I Am Legend
Zajebiste zakończenie roku. Usłyszałem o tym filmie bodajże już w lipcu i od tego czasu bardzo chciałem zobaczyć, jak z pozoru banalną opowiastke o ostatnim człowieku na ziemi i zombie zaprezentuje nam Will Smith do spółki z Francisem Lawrencem. Spodziewałem się czegoś ekstra i to dostałem. Świetnie zrealizowane, fantastycznie ukazany opustoszały Nowy Jork, film niesamowicie wciąga. Spodziewałem się, ze włącze sobie od tak, żeby zobaczyć jak to wyglada, bo w końcu to już 3 godzina była, a po kilku minutach nie mogłem wyłączyć. To pierwszy taki film od dawna.
Jeszcze co do filmu. Fajne potworki, wreszcie jakoś normalnie wytłumaczone i da się je oglądać. Fajny Will Smith, który momentami sprawiał wrażenie niedającego sobie rady, żeby zaraz potem pokazać prawdziwy geniusz. Był moment, kiedy autentycznie zaczął mi przypominać Samuela L. Jacksona z Pulp Fiction. Nie wiem skąd, jakoś tak i myślę, że całkiem trafnie.
No, ale żeby nie było za dużo pochwał. I TUTAJ LEKKIE SPOJLERY!
Jak to zwykle w amerykańskich produkcjach bywa, ratunek przybywa w ostatniej, ale to już kompletnie ostatniej chwili. Trochę głupie mogli to inaczej rozwiązać. Podobnie samą końcówkę, jakoś heroizm głównej postaci nie przekonał mnie. W wielu filmach takie zakonczenie by sie przydało, ale nie tym razem. Ratowanie świata + heroiczna śmierć to troche oklepane, przypominając sobie chociażby Armageddon z Willisem.
Ogólnie film w pełni zasłużone
8/10