Ekstraklasa w sezonie 2009/2010

Wszystko o piłce w Polsce - Zawodnicy, Kluby, Reprezentacja, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia związane z piłką.

Moderatorzy: piwus, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel, Pisakk, maestro

Mistrz 2009/2010

Cracovia
2
4%
GKS Bełchatów
0
Brak głosów
Korona Kielce
2
4%
Lech Poznań
26
48%
Legia Warszawa
6
11%
Polonia Bytom
4
7%
Polonia Warszawa
0
Brak głosów
Śląsk Wrocław
2
4%
Wisła Kraków
12
22%

Liczba głosów : 54

Re: Ekstraklasa w sezonie 2009/2010

Postprzez piwus So 01.05.2010 14:54

czeher napisał(a):Wislacy czuli sie juz dosc pewnie, nawet piwus sie pojawil i z swoja jakze dobrze wyesksponowana dostajnoscia pokazal pelen obraz sprawy.

Spodziewałem się takich komentarzy po meczu :lol:. Faktycznie w niefortunnym momencie wyszedłem i zacząłem nauczać, ale na pewno nie za wcześnie, bo równie dobrze mogłem napisać to zaraz po meczu z Lechem, kiedy ostatecznie okazało się, że nie większych różnic w jakości gry czołówki. I właściwie bez większych modyfikacji mógłbym napisać dziś to samo. Taki zaślepiony i nieuleczalny przypadek :).
A sam mecz z Korona, pomijając końcówkę, zakończył się dość szczęśliwie dla Wisły. Nie wiem jak sędziowie nie zauważyli ręki Brożka na linii. Korona już z Legią wyglądała na lepszą, poza tym ten zespół nie leży Wiśle, podobnie jak Arka. Z tego co pamiętam, ciężko było jeszcze z Piechną, w pierwszym sezonie po awansie do ekstraklasy. Byli lepsi i tyle. Stratę punktów brałem pod uwagę, bo Wisła jest w zasięgu każdej drużyny w ekstraklasie przy odpowiednim zaangażowaniu, niestety nie spodziewałem się remisu. Zdruzgotany jednak nie jestem po meczu, choć w trakcie meczu była frustracja :P. Gorzej bym się czuł, gdyby to był mecz jak z Arką - przypadkowa kontra, błąd Marcelo i murowanie bramki. A tak nawet jakbym chciał, nie mógłbym mieć poczucia niesprawiedliwości. Dzięki temu Wiślacy nie pojadą na bezpiecznej przewadze do końca sezonu, tylko będą musieli coś pokazać z Legią, z Cracovią. Nie będą potrafili - przegrają mistrzostwo. Będą - wrzucą trochę pozytywów do niesmacznego sezonu. Więc wyjątkowo zgadzam się z Maćkiem Skorżą. Liga będzie ciekawsza :).

kaczy napisał(a):Tak naprawdę dobre były sezony - (1)Lazio,Schalke,Parma - (2)Panathinaikos.

http://www.wisla.krakow.pl/pl/klub/sukcesy/
Wisła nie gra w piłkę od 2002 roku, poza tym w 2006 awansowała do fazy grupowej PUEFA. Wiem, że to w Polsce żaden wyczyn, skoro pozostałe zespoły regularnie awansują z niej, a nie do niej. Wg tej logiki pozostałe zespoły miały tylko jeden średni występ - Lecha sezon temu.
Obrazek
Piotr R - Teraz już nic nie zatrzyma Lecha. Idziemy na mistrza. A Wisła? Wisła to będzie oglądać nasze plecy. Lech, Wisła, Legia - tak to się zakończy.
piwus
Heathen Child

Postprzez czeher So 01.05.2010 20:03

czeher napisał(a):chociaz jak przystalo na ten wyscig emerytow i rencistow nie zdziwie sie jak zostanie zachowane status quo.

Jezeli chodzi o Legie to status quo, sila rzeczy Ruch sie zblizyl ale nie wydaje sie realnym zagrozeniem jezeli chodzi o 1msc...
Ale zobaczcie co dzieje sie na dole, jezeli Lech wzkorzysta szanse to niewyobrazalna rzecz - Slask, ktory byl definiowany przed rozpoczeciem rundy jako zespol nie walczacy o nic moze spasc z ligi :!: Przegrywajac jutro bedzie mial 3pkt nad strefa spadkowa i mecze w Gliwicach, Wodzislawiu i u siebie z Arka czyli bezposrednie starcia.... bedzie ciekawie na gorze i na dole...

Slask jeszcze sapdnie :lol:
ObrazekObrazek
"Po prostu lubię to i nie przestanę" - Charles Barkley o bukmacherce :P
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Postprzez Boromir So 01.05.2010 20:15

Jak co roku walka o utrzymanie jest dużo ciekawsza od walki o mistrzostwo.

Śląsk na 3 kolejki przed końcem ligi dokonuje rzeczy niesłychanej - na wiosnę jeszcze nie wygrał. Moim zdaniem jednak spokojnie się utrzymają, mają teraz mecze z Piastem, Odrą i Arką a wydaje się, że jednak przewyższają te zespoły poziomem. Tak patrząc to spadnie Arka, no i chyba raczej Piast. Bo Odra to już tradycyjnie.

Mecz Śląsk - Arka o utrzymanie w ostatniej kolejce to będzie rzeź na miarę tej z 2003 roku.
Obrazek
Boromir
Kapitan
Kapitan

Postprzez kaczy So 01.05.2010 20:18

Co tam się stało w Gdańsku?
Widziałem tylko końcówkę reportażu w Lidze+ i jakieś kontrowersje były że Lechia odpuściła

Boromir napisał(a):Mecz Śląsk - Arka o utrzymanie w ostatniej kolejce to będzie rzeź na miarę tej z 2003 roku.

Mam nadzieję że nie chodzi ci o tą rzeź na ulicach Wrocławia
Obrazek
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Boromir So 01.05.2010 20:32

kaczy napisał(a):Mam nadzieję że nie chodzi ci o tą rzeź na ulicach Wrocławia

No niestety właśnie o to mi chodzi.
Obrazek
Boromir
Kapitan
Kapitan

Postprzez czeher So 01.05.2010 20:38

Boromir napisał(a):Moim zdaniem jednak spokojnie się utrzymają, mają teraz mecze z Piastem, Odrą i Arką a wydaje się, że jednak przewyższają te zespoły poziomem.

Ty widziales jak gra Slask? a jak np Odra?
Arka gra fajna pilke tylko jej lekko nie wychodzi, Tshibamba to bedzie sobie w brode pluc, dziisaj poprzeczka i jeszcze to straszne pudlo z Polonia
Dla mnie Odra pewnie ogra Slask u siebie, jak bedzie z Piastem :think: nie wiem, napewno zle nie graja piastunki - poza tym jak mozesz pisac ze Slask przewyzsza poziomem jak oni w tym roku jeszcze nie wygrali

Jednak zycie lubi takie mecze jak ten jutrzejszy i paradoksalnie nie zdziwie sie jak Slask juztro ugra 3pkt jakims cudem...

kaczy napisał(a):Co tam się stało w Gdańsku?

Nic sie nie stalo, kontrowersji boiskowych brak, raczej otoczka meczu - a fakty takie
:arrow: Piast rok temu w oostatniej kolejce podarowal 3pkt Lechii
:arrow: Piast porzebuje pkt
:arrow: Lechia u siebie gra slabo i jeszcze nie wygrala w tym roku
:arrow: utrzymanie ma pewne
:arrow: w wtorek mecz w PP, gdzie nie sa na straconej pozycji :!:
ObrazekObrazek
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Postprzez Diamen23 So 01.05.2010 20:47

Śląsk nie wygrał od grudnia i ma teraz walczące o wszystko zespoły Piasta i Odry na wyjeździe. Oba kluby z Górnego Śląska grają nieźle ostatnio. Piast ma dosyć fajny terminarz - Śląsk u siebie, Arka na wyjeździe i Cracovia u siebie i liczę, że zdobędzie dużo punktów, bo gra dobrze. Tylko żeby sędziowie nie zepsuli sprawy i utrzymanie będzie na wyciągnięcie ręki.
Obrazek
Diamen23
Kapitan
Kapitan

Postprzez bellus So 01.05.2010 21:50

Trochę o nastrojach wśród kibiców Śląska, a przynajmniej ich części.
Wszystkich wkurza gadanie (ala Legia) jak będzie stadion to będą znaczące wzmocnienia. Legia jest o tyle w lepszej sytuacji, że stadion niemal już ma. Śląsk ma mieć w 2011. Wtedy będzie mityczna galeria handlowa, która ma utrzymywać klub. Widać jak Śląsk jest słaby. Najsłabszy w rundzie wiosennej. Co z tego, że zremisowali z Zagłębiem skoro grali tragicznie. Mila uratował swój beznadziejny występ strzałem na aferę. Więcej szczęścia miałoby Zagłębie i przegrana w prestiżowych dla Śląska derbach byłaby faktem. Jak ważny dla Śląska jest Mila wiadomo. Obok Madeja jedyny wartościowy gracz ofensywny. Brak napastnika, zdziesiątkowana obrona. Wszystko to przybliża Śląsk nieubłaganie do strefy spadkowej. Osobiście nie wierzę, że spadną. Punkt, dwa nad spadkowiczem będą. Jakby było mniej drużyn to wtedy spadek. A że jest kilka drużyn i zbyt wiele zależy od wyników innych meczy, a nie tylko od słabości Śląska. Jak jest źle niech zobrazuje to, że Tarasiewicz jest od białych chusteczek.
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Boromir So 01.05.2010 21:53

Nie wierzę, żeby Śląsk przegrał z Piastem, a jeśli wygrają, to utrzymanie mają pewne. Jak będzie remis to też faworyzuje Śląska. Bo dla mnie to Arka już jest na 90 % na wylocie. Odra wygra ze Śląskiem, bo grają dobrze i na wiosnę prezentują się dużo lepiej od reszty zespołów z dołu tabeli.

A pisząc, że Śląsk jest na wyższym poziomie niż taka Arka czy Piast mam na myśli potencjał drużyny. Oni są od nich po prostu mocniejsi, a to, że grają kupę to inna kwestia. Sytuacja jak z Zagłębiem, drużyna silna, a przed wiosną zajmowali miejsce przy strefie spadkowej.
Obrazek
Boromir
Kapitan
Kapitan

Postprzez Fishbone N 02.05.2010 10:31

Boromir napisał(a):Nie wierzę, żeby Śląsk przegrał z Piastem, a jeśli wygrają, to utrzymanie mają pewne. Jak będzie remis to też faworyzuje Śląska. Bo dla mnie to Arka już jest na 90 % na wylocie. Odra wygra ze Śląskiem, bo grają dobrze i na wiosnę prezentują się dużo lepiej od reszty zespołów z dołu tabeli.

A pisząc, że Śląsk jest na wyższym poziomie niż taka Arka czy Piast mam na myśli potencjał drużyny. Oni są od nich po prostu mocniejsi, a to, że grają kupę to inna kwestia. Sytuacja jak z Zagłębiem, drużyna silna, a przed wiosną zajmowali miejsce przy strefie spadkowej.

Im bliżej końca, tym więcej niespodzianek. Kto by powiedział, że Korona wygra w Krakowie? Nie jednego wynik jeszcze zszokuje w tym sezonie. Lech dzisiaj staje przed dużą szansą a kto wie, czy dzisiaj nie będzie przełamania Śląska? Wszystko możliwe :wink:
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Jarzinho N 02.05.2010 12:15

Fishbone napisał(a):Im bliżej końca, tym więcej niespodzianek. Kto by powiedział, że Korona wygra w Krakowie? Nie jednego wynik jeszcze zszokuje w tym sezonie. Lech dzisiaj staje przed dużą szansą a kto wie, czy dzisiaj nie będzie przełamania Śląska? Wszystko możliwe

Śląsk dzisiaj ma spore osłabienia, gra im nie idzie a wyniki są słabe. Lech w ostatnim spotkaniu także nie zachwycił, z Wisłą podobnie. Jednak jeśli chcą mieć jakieś szanse na mistrzostwo muszą po prostu wygrać ze Śląskiem. W Lechu pauzuje tylko Semir oby powalczyli, bo więcej o zawodnikach ostatnio się mówi w kwestii transferów niż ich formy. Lewandowski od 21 kolejki nie zanotował trafienia, Peszko także więcej myśli o nowym kontrakcie czy przenosinach do Bundesligi. Trzeci Stilic akurat wypadł i wiele będzie zależało od Krivetsa.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez czeher N 02.05.2010 19:09

Boromir napisał(a):Bo dla mnie to Arka już jest na 90 % na wylocie. Odra wygra ze Śląskiem, bo grają dobrze i na wiosnę prezentują się dużo lepiej od reszty zespołów z dołu tabeli.

Arka jest na wylocie, ale nie oznacza, ze nie pociagnie z soba Slaska - co jak co ale kibicom moga oslodzic spadek (wiem glupio brzmi) pociagajac z soba Slask... Arka az tak zle nie gra jak pokazuja wyniki, i jak wreszcie wsyztsko im zagra to sa w stanie wygrac z kazdy - patrz mecz w Krakowie. Poza tym tu tez jest potencjal -
Najwazniejsza sprawa to... zespoly, ktore sa caly czas w dolnych rejonach jakos obyly sie z presja kazdego nastepnego spotkania jako meczu o zycie, dla takiego Piasta a bardziej Odry to chleb powszedni. Slask jest obecnie przytloczony presja, przez to ze w zyciu nie mysleli ze beda jeszcze zagrozenii w tym sezonie spadkiem :!: Poza tym tkwia w marazmie po uszy :!: To jak ruchome piaski - juz ledwo oddychaja :!: W gliwicach tak naprawde ciezko sie gra i watpie aby Slask wygral... z Odra w ciemno typuje zwyciestwo gospodarzy

Lech nie okazal sie frajerem i patrzac na terminarz to sa obecnie faworytem :!: Bowiem jakos mysle ze u siebie bedzie te 6pkt a z Chorzowa tez moga cos przywiezc, za to jakos nie widze ze Wisla wygra na Legii czy tez, ze gladko wygraja w derbach - i Odra.... chyba 1pkt przewagi to zbyt malo :!: Chociaz jezeli im sie uda to nikt nie bedzie mowic, ze nie zasluzyli na tutyl, maja siwetna okazje udowodnic, ze sa klasowym zespolem jak za dawnych lat

Taras :lol: :lol: :lol: :lol: wielki coach... pajac
ObrazekObrazek
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Postprzez Marco_Van_Basten N 02.05.2010 19:25

Do niedawna był mit dwóch trenerów - Urbana i Tarasiewicza. Z Urbana już się wszyscy wyleczyli, natomiast Tarasiewicz dosyć sumiennie pracuje na zwolnienie po sezonie. Polecam konferencje prasową z panem Ryszardem w roli głównej. Warto sprawdzić.

http://www.youtube.com/watch?v=ic-SMU1U ... re=related
Marco_Van_Basten
Kapitan
Kapitan

Postprzez Boromir N 02.05.2010 19:39

No zobaczymy czeher, ja jestem przekonany, że spadnie Piast a nie Śląsk, wszystko okaże się 15 maja :wink:

P.S. A przypomnieć Ci, jak po pierwszym meczu rundy wiosennej Odrę degradowałeś? :P
Obrazek
Boromir
Kapitan
Kapitan

Postprzez Jarzinho N 02.05.2010 19:48

Zobaczymy co Legia wymyśli w spotkaniu z Wisłą, bo patrząc na to co prezentują Warszawiacy, to Wisła ma szansę wywieźć ze stolicy komplet. Jeśli przegrają a Lech wygra to wszystko będzie wg. mnie zależało od spotkania w Chorzowie, a Ruch jest bardzo mocny i chyba, że będzie jakoś przemęczony PP. Ale to taki optymistyczny scenariusz dla Lecha.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska