Jakie nowe filmy polecacie :)

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, maestro, Pisakk, Babel, Krzysztof Jarzyna, fieldy, Mentor

Postprzez myhalek_acm Cz 02.08.2007 13:37

Asy w Rękawie 8)

Naprawde Lepsza Akcja Niz u Tarantino,w tym rodzaju Filmow nie ma lepszego.Akcja toczy sie w Hotelu i Zabojcy z calego swiata przyjezdzaja zabic Goscia za ktorego glowe wyznaczono nagrode 1mln$ do Ackji wkracza Fbi ktre go chroni, Naprawde bardzo ciekawe i na rozrywke idealne 8) wIecej nie zdradze bo po prostu trzeba to zobaczyc :D

9+/10 bo nic nie jest idealne :P
Noi del Milan siamo qua e per voi non c'e pieta :boruta:
myhalek_acm
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Berik Cz 02.08.2007 13:41

baziu napisał(a):Deja Vu

przynajmniej wg mnie badziewna bajka :roll: jak mozna podsluchiwac do tylu rozmowy i to w srodku budynku :roll:

baziu napisał(a):Purpurowe rzeki

Ostatnie pol godziny spieprzone, jakby rezyserowi braklo inwencji i sposobu na wyjasnienie zagadek. Film bardzo dobry, ale tylko godzine. Pozniej juz nie jest zbyt rozowo.
"Mój Boże. Do sal wykładowych przychodzą małpy. Darwin był idealistą i marzycielem, zapewniam pana. Jaka tam ewolucja. Zanim trafię na jednego myślącego, muszę stoczyć bitwę z dziesięcioma orangutanami. "
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez baziu Cz 02.08.2007 14:29

Berik napisał(a):przynajmniej wg mnie badziewna bajka jak mozna podsluchiwac do tylu rozmowy i to w srodku budynku

Każdy ma swoją opinie, wkoncu sa gusta i gusciki, mimo wsyztsko uważam że film godny uwagi.

A co powiecie o Norbit? mam ten film i niewiem czy warto ogladać.
baziu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez enoce Cz 02.08.2007 14:52

baziu napisał(a):Ja jestem kinomaniakiem a moim przodujacym gatunkiem jest thriller, ale bardzo lubie filmy akcji, psychologiczne,horrory. Ogólnie nie będę opisywał filmów bo i tak nie odzwierciedle go ale podam kilka ciekawych tytułów:

Deja Vu
Next
Sadysta
Purpurowe rzeki
Komórka
Tropiciel

Chyba żartujesz z tym "Next", skusiłem się na obejrzenie go bo miał byćna motywach opowiadania Philipa. K. Dicka "Golden Man"... no i straciłem czas... z opowiadania Dicka jest zapożyczony tylko i wyłącznie motyw "2 minut w przód"... i też jest spiermandolony... nie polecam... a Nicola Cage utwierdza mnie w przekonaniu że aktorem jest coraz marniejszym i ciekawych scenariuszy to on raczej nie dostaje...

Wspomniałem o Dicki i jego opowiadaniu... nie wiem czy już ktoś tutaj polecał i czy ktoś w ogóle oglądał (liczę że tak)... "A scanner darkly" w reżyserii Richarda Linklatera (na podstawie książki pod tym samym tytułem właśnie Philipa)... w porównaniu do "papierowego" dzieła, film jest lekko okrojony ale wszystko co najważniejsze się w nim znalazło... do tego ciekawa obsada (Kenau Revees,Woody Harrelson, Winona Ryder, Robert Downey Jr.). Film wyprodukowano przy pomocy rotoscopingu (co świetnie pasuje do ekranizacji książki, wręcz jak ulał), co to znaczy?
Obrazek
Obrazek

Jeśli ktoś jeszcze nie ogladał, a nawet nie słyszał o tym filmie, powinien jak najszybciej nadrobić zaległości.

Obrazek

Akcja filmu "A scanner darkly" toczy się w nieokreślonej przyszłości w USA, gdzie Ameryka przegrała wojnę z narkotykami. Bob Arctor jest narkomanem, który wraz z grupką kumpli mieszka w domku na przedmieściu i handluje śmiertelnie niebezpiecznym narkotykiem - Substancją A, która rozszczepia mózg na dwie, rywalizujące ze sobą części. W swoim drugim wcieleniu Bob jest Fredem - agentem antynarkotykowym, który cały czas ma na oku Boba i jego znajomych.

POLECAM
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności"
(Albert Einstein)

http://www.footstar.org/
enoce
Skład B
Skład B

Postprzez baziu Cz 02.08.2007 14:57

enoce napisał(a): skusiłem się na obejrzenie go bo miał byćna motywach opowiadania Philipa. K. Dicka "Golden Man"

Wiesz, nie interesuje mnie czy jakis film jest na motywach czy na podtawie ksiazki bo to zawsze jest nie wypał albo wiele mu brak.
baziu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez enoce Cz 02.08.2007 15:04

No mniejsza z tym są gusta i guściki.. dla mnie ten film to dno (mówię o "Next").. jeśli zaś chodzi o ekranizację książek... jest sporo takich które może nie są takie same jak książka co nie znaczy że gorsze... "Zielona Mila, Skazani na Showshenk (czy jak to się tam pisało) i wiele innych....
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności"
(Albert Einstein)

enoce
Skład B
Skład B

Postprzez baziu Pt 03.08.2007 11:55

Ostatnio oglądałem dosyć ciekawy film Słodko-gorzkie życie I uważam że jest on godny polecenia. Jest to film dosyć wyjątkowy w swoim gatunku. Ocena oglądających wg wp to 9,5/10. Ja również dorzucam 10pkt.
baziu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez baziu So 04.08.2007 10:38

Udało mi się ściągnąć film Motel, ktos go widzial? Warto go zobaczyc?

nie stać cie na dłuższe wypowiedzi ? // fieldy

Sorry, wybacz ale z tego co wiem to jak wypowiadam się w kolejnym dniu to moge stworzyć nowy post. A to czy warto to ejst pytanie, neiwiem jak mgoe go rpzedluzyc skoro go nie goaldalem. A po 3 jestem ciekaw czy Twoj kazdy post jest 'dlugi'. Ale to nie w tym rzecz. Dla Twojej satysfakcji będę starał się pisać dłuższe wypowiedzi.

A czy ja coś pisałem o poscie pod postem ?
chodzi mi o długość twoich postów. Jak nie wiesz jak moje posty wyglądaja, to w moim profilu mozna je przeczytać, miłej lektury // fieldy

Jeżeli jest to temat, w którym idzie się rozpisać to wydaje mi się że każdy to ptorafi. Ale są też tematy w których można sie poradzic innych czyż nie? wiec naucz mnie zadawać pytan w których zawarte jest conajmniej 20zdań, sorry chodze do szkoły ale takich pytań nigdy nie zadawałem.
Ostatnio edytowano N 05.08.2007 22:38 przez baziu, łącznie edytowano 1 raz
baziu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Bonso So 04.08.2007 18:11

Obrazek
The Simpsons Movie

Wielkim fanem Simpsonów nie jestem i po tym filmie pewnie nie zostane :] Dużo zabawnych sytuacji, całkiem dobra fabuła, ale czuje jednak lekki niedosyt. Może, po prostu nie rozumiem do końca amerykańskiego humoru ? ale za kilka sytuacji zdecydowane plusy, naprawde mnie rozbawiły
Arnold, Titanich, Spider-Pig, i ogólnie Homer :lol: fani Simpsonow na pewno się nie zawiodą, jednak moja ocena to tylko 7/10
może powinienem czasem obejrzec serial :P
Obrazek
Bonso
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez baziu Cz 09.08.2007 7:45

MOtel, wczoraj znalazłem czas by go obejrzeć.Film w swoim gatunku całkiem słaby, beznadziejny pomysł na wykonanie ale ciekawi aktorzy(m.in.Kate Beckinsale). Jednak uważam, że przez sam tytuł można było przewidzieć scenariusz co jest największym minusem. Jak przystało na thriller powinien trzymać w napięciu i zaskakiwać, natomiast MOTEL uważam za film zbyt prosty. Uważam że film jest z serii 'przereklamowanych' i można umieścić go na półce wraz z np. Boogeymanem. Film ten polecam przy zasypianiu, bo mozna spac ile sie chce :P nic przy tym nie tracąc. :?
baziu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez piwus Cz 16.08.2007 19:19

Okropny zastój w tym temacie, więc chociaż to nic nowego, to skrobnę parę zdań. Ostatnio oglądałem Zodiaka i pozytywnie się zaskoczyłem. Wielkim fanem Finchera nie jestem, odgrzewanych historii nie lubię, tymczasem ta historia mnie wciągnęła. Co nowego można opowiedzieć w historii o psychopatycznym mordercy? Wszystko już widzieliśmy, a rozwój gatunku mierzy się w zwiększającej się ilości flaków na ekranie, wciąż podkręcanym tempie i zwrotach akcji. Okazuje się, że można iść w drugą stronę i pokazać śledztwo bez przełomów, pościgów i to jeszcze w intrygujący sposób. A taka "zwykłość" może być niepokojąca. Film mi się nie dłużył, do akcji kręcącej się w kółko przywykłem, nawet zaczęła mi się podobać :).
+ realizm, obsada, muzyka, scenografia, klimat
- jak się wciągnąć to brak,

Film solidny, a nawet coś więcej
9/10
Obrazek
Piotr R - Teraz już nic nie zatrzyma Lecha. Idziemy na mistrza. A Wisła? Wisła to będzie oglądać nasze plecy. Lech, Wisła, Legia - tak to się zakończy.
piwus
Spirytus

Postprzez enoce Cz 16.08.2007 19:52

piwus napisał(a):Okropny zastój w tym temacie, więc chociaż to nic nowego, to skrobnę parę zdań. Ostatnio oglądałem Zodiaka i pozytywnie się zaskoczyłem. Wielkim fanem Finchera nie jestem, odgrzewanych historii nie lubię, tymczasem ta historia mnie wciągnęła. Co nowego można opowiedzieć w historii o psychopatycznym mordercy? Wszystko już widzieliśmy, a rozwój gatunku mierzy się w zwiększającej się ilości flaków na ekranie, wciąż podkręcanym tempie i zwrotach akcji. Okazuje się, że można iść w drugą stronę i pokazać śledztwo bez przełomów, pościgów i to jeszcze w intrygujący sposób. A taka "zwykłość" może być niepokojąca. Film mi się nie dłużył, do akcji kręcącej się w kółko przywykłem, nawet zaczęła mi się podobać :).
+ realizm, obsada, muzyka, scenografia, klimat
- jak się wciągnąć to brak,

Film solidny, a nawet coś więcej
9/10

Podłączam się do "warto obejrzeć", mam tylko jedno małe ale... ciężko żeby film oparty na faktach nie był realistyczny, a oparty jest o prawdziwą historię co warto podkreślić.
(Albert Einstein)

enoce
Skład B
Skład B

Postprzez bagg Cz 16.08.2007 21:50

zodiaca widzialem, ale b. ciezko mi dodac cokolwiek do opisu piwusa. ja bym dal jednak 8/10, ale film jest zdecyudowanie warty zobaczenia.

i dzisiaj bylem na simpsonach. niestety mnie oszukali i film okazal sie byc z dubbingiem ;( wiec ciezko mi go jakkolwiek oceniac. generalnie pare fajnych gagow, ale wszystko strasznie spolszczone.tlumacz uznal, ze na film beda chodzili glownie ludzi z malym pojeciem o polityce zagranicznej i przekladal wszystko na sytuacje w polsce. niby niezle, ale musze obejrzec simpsonow w oryginale, dopiero wtedy bede mol powiedziec cos obiektywnego.
bagg
Bianconero

Postprzez baziu Pt 17.08.2007 17:44

Kilka dni temu mogłem zobaczyć film, który dostępny był w gazecie "Kino Grozy" - MEM-O-RE. :wink:
Film w mojej opini był bardzo dobry, przemyślany scenariusz, dobry głowny aktor: Billy Zane. Film bardziej przypomina thriller s-fc a niżeli horror. Mimo tego film trzyma w napięciu do samego końca, ciężko przewidziec końcowe rozwiązanie. Film jest godny oglądnięcia, Moja ocena to 9/10. 8)

A także film KONFLIKT INTERESÓW dostępny w gazecie tego samego wydawcy
Bardzo ciekawy rozwój akcji, mimo tego czasami zanudzał. Nie potrafie tylko zrozumieć dlaczego na okładce widnieje Kożuchowska, która w filmie ma tylko swoje 3min :think: . Moja ocena to 7,5/10 :twisted:
baziu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Bonso So 18.08.2007 19:35

Obrazek
Ultimatum Bourne'a

na koniec filmu, tłumacz dodał od siebie tekst Koniec najlepszej filmowej serii szpiegowskiej jaka kiedykolwiek powstała.
Jeśli film wam się podobałn to idźcie na niego do kin we wrześniu.
Podziękujecie w ten sposób jego twórcom za ich świetną robotę.

i nie sposób się nie zgodzić.
Tożsamosć oglądałem kiedyś tam na dwójce w TV, Krucjate niedawno ściągnąłem, obie częśći naprawdę mi się podobały, były wciągające, widowiskowe i naprawdę fajnie zrobione. To co pokazała mi trzecia część filmu to jednak zupełnie inna bajka. Film niemal perfekcyjny, kapitalnie zmontowany, świetne sceny walk, akcja non stop, elementy zaskoczenia po prostu niesamowite. Jeden z najlepszych filmów tego typu jakie widziałem, w sumie nie dziwie się ocenie na IMDB. Według niej, jest to najlepszy jak do tej pory film tego roku ;).
Nie czytałem serii książek Ludluma, co mam zamiar nadrobic, aczkolwiek słyszałem, ze wielu którzy czytali książke, filmem sie zawiedli. Ja sobie tego nie wyobrażam jednak :P Bo film jest wspaniały.
Matt Damon to jeden z moich ulubionych aktorów i choć nie bardzo pasuje mi do niego rola maszyny do zabijania z ogromnym mozgiem, to jak najbardziej pasuje mi ta druga rola, w ktorej poszukuje prawdy o sobie.
Ogólnie wszyscy ktorzy ogladali poprzednie czesci, po tej beda usatysfakcjonowani ponad miare. Do kina koniecznie isc :]
9,5/10
Obrazek
Bonso
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia