Jakie filmy polecacie :)

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel, Pisakk, maestro

Postprzez Berik So 07.04.2007 22:55

Obrazek
Film opowiadajacy o 2 przyjaciolach-aktorze i nauczycielu angielskiego bedacych w kryzysie wieku sredniego, odbywajacych podroz po Amerykanskich winnicach. Podroz ta, to "ostatnie tygodnie wolnosci", gdyz aktor zeni sie. 2 panowie poznaja 2 atrakcyjne panie, ktore zmieniaja ich zycie: nauczyciel - zdruzgotany z powodu odmowy wydania jego ksiazki , odnajduje sens zycia w postaci w Mayi, a aktor podczas tej tygodniowej przygody nareszcie madrzeje i pozniej zdaje sobie z tego sprawe, iz zycie to nie bajka i zabawa.
Czasami fim przynudza, moze dlatego, iz duzo scen jest poswieconych degustacji wina. Sweitne aktorstwo ; Jack, czyli aktor (Thomas Haden Church) i nauczyciel MIles (Paul Giamatti) za swoje roli dostali nominacje do Oscara. Ogolnie film zebral, az 5 nominacji, w tym za najlepszy film. "Bezdroza" to jeden z tych filmow, ktorych zalowalem , ze sie skonczyl :wink:
Goraco polecam :!:

"Babel"
Nie chce mi sie opisywac. MOge tylko napisac, ze Babel to wg mnie najslabszy film swietnego rezysera, jakim bez watpienia jest Gonzalez Inarritu. "Amores Perros" i "21 gram" to kino lepsze, a "Amorres" to majstersztyk.

"Infiltracja"
Film, ktory dal dlugo oczekiwanego Oscara Martinowi Scorsese. Ale neistety remake azjatyckiego "infernal affairs". Oryginalu nie widzialem, ale mam nadzieje, ze nadrobie zaleglosci. O tym filmie raczej juz wszyscy slyszeli wiec pisac zbyt duzo nie bede. Ogolnie film "The Departed" to naprawde solidne kino z dobrym Di Caprio(nie wiedzialem, ze kiedys to napisze) i NIcholsonem(choc jego postac troche przerysowana). Czy Scorsese zasluzyl na OScara? z konkurentow widzialem tylko Babel, ale tak w ogole to widzialem wiele filmow naprawde lepszych. Rozdanie tegorocznych nagrod przypominalo towarzystwo wzajemnej adoracji. Scorsese za "Infiltracje" nagrody dostac nie powinien, ale coz, widocznie tak byc musi. Ten film bylby paradoksalnie lepszy(przynajmniej dla mnie) gdyby nie dostal statuetki za najlepszy film. Od zdobywcow nagrod Akademii wymaga sie jednak duzo wiecej, choc na pewno nie zawiodlem sie , tak jak w przypadku "Za wszelka cene" Clinta. "Infiltracja" to dobre i solidne kino, aczkolwiek nie wybitne.
"Mój Boże. Do sal wykładowych przychodzą małpy. Darwin był idealistą i marzycielem, zapewniam pana. Jaka tam ewolucja. Zanim trafię na jednego myślącego, muszę stoczyć bitwę z dziesięcioma orangutanami. "
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Bonso Pn 09.04.2007 0:17

Obrazek
Bobby

Akcja opowieści w całości dzieje się w hotelu Ambassador, w którym w 6 czerwca 1968 roku został postrzelony senator Robert F. Kennedy. Historia opowiedziana została z punktu widzenia 22 osób, które w czasie strzelaniny były obecne na miejscu zbrodni.

Spodziewałem się dobrego filmu, ale nie myślałem, że aż tak mi się spodoba. Na początek przyciąga znana obsada. Martin Sheen, Anthony Hopkins, Demi Moore, Ashton Kutcher, Emilio Estevez, Sharon Stone, Helen Hunt, Christian Slater, Elijah Wood, Laurence Fishbourne, czy Lindsay Lohan :*.
Opowiedziane są historie kilkunastu osób znajdujących się w tym samym hotelu, w hotelu w którym wszyscy przygotowują się na przyjazd "Bobby'ego" Kennedy'ego i ogłoszenie wyników wyborow. I tutaj dochodzi arcyważna częśc filmu. Swietnie wmontowane archiwalne nagrania. Czasami nie poznajesz się co jest kręcone teraz, a co wmontowane z prawdziwych materiałó 1968 roku.
Każda historia jest na swój sposób ciekawa i kazdy znajdzie w nich coś dla siebie. A na koniec jest naprawdę wielki żal, że ten film musi się konczyć śmiercią Kennedy'ego. Polecam! 8.5/10
Obrazek
Bonso
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Sasha Pn 09.04.2007 9:17

"Ghost Rider"

[i]Dawno temu, gwiazda kaskaderki motocyklowej, Johnny Blaze, zawarł pakt z diabłem, aby chronić tych, których kochał najbardziej: ojca i ukochaną z dzieciństwa, Roxanne. Teraz diabeł upomniał się o swoją własność. Za dnia Johnny jest kierowcą motocyklowym... a w nocy, w obecności szatana, staje się Ghost Riderem, piekielnym łowcą zbuntowanych demonów. Zmuszony do wykonywania poleceń szatana, Johnny pragnie za wszelką cenę stawić czoła swojemu przeznaczeniu i wykorzystać klątwę oraz swoją nadprzyrodzoną moc, aby chronić niewinnych.[/i]
reżyseria: Mark Steven Johnson
scenariusz: David S. Goyer, Mark Steven Johnson, Shane Salerno
obsada: Nicolas Cage, Eva Mendes, Wes Bentley, Sam Elliott, Peter Fonda, Więcej >
gatunek: akcja/fantasy/thriller
kraj: USA
rok produkcji: 2007
strona oficjalna: www.sonypictures.com/movies/ghostrider
czas trwania: 114 min

Mi sie film bardzo podobał :) bohater komiksowy fajnie przeniesiony na ekran kinowy. W dodatku ten jego motocykl, ten ryk. Fajne ;P spoko jeż tez obsada głownych ról. Ten film mnie tak pochłonał ze nie zrażały mnie bajery w stylu jazdy motorem po scianie drapacza na motorze ;)

polecam
Sasha
Skład C
Skład C

Postprzez Berik Śr 11.04.2007 22:00

Obrazek
Kolejna zryta bajka 8) a ludzie sie dziwia pozniej, ze dzieciaki sa takie poryte :wink: 1,5h bajki opowiadajacej o grupie zwierzat, ktore zeby przetrwac musza podbierac jedzenie ludziom mieszkajacym za Edwardem (zywoplotem)...i jak to zwykle bywa, jest z tym duzo klopotow.
7/10

Obrazek
Sztuka Szekspira w wersji filmowej. Akcja toczy sie w XVI wiecznej Wenecji.Jeden z uczciwszych kupcow(Jeremy Irons) musi zaplacic pewnemu Zydowi (Genialny jak zwykle Al Pacino 8) ) kare, w postaci funta ciala, z okolic serca, za nie splacenie obligu. 2 godziny naprawde dobrego kina aczkolwiek tej akurat sztuki Williama nie przerobilem i nie wiem czy adaptacja jest wierna sztuce :wink:
7/10

Obrazek
Pomieszanie z poplataniem. Dr Jekyll & Mr Hyde, Sherlock Holmes z karabinem, rumunski Dracula i Arab posiadajacy gadzety, ktorych nawet Bond pozazdrosci :roll: Zajebiste 1 pol godziny filmu zamieniaja sie w straszna kaszane. Jak ja nie lubie takich bajek :|
Za grosz tu szukac realizmu i jakiejs glebszej fabuly. Film na podstawie komiksu . Swoja droga jak mozna pisac , az tak gowniane historie rysunkowe :? Connery, po cos zagral w tym czyms? :?
3/10
"Mój Boże. Do sal wykładowych przychodzą małpy. Darwin był idealistą i marzycielem, zapewniam pana. Jaka tam ewolucja. Zanim trafię na jednego myślącego, muszę stoczyć bitwę z dziesięcioma orangutanami. "
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Bonso Śr 18.04.2007 22:49

Obrazek
Freedom Writers

Film na podstawie książki "The Freedom Writers Diary" Erina Gruwella i Freedom Writers
Hilary Swank wciela się w rolę nauczycielki, która ma zupełnie inne podejście do swoich uczniów. Jej podopiecznymi jest tak zwana trudna młodzież. Nauczycielka prosi, aby uczniowie pisali dzienniki ze swoimi przemyśleniami.

Film uderza w problemy rasowe, wojny gangów, amerykańskie getta. Oglądając go, trudno uwierzyć, że takie "przemiany" mogą nastąpić w takich uczniach naprawdę, ale jest na faktach, wiec jednak. Widać jak zainteresowanie jednym tematem, prowadzi do kolejnych, aż w końcu nastepuje przemiana u czlowieka...Film na pewno jest dobry, fabułą przypomina "Młodych Gniewnych". Hillary Swank rozkręca się z każdą sceną :) Polecam, film może czegoś nauczyć, daje sporo do myślenia...
7,5/10
Obrazek
Bonso
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez kyloloko N 22.04.2007 6:34

Człowiek roku (Man of the year)

Obrazek

Dla żartu gość telewizyjnego talk show politycznego (Robin Williams) decyduje się kandydować na prezydenta. Sęk w tym ze nigdy nie spodziewał się wygrać.

Plakat z filmu nie zastąpi wypowiedzi. Nawet taki duży.
Robie jedną rzecz dobrze, tylko czy aż ?
Obrazek
PWRD niePoWtaRzalny skłaD
kyloloko
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez fieldy Pn 23.04.2007 20:32

Głupie pytanie mam :D
Widział ktoś może Inland Emipire, Lyncha ?? I co za tym idzie czy może go polecić [to jet to głupie pytanie, bo w zasadzie do obejrzenia filmu Lyncha nie trzeba zachęcać specjalnie :p] Jak ktoś widział, to chętnie przeczytam kilka zdań o tym filmie. i o tym, jak Krzysztof Majchrzak dał rade u Lyncha :)
Obrazek
fieldy
mod niegodziwiec
mod niegodziwiec

Postprzez zagi82 Pn 23.04.2007 22:40

Z "Inland Empire" jest niestety kłopot.I to dosyć spory.Krótko mówiąc dystrybutor tego filmu w Polsce "Kino Świat" już parokrotnie przesuwał datę premiery.Teraz mówi się o jesieni.Moim zdaniem nie najlepszy to termin, głownie dlatego, że premiera DVD (oczywiście nie w PL) jest planowana bodaj na połowę czerwca.Także sporo potencjalnych widzów do kina się niestety nie wybierze.A pierwsze recenzje film zbiera wyśmienite :wink:
zagi82
Skład B
Skład B

Postprzez Berik Pt 04.05.2007 21:43

Obrazek
Jaki kosmos!

Dawno nie bylem tak podjarany po zadnym filmie :wink: nawet Amores Perros mnie, az tak nie zachwycil :P Guillermo Del Toro nakrecil film cudo.
1944 rok. Wojna frankijska w Hiiszpanii. Dziesiecioletnia Ofelia razem z matka przyjezdzaja do ojca - faszystowskiego mordercy kapitana Vigala, ktory tropi partyzantow. Dziewczynka przed calym okrucienstwem ucieka w swiat marzen i basni, ktore kocha. Del Toro genialnie pomieszal swiaty : rzeczywisty z fantastycznym. Nie wiadomo, co jest fikcja, a co rzeczywistoscia. Oby dwa swiaty sa brutalne i krete.Zadna sciezka i sytuacja nie jest tak prosta jak sie wydaje. Zycie jest brutalne i okropne, marzenia tez...zwlaszcza jak sie zderzaja z rzeczywistoscia. Tylko od nas zalezy jaka wybierzemy droge - dobra czy zla. Jesli to 2 , to nie pozostanie po nas nic.Nawet nasze dziecko nie dowie sie kim bylismy i jak zginelismy. Dobro i niewinnosc to bramy do nieba. Film genialny...oczywiscie jesli wiesz gdzie patrzec.

Ocena 11/10
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Chlopaczek Pt 04.05.2007 23:05

Pozwole sie nie zgodzic.Niby o gustach sie nie dyskutuje ale 11 na 10?Nie przeginajmy.
Mozemy jestem niewrazliwy na tego typu "sztuke" ale na Labiryncie sie wrecz wynudzilem.Rozruszaly mnie scena ze stworem ktory mial oczy w swoich dloniach.
W ogole nie przemowilo do mnie polaczenie swiata fantasy z dosc brutalnym pokazaniem rzeczywistosci okresu wojennego w Hiszpanii.Zauwazylem ze nie tylko mnie bo opinie o tym filmie sa bardzo zroznicowane - od zachwytu po rozczarowanie albo wrecz smiechu jak mozna zrobic tak denny film.
Jestem po stronie tych ktorzy sie rozczarowali.

Ostatnio ogladam glownie dreszczowce i horrory.Na wejsciu jestem przygotowany na kiszke.Czasami milo sie rozczaruje i to jest fajne.
Gdyby nazisci czytali powiesci -
Tak utrzymuje Iks
- a konkretnie powiesc Iksa o nazistach
Nie byloby zadnych nazistow.
Chlopaczek
Ten obcy

Postprzez (L)oczkerson Pt 04.05.2007 23:54

Mnie też Labirynt Fauna mocno rozczarował i tak na dobrą sprawę nie wiem nawet co o nim napisać, bo jakoś specjalnie emocji u mnie nie wywołał, a raczej powodował mocne znudzenie przy długich scenach z partyzantami czy wątkiem ciężko chorej matki, które mnie specjalnie nie ruszały. Wątek fantasy i baśni poza ładnie zrobionym wizualnie faunem i tym kolesiem z oczkami tam gdzie ich nie powinno być jakiś taki.... ogólnie film mi się nie podobał, fabuły nie wyłapałem (np. no bo poco ona ma robić te zadania) a i gra aktorów mojej uwagi nie przykuwała więc film obejrzałem do końca chyba tylko z poczucia obowiązku (zresztą nie wiem jakiego)

Ale mogę powiedzieć, że podobał mi się "Człowiek Roku" z dobrą rolą Robina Williamsa. Film o polityce, kampanii wyborczej w USA, charyzmatycznym i oryginalnym kandydacie spisywanym na pożarcie przez sondaże czyli niby wątek oklepany, ale z drugiej strony sporo fajnego poczucia humoru i ciekawy wątek z pracowniczką firmy zajmującej sie elektronicznym liczeniem głosów, poza tym film dobrze pokazuję politykę wytykając Lobbing i kreując polityka idealnego
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez franz So 05.05.2007 8:51

Co do filmu Labirynt Fauna zdecydowanie podzieleam pogląd Chłopaczka i (L)oczkersona.

Berik napisał(a):"Babel"
Nie chce mi sie opisywac. MOge tylko napisac, ze Babel to wg mnie najslabszy film swietnego rezysera, jakim bez watpienia jest Gonzalez Inarritu.

Chyba jednak nie moge sie z tym zgodzić Babel był po prostu.. inny a to nie znaczy że gorszy od "Amores Perros" i "21 gram" no może troche :wink: Napisałeś o tym filmie troche za mało, a film choc do najnowszych nie nalezy jednak warto go jednak obejrzeć.

W filmie Babel reżyser opowiada widzom trzy równolegle historie, a później ukazuje tajemnicze związki między tymi historiami. Wydarzenia maja miejsce w Maroku, Tunezji, Meksyku i Japonii. Cała opowieść zaczyna się od wypadku, który przerywa wakacje pewnego małżeństwa. W Maroko, chłopcy bawiący się bronią, próbując trafić w autobus i przypadkowo ranią amerykańską turystkę, pomoc jednak nie przybywa, ponieważ rząd USA podejrzewa atak terrorystyczny. W domu pechowych podróżników została dwójka małych dzieci pod opieką meksykańskiej niani, ta wbrew wyraźnym instrukcjom wybiera się w rodzinne strony na ślub syna i musi zabrać ze sobą dzieci, którymi się opiekuje. Następnie przenosimy się na druga stronę globu do Japonii. W kraju kwitnącej wiśni żyje człowiek, który kiedyś podarował karabin pewnemu Marokańczykowi, to wlanie z tego karabinu strzelali chłopcy do pechowego autobusu. Japończyk ten ma kilkunastoletnia córka, która jest głuchoniema. Dziewczyna nie potrafi poradzić sobie z własną osobowością i uczuciami po stracie zmarłej tragicznie samobójczą śmiercią matki.

Wszystkie historie opowiedziane w filmie są niezwykle wciągające film potrafi dość skutecznie przykuć uwagę i zainteresowanie widza, reżyser potrafi bardzo umiejętnie budować napięcie. Przypadkowy incydent, który wydaje się być całkiem bez znaczenia powoduje cała serię coraz bardziej tragicznych i zarazem interesujących wydarzeń. Meksykański reżyser świadomie niszczy chronologię wydarzeń, przeskakując od jednej do drugiej historii, historii które mogą wydawać się kompletnie odrębnymi wydarzeniami ale są w istocie powiązanymi ze sobą ludzkimi dramatami. Film obrazowo ukazuje ludzkie wady, słabości, lęki, i brak porozumienia miedzy ludźmi, które często wynika ze zwykłego egoizmu. Pomieszanie wydarzeń, kultur i ludzkich charakterów tworzy różne wizje świata i relacji miedzy ludzkich. Film mimo swych wielu ewidentnych zalet ma też kilka drobnych nie dociągnięć jak na przykład całkowicie nie logiczne zachowanie i decyzje kluczowych postaci.
Jednak te małe wady nie psują świetnie prowadzonej narracji, która całkowicie wciąga widza w wir wydarzeń. Tytuł filmu bardzo dobrze nawiązuje do jego ciekawej treści. Babel jak wiemy to mityczna wieża budowana w starożytnym Babilonie jest także symbolem zarozumialstwa, pychy, egoizmu i zamętu który utrudnia porozumienie się ludzi. To właśnie ten brak zrozumienia prowadzi do wielu dramatów i katastrofalnych nieszczęść. Po obejrzeniu filmu można długo zadawać sobie pytania na temat kondycji relacji miedzy ludzkich i wartościach współczesnego świata. Ze wszystkich wniosków jakie można wysnuć z tego filmu najważniejszy jest chyba ten ,że misje poprawy miedzy ludzkich stosunków i zrozumienia innych należy rozpocząć od własnego otoczenia i bliskich

Moja Ocena 7,5/10
Obrazek

– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.
– Na litość boską, królowo – zachrypiał Behemot – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki?...
– To czysty spirytus.
franz
Ki(L)gore Trout

Postprzez Bonso So 09.06.2007 0:00

Obrazek
Hot Fuzz

"Hot Fuzz" to komedia o londyńskim policjancie, który pracuje w ciemnym i ponurym Somerset. Policjant Nicholas Angel jest faktycznie tak dobry w swojej pracy, że sprawia, iż wszyscy inni wyglądają źle. Z tego powodu podczas spotkania jego zwierzchnicy postanawiają się go pozbyć. W ten sposób najlepszy policjant Londynu trafia na wieś. Angel starać się usilnie przystosować do nowej sytuacji. Odnajduje się kiedy jego wspólnikiem zostaje Daniel Butterman, niezdarny młody Konstabl, który marzy o byciu Melem Gibsonem. Właśnie kiedy wszystko wydaje się stracone, seria makabrycznych wypadków motywuje Nicholasa do działania. Przekonany o tym, że doszło do pogwałceniu przepisów, odkrywa że Sandford może nie być tak idyllicznym miejscem jak się to wydaje.

Rewelacja po prostu. Uwielbiam brytyjskie kino, a ten film jeszcze bardziej mnie do niego przekonał. Autorzy śmieją się w żywe oczy z amerykańskiego kina akcji, przy okazji samemu robiąc fajny...film akcji :P Z tym, ze film akcji naciągany, bo sceny w których coś się dzieje...są najśmieszniejsze. Dużo śmiechu, dobra zabawa gwarantowana. Aczkolwiek jest wiele drastycznych i krwawych scen, to tak, żeby nie było że nie ostrzegałem :) Jeden z lepszych filmów jakie ostatnio dane mi było obejrzeć.
9/10
Obrazek
Bonso
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez RóżA So 09.06.2007 10:08

Berik napisał(a):Obrazek
Jaki kosmos!

Trochę spóźniona ta moja ocena ale co tam :P

Film bardzo dobry, z całą pewnością zasłużył na ten ogrom nagród które otrzymał. Z jednej strony opowiada banalną historię, ale z drugiej... no właśnie, tego się nie da opisać. Del Toro już nakręcając "Kręgosłup Diabła" odwalił kawał dobrej roboty, teraz jedynie utwierdził mnie w przekonaniu, że reżyser z niego ponadprzeciętny :]
Obrazek
Obrazek
RóżA
Kapitan
Kapitan

Postprzez Tomusmc So 09.06.2007 18:23

Napiszę żeby nabić sobie posta :P a tak na serio to nie podam konkretnego filmu tylko wręcz przeciwnie. Mam pytanie czy któs już widział Shreka 3 i Piratów z Karaibów 3? Chcę iść z kobietą na obydwa filmy, ale najpierw chcę wiedzieć czy mi się to opłaci :D
Trzej królowie wielkich miast - Śląsk, Wisełka, Lechia Gdańsk
Obrazek
Prawdziwy kibic nigdy nie wyrzeknie się klubu, który kocha
Tomusmc
Juventino

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia