Puchar Narodów Afryki

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Re: African Nations Cup

Postprzez janop Śr 01.02.2012 14:07

Tunezja w plecy i prawdopodobnie Ghana w 1/4 szkoda. Patrząc na pary to Zambia i WKA powinny być w czwórce.
janop
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez emdżej Śr 01.02.2012 14:12

Gwinea pewnie nie ugra dziś trzech punktów z Ghaną (niestety), a Mali po prostu nie może nie wygrać z Botswaną. Wychodzi na to, że w ćwierćfinale będzie starcie Gabon - Mali, który może być bardzo ciekawe.
Obrazek
emdżej
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez janop Śr 01.02.2012 14:20

emdżej napisał(a):Gwinea pewnie nie ugra dziś trzech punktów z Ghaną (niestety), a Mali po prostu nie może nie wygrać z Botswaną. Wychodzi na to, że w ćwierćfinale będzie starcie Gabon - Mali, który może być bardzo ciekawe.

Inna sprawa, że biorąc pod uwagę przebieg turnieju to na bank będzie jakaś niespodzianka w najlepszej czwórce ;>

*Trzech Tunezyjczyków zmieniło kluby w czasie trwania PNA:
-Jemal: FC Koel-Monaco
-Boussaidi: FC Rostov-Tawrija Simferopol
-Jemaa: Auxerre-Brest
janop
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez janop Cz 02.02.2012 19:40

Zakończyła się faza grupowa, a tu cisza. Dziwne. Na plus awans Tunezji i kilka ciekawych spotkań, na minus słaba frekwencja i mała ilość strzelanych bramek. O niespodziankach już było. Mało odkryć personalnych na razie. Na wyróżnienie zasługują na pewno Pierre-Emerick Aubameyang, Emmanuel Mayuka i Youssef Msakni. Jeśli chodzi o 1/4 finału to obstawiam awans WKSu, Zambii, Gabonu i Tunezji(tutaj decyduje serce). Zapowiada się ciekawy weekend.

Trzy okazji moja "11" fazy grupowej: Boubacar Barry(WKS)-Siaka Tiéné(WKS), Kolo Touré(WKS),John Mensah(Ghana), Emmanuel Eboué(WKS)-Mohamed Ahmed Bashir(Sudan), Seydou Keita(Mali), Youssef Msakni(Tunezja), A. Ayew(Ghana)-Emmanuel Mayuka(Zambia), Pierre-Emerick Aubameyang(Gabon)

Wątpliwości miałem w obronie, ale czyste konto po stronie strat zadecydowało o wyborze graczy z Wybrzeża. W ataku zastanawiałem się nad Katongo jeszcze, ale Mayuka piłkarsko bardziej mi się podoba.
janop
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez emdżej Cz 02.02.2012 21:45

janop - wyszło na moje ze zwycięstwem Gabonu w grupie. Zgadzam się z twoimi wyróżnieniami, a jak dla mnie na razie najlepszym graczem turnieju jest Aubameyang, który w cieniu zostawia swojego partnera z ataku, którym zachwyciłem się oglądając kiedyś OGC Nice, czyli Erica Mouloungui. W weekend ćwierćfinały i kiedy patrzę na ich terminarz to szlag mnie trafia. Najbardziej interesujące mnie spotkanie Gabon - Mali jest w niedzielę o 17-tej, czyli w porze meczu Chelsea - Manchester United. Ghana - Tunezja też zresztą powinien być ciekawy, ale druga połowa nachodzi na pierwszą połowę starcia Marsylii z Lyonem.
Obrazek
emdżej
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez janop Cz 02.02.2012 21:50

emdżej napisał(a):janop - wyszło na moje ze zwycięstwem Gabonu w grupie. Zgadzam się z twoimi wyróżnieniami, a jak dla mnie na razie najlepszym graczem turnieju jest Aubameyang, który w cieniu zostawia swojego partnera z ataku, którym zachwyciłem się oglądając kiedyś OGC Nice, czyli Erica Mouloungui. W weekend ćwierćfinały i kiedy patrzę na ich terminarz to szlag mnie trafia. Najbardziej interesujące mnie spotkanie Gabon - Mali jest w niedzielę o 17-tej, czyli w porze meczu Chelsea - Manchester United. Ghana - Tunezja też zresztą powinien być ciekawy, ale druga połowa nachodzi na pierwszą połowę starcia Marsylii z Lyonem.

Miałeś rację w tym aspekcie. Szkoda, bo Ghana to cholernie ciężki przeciwnik, choć tu nie zachwyca i w tym upatruję szansę dla Tunezji. Co do terminów to mam podobny problem i już wiem, że Gabon-Mali nie obejrzę...
janop
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez janop Pn 06.02.2012 11:35

Dla mnie emocje już się skończyły. Tunezja pokazała charakter, ale zabrakło umiejętności. Plus jest taki, że drużyna ma potencjał i chyba już na dobre odbiła się od dna.
Najlepszy zawodnik Gabonu zawiódł w najważniejszym momencie. W sobotę mecze bez historii. Zapowiada się finał WKS-Ghana, choć osobiście liczę na niespodziankę ze strony Zambii.

Poza tym smutno mi, bo emdżej już mnie nie lubi :(
janop
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Gall Pn 06.02.2012 11:37

Szkoda Abumeyanga praktycznie sam ciagnal gre Gabonu, w ostatnim meczu mial asyste do Moulungiego a i tak jak zwykle w karnych najwieksi zawodnicy zawodza ,szkoda... :\
Gall
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez emdżej Pn 06.02.2012 12:29

Taki niestety urok piłki, że można grę zespołu ciągnąć od początku turnieju, a potem przychodzi jeden moment taki jak wczoraj i osiągnięcia Aubameyanga z fazy grupowej odeszły w niepamięć. Tak jak pisze janop skład finału wydaje się być przesądzony, aczkolwiek gra Ghany wciąż mnie nie przekonuje i także liczę na to, że Zambia wszystkich zaskoczy.
Obrazek
emdżej
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez janop Pn 06.02.2012 12:37

Mnie ciekawi jak wypadnie Mali, które gra bez polotu, ale skutecznie. Jak Grecja ;) W ostatnich edycjach jak już wychodzili z grupy to kończyli na 4 miejscu. Teraz mają okazję poprawić ten wynik. Warto zwrócić uwagę na to, że ich skład na papierze wygląda gorzej niż dwa lata temu, ale gra jest lepsza. Myślę, że mecz z WKS będzie zacięty.
janop
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez grzegorzfcb Śr 08.02.2012 19:38

Niespodzianka się szykuje ?
Piekny gol, znakomite zachowanie, zawodnika Zambii, ale mam wrąznei, ze obrona Ghany zbyt pasywnie

Zambia gra dość ostrożnie i nan razie czekanie na błąd rywala się opłaca
grzegorzfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez KajoFC Śr 08.02.2012 19:40

Haha Ghana w 10 :)
e: myślałem, że po MŚ się nauczyli, że Gyan potrafi ostro spieprzyć, ale no cóż :lol:
Obrazek
KajoFC
Kapitan
Kapitan

Postprzez janop Śr 08.02.2012 20:04

Zambia w finale!!! Nie spodziewałem się tego, ale cieszę się z takiej niespodzianki. 18 gości z tej kadry gra w Afryce. Mój faworyt, czyli Mayuka bohaterem. Przed turniejem pisałem, że gość ma duży talent i na PNA go potwierdził. Jeśli w lidze szwajcarskiej nie zwolni tempa to może być smakowitym kąskiem w najbliższej sesji transferowej. Teraz pozostaje kibicować Mali od 20.00 :D
janop
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Ebi Śr 08.02.2012 20:35

Szkoda mi troszkę Ghany. Od kilku ładnych lat czołowa repra Afryki naszpikowana gwiazdami (chyba tylko WKS, Nigeria i Kamerun mogą się z nimi równać pod względem ilości gwiazd światowego formatu), a teraz dostają bęcki od Zambii. Sensacja - doprawdy. Widać, że zależało im na grze w finale, ale końcówka była rozczarowaniem - miast gryźć trawę to spokojnie dreptali do narożnika celem wybicia cornera.

Wygląda na to, że PNA ([k****] CZEMU WCIĄŻ TEMAT JEST PO ANGIELSKU? CZY JA JESTEM NA JAKIMŚ FORUM SKYSPORT?), który już przed startem był sesnacyjny, nie przestaje zaskakiwać.
Obrazek
Ebi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Re: Puchar Narodów Afryki

Postprzez emdżej Śr 08.02.2012 21:50

W końcu Ghana przekonała się, że graniem na pół gwizdka można załatwić sobie mecz. Bardzo mnie to cieszy, gdyż na Zambię oczywiście nikt nie stawiał. Życzę im zdobycia tytułu, bo wygrana w finale rozgrywanym w Libreville dla Zambijczyków było by pięknym symbolem i hołdem, dla tych, którzy właśnie tam zginęli 19 lat temu.
Obrazek
emdżej
Gwiazda
Gwiazda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka na świecie