Abramowicz

Wszystko o piłce w Anglii - Zawodnicy, Kluby, Reprezentacja, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia związane z piłką.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Postprzez rkoeman Pt 11.07.2008 15:27

nie. nie jest

jak ktos przyznaje sie do kradziezy pociagu z ropa to jest zwyklym zlodziejem i nie widze powodu by nazywac go inaczej
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez bellus Pt 11.07.2008 15:57

Nie, nie jest zwykłym złodziejem.

Zwykły to niczym się nie wyróżniający, tutaj się chyba zgadzamy? Skoro facet kradnie pociąg z ropą to chyba się wyróżnia. Pociąg z ropą raczej trudno ukraść. Nie jest to powszechne, najczęściej skazywani złodzieje przez sądy to drobni złodzieje, a nie ludzie co kradną pociągi z paliwem.
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Mentor Pt 11.07.2008 16:23

W takim razie powinniśmy Abramowicza tytułować niezwykłym złodziejem zamiast po prostu złodziejem?
Obrazek
Barca jest najpiękniejszą kobietą na świecie. Jednego dnia może być bardziej lub mniej wdzięczna, ale to wciąż ta sama kobieta i w tej kobiecie jesteśmy wszyscy do szaleństwa zakochani. - Joan Gaspart
Mentor
Zajebiaszczo

Postprzez rkoeman Pt 11.07.2008 17:15

on jest niczym arsene lupin czyli zlodziej-dzentelman

wytlumacz mi w takim razie jedna rzecz - jaka jest roznica czy ktos ukradnie 7000 funtow czy tez pociag ropy?

i to i to jest kradzieza.
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez TS borys IFC Pt 11.07.2008 17:21

i to i to jest kradzieza ale gdyby wszystkie kradzieze swiata oglosily plebiscyt na to ktora z nich jest najbardziej niezwykla to sadze ze kradziez pociagu mialaby wieksze szanse na pierwsze miejsce nizli kradziez 7000 funtow. messi i krzynowek to pomocnicy. tylko ze 1szego nazwiesz magikiem a drugiego kopaczem. ta sama zasada
Obrazek
IO SONO INTERISTA

"czas nasz to alarm w ktorym wszystko to halas"
OSTR
TS borys IFC
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez rkoeman Pt 11.07.2008 17:26

porownanie nie na miejscu - ktos kto zabiera czyjas wlasnosc bez wiedzy tej osoby jest zlodziejem. po prostu

kradzieze, lapowki, znikniecia ludzi, etc, etc....

to sprawki dzieki ktorym roman stal sie tak bogatym czlowiekiem. ja nie widze w tym nic dobrego, szlachetnego ani powodu by kibice chelsea cieszyli sie z tego ze kupil on ich klub

ps - messi jest napastnikiem a nie pomocnikiem
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez kaczy Pt 11.07.2008 17:29

rkoeman napisał(a):kradzieze, lapowki, znikniecia ludzi, etc, etc....

gwalty na zlecenie, bez zlecenia zreszta tez ...
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez TS borys IFC Pt 11.07.2008 17:29

rkoeman napisał(a):ps - messi jest napastnikiem a nie pomocnikiem

dobra wstaw sobie tam nazwisko lamparda.

co do tematu to jasne ze to i to jest kradzieza ale do kazdej mozna dobrac odpowiednie epitety tak jak do wszystkiego. rowniez nie widze w nich nioc dobrego ale prawda jest taka ze moga byc spektakularne. dla mnie kradziez pociagu z ropa mimo wszystko spektakularna jest chociaz jak kazdy normalny czlowiek absolutnie jej nie pochwalam. po prostu to robi wieksze wrazenie niz kradziez portfela. negatywne, ale wieksze. zgodzisz sie ze mna chyba
Obrazek
IO SONO INTERISTA

OSTR
TS borys IFC
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez rkoeman Pt 11.07.2008 17:36

kradziez to nie lyzwiarstwo figurowe w ktorym oceniamy styl i wrazenia artystyczne

kradziez to kradziez - niezaleznie od tego co ukradniesz. chodzi o prosta zasade i moralnosc. nienawidze zlodziejstwa i dlatego nazywam je po imieniu

bo przeciez wiadomo ze ukrasc 7 tys funtow a pociag z ropa to sprawy roznego kalibru. to oczywiste. jednak nazwanie takiego zachowania jest takie same dla obu spraw
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez TS borys IFC Pt 11.07.2008 17:40

no i piona bo ja tez tego nienawidze ale jednak inne sa kradzieze robin hooda abramowicza i jakiegos kieszonkowca z pkp. mozna je okreslac roznymi przymiotnikami, jak to napisalem wczesniej, bo rozne one sa. tyle
Obrazek
IO SONO INTERISTA

OSTR
TS borys IFC
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez bellus Pt 11.07.2008 18:15

Mentor napisał(a):W takim razie powinniśmy Abramowicza tytułować niezwykłym złodziejem zamiast po prostu złodziejem?

Każdy sobie może tytułować jak chce, w ramach wolności słowa. Moim zdaniem przymiotnik zwykły pasuje tutaj jak pięść do nosa. A złodziejem otwarcie (w jakiejś publikacji, czy w towarzystwie) bym go bał się nazwać. Jego stać na lepszych prawników (a przynajmniej droższych ). Tak jak pisał (chyba) Babel, w świetle prawa Roman Abramowicz nie został skazany za kradzież.

Padł przykład Ala Capone, kiedyś czytałem, że został skazany bezprawnie.
rkoeman napisał(a):i to i to jest kradzieza.

Nie neguje tego. Nie odpowiada mi tylko używanie przez Ciebie przymiotnika "zwykły".
rkoeman napisał(a):to sprawki dzieki ktorym roman stal sie tak bogatym czlowiekiem. ja nie widze w tym nic dobrego, szlachetnego ani powodu by kibice chelsea cieszyli sie z tego ze kupil on ich klub

Nie popadajmy w skrajność też. Nie jest tak, że Abramowicz dorobił się tylko dzięki kradzieży, czy też nielegalnym interesom. Wspomniany pociąg przyspieszył jego karierę, ale przy takich znajomościach tylko kwestią czasu były kiedy stanie się jednym z najbogatszych Rosjan.
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Babel Pt 11.07.2008 19:00

David Copperfield (ten iluzjonista) tez spowodował znikniecie pociągu, wiec może Roman Abramowicz to tez bardziej iluzjonista, magik, guslarz niźli złodziej.

Przeciez jak Ci powiem, że to ja ukradłem tamten pociąg to bez dowodów, chociazby poszlak najwyzej możecie mnie wyśmiac, ze cos mi sie pod kopuła poprzestawiało. Zycie.
"Zmierzch..."
Babel
onegdaj alkoholik
onegdaj alkoholik

Postprzez rkoeman Pt 11.07.2008 19:21

ale przeciez sa dowody. przeczytales co ci wkleilem? tam jest to wyjatkowo delikatnie opisane

roman w pewnym wywiadzie przyznal sie do tego :] wiec nie bardzo twoja arumentacja jest sluszna
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Babel Pt 11.07.2008 19:35

W tekscie podanym przez Ciebie było takze podane, że był zatrzymany i przesłuchiwany w tej sprawie i widocznie skoro go nie skazali po tym najważniejszym wywiadzie w prokuraturze, to sie jednak nie przyznał :P Jak byk pisze w tekscie (przeczytałem go w tej chwili drugi raz), że nie postawiono mu zarzutów. Chyba nie musze Ci wyjasniac, że to nie gazety sa od wymierzania sprawiedliwości. Cos tu nie tak. Nie dociekam czy z rosyjskim wymiarem sprawiedliwosci czy z Twoim rozumowaniem. Stwierdzam jedynie fakt, że z tego co mi wiadomo Abramowicz nigdy nie był skazany prawomocnym wyrokiem przez sad.

Kończac watek. Troche złosliwie. Może Roman był jeszcze motorniczym tego pociągu? Zazdroszcze Ci tak wrecz dzieciecego, niczym nie skażonego idealizmu :spoko:
"Zmierzch..."
Babel
onegdaj alkoholik
onegdaj alkoholik

Postprzez rkoeman Pt 11.07.2008 19:49

al capone nigdy nie byl skazany za handel alkoholem, zabojstwa, gwalty, pobicia, wymuszenia, kradzieze, zastraszania...

skazano go za nieplacone podatki

nie mozna go wiec nazwac gangsterem. ot zwykly obywatel niczym amerykanski aktor ktorego ostatnio skazali za to samo

stalina i hitlera nikt nie skazal za ludobojstwo. tak jak kilku ich podwladnych

ps - moze tak drastyczne przyklady do ciebie przemowia. bo skoro slowa samego romana ktory smiejac sie chwali sie ukradzionym pociagiem (tak - byl przy tym razem ze swoimi ludzmi) i uwaza to za romantyczna i zabawna historie
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Anglia