Swobodniejszy dostęp do broni?

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Jesteś za swobodniejszym dostępem do broni palnej?

TAK
7
30%
NIE
14
61%
"Trzecia droga" czyli nie wiem...[']
2
9%

Liczba głosów : 23

Swobodniejszy dostęp do broni?

Postprzez franz So 24.11.2007 16:42

Yukasz napisał(a):Co to za bon

Długo by można gadać nad jego zaletami i wadami. Ja jakimś super zwolennikiem tego wyjścia nie jestem ale lepsze ono niż to co mamy obecnie. Tak ogólnikowo to:

"Obecnie szkoły finansowane są w oparciu o liczbę klas i zatrudnionych nauczycieli. Bon to pieniądze "idące" za uczniem. Ta szkoła, która przyciągnie do siebie więcej uczniów będzie miała większe środki na swoje funkcjonowanie. Tym samym to rodzice - a nie urzędnicy - będą decydować, która szkoła upadnie, bo nie będzie chętnych na naukę w niej, a która zostanie i będzie się rozwijać."

Yukasz napisał(a):A z tą bronią to miałaby być dostępna dla wszystkich, coś jak w USA Jak tak to ja wysiadam

No wysiadaj bo widze że dziś jesteś w formie świeczkowej [']. Po pierwsze nie w USA tylko w poszczególnych stanach. USA to państwo (jeszcze) federacyjne a nie unitarne i w róznych stanach są różne regulacje prawne na temat posiadania/handlu itd broni. Platforma chce podbno rozszerzyc i ułatwić posiadanie broni i bardzo słusznie zresztą jak się chce już teraz można mieć porządną broń palną i to legalnie. Mimo tego bandy szlenców nie lataja po ulicach z bronią i ludzie nie strzelają do siebie z byle powodu, a to jeden z głównych argumentów (bzdurny zresztą) wszelakiej maści lewaków przeciwko broni. Dyskusja o broni pewnie była by ciekawa ale czy to ten temat.

Yukasz napisał(a):U mnie w mieście basen jest już od dawna więc ja na niego akurat nie czekam

U mnie w mieście nawet kilka basenów też jest od dawana a więc ja też nie czekam.
Obrazek

– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.
– Na litość boską, królowo – zachrypiał Behemot – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki?...
– To czysty spirytus.
franz
Ki(L)gore Trout

Postprzez Yukasz So 24.11.2007 21:46

Jeśli znajomość prawa USA świadczy o mojej formie to całe życie byłem, jestem i będę w tej świeczkowej :?
Poza tym nie wiem do czego ci tak potrzebna legalizacja broni tym bardziej że jak piszesz jak się o nią postarasz to powinieneś ją otrzymać tyle że za okazaniem zezwolenia a nie za przysłowiowe mrugnięcie okiem i gotówkę pieniędzy. A takie prawo niezależnie czy ktoś teraz biega z pistoletem po ulicy czy nie na pewno zwiększy przypadki z jej użyciem i to te nieuzasadnione bo nie wmówisz mi że nie jak każdy będzie miał do niej dostęp. W USA też nie wszyscy biegają po ulicach z giwerą i nie strzelają do wszystkiego co się rusza i niecodziennie jakiś niezrównoważony debil morduje pół szkoły czy zabija kogoś na ulicach ale jednak...

franz napisał(a):U mnie w mieście nawet kilka basenów też jest od dawana a więc ja też nie czekam.

franz napisał(a):Mam już czepek, basenu nie widać.

To w końcu brakuje ci tego basenu i nie możesz się go doczekać czy nie :?: U siebie w mieście też nie chcę więcej basenów jak ten jeden ponoć przynosi straty bo takie jest zainteresowanie.
Yukasz
Basket fan hooligan

Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Postprzez Chlopaczek N 25.11.2007 4:10

Yukasz napisał(a):W USA też nie wszyscy biegają po ulicach z giwerą i nie strzelają do wszystkiego co się rusza i niecodziennie jakiś niezrównoważony debil morduje pół szkoły czy zabija kogoś na ulicach ale jednak...

Bo nie wszyscy graja w GTA.

Dac ludziom bron.Szalencowi to bez roznicy zabije nawet olowkiem.Natomiast normalni sa normalni (powiedzmy).
Dac nie znaczy sprzedawac w supermarketach (juz na pewno nie obok stoisk z alkoholem) tylko po odpowiednich wnikliwych testach.Cos na wzor wydawania prawa jazdy (tylko ze lepiej).Samochod jak wiemy z zycia (i Carmagedona - tego posta sponsoruja gry komputerowe) tez moze sluzyc za bron w rekach niektorych osob.

Franz natomiast musi sie zastanowic czy ciemny lud o ktorego przewadze w polskim spoleczenstwie czesto nam tutaj przypomina (ja tego zaprzestalem z pobudek patriotycznych :mrgreen:) powinien otrzymac tak uproszczony dostep do broni.Ciemny lud jest najbardziej skory do przemocy i nieprzemyslanych dzialan.Odpowiednio pokierowany przez Jego Moherencje Ojca Tadeusza Rydzyka moglby dokonac jakiegos przewrotu "czy cus" (czytaj cycuś - zwracam uwage iz uzylem polskiej litery w celu lepszego ukazania mojej lekkosc w operowaniu mowa ojczysta lepiac ja i modelujac w celu osiagniecie najbardziej nawet zdumiewajacych gier slownych).
Oczywista oczywistoscia jest ze lud w Stanach jeszcze bardziej ciemny niz nasz polski poniewaz Amerykanie maja wszystko najlepsze.Nie bede im tego odbieral bo kimze jestem zeby to robic.
Gdyby nazisci czytali powiesci -
Tak utrzymuje Iks
- a konkretnie powiesc Iksa o nazistach
Nie byloby zadnych nazistow.
Chlopaczek
Ten obcy

Postprzez Yukasz N 25.11.2007 5:01

Chlopaczek napisał(a):Dac nie znaczy sprzedawac w supermarketach (juz na pewno nie obok stoisk z alkoholem) tylko po odpowiednich wnikliwych testach.Cos na wzor wydawania prawa jazdy (tylko ze lepiej).

Nie orientuję się jakie wymogi trzeba spełniać aby dostać broń ale jakieś pozwolenie muszą nam wydać więc jakąś przyczynę że chcemy ją posiadać trzeba podać czy przejść jakieś tam testy. To nie wiem co konkretnie chciałbyś zmieniać. Zaś w USA gdzie nigdy też nie kupowałem broni ani nawet nie byłem więc mogę się mylić ale wydaje mi się że to działa mniej więcej na zasadzie supermarketu - idziesz do sklepu i ją kupujesz a przez takie prawo tą lewą też można dostać łatwiej niż u nas.
Yukasz
Basket fan hooligan

Postprzez Chlopaczek N 25.11.2007 5:09

Tak naprawde obecny stan rzeczy mi nie przeszkadza.Nie musza tego zmieniac.Osobiscie nie mam zadnej potrzeby czy ciagotek do posiadania broni.
Po prostu moja Ja (specjalnie z duzej bo ktos by mogl sobie pomyslec ze moje Ja jest male) ktore wolnosc uznaje za jedna z najwyzszych wartosci w dyskusji "dac czy nie dac" stoi po stronie dac.To chcialem wyrazic.

W Stanach podobnie jak Ty nigdy nie bylem nie fascynuje mnie ten kraj dlatego moje pojecie o wydawaniu tam broni czerpie glownie z filmow (ignorant ignorant).Trzeba chyba przejsc jakies testy psychologiczne zeby dostac pozwolenie na posiadanie broni.Licho ich tam wie.Z rana ktos kompetentny nam to wyjasni.
Tak utrzymuje Iks
Chlopaczek
Ten obcy

Postprzez Yukasz N 25.11.2007 5:28

:o widzę że czuwasz :P

Chlopaczek napisał(a):nie fascynuje mnie ten kraj dlatego moje pojecie o wydawaniu tam broni czerpie glownie z filmow (ignorant ignorant).Trzeba chyba przejsc jakies testy psychologiczne zeby dostac pozwolenie na posiadanie broni.

Też wiedzę czerpię z filmów ale chyba inne filmy oglądamy :lol: W moich filmach idziesz z dowodem do sklepu i dostajesz broń. U nas na pewno trzeba dostać jakieś pozwolenie i jestem za tym podobnie jak ty żeby broń ogólnie była dostępna jak ktoś ma taką potrzebę ale po otrzymaniu odpowiedniego papierka stwierdzającego nasz stan psychiczny i chyba jakieś testy (choć u nas zawsze prawo było tylko prawem a życie życiem). Ale przynajmniej przez takie przepisy teoretycznie lub może i praktycznie broń nie dostaje pierwsza lepsza osoba. Wiem że jak komuś bardzo zależy to i pewnie czołg sobie kupi bez pozwolenia ale jednak system mu na to nie pozwoli. A ja podobnie jak Twoje duże Ty nie mam potrzeby posiadania broni bo nie czuję się zagrożony jak pół Ameryki że zaraz ktoś wejdzie na mój trawnik i będę zmuszony się przed nim bronić. Kiedyś był taki film dokumentalny pokazujący życie po dwóch stronach granicy Amerykańsko - Kanadyjskiej i porównanie wyglądało to mniej więcej jak dzień do nocy z wyluzowanymi Kanadyjczykami i jakimiś obsesyjnie strzegącymi swojego majątku przed złem czającym się tuż za rogiem po stronie Amerykańskiej.

Chlopaczek napisał(a):specjalnie z duzej bo ktos by mogl sobie pomyslec ze moje Ja jest male

Na światło dzienne wychodzą jakieś kompleksy po otrzymaniu rangi :?: :lol:

branoc :zgon:
Yukasz
Basket fan hooligan

Postprzez Chlopaczek N 25.11.2007 5:51

Bardzo mozliwe ze jest tak jak piszesz.Faktycznie w wielu amerykanskich filmach (notabene zesmy sobie swietny wyznacznik wybrali) starczy miec dowod kase i nie miec obledu w oczach zeby dostac bron.Moze to zalezy od stanu w jakim chcemy bron nabyc?Nie wiem.Nic nie wiem nic nie umiem.

Wojna to pokoj.
Wolnosc to niewola.
Ignorancja to sila.

Range swoja lubie :)
Tak utrzymuje Iks
Chlopaczek
Ten obcy

Postprzez Babel N 25.11.2007 10:15

Yukasz napisał(a):Kiedyś był taki film dokumentalny pokazujący życie po dwóch stronach granicy Amerykańsko - Kanadyjskiej i porównanie wyglądało to mniej więcej jak dzień do nocy z wyluzowanymi Kanadyjczykami i jakimiś obsesyjnie strzegącymi swojego majątku przed złem czającym się tuż za rogiem po stronie Amerykańskiej.

Nie wiem czy o ten sam film chodzi, ale w Bowling for Columbine Michaela Moore'a (polskie tłumaczenie "Zabawy z bronią" :P) motyw z życiem w Kanadzie był ukazany jako poboczny watek. Generalnie chodziło o łatwości z jaką mozna nabyc amunicje i broń w USA. A doprowadziło to, do takiej sytuacji, że dwóch idiotów nabyło tyle amunicji i tyle broni iż wpadło do swojej szkoły i zrobiło tam rzeź. Rzecz działa się w Columbine. Do tej tragedii nawiązuje równiez film Słon (który jest fabularną próbą odtworzenia tego co siedziało w głowach tych chłopaków). Broń można było dostać w banku, jako prezent za założenie konta, naboje można było kupić w każdym Superstorze lub u fryzjera. Moore dochodzi do kilku wniosków m.in że dzisiejsze firmy napędzają koniunkture teoria "strachu i konsumpcji": kup clerasil bo nie będzie chciał cie żadna laska, kup broń bo nigdy nie wiesz kiedy spotkasz terrorystę etc.

Tyle o filmach, ale jakos dziwnie uznałem że ma to jakiś związek z tematem. Generalnie zgadzam się z tym co ukazał w filmie Moore, byc moze tylko dlatego że podobnie jak Wy, Stany Zjednoczone znam tylko z filmów. Wiem jedynie, że jak słucham pewne osoby w autobusach, oglądam TV to ciesze sie, ze nie posiadam strzelby ani wyrzutni rakiet.
"Zmierzch..."
Babel
onegdaj alkoholik
onegdaj alkoholik

Postprzez bellus N 25.11.2007 10:41

Uczepiliście się tych szkół w USA i tego "dokumentalnego" filmu sfrustrowanego demokraty. Mieliście wyłączone telewizory jak była ostatnia masakra w szkole w U..., o nie przepraszam w Finlandii. Taki dobry Skandynawski kraj.

To nie broń jest przyczyną i powodem tych masakr. Jak ktoś chce to i siekierą zrobi "jesień średniowiecza".

Panowie (Panie się tutaj jeszcze chyba nie wypowiadały) odróżniajcie to co jest w filmach nawet tych paradokumentalnych, od tego jaka jest rzeczywistość.
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Babel N 25.11.2007 11:00

bellus napisał(a):To nie broń jest przyczyną i powodem tych masakr. Jak ktoś chce to i siekierą zrobi "jesień średniowiecza".

Co nie znaczy, że broń czy amunicja powinna być dostępna w Tesco czy innych hipermarketach.

odróżniajcie to co jest w filmach nawet tych paradokumentalnych, od tego jaka jest rzeczywistość.

Tylko rzeczywistość każdy z nas postrzega inaczej. Kazdy z nas urodził się w róznych rejonach, wychował sie w innym towarzystwie, słucha innej muzyki, lubi inny typ dziewcząt (or chłopców), ma inne doświadczenia życiowe (o jakiez ja mam doświadczenia przez 20 lat życia :P). Podejrzewam, że rodzina która straciła latorosl dlatego, że amunicje i broń mógł kupic byle frajer bez uprzedniej weryfikacji jego stanu umysłowego inaczej postrzega rzeczywiśctośc niż Ty. I tego nie zmienisz, nie zmieni tego żadne sfrustrowany czy niesfrustrowany demokrata.

A pórównywanie olówka, czy samochodu do karabinów i pistoletów to duże nadużycie Chlopaczku :naughty:
"Zmierzch..."
Babel
onegdaj alkoholik
onegdaj alkoholik

Postprzez Pisakk N 25.11.2007 11:50

Babel napisał(a):Co nie znaczy, że broń czy amunicja powinna być dostępna w Tesco czy innych hipermarketach.

Każdy, nawet 9-letni gówniarz może wejść do Tesco i kupić sobie siekierę. Każdy w domu ma nóż i jakoś jak wyglądam przez okno to nie widzę, żeby jedynym zajęciem ludzi było latanie z "kosą" i wypatrywanie komu by ją wsadzić pod żebra. Bo normalni ludzie tak nie robią! Tak samo gdy normalny człowiek ma broń to nie strzela do drugiego bo ten spojrzał się na niego krzywo. A pierwszy lepszy "bad guy" i tak broń zdobędzie gdy będzie chciał, a jeśli będzie mniej kreatywny to pójdzie do Tesco i kupi sobie siekierę...Kogo zatem chroni zakaz posiadania broni: zwykłych ludzi czy przestępców, którzy broń i tak zdobędą i zyskają automatycznie przewagę?
Obrazek
Nuevo Mestalla Grand Opening - 2009/2010
Pisakk
Wraca do meritum

Postprzez franz N 25.11.2007 11:54

Chlopaczek napisał(a):Z rana ktos kompetentny nam to wyjasni

Ja was nie oświece (akurat dziś) w kwestii broni w USA bo wczoraj wypiłem morze alkoholu i mój łeb składa się z miliona kawałków i kazdy aż pulsuje z bólu, a wykład o broni to bardzo dużo ciężkiej roboty na którą nie mam siły, musicie sami powertować w necie jeśli was to interesuje i aby nabrać wiedzy prawdziwej a nie tej z filmów i GTA.

Yukasz napisał(a):jakiś niezrównoważony debil morduje pół szkoły

Pewnie chodzi ci o te masakre na politechnice w Wirginii gdzie szlony Koreańczyk czy tam inny żółtek (dokładnie nie pamiętam) zabił 33 osoby.
Otóż władze uczelni uwierzyły w system kontroli i zakazały wnosic na jej teren broni(i system nie po raz pierwszy dał du... bo ten szaleniec jakoś broń przemycił...). A gdyby wprowadzic bardziej liberalne przepisy i każdy mógłby posiadać broń to jak myslisz czy do masakry by doszło?

To w końcu brakuje ci tego basenu i nie możesz się go doczekać czy nie

Tak barkuje bo Tusk objecał cud (radyklana obniżka podatków) i jesli ta objetnice spełni to ja będe miał swój własny basen za domem :wink:

Chlopaczek napisał(a):Ciemny lud jest najbardziej skory do przemocy

Chyba jesteś wewnętrznie rozdarty. Całkiem niedawno w temacie oznajmiłeś, że "Wierze w ludzi" a teraz piszesz, że lud jest skłonny do przemocy. Otóż ja też wierze w ludzi ale nie w ich intelekt i umiejętność logicznego myślenia ale w ich jakkolwiek głupio to zabrzmi "dobre serce". Zdecydowana większość jest dobra i nie zabiła by człowieka od tak sobie dla komórki albo kilku banknotów, co niektórzy mają problem żeby komuś porządnie dać po mordzie a co dopiero zabijanie. Ludzie nie są zwierzętami mają dusze (w którą ty pewnie nie wierzysz zapewne) i sumienie dlatego nieuzasadniona przemoc jest potępiana przez ogół. Oczywiście są posród ludzi tacy, którzy są zli nie mają sumienia albo są głusi na jego wołanie, są po częsci zwierzętami i mogą komuś zrobić krzywdę, ale tu pojawia się aspekt posiadania broni jesli ta zdecydowana większość dobrych ludzi ma broń to nie pozwoli sobie zrobić krzywdy przez tych złych, którzy są w mniejszości.

Chlopaczek napisał(a):Odpowiednio pokierowany przez Jego Moherencje Ojca Tadeusza Rydzyka moglby dokonac jakiegos przewrotu "czy cus"

Kto? Te starsze kobiety i dziadkowie no bez przesady rewolucji i przewrtów dokonunją ludzi młodzi, naiwni i zwykle głupi (choć te dwie ostanie cech też są czesto spotykane u słuchaczy jedynego słusznego radia) to była by pierwsza rewolucja starcza w historii ludzkości.

Zresztą bardzo dobrze niech władza się boi przewrotu i "cycusia" niech wie, że nie jest bez karna i że naród ma w rękach broń i nie da się robić w konia i zniewolić a kiedy będzie trzeba to rząd stanie pod scianą. Wszelkie reżimy pierwszze co robiły to odbierały ludziom broń tak aby ich zniewolić i zastraszyć. W III Rzeszy tego brunatnego lewaka Adolfa H. natychmiast pozbawiono ludność broni podobnie w ZSSR kierowanym przez tow. Uljanowa i innych państwach totalitarnych (Kuba, Korea Północna itd.) zli ludzi dochodzili do władzy i odbierali dobrym broń "dla ich dobra" oczywiście a faktycznie aby odebrać im wolność. Broń zamiast do prywatnego użytku ludzi wolnych zamieniła się w narzędzie do kontrolowania niewolnikków. Co by było gdyby wszyscy obywatele ZSSR (albo innego państwa totalitarnego) nagle mieli swoja prywatną broń otóz władza wszelkiej maści lewaków i komuchów długo by sie nie utrzymała a wielu NKWDzistów miało by kule w potylicy ilu tragedii bysmy unikneli gdyby obywatele mieli broń. Tą teze dobrze obrazuje przykład mojego dziadka i jego ojca czyli mojego pradziadka dla jednych to ludzie uczciwi kochający kraj itd. a dla innych "wrogowie ludu" ludzie "obcy klasowo", "kułacy" i "zgniłi kapitaliści żyjący z wyzysku ludu pracującego wmiast i wsi" "zaplute karły AKowskiej reakcji" itd. pierwszym krokiem władzy radzieckiej było odebranie im licznej kolekcji broni, która słuzyła do zwalczania wszelkiej maści lewaków czerwonych(Radzieckich) i brunatnych(Niemieckich). Dopiero gdy odebrano im broń można było rozparcelować ziemie (na którą pracowali swoją przesiębiorczością przez wiele lat bo byli chłopami a nie ziemianami) nałożyć kontygenty i powołać mojego dziadka do "wojska" gdzie za darmo ciezko pracował w kopalni w uwłaczających i niebezpiecznych warunkach. W całej historii ludzkości wolny człowiek miał prawo posiadać broń niewolnik nigdy. Jak mówi stare Amerykańskie przysłowie "Free man have weapons, slaves not"
Obrazek

– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.
– Na litość boską, królowo – zachrypiał Behemot – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki?...
– To czysty spirytus.
franz
Ki(L)gore Trout

Postprzez bellus N 25.11.2007 11:56

Babel napisał(a):Tylko rzeczywistość każdy z nas postrzega inaczej. Kazdy z nas urodził się w róznych rejonach, wychował sie w innym towarzystwie, słucha innej muzyki, lubi inny typ dziewcząt (or chłopców), ma inne doświadczenia życiowe (o jakiez ja mam doświadczenia przez 20 lat życia Razz). Podejrzewam, że rodzina która straciła latorosl dlatego, że amunicje i broń mógł kupic byle frajer bez uprzedniej weryfikacji jego stanu umysłowego inaczej postrzega rzeczywiśctośc niż Ty. I tego nie zmienisz, nie zmieni tego żadne sfrustrowany czy niesfrustrowany demokrata.

Do czego Ty zmierzasz? Nie rozumiem jak się ma to wychowanie różne do tych filmów. A czerpanie wiedzy z filmów to przykład lenistwa i ignorancji. Nie wiem czegoś to się nie wypowiadam, nie znam prawa prawa międzynarodowego i konwencji o zasadach wojny lądowej to nie wypowiadam się - patrz dziennikarze twierdzący, że skoro padł rozkaz strzelania do wioski w Afganistanie to żołnierze są niewinni.

Co z tego, że każdy z nas postrzega rzeczywistość inaczej (swoją drogą to oczywistość jest). Wychowanie nie ma nic do rzeczy. Co wg Ciebie, niedawny wyrok sądu jednego z krajów Europy Zachodniej w sprawie bicia kobiety przez jej męża i tego, że jest sama sobie winna bo wzięła Araba - a tam to jest normalne i prawnie legalne, jest dobry bo wynika z różnic wychowania?

Babel napisał(a):Co nie znaczy, że broń czy amunicja powinna być dostępna w Tesco czy innych hipermarketach.

A tak jest wg Ciebie? Jakie jest źródło twoich informacji?

Babel napisał(a):A pórównywanie olówka, czy samochodu do karabinów i pistoletów to duże nadużycie Chlopaczku

Jakie nadużycie? Można też zakazać dostępu do ostrych narzędzi - przecież nożem to można posłać na tamten świat niemal równie łatwo jak za pomocą broni - patrz Pasaż we Wrocławiu ostatnio i pewien "artysta" z Holandii.
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Babel N 25.11.2007 13:06

Zmierzam do tego, że wszystko to co przezyłes, czego doznałes, nawet Twoje upodobania, kształtują pewien obraz rzeczywistości, ale nie masz wpływu na postrzeganie rzeczywistości przez innych i co więcej nie masz monopolu na racje na rzeczywistość. Ktos kto ma inne zdanie, nie pojdzie do sklepu i nie kupi trzech kg lepszej faktyczności. Dlatego wszelkie stawianie sprawy w stylu"
bellus napisał(a):jaka jest rzeczywistość.
sa dla mnie nie do przyjęcia. Jak sam przyznałes, że to oczywistość, dlaczego teraz próbujesz podważac to co napisałem. Czyzbyś negował moją rzeczywistość i uznawał swoją za oczywistą oczywistość? Więc od razu wyprowadze Cię z błedu - nie wszyscy myśla tak jak Ty, co nie oznacza że myśla źle. Według ich (mojego) mniemania o rzeczywistości of kors :P.

A że wychowanie jest jednym z czynników, który kształtuje postrzeganie rzeczywistosci to nie podlega wątpliwości. A przykład, który podałes jak najbardziej obrazuje, że to co pisałem ma swoje pokrycie w realiach. Ktoś kto wychował sie w rodzinie, w której ojciec bił matke, ewentualnie w grupie rówiesników, która załatwiała swoje problemy przy pomocy siły, niekoniecznie musi mieć taki sam stosunek do agresji jak osoba wychowująca się w warunkach odmiennych. Co jak co, ale pewne zachowania, wzorce kształtują sie w okresie kiedy dziecko chłonnie wszystko jak gąbka wode. I pod słowem wychowanie nie chodzi mi tylko o aspekty wiary czy kultury w której sie wychowali.

bellus napisał(a):A tak jest wg Ciebie? Jakie jest źródło twoich informacji

Generalnie to Tesco czy inny hipermarket był przenośnią, alegorią tego że nie każdy i nie wszędzie powinien mięc dostęp do broni, bo uważam że broń prowokuje agresje i zło. Jak żyje i kupuje w Polszcze to jeszcze nie zauważyłem, aby gdzies koło piwa, na połkach leżały karabiny i rewolwery. Całe szczescie. Nie mówmy tu o nożach, ołówkach, bo generalnie każdy normalny człowiek używa do innych czynności, i nie wylatujcie mi tu ze statystykami ile morderstw popełniono za pomoca białej broni, bo pewnie nie da sie tego sklasyfikowac bez podziału na motywy morderstwa (alkohol, afekt). Teraz wyobraźcie sobie tych bandytów, którzy latają po mieście z nożami, tasakami, katanami i maczetami u boku, wysiadając ze swoich BMW i Mercedesów :D. Oczywiscie kupno broni może miec cele hobbystyczne (łowiectwo, kolekcjonerstwo), ale chyba nie powiecie, że nie da się tego zweryfikować. Jeśli ktoś podejdzie do mnie z gunem, nożem i grzecznie poprosi o portfel to mu go oddam, bo są dla mnie cenniejsze wartości w życiu niż finanse. Tu pośrednio odpowiedziałem na kolejny zarzut tyczacy sie mojego zdania na temat dostęności broni.

Jeśli broń przy boku daje Wam poczucie bezpieczeństwa i przewage nad ewentualnym przestępcą, czy innym bad guy'em to szczere gratulacje, mozecie powybijac sie wzajemnie.

A tu wyjasnienie żrodła:
Babel napisał(a):Tyle o filmach, ale jakos dziwnie uznałem że ma to jakiś związek z tematem. Generalnie zgadzam się z tym co ukazał w filmie Moore, byc moze tylko dlatego że podobnie jak Wy, Stany Zjednoczone znam tylko z filmów.

Chlopaczek napisał(a):Ignorancja to sila.
:spoko:
"Zmierzch..."
Babel
onegdaj alkoholik
onegdaj alkoholik

Postprzez Pisakk N 25.11.2007 13:30

Babel napisał(a):Jeśli ktoś podejdzie do mnie z gunem, nożem i grzecznie poprosi o portfel to mu go oddam, bo są dla mnie cenniejsze wartości w życiu niż finanse.

A jeśli ktoś wejdzie do Ciebie do domu z "gunem lub nożem" i powie, że zabije Ci rodzinę to też spokojnie to przyjmiesz, bo są dla Ciebie cenniejsze wartości?

Babel napisał(a):Jeśli broń przy boku daje Wam poczucie bezpieczeństwa i przewage nad ewentualnym przestępcą, czy innym bad guy'em to szczere gratulacje, mozecie powybijac sie wzajemnie.

Sorry, ale tego to już nie rozumiem kompletnie...

Babel napisał(a):
Chlopaczek napisał(a):Ignorancja to sila.
:spoko:

Nie wiem czy wykorzystywanie haseł z "Roku 1984" (nawet ironicznie) to dobry pomysł z Waszej strony... :o
Obrazek
Nuevo Mestalla Grand Opening - 2009/2010
Pisakk
Wraca do meritum

Następna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia