Jakie filmy polecacie :)

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Postprzez mnjhau Cz 03.04.2008 18:28

Sweeney Todd
No przede wszystkim trzeba lubić filmy Bartona, bo jest to kino specyficzne i nie każdemu podchodzi. Genialny, po prostu genialny duet Depp-Bonham-Carter. Chyba 2 po Edwardzie Nożycorękim film Burtona

Mgła
Kicz i tyle. Naprawdę dziwią mnie te pozytywne oceny, bo jest to po prostu obraza dla Stephena Kinga
GLORY GLORY MAN UNITED
mnjhau
Junior
Junior

Postprzez baziu N 06.04.2008 9:58

8 części prawdy

IMO bardzo dobry film sensacyjny, szybka, zwrotna akcja co może się podobać, bardzo dobra gra aktorów. Bardzo fajny pomysł z pokazywaniem wydarzenia przez pryzmat ośmiu różnych osób co namiesza nam nie co w głowach. Mimo tego jakiś mały niedosyt czuję, ale to może być przez to, że jest to kolejny film, w który dobro wygrywa ze złem (a ja osobiście lubię filmy bez happy endu). Film godny zobaczenia. Polecam!
Moja ocena:
7,5/10
baziu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Berik Pn 26.05.2008 13:17

Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki

Na poczatku zaznaczam,ze nie jestem wielkim fanem Indiany Jonesa,ale tez nie jestem jego przeciwnikiem. Ja po prostu lubie dobre kino, a Ford razem ze Spielbergiem sa gwarancja na szybkie i ciekawe 2 godziny. Nie zawiodlem sie i tym razem...ale. No wlasnie ale. Zawsze mnie zastanawia dlaczego we wspolczesnym kinie tyle do powiedzenia maja spece od techniki i efektow specjalnych? dlaczego Amerykanie nie kreca juz sequeli odpowiadajacych dusza poprzednim czescia i poprzedniczka? mowa tu glownie o Star Wars. Stare czesci-gratka kina i prawdziwa uczta dla fanow Lucasa...ale przede wszystkim "Gwiezdne Wojny" z czasow Zimnej Wojny maja dusze;ot chociazby,zeby wspomniec niedzwiadki,misiaczki z ostatniej czesci "Powrot Jedi", czy rozbrajajacy usmiech Hana Solo. Niestety nowe tworzywa sa nijakie,takie bezplciowe...Szklana Pulapka 4 takze sie nie broni w porownaniu do starszych czesci-scenarzysci musieli dodac jakies beznadziejne efekty specjalne niszczace kompletnie wszystko co bylo fajne i zgrabne. Z nowym "Indina Jonesem" jest tak samo,aczkolwiek troche inaczej. Caly film jest naprawde interesujacy;mamy tu przednia zabawe,gagi i Forda nawiazujacego do najlepszych czasow.Ale...ale niestety ostatnie 10 minut niszcza caly wysilek aktorow, wywoluja mysli dosc nieciekawe u widza...krotko mowiac(zeby nie zdradzac) ostatnie 10 minut to idealny przyklad,jak mozna zepsuc caly film.Nawet dobry. Ale tak do konca nie jest. Bo wlasnie nowy Jonesey broni sie znakomicie i jest rozrywka przednia i lekka. I to jest cala sila nowych przygod Henry'ego Jonesa. Jestem przekonany,ze bede do niego wracac,ale ostatnie 10 minut sobie odpuszcze.

Ocena: 7/10
"Mój Boże. Do sal wykładowych przychodzą małpy. Darwin był idealistą i marzycielem, zapewniam pana. Jaka tam ewolucja. Zanim trafię na jednego myślącego, muszę stoczyć bitwę z dziesięcioma orangutanami. "
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez fidelus Pn 26.05.2008 16:28

nie wiem czy ktos juz polecal into the wild..czy bucket list...ale oba te filmy zasluguja na to..zeby je zobaczyc...pierwszy....dlugi...ale jesli kiedykolwiek wedrowales z plecakiem w gory i nie tylko(jakkolwiek sie to pisze..)................film o buncie..sprzeciwie...popartym argumentami...nie lubie bawic sie w punktowanie...np...dla mnie..w danej chwili...film, zasluguje na 10/10...ale kazdy z nas..znajduje sie w roznym miejscu zycia...
natomiast bucket list...z freemanem i nocholsonem...ciekawy...dobrze zagrany...moze bez jakiegos zaskoczenia...ale nie o to w tym filmie chodzilo...zmuszony do "punktowania" 9/10...ale to bardzo subiektywna ocena...w innym dniu moglbym innaczej ocenic..pozdrawiam
I've got the spirit, but lose the feeling
fidelus
Skład C
Skład C

Postprzez lisek_chz Pn 26.05.2008 16:35

Dzięki Berik za fajną recenzję, wybieram się właśnie na Indianę ;)

Oko

Czytałem komentarze przed seansem, że film przereklamowany, ale musiałem się sam upewnić, tym bardziej, że główną rolę grała Jessica Alba ;) Byłem przygotowany na ostry horror. Trochę się zawdodłem, jeżeli chodzi o samą fabułe, ale film bardzo fajny, może nie jest aż tak straszny, więc dla osób, które horrory mają we krwi Oko nie będzie niczym specjalnym. Mi natomiast film się bardzo podobał. Ma fajny mroczny klimat, trochę tajemniczy, pokazany świat nieco inaczej z perspektywy niedowidzącej bohaterki. Bardzo fajny. Ogólnie polecam.

8+/10

Edit:

Dokładnie, jako, że ja nie jestem fanem horrorów, to dla mnie film był dobry ;)
Ostatnio edytowano Pn 26.05.2008 19:53 przez lisek_chz, łącznie edytowano 1 raz
"Kiedy mówię Polska, mam przed oczami pszeniczny kłos wyrosły na tej ziemi, znajome boćki, które przycupnęły na przyjaznej mazurskiej chacie..."
lisek_chz
Kapitan
Kapitan

Postprzez fidelus Pn 26.05.2008 18:19

ulala....nie chce dyskursu wprowadzac...ale "OKA"(motyw z misia sie nasuwa:P) nie polecam jak kolega wyzej...jesli ktos lubi byc w filmie zaskoczony..przestraszony...itp(na tym horror moim zdaniem polega) winien sobie ten film odpuscic....na dodatek wspomne..iz w punkcie kulminacyjnym filmu..cala sala ryknela smiechem...a to raczej pastisz horroru nie byl;)co mowi samo za siebie:)ogolnie szanuje zdanie kolego powyzej..ale ja w tym filmie..oprocz uroczej Alby...plusow nie dostrzegam
I've got the spirit, but lose the feeling
fidelus
Skład C
Skład C

Postprzez Zico_FCI So 31.05.2008 20:36

Cassandra's Dream

Bardzo duże rozczarowanie. Spodziewałem się po tym filmie czegoś zdecydowanie lepszego, zwłaszcza biorąc pod uwagę aktorów i przede wszystkim reżysera. Film ciągnie się jak spaghetti i w ani jednym momencie nie zaskakuje.

5-/10

Zdecydowanie bardziej podobał mi się Match Point
...
Zico_FCI
Io Sono Interista

Postprzez guru N 15.06.2008 17:27

W piątek wybrałem się do kina na The Incredible Hulk.

Żałować nie żałuję, ale zadowolony też nie jestem. Dobre dla dzieci, co się podniecają monsterami. Dla mnie ten film jest strasznie infantylny. W pewnym momencie zasnąłem i przespałem z 30 min. filmu. :lol: Film dobry dla Amerykanów. Coś w stylu Batman, Superman, czy Star Wars...

4/10
guru
Kapitan
Kapitan

Postprzez (L)oczkerson N 15.06.2008 18:03

mi jest szkoda że Edward Norton zgodził się w czymś takim zagrać :roll: zawsze bardzo go ceniłem za role w takich filamach jak American History X, Hazardziści, Fight Club, 25th Hour a tu takie coś....

ja z ostatnich filmów to ostatnio tylko oglądałem Sierociniec Del Toro i Pora Umierać. Pierwszy był dla mnie dużym zawodem, film bardzo podobny do innego i znacznie lepszego filmu Del Toro czyli "The Others", znów mamy wielki dom, matkę walczącą trochę z losem, trochę o własne dzieci, znów motyw zaświatów no i szeroko zapowiadana powalająca końcówka, która w konsekwencji dla choćby troszkę myslącego widza (owszem film do tego nie zachęca) jest przewidywalna. Ogólnie film słaby i na dobrą sprawę nie ma co go oglądać, dużo lepszym wyborem są "inni".

Drugi to film polski, przyznam że długo podchodziłem do niego, bo tematyka ciężka, a znając depresyjne tendencje naszego kina byłem przekonany że zobacze znów szary, smutny film....
...tymczasem osłupiałem :shock: Film mimo że czarno biały (duży atut) to bardzo ciepły, ładny, przyjazny i co chyba najważniejsze emanujący pogodą ducha bohaterki, która momentalnie staje się dla nas przyjacielem mimo że to przecierz 90-letnia babcia. Naprawdę gorąco polecam dla mnie 8+

A no i zobaczyłem wreszcie Sweeneya Todda: demonicznego Golibrode czy jak to tam leci (czasu nie ma przez sesje to w ciągu miesiąca raptem z 4 filmy miałem okazje oglądać :evil: ) i ogólnie mi się podobał, z początku fakt że to miusical mnie denerwował i przeszkadzał bo tematyka mroczna i nieprzyjamna jak 18-wieczny portowy Londyn a oni głosami słowików ballady odwalają :shock: ale jak się człowiek przyzwyczai to już leci i film wciąga. świetna scenografia, kostiumy i harakteryzacja. Wątek prosty, ale taki kanon (baaaa wręcz grecka tragedia) że to raczej +, rola Deppa też taka jakiej należało się spodziewać jeśli ktoś go oglądał w Edwardzie nożycorękim (skojarzenie momentalne) czy też w równie kopniętej roli Jacka Sparowa, ale fajna, ogólnie film jak to Fabiański lubi mówić o wszystkim FAJNY, dla mnie 7
"Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć"
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Bonso N 13.07.2008 20:10

Obrazek
Hancock

Spodziewałem się czegoś świetnego, był to jeden z najbardziej wyczekiwanych przeze mnie filmów w tym roku, no i niestety się troche zawiodłem. Początek świetny, sporo śmiechu, świetnie się oglądało szalejącego Hancocka, ale niestety zdecydowanie zbyt szybko rozpoczęło się jego umoralnianie. Wtedy film siadł i chociaż do końca było jeszcze kilka świetnych scen, to jednak nie było to już to samo. Takie normalne Hollywoodzkie zakończenie z happyendem i wątkiem romantycznym.
Co do aktorów to oczywiście świetny Smith, który podobnie jak w I Am Legend, był najlepszym elementem filmu. Do tego też bardzo fajna ( i piękna ) Charlize Theron. Ogólnie film dobry, ale bez zachwytu. 6,5/10

Obrazek
Kung Fu Panda

Ogólnie nie lubię animacji i ten film utwierdza mnie w przekonaniu, że osobiście nie powinienem ich oglądac. Film nie był zły, momentami bardzo śmieszny, z całkiem ciekawą fabułą, ale to jednak nie jest to co mi przypada do gustu. Zdecydowanie wolę filmy fabularne. Jednak wszyscy miłośnicy animacji raczej się nie zawiodą i film o Po powinien im się podobac. 6/10
Obrazek
Bonso
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Martinho N 13.07.2008 20:22

Obrazek

Shrooms

Fajny horror, ktory zarazem straszy i pokazuje okrutne sceny. Swietna gra aktorow, no i zaskakujace zakonczenie :) Fabula bardzo fajna jak dla mnie najlepszy horror jaki ostatnio widzialem. 9/10
Obrazek
Martinho
Internetowy napinacz

Postprzez Zico_FCI N 13.07.2008 20:54

Obrazek

[Rec] - Muszę przyznać, że całkiem niezły horror hiszpańskiej produkcji. Wyróżnia go to, że jest kręcony „ z ręki” i tak naprawdę to chyba tylko to powoduje, że wybija się jakoś spośród ostatnio kręconych pseudo-horrorów. Ten element powoduje, że obraz jest bardziej realny i w pewnych momentach można się naprę przestraszyć. Poza tym fabuła raczej nie powala na kolana.

7-/10
...
Zico_FCI
Io Sono Interista

Postprzez brylancik Pn 28.07.2008 18:48

Nie wiem czy odpowieni temat ale nie chce mi się szukać.

Jutro czeka mnie dość długa podróż. Z racji tego że oglądam mało filmów, a przez ostatni rok prawie w ogóle to mam pytanie - polecił by mi ktoś jakieś fajne, nie najstarsze filmy. Lista paru tytułów, recenzji nie potrzebuję :lol:
brylancik
Oleguer Fan

Postprzez cortez. Pn 28.07.2008 19:08

EPIC MOVIE na polski:Wielkie Kino
Całkiem niezła parodia filmów miedzy innymi:
Charlie i fabryka czekolady
X-men
Superman
Harry Potter
Piraci z Karaibów
Jest to głowna parodia filmu: Opowiesci z Narni czesci 1 :D

Obrazek
cortez.
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Postprzez klopx Pn 28.07.2008 22:17

brylancik napisał(a):Jutro czeka mnie dość długa podróż. Z racji tego że oglądam mało filmów, a przez ostatni rok prawie w ogóle to mam pytanie - polecił by mi ktoś jakieś fajne, nie najstarsze filmy. Lista paru tytułów, recenzji nie potrzebuję :lol:

3:10 do Yumy
Obłęd
Deja Vu
Apocalypto
Zabójczy numer
Niewidzialny
1408
Iluzjonista
Labirynt fauna
Infiltracja
Mr.Brooks
Vince Niepokonany