Związek Wypędzonych

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Związek Wypędzonych

Postprzez kaczy So 18.08.2007 21:20

Panowie ... ostatnio sporo słychu o działalności niejakiej Eriki Steinbach .
Dzisiaj zagłębiłem się w jej osobowość i poczytałem troche ...
Jest ona niemiecką działaczką antypolską , która urodziła się na terenie dawnych Prus Wschodnich , głównym celem jej działalności jest namawianie wypędzonych do odzyskiwania swojego mienia z dawnych lat , kosztem naszym (Polskim) ... ostatnio chyba w interwencji widzialem reportaż gdzie w okolicach woj. Pomorskiego pewna konserwatywna rodZinka musiała opuscic dom w (którym zamieszkują od 60 lat) na koszt jakiegos Niemieckiego emeryta .

Ale najgorsze jeszcze przed nami jesli do skutku dojdzie budowa 'Centrum Przeciwko Wypędzeniom' na terenie Berlina , gdzie gromadzono by dokumenty , zeznania etc. wypędzonych i pomagano by im egzekwowanie swoich 'należności' (za IIWS ktos nam zwrócił straty materialne ?)

Sory za ewentualne błędy ale jestem naprawde wpieniony tym wszystkim i moja 'antyniemieckość' bardzo wzrasta kiedy slysze o takich działaniach .

kilka przdatnych linków :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Erika_Steinbach
http://www.powiernictwo-polskie.pl/
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Akarin So 18.08.2007 21:25

kaczy napisał(a):moja 'antyniemieckość'

:o , chodzi o to, że Steinbach działa sama ze swoją organizacją i nie pa poparcia rządu i mieć go nie będzie. Dlatego z tego co się orientuję narazie może nam naskoszyć. I jest to grupka niemców, która nie ma nic do stracenia.
Obrazek

Luca Toni \o/
Akarin
Bundesliga ToNi Liga

Postprzez kaczy So 18.08.2007 21:30

Najgorsze że Angela ich popiera :cry: eeehhh i , że ponad 1/3 byłych członków tego śmiesznego związku była dawnymi nazistami ;/
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Akarin So 18.08.2007 21:44

Gdzie ty wyczytałeś, że Angela ich popiera :o ja w Niemieckich mediach słyszałem, że rząd nie popiera i Merkel sama z tego co pamiętam sktytykowała Steinbach.
Obrazek

Luca Toni \o/
Akarin
Bundesliga ToNi Liga

Postprzez kaczy So 18.08.2007 21:58

http://pl.wikipedia.org/wiki/Centrum_Pr ... %99dzeniom

Kanclerz RFN Angela Merkel zadeklarowała poparcie dla budowy Centrum.

:/
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez assurbanipal So 18.08.2007 22:27

Akarin i poza tym co zapodał Kaczy jej fundacja jest wspierana przez rząd finansowo, m.in. przez resort edukacji. Na tegorocznym spotkaniu był niemiecki przewodniczący Parlamentu Europejskiego. No i tak na marginesie rzad niemiecki nie czuje się zobowiązany zadośćuczynić roszczeniom ziomkostwa :roll:
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Chlopaczek So 18.08.2007 22:29

Nie wiem jak Merkel jako osoba prywatna ale rzad niemiecki roszczen tak zwanych wysiedlencow nie popiera i nie ma zamiaru im pomagac w ich realizacji.
Pare razy jasno to powiedzieli.
Gdyby nazisci czytali powiesci -
Tak utrzymuje Iks
- a konkretnie powiesc Iksa o nazistach
Nie byloby zadnych nazistow.
Chlopaczek
Ten obcy

Postprzez bellus So 18.08.2007 22:30

Ciekawy temat. Na początek kilka nieścisłość:

kaczy napisał(a):która urodziła się na terenie dawnych Prus Wschodnich

Erica urodziła się w Rumii, to jest polskie miasto. Nie należało do Prus Wschodnich. Owa Pani, o nieco chybionych poglądach, urodziła się w rodzinie niemieckiej, która przyjechała do okupowanej II RP (Polska, w odróżnieniu od Francji nigdy się nie poddała, formalnie trwała). Więc państwo Steinbach jak mała Erica miała około 1,5 roku szybko wyjechali by nie spotkać byłych sojuszników. To pokazuje w pewnym stopniu pewien problem tej Pani z tożsamością, z czego Ona została wypędzona? Z polskiego miasta okupowanego przez Niemcy? Trochę to pokrętne.

kaczy napisał(a):Jest ona niemiecką działaczką antypolską

kaczy napisał(a):kosztem naszym (Polskim)

Nie do końca działania związku skierowane są przeciwko Polsce. Dużo większy problem mają Czesi. Czechosłowacja tzw ukazami Benesza wypędziła z kraju wszystkich Niemców. Zrobiła to w sposób bezprawny, bez zgodny / wiedzy mocarstw. Była to własna inicjatywa Czechosłowacji. Ludność cywilna została z kraju naszych południowych sąsiadów w nieludzki sposób wypędzona. Czesi nie mają tego jakże mocnego w moim przekonaniu argumentu - decyzja wielkich mocarstw. To nie Polska zdecydowała jak ma wyglądać granica, mało tego Gomułka chciał, np nie mieć Szczecina bo wg niego nie stać nas było na to miasto.

kaczy napisał(a):ostatnio chyba w interwencji widzialem reportaż gdzie w okolicach woj. Pomorskiego pewna konserwatywna rodZinka musiała opuscic dom w (którym zamieszkują od 60 lat) na koszt jakiegos Niemieckiego emeryta .

Jesteś pewien, że to był emeryt wysiedlony w trakcie przesiedleń po II WŚ?

kaczy napisał(a):Najgorsze że Angela ich popiera Crying or Very sad eeehhh i , że ponad 1/3 byłych członków tego śmiesznego związku była dawnymi nazistami ;/

Tam na tej wiki nic tak na prawdę nie jest napisane. Pomijam już to, że strony na wiki często są niedopracowane. A ta podana przez Ciebie jest opatrzona komentarzem "może być stronnicze".

Na koniec moja opinia:
Wątpię w realne poparcie rządu Republiki dla Stowarzyszenia. Nie ma co się bać, że wredny Niemiec jutro przyjdzie i wykopie nas z mieszkania.
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Akarin So 18.08.2007 22:38

Deklarowane cele Centrum i rzeczywiste działania
Dokumentowanie ucieczki i wysiedleń ponad Niemców i innych narodowości w XX wieku.
Gromadzenie ustnych i pisemnych świadectw ofiar tych wydarzeń.
Prezentacja kultury i historii osób wysiedlonych, z uwzględnieniem kultur regionalnych.
Analiza problemu integracji wysiedlonych w nowych środowiskach społecznych.
Dokumentowanie współczesnych wysiedleń ludności.
Budowa "Rotundy Żałobnej" jako miejsca upamiętniającego ofiary wysiedleń.

to są deklarowane cele, ja tu nie widzę niczego o odszkodowaniach. To popiera Erica. Rząd niemiecki skrytykował inne cele, czyli dążenie do odszkodowań od Polaków aby nie psuć stosunków Polsko Niemieckich. Poza tym w Niemczech wielu ludzi to krytykuje.
Obrazek

Luca Toni \o/
Akarin
Bundesliga ToNi Liga

Postprzez assurbanipal So 18.08.2007 22:45

Akarin czy ty uważasz, że najważniejsze są jakieś tam durne cele na papierze a nie czyny? Wystarczy to, że Erica jest "bardziej niż" tolerowana przez władze, które swoim wsparciem finansowym i obecnością dają jej legitymizację. Przy okazji łatwo zapominając, kto wywołał II w.ś .... czyli był sprawcą wszelkich wypędzeń. Niemcy jakoś łatwo zapomnieli, że w odróżnieniu od Niemców uciekających z Czech z Polski wyjechali na mocy układów międzynarodowych .... niech skarżą teraz Rosję, USA czy Wielką Brytanię. No ale z Rosją to się robi interesy, a USA i WB są za silne. Lepiej więc dopier... się do Polski czy Czech, bo nawet jeżeli będą próbowali się bronić do miejscowi "eurodupcy" pokroju naszego "Kozła" czy "Żólwia" podniosą w europejskich gazetach krzyk, że w Polsce rządzą faszyści i zagrażają demokracji.
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Akarin So 18.08.2007 22:52

Wiesz co odnoszę wrażenie, że Ty i kaczy macie kompelks 'niemieckości'. Wszystko co Niemcy to be. Zły rząd, jakby w Polsce był dobry, zła gospodarka, źli ludzie. Tak się nic nie osiągnie. Andrea może i poparła kiedyśtam Centrum, ale na pewno nie poparła tego, żeby ci wszyscy ludzie związani z Centrum teraz walczyli z Polakami o to, że kiedyś tam coś mieli. Skrytykowała to nawet. Wiem co mówię, bo z niemiecką telewizją mam doczynienia codziennie i oglądam ją 1000x częściej niż polską.
assurbanipal napisał(a):Wystarczy to, że Erica jest "bardziej niż" tolerowana przez władze, które swoim wsparciem finansowym i obecnością dają jej legitymizację

pytanie: a co ty bys zrobił na miejscu Niemieckiego rządu?
Obrazek

Luca Toni \o/
Akarin
Bundesliga ToNi Liga

Postprzez assurbanipal So 18.08.2007 23:20

Co bym zrobił? Na pewno nie wspierałbym jej inicjatyw finansowo i nie legitymizowałbym swoją obecnością ich zjazdów.
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Akarin So 18.08.2007 23:25

Wiesz co ja nie wierzę, że Merkelowa wspiera ich. Daj jakiegoś linka czy coś gdzie będzie ewidentnie widniało, że ich wspiera. Ja wiem, że krytykuje tą dziecinadę.
Obrazek

Luca Toni \o/
Akarin
Bundesliga ToNi Liga

Postprzez assurbanipal So 18.08.2007 23:31

Poszukam, ale słyszałem rano w TVN24 o wspieraniu jej fundacji z budzetu państwa (ministerstwo edukacji).
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Chlopaczek So 18.08.2007 23:37

Jezeli maja taki status jak wkleil wyzej Akarin to nie dziwne ze rzad lozy jakies pieniadze na Centrum.Mozna to latwo podpiac pod muzeum wysiedlencow.Rzady wspieraja takie instytucje/incjatywy.
Tylko ze to nie jest wspieranie ich roszczen a chyba o to sie tutaj rozchodzi.
Gdyby nazisci czytali powiesci -
Tak utrzymuje Iks
- a konkretnie powiesc Iksa o nazistach
Nie byloby zadnych nazistow.
Chlopaczek
Ten obcy

Następna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia