Jakie filmy polecacie :)

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel, Pisakk, maestro

Postprzez baziu N 23.12.2007 18:38

Strzelec

Dzisiaj miałem okazje go zobaczyć, słyszałem o nim wiele pozytywnych opinii i muszę przyznać, że film naprawde fajny. Akcja toczy się juz od pierwszych minut, co nie działa usypiająco na widza. Gra Marka Wahlberga (głownego bohatera) bardzo dobra. Troche zaczynają mnie męczyć te filmu amerykańskie, które coraz częściej zaczynają pokazywać kto tak naprawdę trzyma władze, a także przekręty, które robione są na samym szczycie. Ale jako film akcji naprawdę dobry. Trzeba również pochwalić reżysera za pomysł :wink:

Moja ocena:
7,5/10
baziu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Bonso Śr 26.12.2007 4:58

Obrazek
I Am Legend

Zajebiste zakończenie roku. Usłyszałem o tym filmie bodajże już w lipcu i od tego czasu bardzo chciałem zobaczyć, jak z pozoru banalną opowiastke o ostatnim człowieku na ziemi i zombie zaprezentuje nam Will Smith do spółki z Francisem Lawrencem. Spodziewałem się czegoś ekstra i to dostałem. Świetnie zrealizowane, fantastycznie ukazany opustoszały Nowy Jork, film niesamowicie wciąga. Spodziewałem się, ze włącze sobie od tak, żeby zobaczyć jak to wyglada, bo w końcu to już 3 godzina była, a po kilku minutach nie mogłem wyłączyć. To pierwszy taki film od dawna.
Jeszcze co do filmu. Fajne potworki, wreszcie jakoś normalnie wytłumaczone i da się je oglądać. Fajny Will Smith, który momentami sprawiał wrażenie niedającego sobie rady, żeby zaraz potem pokazać prawdziwy geniusz. Był moment, kiedy autentycznie zaczął mi przypominać Samuela L. Jacksona z Pulp Fiction. Nie wiem skąd, jakoś tak i myślę, że całkiem trafnie.
No, ale żeby nie było za dużo pochwał. I TUTAJ LEKKIE SPOJLERY!

Jak to zwykle w amerykańskich produkcjach bywa, ratunek przybywa w ostatniej, ale to już kompletnie ostatniej chwili. Trochę głupie mogli to inaczej rozwiązać. Podobnie samą końcówkę, jakoś heroizm głównej postaci nie przekonał mnie. W wielu filmach takie zakonczenie by sie przydało, ale nie tym razem. Ratowanie świata + heroiczna śmierć to troche oklepane, przypominając sobie chociażby Armageddon z Willisem.

Ogólnie film w pełni zasłużone 8/10
Obrazek
Bonso
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Bonso N 06.01.2008 1:00

Obrazek
Skarb Narodów: Księga Tajemnic

Nie no fajna bajeczka. Twórców poniosła fantazja zdecydowanie bardziej niż w pierwszej części. Fabuła jest tak niedorzeczna, że aż żałosna. Włamania, porwania, ucieczki, wszystko strasznie czytelne, przewidywalne. I oczywiście standardowe zakończenie.
Film troche ratuje wkręcenie do ekipy Harrisa i Mirren, którzy dają radę, ale na przykład wątek pana prezydenta, to kompletna klapa. W ogóle skąd oni brali tak pokręcone pomysły, to ja nie rozumiem. Ciekawe kiedy jacyś idioci na serio zaczną szukać skarbów w miejscach gdzie był on w filmie :P.
Generalnie słaby film, ratuje go kilka smiesznych momentów i całkiem fajnie wyglądajace miejsca akcji. Film wpada w oko wizualnie, ale jego bezsensowna fabuła go niszczy. W sumie czego innego można się było spodziewać, po obejrzeniu pierwszej części :]

3/10
Obrazek
Bonso
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Loczek Śr 09.01.2008 19:57

Ja polecam Most na Terabithii, a później Labirynt Fauna.

Oparty na powieści Katherine Paterson film opowiada historię jedenastoletniego chłopca, którego życie zmieniło się na zawsze, gdy zaprzyjaźnił się z klasowym wyrzutkiem - jakim okazała się pewna dziewczyna. Razem Jess i Leslie tworzą świat Terabithii, wymyślone królestwo -pełne olbrzymów, trolli i wszelkiego rodzaju magicznych istot. Podczas gdy w prawdziwym świecie ich życie wypełnione jest trudnościami, w Terabithii rządzą jako Król i Królowa. Lecz i tam będą musieli ze wszystkich sił zmagać się z niespodziewaną tragedią.

Akcja filmu przenosi nas do Hiszpanii z 1944 roku. 13-letnia Ofelia (Ivana Baquero), razem z ciężarną matką - Carmen (Ariadna Gil), przyjeżdża do położonego w lesie obozu wojskowego, by zamieszkać u boku ojczyma - kapitana frankistowskiej armii - Vidala (Sergi López). Szybko staje się jasne, że dla młodej dziewczyny miejsce to będzie piekłem na ziemi. Już od pierwszego spotkania, kapitan okazuje jej jawną niechęć. Carmen zaś potrzebna jest mu jedynie po to, aby urodzić upragnionego potomka.
Pozostawiona samej sobie, Ofelia włóczy się po okolicy, co nie jest w tym trudnym okresie historycznym zajęciem bezpiecznym. W pobliskim lesie czają się bowiem partyzanci, na których poluje żądny krwi oficer. Trzynastolatka nie rozumie za bardzo, o co tak naprawdę walczą obydwie strony konfliktu. Doskonale natomiast dostrzega okrucieństwo i bezwzględność - cechy, jakie na każdym kroku towarzyszą jej ojczymowi.
Podczas samotnych wędrówek, zafascynowana światem fantazji, główna bohaterka natrafia w lesie na bardzo dziwną budowlę. Jest nią tajemniczy labirynt. Legenda głosi, że pełni on rolę domu, zamieszkałego przez pewną baśniową istotę - tytułowego Fauna. Już wkrótce Ofelia przekona się, że miejsce to na zawsze odmieni jej życie... gdy wykreowany przez nią świat zacznie przeplatać się z rzeczywistością.
"Labirynt Fauna" został w 2006 roku nagrodzony aż 3 Oscarami - za scenografię, zdjęcia i charakteryzację.

A teraz pytanie z innej beczki. Jakiego programu pocztowego używają w filmie " Samotność w sieci " ? Ktoś wie ?
Loczek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Zico_FCI Śr 09.01.2008 23:34

Obrazek

The Girl Next Door

Film ten mocno kopie w czachę, że tak się wyrażę. Scenariusz powstał na podstawie głośnej książki Jacka Ketchuma, która została wydana pod tym samym tytułem. Z kolei ta książka powstała na podstawie prawdziwych wydarzeń. Bardzo ponury i dołujący film. Tak naprawdę trudno sobie wyobrazić, że takie rzeczy mogły się wydarzyć w rzeczywistości. Zwłaszcza, że podobno sceny pokazane w filmie i tak są bardziej w wersji „light” niż to, co opisał Ketchum w swojej książce i przede wszystkim niż to, co zdarzyło się naprawdę.

Film zdecydowanie dla osób pełnoletnich.
...
Zico_FCI
Io Sono Interista

Postprzez Bonso N 13.01.2008 9:37

Obrazek
Całkiem ciekawe, amerykańskie kino akcji :P Niewłaściwi ludzie zabili spokojnemu człowiekowi rodzine i ten się mści. Amerykańska bajka, ale naprawde dobrze zrobiona. Świetna gra Kevina Becona, realizm scen, zdecydowanie lepszy niż w wielu innych filmach tego tupu. Wreszcie samochody po upadku z 20 metrow nie wybuchają, a po strzale z dupeltówki w kolano, pół nogi odpada :] Ogólnie film warty polecenia, aczkolwiek bez rewelacji.
7-/10
Obrazek
Bonso
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Loczek Cz 17.01.2008 10:10

Norbit

Prześmieszna opowieść o pewnym facecie ? Norbicie (Eddie Murphy) zaręczonym z monstrualną kobietą (w tej roli również Eddie Murphy). Gdy Norbit poznaje piękną dziewczynę (Thandie Newton) zakochuje się w niej bez granic. Na przeszkodzie do pełni szczęścia stoi jednak monstrualna narzeczona... Jak nie lubię komedii bo się na nich nie śmieję, tak ta akurat była dobra. Polecam :)
7/10
Loczek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez John Travolta So 19.01.2008 1:15

Juno

U nas za 3 miesiace w Stanach za 3 tygodnie na DVD.
Swietny film, pozornie zwykly temat, 16-stolatka zachodzi w ciąże a film opowiada co sie dzialo w trakcie. Mimo tak tendecyjnego tematu film jest bardzo inteligentny, porusza sporo waznych aspektów dorastania, dodatkowo wszystko przyprawione spora dawka humoru i swietna sciezka dzwiekowa.
Zdecydowanie polecam.
9/10

XXY

Dzis bylem w kinie, o dziwo gdy przyszedlem 10 minut przed seansem powiedziano mi ze nie ma juz miejsc :shock: Poszedlem na nastepny seans i sala tez byla pełna, co prawda była dosc mała ale i tak bylem w szoku. Film szokuje w troche inny sposob, mnie głownie tym ze do tej pory nie interesowalem sie tym tematem, a tu wszystko jest swietnie opowiedziane. Swietny scenariusz, wszystko bardzo dobrze ze sobą złożone. Zupelnie nowe spojrzenia na tolerancje, inność i dorastanie.
9/10
John Travolta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Loczek So 19.01.2008 10:32

Bonso napisał(a):I Am Legend

Mistrzostwo. Bardzo dobry film, choć do złudzenia przypominający serię " Żywych trupów ".

GO!
Uznawana przez krytyków za "młodzieżowe "Pulp Fiction" tragikomiczna opowieść o dwóch żadnych sławy dziewczynach, angielskim handlarzu narkotyków i dwóch wybijających się aktorach, których zbieg okoliczności styka ze sobą w Los Angeles i stolicy amerykańskiego hazardu, Las Vegas.
Dziewczyna próbuje zdobyć 400 dolarów, by zapłacić zaległe komorne. Podejmuje się dorywczej pracy dla handlarza narkotyków. Dostarcza towar dwu klientom, ci jednak okazują się współpracownikami policji.

8/10
Loczek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez RóżA So 19.01.2008 10:48

Piła 4

Kicha, kicha i jeszcze raz kicha. Choć i tak prawie każdy film ten obejrzy, chociażby z ciekawości. Szkoda tylko, że każdy się rozczaruje. Najnowsza 'Piła' z horrorem wspólnego ma bardzo mało, a sceny w których pękają kości a krew leje się po ścianach są po prostu niesmaczne... jednym słowem- komercja :] .
Obrazek
Obrazek
RóżA
Kapitan
Kapitan

Postprzez Bonso So 19.01.2008 10:54

Obrazek
Enchanted
"Zaczarowana", to mimo iż jednak Disneyowska bajka, to jednak bardzo fajnie zrobiona, ze świetnym pomysłem i dużą dawką humoru. Przeniesienie postaci z bajki do współczesnego Nowego Jorku było pomysłem o tyle absurdalnym, że po prostu musiało się udać :] Świetna Amy Adams która w każdej scenie tworzy wokół siebie niesamowitą, bajkową atmosferę. Książe Edward może nie tak bajkowy, ale bardzo śmieszny przynajmniej :)
Strasznie podobało mi się pomieszanie większości znanych bajek. Była Królewna Śnieżka, Kopciuszek, Czerwony Kapturek. A w jednej scenie mi się King Kong przypomniał nawet :-D. No i oczywiście jak to w bajkach bywa happyend, ale to akurat nikomu nie przeszkadza. Ogólnie film daje rade, nie jest może wybitny, ale jeden z najlepszych Disneya w ostatnich latach.
7,5/10
Obrazek
Bonso
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Bonso Śr 23.01.2008 23:20

Obrazek
No Country for Old Men

Bracia Coen zrobili mistrzowski film. Film porusza, wciąga, zachwyca, ma w sobie wszystko co dobry film powinien mieć i nawet więcej. Od świetnego doboru aktorów, poprzez cudowne dialogi, świetną realizację, zdjęcia, dźwięk, po niebanalne zakończenie, świetnie opowiedzianej historii. No rewelacja. Genialny Javier Bardem, świetni Tommy Lee Jones i Josh Brolin. Zresztą do żadnego aktora nie można się przyczepić. Coenowie zrobili film życia i jak na razie jet to mój faworyt do Oscara. Zobaczymy po There Will be Blood, które ma jeszcze lepsze recenzje :]. No, ale na razie No Country for Old Men, to najlepszy film 2007.
9,5/10

tak poza tym, ogladałem Hitmana w końcu i generalnie nic nadzwyczajnego, ale film fajnie się ogląda, wciąga i może być, ale chyba jednak za mało realizmu z gry, więc 5/10.
I jeszcze Piła IV. Bez komentarza. 1/10. Ile można :/
Obrazek
Bonso
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez mistyk Cz 24.01.2008 21:52

@Bonso jako, ze mamy podobny gust to skusilem sie i obejrzalem "No country for old men". Musze przyznac, ze film dobry, chociaz mnie na kolana nie powalil. Spodziewalem sie czegos wiecej. Zdecydowanie bardziej w roku 2007 podobal mi sie American Gangster.
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez janop Śr 06.02.2008 23:44

mistyk napisał(a):@Bonso jako, ze mamy podobny gust to skusilem sie i obejrzalem "No country for old men". Musze przyznac, ze film dobry, chociaz mnie na kolana nie powalil. Spodziewalem sie czegos wiecej. Zdecydowanie bardziej w roku 2007 podobal mi sie American Gangster.

Filmu braci nie widziałem, gangster bardzo na plus(klimat, muzyka i aktorstwo-Denzel to mistrz), ogólnie ten powrót do klimatów z filmów z lat 70-tych(wcześniej np. w "Zodiac") mi się podoba, w końcu można iść do mulitipleksu (a nie tylko siedzieć w kinach studyjnych)i wyjść bez zażenowania. Ja osobiście polecam "Persepolis" i jeśli jeszcze gdzieś grają "Reprise"(jeden z lepszych filmów zeszłego roku).
janop
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Bonso Cz 07.02.2008 20:00

Obrazek
Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street

Zabierałem sie do tego filmu już od dłuższego czasu i jak w końcu zacząłem oglądać, za nic nie chciałem skończyć. Od początku rzuca się w oczy mroczny klimat, który towarzyszy nam przez cały film. Burton odbiera filmowi trochę kolorów, co jeszcze bardziej przekonuje nas do obejrzanej historii. Jak na musical przystało, jest dużo dobrej, nawet bardzo dobrej muzyki, która świetnie tworzy klimat do każdej sceny, jest idealnie dopasowana do tego co się w filmie dzieje. Scenografia i kostiumy to kolejna rzecz która przekonuje do obejrzenia tego filmu. Jednak największym atutem Sweeney Todda, jest bezapelacyjnie Johnny Depp. Mistrzostwo, kolejna rola w której potwierdza, że aktorem jest wybitnym. On był po prostu stworzony do tej roli, po tym filmie upewniam się tylko, że obok Ala Pacino jest najlepszym aktorem który ciągle gra w filmach. Depp był wybitny, ale rade dali również Alan Rickman i Helena Bonham Carter, chociaż nie przekonują tak jak Johnny ;).
Film zgarnął zaledwie 3 nominacje do Oscara. Nie wiem jak z kostiumami i sceongrafia w innych filmach, ale Depp za rolę Sweeney Todda, Oscara dostać po prostu musi :]
9/10
Obrazek
Bonso
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia