przez VADER Wt 03.08.2010 10:35
Zimą dowiemy się kto od sezonu 2011/2012 przez okres 3 lat będzie miał prawo pokazywać rozgrywki naszej szarej,nudnej i bezpłciowej "ekstraklasy".Według wielu ekspertów,nowy kontrakt telewizyjny ma oscylować w granicach 450 mln zł. na trzy sezony.Obecny wynosi 360 mln zł.To dopiero parodia,żeby płacić takie pieniądze za ten gniot jaki co rok oglądamy.Ma to być wyjątkowo prestiżowy przetarg,bo chodzi o prawa do ligi rozgrywanej aż do czerwca 2014 roku,czyli tuż przed oraz po EURO 2012 i na nowych stadionach.Śmiać mi się chce,bo niby co to nagle zmieni.Będzie jeszcze większy szajs niż obecnie.Cyfra Plus,Cyfrowy Polsat,ITI,TVP-to główni gracze w walce o prawa do transmisji ze spotkań naszej ligowej piłki.Nie wiem kto wygra przetarg na rozgrywki ligowe na kolejne trzy lata.Nie wiem,czy do 2014 r.zmieni się coś od strony technicznej w relacjach z polskich boiska,ale wiem jedno,że nic nowy przetarg nie zmieni w kwestii pokazywania i działania polskiej piłki ligowej.Najbardziej mnie dziwi to,iż obecnie jeszcze Canal+ za prawa do transmisji płacą Ekstraklasie więcej niż w Rumunii,Szkocji,Austrii czy Belgii,choć tamtejsze ligi są-co widać rok rocznie w europejskich pucharach-zdecydowanie mocniejsze.Z roku na rok poziom polskiego futbolu systematycznie spada…chociażby ostatnia klapa w eliminacjach MŚ czy katastrofalne występny w europejskich pucharach dokładnie obrazują w jakim miejscu jesteśmy.I coś takiego ktoś chce pokazywać?Wiem,że zabrzmi to brutalnie,ale może jakby ŻADNA stacja nie wykupiła owego 3 letniego pakietu na pokazywanie tego co nazywa się u nas piłką nożną to naturalna śmierć ligowego marazmu tylko by oczyściła ten cały "ferment"który rozwala polską piłkę od środka.Obraz nędzy i rozpaczy naszej ligi tak naprawdę zaciera nam wizja Euro 2012.Tylko,że kibice przyjdą oglądać głównie Torresa,Robbena czy też C.Ronaldo,a nie pseudo polskich grajków.Czy po zakończeniu Mistrzostw równie chętnie przyjdą na stadion aby obejrzeć nędzne popisy naszych rodzimych graczy którym nie chce się biegać po boisku?Wątpliwe-ja na pewno nie mam zamiaru tego oglądać na oczy,gdyż szkoda mi na to czasu.Zresztą nie czuję się w tej kwestii osamotniony,gdyż coraz częściej słychać głosy niezadowolonych kibiców mówiący wprost..."PO CO WY GRACIE JAK WY AMBICJI NIE MACIE".
ONLY TOTTENHAM HOTSPUR; SHEFFIELD WEDNESDAY & CF VALENCIA