Serialomania - co po Loście i PB?

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Re: Serialomania - co po Loście i PB?

Postprzez Daaaamian Pt 07.05.2010 23:01

John Travolta napisał(a):Genialny sitcom, raczej nie doceniany poza USA.

Lepszy niż Przyjaciele?
Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Mentor Pt 07.05.2010 23:03

Motyw z gitarą widziałem :lol2: Masakra.

A w The Wire najlepszy jest Bunk :P
Obrazek
Barca jest najpiękniejszą kobietą na świecie. Jednego dnia może być bardziej lub mniej wdzięczna, ale to wciąż ta sama kobieta i w tej kobiecie jesteśmy wszyscy do szaleństwa zakochani. - Joan Gaspart
Mentor
Zajebiaszczo

Postprzez fieldy So 08.05.2010 1:24

http://www.youtube.com/watch?v=PYFd9wxCgck

Wilson wymiata, jak ktoś nie widział tego odcinka i nie chce widzieć go pociętego, to niech nie ogląda.

"wydaje taki dziwny dźwięk, prawie jak krzyk ...yyyeee" :lol2:
ObrazekObrazek
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Postprzez John Travolta So 08.05.2010 11:21

Daaaamian napisał(a):Lepszy niż Przyjaciele?

Według mnie zdecydowanie lepszy.
John Travolta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez EnJoy's So 08.05.2010 11:58

fieldy napisał(a):Wilson wymiata, jak ktoś nie widział tego odcinka i nie chce widzieć go pociętego, to niech nie ogląda.

No jest spoko, ale inni też są zabawni - Kutner do czasu czy Taub.Nie chcę zdradzać wszystkiego, ale akcja z wieczorem kawalerskim w domu Wilsona, czy jak jechali na pogrzeb po prostu są świetne :P .
Obrazek
EnJoy's
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez fieldy So 08.05.2010 12:10

Ja Tauba nie lubie akurat. Wilson i House dzielą i rządzą. Akcja z gitarą niszczy wszystkie inne i nie dam sobie powiedzieć. Choć rzeczywiście Wilson (nie czytać dalej, jak ktoś nie widział ) wychodzący bez spodni ze swojego domu z imprezy, bo chciał wrócić do domu też zniszczył system :lol2:
ObrazekObrazek
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Postprzez (L)oczkerson So 08.05.2010 13:04

a oglądał z was ktoś Skins?
Bo obejrzałem na razie parę odcinków i zajebiście mi się podoba. Gruuuubaśny serial. Nie żadna przesłodzony "holyłudzki" różowy serial dla nastolatków. Bohaterzy to grupa z 8 dzieciaków ze szkoły. Każdy jest zupełnie inny, ma inną osobowości, inny charakter inne wady i zalety, no i inne problemy. Dużo ćpają, jeszcze więcej myślą o seksie i są strasznie pokręceni. Do tej pory w każdym odcinku głównym bohaterem jest inna osoba i o ile fabuła jest bardzo zwięzła (momentami akcja toczy się wręcz filmowo), to głównym bohaterem jest inna postać. Mocny serial, naprawdę ciężko mi znaleźć jakieś porównanie.

E: trailer, trochę mówi co się dzieje w pierwszych odcinkach, ale zawsze możecie złapać klimat serialu i główych bohaterów.
http://www.youtube.com/watch?v=7FKPoVNt ... re=related
"Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć"
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez John Travolta So 08.05.2010 17:29

Dla mnie Skins w drugim sezonie sie trochę wypaliło i dalszych już nie oglądałem.
John Travolta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez bellus Pn 17.05.2010 0:49

arek_ahig napisał(a):Spartacus zniszczyl system, po bardzo slabym pierwszym odcinku, dlatego strasznie szkoda, ze nie wiadomo kiedy rusza zdjecia do II sezonu. Juz na jesieni mial ruszyc nowy sezon, ale u aktora odtwarzajacego glowna role, Spartacusa wykryto raka i teraz trwa jego leczenie, wiec nie wiadomo kiedy rozpoczna sie prace do kolejnego sezonu. Szkoda, straszna szkoda. Oby chlop szybko wyzdrowial.

Dzisiaj skończyłem oglądać. Ogólnie zły nie jest, ale nie powiedziałbym, że zniszczył system. Do Rzymu mu w moim odczuciu bardzo daleko. Nie podobają mi się, np. efekty z krwią. Rozumiem, że to miało przypominać 300. Tylko widać jak wielka jest różnica w budżecie. Nie mając środków trzeba było się chyba zdecydować na inną konwencję pokazywania walk. Momenty odcinania głów czy ujęcia jak wychodzą się przywitać z oprawcą gospodarza są momentami żałosne. Lepiej pokazać mniej, ale lepszej jakości. Przynajmniej moim zdaniem. Podobają mi się postacie poboczne. Historia Spartacusa jest jak dla mnie najsłabszym wątkiem. Doctore czy Asher trzymają ten serial. Dla tych dwóch postaci, można to oglądać. Nie powiem wciągnąłem się. Kilka dobrych intryg (Asher ma całkowitą rację w "rozmowie" z Doctore w finałowym odcinku), na czele seksem w maskach. Jak dla mnie serial nie wykorzystuje potencjału historii, ale może się rozkręci. Wiemy już, że będzie prequel historii z racji stanu zdrowia aktora odtwarzającego główną rolę. Nie ma jeszcze szczegółów, ale myślę że to dobry pomysł. Poznać całą historię Doctore czy walki Ashera u boku Cricrosa będzie ciekawie.

Miło znów zobaczyć Xenę, dziwna to para wojownicza księżniczka i fajtłapa od mumii.

Co do seriali do Breaking Bad jak dla mnie niszczy wszystko co swej drodze. Aktorsko chyba nieosiągalny dla większości seriali nawet przez moment, a Oni ten sam poziom przez 3 sezon. Odcinek jak Hank miał małe nieporozumienie z kuzynami Tuco wręcz mistrzowski. Jednak mnie najbardziej zachwycają momenty jak pozornie nie ma akcji. Emocje łatwo wywołać jak na ekranie jest akcja, ale utrzymać poziom emocji jak główny bohater je kolacje z żoną (czy tylko ja jej nienawidziłem przez 2 pierwsze sezony?) to już trzeba być dobrym. Polecam wszystkim
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez lisek_chz Pn 17.05.2010 9:10

Też oglądałem Skinsów. Dwa pierwsze sezony zajebiste. A trzeci już beznadziejny. Wymienili wszystkich aktorów i się skiepściło...
"Kiedy mówię Polska, mam przed oczami pszeniczny kłos wyrosły na tej ziemi, znajome boćki, które przycupnęły na przyjaznej mazurskiej chacie..."
lisek_chz
Kapitan
Kapitan

Postprzez (L)oczkerson Pn 17.05.2010 12:31

Już skończyłem 2 serię i strasznie mi się podobało. 3 serii nawet nie dotykam.
Swoją drogą może to i dobrze, że "skończyło" się na 2 serii. Czasem jak jakiś serial ciągnął bez celu, to robi się nudny, a scenarzyści wpadają na coraz to głupsze pomysły robiąc z porządnego serialu operę mydlaną.
"Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć"
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Remik Pn 17.05.2010 13:43

bellus napisał(a):Co do seriali do Breaking Bad jak dla mnie niszczy wszystko co swej drodze. Aktorsko chyba nieosiągalny dla większości seriali nawet przez moment, a Oni ten sam poziom przez 3 sezon. Odcinek jak Hank miał małe nieporozumienie z kuzynami Tuco wręcz mistrzowski. Jednak mnie najbardziej zachwycają momenty jak pozornie nie ma akcji. Emocje łatwo wywołać jak na ekranie jest akcja, ale utrzymać poziom emocji jak główny bohater je kolacje z żoną (czy tylko ja jej nienawidziłem przez 2 pierwsze sezony?) to już trzeba być dobrym. Polecam wszystkim

Też jestem pod wielkim wrażeniem tego serialu. Pierwszy sezon jest świetny, drugi trzyma poziom pierwszego, a trzeci po prostu wbija w fotel. Szczególnie ostatnie odcinki, od 6 do 8, to jakaś masakra, trzymają w napięciu do ostatniej chwili. Świetnie rozegrali akcję z kuzynami Tuco, a moment, w którym jeden z nich zauważa Waltera w szpitalu i próbuje się do niego doczołgać, a reszta policjantów bezczynnie się temu przygląda był dla mnie genialny. Trzeba również wspomnieć o znakomitej grze aktorskiej, szczególnie głównej trójki: Waltera, Pinkmana i Hanka. Szczerze polecam ten serial, który jak dla mnie, już dawno pozostawił konkurencję w tyle.
Remik
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez pablisso Wt 25.05.2010 23:08

pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez John Travolta Śr 26.05.2010 23:22

pablisso napisał(a):Dla tych co oglądali wiadomość na pewno tragiczna.. :cry:

Tu niespodzianki nie ma, poziom serialu spadł dramatycznie, ja nie byłem w stanie wytrwać do końca serii. Spadek oglądalności też swoje zrobił.
John Travolta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez piwus Cz 27.05.2010 19:53

http://www.youtube.com/watch?v=ieGX3kGm ... r_embedded
Koniec jednej z najbardziej nowatorskich, proroczych i najlepszych produkcji (nie tylko telewizyjnych) w historii. Poza tym nie znam innej, która miałaby 5 tak równych i świetnych sezonów. Serial, który złamał tak wiele schematów, że stworzył własne :). Nigdy więcej rozpoczynania przesłuchań od strzałów w kolano, z wiertarką, palnikiem, odgryzania tętnic. Aż się łezka w oku kręci. Nawet słabszy sezon 6, 7 i połowa 8 były dla mnie lepsze od większości kina sensacyjnego, jakie się teraz robi.

Lepiej nie oglądać, jak się nie ma za sobą wszystkich sezonów, bo to większość z najważniejszych scen w serialu:
http://www.dailymotion.pl/video/xdfnxn_ ... shortfilms
http://www.youtube.com/watch?v=08uJanZEeMo&NR=1 :glass:

Film ma podobno wejść do kin pod koniec listopada. Im szybciej, tym lepiej, we're running out of time, damn it :). Mam nadzieję, że scenarzyści tego nie spieprzą, bo sezony 1,2,5 były dla mnie lepsze od świetnej 3 części Bourne'a, a historia dalej ma potencjał.
Obrazek
Piotr R - Teraz już nic nie zatrzyma Lecha. Idziemy na mistrza. A Wisła? Wisła to będzie oglądać nasze plecy. Lech, Wisła, Legia - tak to się zakończy.
piwus
Moderator
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia