czekam na kolejne odcinki.
Gdyby nazisci czytali powiesci -
Tak utrzymuje Iks
- a konkretnie powiesc Iksa o nazistach
Nie byloby zadnych nazistow.
Chlopaczek
Ten obcy

Postprzez NoName1989 Śr 16.12.2009 19:48

Nastepna rzecz ktora mi zepsula zabawe to pewne niejasnosci. Policja sciga Artura a ten sobie jezdzi wypasionym samochodem nagle psuje mu sie silnik i ni z tego ni z owego pojawia sie Dexter i go lapie. Dla mnie bylo to bardzo naciaganie i nie kupuje tej sceny.

A Dex do leżącego Czwórkowego nie podchodzi czasem z jakąś częścią od tego silnika?
Obrazek
Tolerancję depcze butem!
NoName1989
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Chlopaczek Śr 16.12.2009 19:51

Nie wiem tak czy siak zeby mu cos tam zepsuc najpierw musial go znalezc czyli na jedno wychodzi.
Tak utrzymuje Iks
Chlopaczek
Ten obcy

Postprzez NoName1989 Śr 16.12.2009 19:52

Dex wiedział, gdzie miał oddanego tego mustanga do naprawy
Obrazek
Tolerancję depcze butem!
NoName1989
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Chlopaczek Śr 16.12.2009 20:03

To i tak sie kupy nie trzyma. Artur odebral ten samochod za dnia. Zepsul mu sie w nocy. Gdyby nawet Dexter cos mu uszkodzil w tym warsztacie to zeby wiedziec kiedy samochod sie zepsuje caly dzien musialby za nim jezdzic.
Tak jak mowie mocno naciagane ale niewazne.
Tak utrzymuje Iks
Chlopaczek
Ten obcy

Postprzez Kendo Śr 16.12.2009 20:23

FCB keres dzięki twój link na pewno się przyda.
A propos gdzie w tv można tego Dextera zobaczyć, bo widzę że na forum każdy się w samych superlatywach o tej produkcji wypowiada.
.
Kendo
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez FCB keres Śr 16.12.2009 20:41

Wcześniej na tvnie puszczali Dexa we wtorki o 23.30 Teraz chyba zdjęli, bo nie znalazłem w programie. Tutaj masz wszystkie odcinki do oglądania online: http://www.serialeonline.pl/index.php?p=seasons&id=139.
Obrazek
"Kiedy oglądam Barcelonę, widzę sztukę." - Arsene Wenger.
FCB keres
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez John Travolta Śr 16.12.2009 21:35

----------------Spojlery-------------------
Zakończenie 4 serii nie jest może jakieś super składne, ale wszystko da rade logicznie wytłumaczyć.
Dexter wkradł się do warsztatu i wyjął część której brak zepsuje auto dopiero po jakimś czasie, a w aucie schował się od razu po jej wyjęciu.
Spotkanie Dexter z Arturem na komisariacie wyglądało dość przypadkowo, ładnie komponuje się z tym ze potem Rita została zabita. Jedyne co jest zastanawiające to czy Dexter pracując w fundacji rejestrował się tam w jakiś sposób i zostawił np zdjęcie pod nazwiskiem Kyle Butler.

Ogólnie sezon lepszy od 3, ale do 1 i 2 brakuje bardzo duzo. Finał mnie osobiscie nieco zawiódł, spodziewałem się większego natężenia napięcia, a tak zamiast zwiększyć poziom odcinka, zaserwowano nam dramatyczne zakończenie i nie zakonczono należycie wszystkich wątków, tak jak to było w poprzednich seriach.
John Travolta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez piotrcies Śr 16.12.2009 21:52

Ja właśnie obejrzałem ostatni odcinek Californication. Przyznam, że nie spodziewałem się, że sprawa Mii i Hanka może wyjść jeszcze na jaw, ale tak się stało. Zakończenie było mocno zaskakujące, wyraźnie scenarzyści chcieli, aby widzowie czekali na czwarty sezon. Jak dla mnie skończyło się ciekawie, mnie się podobało. Jestem także ciekaw, czy Charlie podpisze papiery, jestem także ciekaw, czy Charlie podpisze papiery, po nieudanym seksie w łazience, wydawało się, że z Marcy im się układa, ale jak widać, tutaj też będzie się działo. Przyznam rację Crisowi, trzeci sezon słabszy od drugiego, który był świetny, ale też tak strasznie wg mnie nie było. Mam nadzieję, że czwarty będzie lepszy.
Collini - out :D
Obrazek
piotrcies
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez weasel Pn 21.12.2009 21:26

Ja również dzięki pozytywnym i zachęcającym komentarzom na naszym pięknym :mrgreen: forum postanowiłem sobie obejrzeć serial The Wire :mrgreen:
Widziałem na razie tylko 1 sezon ale serial naprawdę bardzo mi się podoba. Pomimo, że teoretycznie opowiada o losach policjantów i przestępców czyli coś czego wszędzie dużo i pełno to jednak robi to w taki sposób, że naprawdę bardzo zaciekawia, a prowadzona akcja wydaje się bardzo realistyczna 8) Niby temat ten sam policja vs. gangsterzy ale jednak sprawa pokazana z zupełnie innej perspektywy, bardziej realistycznej. Policjanci walczą nie tylko z przestępcami ale także z przełożonymi, prokuratorami, prawnikami aby dopiąć swego muszą często naginać przepisy i iść na daleko idące kompromisy.
Nie jestem specjalnym znawcą seriali ale na mroźnie zimowe wieczory mogę polecić chociaż pewnie jak was wciągnie tak jak mnie to obejrzycie w parę dni :lol:
Ponoć w 2 sezonie są jakieś polskie wątki także tym chętniej się wezmę za oglądanie ale najpierw trzeba zdobyć :P
weasel
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia