Związek Wypędzonych

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Postprzez bellus So 18.08.2007 23:48

Marek Jurek napisał(a):- W Europie sprawa wypędzonych nie ma analogii, podczas gdy na świecie jest taka analogia – to kwestia palestyńska – powiedział w TVN 24 Marek Jurek z Prawicy Rzeczypospolitej.

Ten temat mnie jakoś zainspirował do popatrzenia na portalach na ten temat. Zwróciłem uwagę na to http://wiadomosci.onet.pl/1591121,11,item.html Pozwoliłem sobie zacytować byłego Marszałka Sejmu, żeby trochę dokształcić naród. Otóż jest analogia i na tę analogię w Jałcie powoływał się Churchill, po I WŚ zdecydowano się na przesiedlenia. Z Tracji zachodniej wysiedlono Turków, w tym z Salonik rodzinnego miasta Ataturka (to jest dopiero ironia losu, Grecy mają u siebie rodzinny dom Największego z Turków) na tereny w okolicach Izmiru (aktualnego, jak kto woli Smyrnej). Wymiana ludności tam miała miejsce, więc coś nieco innego, ale było nie było przesiedlenie miało miejsce.
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez kaczy Śr 24.10.2007 21:35

Polak chce miliona złotych od Niemiec za wojenne krzywdy

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... caid=14b2d

Myśle że z tą sprawą z wypędzeniami mamy nie mniej do zaoferowania naszym zachodnim sąsiadom
8)
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Łukasz_ Śr 24.10.2007 22:43

" Nie pozwolę PO zniszczyć mojej ciężkiej pracy "

Kto wie czyja to wypowiedź ? Oczywiście naszej obecnej [ możemy już śmiało napisać że byłej ] pani minister od spraw zagranicznych Fotygi. Z całym szacunkiem dla niej i dla PISU ale jeżeli PO ma pogarszać nasze stosunki i jeszcze bardziej psuć naszą pozycje to co robił PIS ? Myślę że jeżeli chodzi o politykę zagraniczną to PO da radę razem z Bartoszewskim.
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Postprzez bellus Cz 25.10.2007 15:03

Łukasz_ napisał(a):Myślę że jeżeli chodzi o politykę zagraniczną to PO da radę razem z Bartoszewskim.

No to cudu nie będzie...

A ZW ostatnio ma dobre kontakty z rządem niemieckim - Merkel na zjezdzie ostatnim.
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Poprzednia strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia