Temat historyczny

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Re: Temat historyczny

Postprzez joedoe So 14.01.2012 15:59

Hm
Masz rację. Spadamy po równi pochyłej wprost w gówno. Z jednej strony mamy zderzenie gówna zachodniego - całej tej otępiającej pseudokultury, czy też pseudopopkultury, w postaci wszelkiej postaci show rodem z MTV, infantylnych idolów, czy też ludzi "kultury" - z gównem rodzimym - typowym zaściankowym buractwem, jakiego przecież u nas nie brakuje. Powstają z tego obrzydliwe hybrydy - Doda, Palikot, Wiśniewski.
Buractwu temu w żaden sposób nie przeciwstawia się państwo. W ostatnim czasie nasiliły się reklamówki i apele o opłacenie abonamentu. Tylko na co ten abonament? Na gwiazdy tańczące na lodzie i inne idiotyzmy? Chętnie zapłaciłbym abonament, gdyby państwowe media wypełniały misję. Nie ma misji, a raczej misją jest szeroko pojęta zabawa i robienie ludziom wody z mózgów.
Politycy zajmują się wszystkim tylko nie tym, co trzeba. Od blisko dwóch lat tematem numer jeden jest śledztwo smoleńskie, w tle rosną podatki, dramatycznie obniża się poziom nauczania w szkołach, ale dobrze jest. Liczba magistrów rośnie z roku na rok, a to, że w większości bezrobotnych i głupich, to już sprawa drugiego planu. Żeby wrócić do meritum sprawy, to wiedza młodych ludzi o tym co działo się w Polsce między 45 a 89 rokiem jest dramatyczna. O historii najnowszej już nie wspomnę. Przeciętny 20latek ma trudności z odpowiedzią na pytanie czym był stan wojenny, większe szanse zapewne będzie miał na wymienienie pocztu królów Polski bądź zrelacjonowanie kampanii napoleońskiej. Żeby nie było - fajnie, jeśli młodzi ludzie znają królów Polski jednak moim skromnym zdaniem lepiej, gdyby wiedzieli dlaczego kraj, w którym mieszkają wygląda w dniu dzisiejszym właśnie tak, a nie inaczej.
Postawa mediów jest osobna sprawą. Najpoczytniejsze gazety, najbardziej oglądalne telewizje nie tylko chwytają wyciągniętą od polityków dłoń, ale wysuwają się na pierwszy plan w nakręcaniu cyrku, który dzieje się na naszych oczach. Kiedy autostrady nie chcą powstawać w wyznaczonym czasie winę za to ponoszą mali ludzie z Azji, którzy obsrali się przy budowie i wrócili do siebie. Dziwna sprawa, że ci sami mali ludzie w ciągu kilkudziesięciu lat z Trzeciego Świata wychodzą do światowej elity i szczycą się rozwojem, jakiego my raczej nigdy nie osiągniemy.
Media bardzo lubią igrzyska, lubi je także otumaniony widz. Redaktor Lis na debacie przedwyborczej może pytać o pistoleciki, całymi latami zapewne dziennikarze będą mogli zajmować się Smoleńskiem, w tym czasie zapewne generał Błasik kilkunastokrotnie zdąży wejść i wyjść do kabiny pilotów - wszystkim tym będzie pasjonował się widz. O tym, że nie jest to dobra droga rozwoju gdzieś w drugim rzędzie będzie przekonywał nas poseł Palikot. Nie można przecież w tym wszystkim się zatracić i zapominać o prawach gejów i lesbijek, a także facetów, którym źle z siusiakiem oraz pań, które marzą o tym, aby móc pobawić się własnym siusiakiem.
Degrengolada na całego.
Bić k**** i złodziei, mości hrabio.
joedoe
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez franz So 14.01.2012 17:44

joedoe napisał(a):Masz rację.

Dzieki :D

Treść petycji skierowanej do Rady Miasta Warszawy:

Społeczny Komitet Protestu Przeciwko Przywróceniu Pomnika Braterstwa Broni (tzw. „Czterech Śpiących”) wraz ze Światowym Związkiem Żołnierzy Armii Krajowej i Fundacją „Wolność i Demokracja”, przy wsparciu Porozumienia Organizacji Kombatanckich i Niepodległościowych w Krakowie,zwraca się do władz stołecznego miasta Warszawy o podjęcie decyzji w sprawie definitywnego usunięcia Pomnika Braterstwa Broni z przestrzeni publicznej stolicy i ostatecznego przekazania go do miejskiego magazynu lub do skansenu komunistycznych rzeźb w Kozłówce.

Ten pomnik komunistycznej propagandy, sprzeczny z historyczną rzeczywistością, jest dla Polaków symbolem serwilizmu i hańby - tym bardziej niemożliwym do zaakceptowania, że obrażającym pamięć i godność żołnierzy AK, WiN i NSZ zamęczonych w katowniach i więzieniach NKWD i UB znajdujących się w czasach stalinowskiego reżimu w najbliższej okolicy dotychczasowej lokalizacji pomnika. Gdy 18 listopada 1945 roku uroczyście odsłaniano pomnik, kilkaset metrów dalej trwały przesłuchania, mordowano ludzi i chowano potajemnie w bezimiennych zbiorowych mogiłach.

Domagamy się uszanowania Ich Pamięci!

Kwestia ulokowania takiego pomnika w stolicy jest sprawą dotyczącą nie tylko mieszkańców Warszawy, ale wszystkich Polaków - zarówno w kraju, jak i poza jego granicami, którym bliska jest pamięć o bohaterach polskiego podziemia niepodległościowego i antykomunistycznego.

Społeczny Komitet Protestu Przeciwko Przywróceniu Pomnika Braterstwa Broni, wraz z organizacjami wspierającymi, zwraca się z gorącą prośbą do wszystkich Rodaków o składanie swoich podpisów pod tą petycją.

http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=8251

Podbijam :!:
Obrazek

– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.
– Na litość boską, królowo – zachrypiał Behemot – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki?...
– To czysty spirytus.
franz
Ki(L)gore Trout

Postprzez Kamil232 So 14.01.2012 19:28

całymi latami zapewne dziennikarze będą mogli zajmować się Smoleńskiem, w tym czasie zapewne generał Błasik kilkunastokrotnie zdąży wejść i wyjść do kabiny pilotów - wszystkim tym będzie pasjonował się widz. O tym, że nie jest to dobra droga rozwoju gdzieś w drugim rzędzie będzie przekonywał nas poseł Palikot. Nie można przecież w tym wszystkim się zatracić i zapominać o prawach gejów i lesbijek, a także facetów, którym źle z siusiakiem oraz pań, które marzą o tym, aby móc pobawić się własnym siusiakiem.
Degrengolada na całego.

Chciałeś kolego zabłysnąć, a sam pokazałeś swoją degrenladę. Narzekasz an to, że ludzie nie wiedzą co się stało 30 lat temu, a jednoczeńśnie wyśmiewasz tych którzy próbują dojść do prawdy z katastrofy która zdarzyła się półtora roku temu. Wg. Ciebie niewyjaśniona śmierć Prezdyenta RP i 95 innych ważnych osób i zajmowanie się tym to jest degrendolada tak? Śledztwo, raport MAK i raport Millera, wobec ostatnich doniesień to jest jakiś żart. Że już nie wspomnieć o manipulacjach mediów i bezczelnych insynuacji o naciskach czy to Prezydenta RP czy to gen. Błasika na lądowanie. Wszystko okazuje się być inaczej niż to podawały media. Nie lądowali, podchodzili do lądowania, gen. Błasika nie było w kabinie pilotów, że już nie wspomne o tym, że nadal nie mamy orginałów czarnych skrzynek oraz wraku, wiec tak naprawdę to gówno mamy. Ale dla Ciebie zajmowanie się tym w jakich okolicznościach zginął Prezydent RP tym, tym co wyprawiał rząd Polski przed katastrofą gra z obcym mocarstwem przeciwko swojemu przydentowi, tym jak zachował się po katastrofie oddając całe śledztwo w ręce Rosjan, i zachowując się jak jakiś kolonialny kraj, o tych setkach kłamstw w stylu pani Marszałek, cały teren został przekopany, gdy po paru tyg. znajdowano tam szczątki ludzkich ciał i tak można pisać i pisać o skandalicznych haniebnych zachowania które śmiało można nazwać podobonie jak Kłamstwo Katyńskie, Kłamstwem Smoleńskim dla Ciebie za przeproszeniem zajmowanie się tym [k****] mać to degrendolada? To się potem nie dziwić, że niektóre matoły nie wiedzą co to było WRON i czym był stan wojenny. No bo przecież po co się tym zajmować? Przecież w tle rosną podatki...
Obrazek
Kamil232
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez joedoe So 14.01.2012 19:45

Zauważ, że ostatnie moje zdanie odnosi się do całego posta, a szerzej do oceny tego co się aktualnie dzieje w kraju.
Jeśli przeczytasz też uważnie mój post, to może skumasz, że nie nazywam degrengoladą śledztwa w sprawie katastrofy, a sam fakt, że temat ten jest numerem jeden na polskiej scenie politycznej oraz w naszych mediach od ostatnich kilkunastu miesięcy. Uważasz, że to normalna sytuacja? Dla mnie jest to sytuacja patologiczna - politycy powinni w głównej mierze zajmować się rządzeniem, a nie urządzać sobie igrzyska na naszych oczach i za nasze pieniądze. Zapewne gdyby była to normalna sytuacja to do dzisiaj tematem numer jeden w amerykańskich mediach byłby atak na WTC, nie wydaje mi się jednak, żeby tak było. Śledztwo to jedno, a teraźniejszość i jej problemy to drugie. Jeśli Ciebie rajcuje cała ta medialna otoczka, igrzyska wokół Smoleńska to Twoja sprawa, ja uważam, że całe to polityczne zamieszanie w żadnym przypadku nie przybliża nas do prawdy, za to oddala od innych tematów.
Pokaż mi gdzie naśmiewam się z tych, którzy próbują dojść prawdy :?:
joedoe
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez franz So 14.01.2012 19:45

Kamil232 na przyszłość ewentualna polemikę dotyczącą bieżących wydarzeń umieszczaj w temacie o polityce.

joedoe ewentualna odpowiedz zamieść proszę w polityce właśnie.

Jako założyciel tego tematu czuje się w obowiązku pilnować tu porządku.

(Nie zdążyłem :( )

Zapraszam:

kultura-polityka-wydarzenia/ogolna-dyskusja-o-polityce-t2881-3195.html
Obrazek

– Na litość boską, królowo – zachrypiał Behemot – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki?...
– To czysty spirytus.
franz
Ki(L)gore Trout

Postprzez lukinis131 So 14.01.2012 20:06

franz napisał(a):Kamil232 na przyszłość ewentualna polemikę dotyczącą bieżących wydarzeń umieszczaj w temacie o polityce.

joedoe ewentualna odpowiedz zamieść proszę w polityce właśnie.

Jako założyciel tego tematu czuje się w obowiązku pilnować tu porządku.

(Nie zdążyłem :( )

Zapraszam:

kultura-polityka-wydarzenia/ogolna-dyskusja-o-polityce-t2881-3195.html

Katastrofa Smoleńska miała miejsce już prawie 2 lata temu , czyli to już jest historia .
lukinis131
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Kamil232 So 14.01.2012 20:16

Zapewne gdyby była to normalna sytuacja to do dzisiaj tematem numer jeden w amerykańskich mediach byłby atak na WTC, nie wydaje mi się jednak, żeby tak było.

Może dlatego do jasnej cholery, że tam nie było tych setek kłamstw, że tam Amerykański rząd wziął sprawy w swoje ręce i wyjaśnił wszystko jak trzeba nie pozostawiając wątpliwości, że zabezpieczono teren wokół katastrofy, że miano czarne skrzynki z samolotów, że miano nagrania z lotnisk, na których widać wsiadających do samolotu Arabów, że miał nagrania telefoniczne z porwanych samolotów, w skrócie MIAŁ w swoich rękach wszystkie najważniejsze dowody by wyciągnać wnioski?

A nie jak tutaj po półtora roku śledztwa okazuje się, ze wszystko jest inaczej niż przedstawino w tym paszkwilu MAK czy raprocie Millera? Że nie było gen. Błasika w kabinie pilotów, że nie lądowali a podchodzili do lądowania, że wykonali prawidłowo odejście od podejścia i że w końcu silniki pokładowe przestały działać nad ZIEMIĄ i nad pancerną Brzozą od zderzenia z którą rzekomo odpadło skrzydło. Że tak naprawdę po półtora roku nic nadal nie jest jasne co tam się stało? Że nie mamy najważniejszych dowodów na podstawie których można by wyciągnać wnioski...? Widzisz rożnicę czy nadal nie?

Jeśli przeczytasz też uważnie mój post, to może skumasz, że nie nazywam degrengoladą śledztwa w sprawie katastrofy, a sam fakt, że temat ten jest numerem jeden na polskiej scenie politycznej oraz w naszych mediach od ostatnich kilkunastu miesięcy. Uważasz, że to normalna sytuacja?

Nie bardzo wiem gdzie ty widzisz, żeby to był temat numer 1. Już po miesiącu czy dwóch po katastrofie starano się w mediach całą tą katastrofę sprowdzić i umniejszyć jej rozmiar do włamania do garażu na jakimś osiedlowym blokowisku. I tak uważam, ze tak katastrofa i to co się działo przed i po powinno i mam nadzieję, ze będzie jeszcze przez wiele lat, wpływało na życie publiczne w Polsce, zresztą nawet nie mam wątpliwośći, ze się na stałe zapisze w historii. To była największa katastrofa w historii Polski po drugiej wojnie światwoej. Jakieś tam podwyżki podatków wobec tego to jest jakiś żart. Jeśli dla Ciebie to powinien być jakiś temat poboczny to tylko pogratulować. Jeśli kraj nie potrafi wyjaśnić okoliczności w jakich zginęła jego głowa, to tylko mówi samo przez siebie. 100 lat za Murzynami to zbyt małe określenie. Co może być gorszego w historii narodu niż to jak giną jego najwybitniejsi przedstawicie, głowa państwa. Jeśli do jasnej cholery państwo nie potrafi zapewnić bezpieczeństwa swojemu najwyższemu przedstawicielowi to co dopiero powiedziećo szarym obywatelu?
Tak cała ta sprawa jak i kłamstwo Smoleńskie na stałe zapisze się w historii Polski,na równi ze stanem wojennym czy innymi waznymi wydarzeniami. I głęboko wierzę w to, że haniebne zachowania piłkarzyków którzy są u władzy ich seriwlistyczna postawa wobec Rosjan, brak chęci wyjaśnienia tej katastrofy, a nawet tuszowanie prawdy, maniuplowanie dla bieżących celów z haniebnymi insynuacjami wobec nacisków Prezydenta na stałe zapiszę się w historii Polski obok takich "zacnych" postaci jak Szczesny Potocki czy Wojciech Jaruzelski.

Sorry Franz, ale dla mnie to jest zabawne, że ktoś narzeka czy wyśmiewa ludzi którzy nie wiedzą co się stało 30 lat temu, którzy nie wiedzą czym był stan wojenny, a jednocześnie uważa, że niewyjaśniona śmierć Prezydenta RP i 95 ważnych przedstawicieli narodu Polskie to temat niezbyt godny uwagi :lol: No tak dla niektórych kiedyś Katyń i pewnie nadal też nie jest tematem godnym uwagi, oj tam zabito ich czy to ważne czy to zrobili Niemcy czy Rosjanie, jakie to w ogóle znaczenia ma? To i tak im życia nie zwróci.

Tylko podpisać się pod tym artykułem, który bodaj już wklejał Piwus.

http://www.rp.pl/artykul/9133,788044-Zy ... wicza.html
Obrazek
Kamil232
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez joedoe So 14.01.2012 20:22

Sorry Franz, ale dla mnie to jest zabawne, że ktoś narzeka czy wyśmiewa ludzi którzy nie wiedzą co się stało 30 lat temu, którzy nie wiedzą czym był stan wojenny, a jednocześnie uważa, że niewyjaśniona śmierć Prezydenta RP i 95 ważnych przedstawicieli narodu Polskie to temat niezbyt godny uwagi :lol: No tak dla niektórych kiedyś Katyń i pewnie nadal też nie jest tematem godnym uwagi, oj tam zabito ich czy to ważne czy to zrobili Niemcy czy Rosjanie, jakie to w ogóle znaczenia ma? To i tak im życia nie zwróci.

Sory kolego, ale prosiłem Cię o uważne przeczytanie mojego posta, pisałem również, że nie naśmiewam się z nikogo. Jeśli trudno Ci to zrozumieć, to nie widzę specjalnie potrzeby dyskusji z Tobą. Na przyszłość czytaj uważniej i wyhamuj z daleko idącymi wnioskami, bo zwyczajnie w świecie obrażasz mnie.
joedoe
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez franz Śr 18.01.2012 12:44

http://www.youtube.com/watch?v=hnASXckF ... re=related

"Towarzysz generał idzie na wojnę"

Polecam.
Obrazek

– To czysty spirytus.
franz
Ki(L)gore Trout

Postprzez Marco_Van_Basten Śr 18.01.2012 13:45

Ja tylko dodam, że dokument Grzegorza Brauna można obejrzeć również na kanale Planete:

http://www.planete.pl/dokument-towarzys ... ojne_37183
Marco_Van_Basten
Kapitan
Kapitan

Postprzez NoName1989 Pt 10.02.2012 11:52

Przewodniczący Lwowskiej Rady Obwodowej Ołeh Pańkewycz z nacjonalistycznej partii „Swoboda” spotkał się z konsulem generalnym Ukrainy w Lublinie Władysławem Kaniewskim z okazji uroczystości poświęconych upamiętnieniu Ukraińców pochowanych na terenie Polski.
Jak informuje służba prasowa Lwowskiej Rady Obwodowej - Kaniewski podkreślił, że w przeciągu następnego miesiąca ma otrzymać rejestr wszystkich miejsc pamięci na terenie jego konsulskiego okręgu (obejmuje on trzy województwa – Lubelskie, Podlaskie i Podkarpackie), w szczególności ukraińskich wojskowych pochówków. Według Władysława Kaniewskiego, wszystkie te miejsca mają być należycie uporządkowane i uszanowane.

Ołeh Pańkewycz z kolei zaznaczył, że Lwowska Rada Obwodowa podtrzymuje od strony finansowej zorganizowanie uroczystości i uporządkowanie ukraińskich pochówków w RP oraz uszanowania pamięci Ukraińców pochowanych na terenach Polski.

Światosław Szeremeta, szef przedsiębiorstwa komunalnego Lwowskiej Rady Obwodowej „Dola” powiedział, iż w ciągu najbliższego czasu staraniem Lwowskiej Rady Obwodowej w polskim Łańcucie zostanie postawiony pomnik na cmentarzu bojowników Ukraińskiej Powstańczej Armii (UPA) oraz Ukraińskiej Armii Galicyjskiej (UHA).

Oprócz tego, w planach jest też uporządkowanie ukraińskich cmentarzy w Przemyślu, we wsi Dubyna na Podlasiu oraz w okolicy Lubaczowa.

Uczestnicy spotkania omówili również sprawę 65 rocznicy operacji "Wisła", w szczególności uroczystości, które odbędą się w Polsce i na Ukrainie.

Na podstawie: Galinfo.com.ua

Mam nadzieję, że zostanie zablokowane powstanie pomnika tej zbrodniczej organizacji, a jeżeli już powstanie to szybko zostanie zniszczony :twisted:
Obrazek
NoName1989
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Boromir Pt 10.02.2012 13:50

Mam nadzieję, że współpraca polaków chcących uczcić miejsca polskich ofiar na Ukrainie również będzie się tak kwitnąco rozwijać :roll:

A co do pomnika to, jeśli powstanie, powinniśmy wziąć wzór z ukraińskich nacjonalistów i zrobić dokładnie to samo, co zrobili z popiersiem Stalina :twisted:

Producent filmu "Ukraiński rapsod" o zbrodniach na Wołyniu, który miał premierę we wtorek we Wrocławiu, chce, by pokazywano go w liceach. Miejmy nadzieję, że do tego nie dojdzie, bo to obraz nieuczciwy, szkodliwy i prostacki.

Z pewnością był, ale wypada też spróbować odpowiedzieć na pytanie, na jakiej glebie wyrósł? Czego był efektem? Czy abyśmy tej gleby przez wieki sami nie uprawiali? Czy polityka wobec narodu bez państwa, jakim byli Ukraińcy, tak w czasach I Rzeczypospolitej, jaki i w dwudziestoleciu międzywojennym, była właściwa, skoro nie nadała im podmiotowości?

http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,3577 ... lisci.html

Próbowałem cytować co lepsze kwiatki ale było ich tak dużo, że lepiej samemu przeczytać te wypociny. W zbrodniach UPA musimy szukać własnej winy, brawo.
Obrazek
Boromir
Kapitan
Kapitan

Postprzez Marco_Van_Basten Pt 10.02.2012 15:47

Pisałem prace magisterską o OUN i UPA. Niestety działalność ukraińskich nacjonalistów była w dużej mierze wynikiem fatalnej polityki narodowościowej prowadzonej przez państwo polskie. I to mówię ja - zaciekły obrońca Dmowskiego i endeków.
Marco_Van_Basten
Kapitan
Kapitan

Postprzez Boromir Cz 01.03.2012 15:36

MvB napisał(a):Niestety działalność ukraińskich nacjonalistów była w dużej mierze wynikiem fatalnej polityki narodowościowej prowadzonej przez państwo polskie.

Miałem prosić wcześniej, żebyś rozwinął swoją wypowiedź, ale czas sesji nie jest zbyt wdzięczny, dlatego proszę teraz :wink:
Obrazek
Boromir
Kapitan
Kapitan

Postprzez NoName1989 Cz 01.03.2012 16:17

Dziś obchodzimy dzień pamięci Żołnierzy Wyklętych.
http://www.zolnierzewykleci.pl/?cat=13 Tu można poczytać o nich, naprawdę wielcy bohaterowie którzy walczyli o wolną Polskę i nie poddali się stalinowskiemu reżimowi, szkalowani cały okres PRL przez komunistów. Ale mimo starań czerwonej hołoty pamięć o Nich nie zginie.
Cześć i chwała Bohaterom !
Obrazek
NoName1989
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia