Ekstraklasa w sezonie 2008/2009

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.

Kto mistrzem Polski 2008/2009?

Wisła Kraków
44
38%
Legia Warszawa
18
16%
Lech Poznań
37
32%
Groclin/Polonia Warszawa?
2
2%
Górnik Zabrze
3
3%
Ruch Chorzów
5
4%
GKS Bełchatów
0
Brak głosów
inny zespół
7
6%

Liczba głosów : 116

Postprzez EnJoy's Cz 31.07.2008 19:47

LookAsh napisał(a):No i po co ta zlosliwosc ?

Ahh masz rację przepraszam.Denerwują mnie działania Widzewa bo sami mają za uszami, a skarżą innych.Dlatego mnie to tak denerwuje.
EnJoy's
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Krzysztof Jarzyna Cz 31.07.2008 20:24

Widzew nie skarzy Polonii, tylko dzialania PZPNu. A ze dzieki przekretom PZPNu Polonia dostala licencje, to juz sprawa poboczna :)
I czego sie boicie? Przeciez zaslugujecie na gre w ekstraklasie, spelniacie wszystkie warunki, licencja zostala przyznana zgodnie ze wszystkimi obowiazujacymi zasadmi :lol:

Pytanie za 100 punktow do wszystkich oburzonych decyzja TA w sprawie Widzewa - ile lat wstecz powinno sie scigac kluby? Znaczy - jaki powinien byc czas przedawnienia?
I drugie - czy nalezy stosowac sie do przepisow obowiazujacych? I czy prawo moze dzialac wstecz?
"- Wspomniał Pan o Realu. Czy nadal czuje Pan sentyment do "Królewskiego" klubu?
Leo Beenhakker: Jeszcze jak! Mówię wręcz, że moje serce jest w 50 proc. "Białe"."
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Postprzez EnJoy's Cz 31.07.2008 20:40

Krzysztof Jarzyna napisał(a):spelniacie wszystkie warunki, licencja zostala przyznana zgodnie ze wszystkimi obowiazujacymi zasadmi Laughing

Za to licencja dla Widzewa w 2004 roku była przyznana zgodnie z obowiązującymi zasadami :lol: o czym świadczy postępowanie w Sądzie.Proszę Cię tylko nie pisz mi, że Widzew znalazł jakieś luki prawne bo to już nudne.
Ale co tam i tak w sądzie wygracie bo jak to określił Robin Hood walki o sprawiedliwość Pan Cacek : " Sprawiedliwość zwycięży " :rotfl: :rotfl: :rotfl: .

Krzysztof Jarzyna napisał(a):ile lat wstecz powinno sie scigac kluby? Znaczy - jaki powinien byc czas przedawnienia?

Nie powinno się karać bo przecież Widzew jest nie winny.
EnJoy's
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Krzysztof Jarzyna Cz 31.07.2008 21:41

Az z ciekawosci zajrzalem Ci w profil. I konstatacja nie jest zbyt fajna. Generalnie to nie nalezysz do grupy rozgarnietych 17latkow.
Mimo wszystko pozdrawiam, bo wierze w polska mlodziez.
"- Wspomniał Pan o Realu. Czy nadal czuje Pan sentyment do "Królewskiego" klubu?
Leo Beenhakker: Jeszcze jak! Mówię wręcz, że moje serce jest w 50 proc. "Białe"."
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Postprzez Martinho Cz 31.07.2008 21:42

KJ jezeli chodzi o Widzew to jezeli ktos napisze o nim zle slowo to od razu dajesz ciete riposty. No troche obiektywizmu panowie.
Obrazek
Martinho
Internetowy napinacz

Postprzez Krzysztof Jarzyna Cz 31.07.2008 21:46

Pokaz mi te ostatnia cieta riposte. Stwierdzilem fakt, ze Widzew nie "skarzy" (jak raczyl stwierdzic mlodzieniec od kolarstwa) Bytomia, tylko PZPN. A jezeli Bytom wie, ze dostal uczciwie licencje, to czym sie przejmowac? No chyba, ze dzieki przekretowi PZPNu ta licencja sie urodzila, to bym pewnie zrozumial oburzenie :]
No i zadalem drugie pytanie, na ktore tez nikt nie chce odpowiedziec.
Wiec o co Ci chodzi?
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Postprzez cloner Cz 31.07.2008 22:53

A jezeli Bytom wie, ze dostal uczciwie licencje, to czym sie przejmowac?
A przejmujemy sie tym, ponieważ Widzew twierdzi, ze licencja dla Polonii została wydana niezgodnie z prawem. A to wg mnie fałsz.

Wkleje ciekawy artykuł z jutrzejszej GW:

Siedem niby-grzechów Polonii Bytom

Jakie argumenty wysuwają przeciwnicy Polonii, a jak broni się bytomski klub? Prześledźmy listę jego siedmiu "grzechów".

1. Za późno złożony wniosek licencyjny

Kluby ekstraklasy powinny złożyć bilans finansowy do 31 marca. Powyższy zapis dotyczy jednak spółek akcyjnych, a Polonia nią nie jest! Stowarzyszania, takie jak bytomski klub, mają na to czas do 30 czerwca i Polonia tego terminu dotrzymała. Działacze z Bytomia przekonują, że dotrzymaliby nawet pierwszego terminu, gdyby nie opieszałość ZUS-u, który nie przekazał na czas odpowiednich dokumentów.

2. Widmo bankructwa

Polonii Bytom grozi zapaść finansowa - ogłosił Zbigniew Sadowski, były przewodniczący Komisji Odwoławczej ds. Licencji PZPN. Działacze Polonii zlecili zbadanie finansów klubu niezależnej firmie. Z jej oceny wynika, że funkcjonowanie klubu nie jest zagrożone. Gdyby PZPN nie chciał z powodu wyników bilansu przyznać Polonii licencji, to najbardziej skompromitowałby sam siebie. Rok temu Polonia licencję bowiem dostała, a wówczas stan jej finansów był o wiele gorszy.

3. Polonia nie ma stadionu

Od 12 września Polonia ma mieć stadion spełniający wszystkie wymogi ekstraklasy. Na razie brakuje na nim tylko dachu nad 1000 miejsc, ale ta inwestycja już jest realizowana. PZPN zgodził się na to, aby pomimo braku zadaszenia na bytomskim obiekcie można było rozgrywać mecze ligowe. Nawet gdyby związek się na to nie zgodził, to Polonia podpisała umowę z Wodzisławiem na wynajem stadionu Odry, który wszystkie wymogi spełnia.

4. Polonia nie jest spółką

... i przynajmniej do grudnia nie musi być. Minister Sportu zgodził się, aby do końca tego roku Polonia mogła występować w lidze jako stowarzyszenie. Prace nad powołaniem Polonii SA są zaawansowane i od przyszłego roku klub będzie mógł działać jako spółka. Przyznanie dodatkowego czasu na zmianę osobowości prawnej to nic nowego - podobną zgodę dostała swego czasu Odra Wodzisław.

5. Zlekceważenie decyzji UEFA

- UEFA nie zgodziła się, aby ponownie rozpatrywać wniosek licencyjny Polonii - grzmią jej przeciwnicy. Mają rację. UEFA rzeczywiście wystosowała takie pismo. Ani słowem nie wspominają jednak o tym dlaczego tak zrobiła i o tym, że wystosowała także drugie pismo! Prośba PZPN-u do UEFA o możliwość ponownego rozpatrzenia sprawy Polonii była napisana skandalicznie. Nie podniesiono w niej żadnych argumentów prawnych, zamiast tego powoływano się na... trudną sytuację polityczną na Śląsku. Pomimo negatywnej opinii, działacze Polonii nie poddali się. Słali kolejne pisma i dzwonili do UEFA. Europejska federacja zawyrokowała w końcu, że sprawa licencji dla klubu z Bytomia leży w gestii PZPN-u. Od roku (po sprawie Ruchu Chorzów) wiadomo, że Komisja Odwoławcza może wznowić postępowanie w prowadzonej przez siebie wcześniej sprawie.

6. Nacisk na Komisję Odwoławczą

To nieprawda, że Polonia chciała odwołania członków PZPN-owskiej komisji. Przeciwnicy Polonii twierdzą, że bytomski klub dążył do zmiany składu komisji tak, aby znaleźli się niej ludzie mu przychylni. Tymczasem Polonia wydała wojnę tylko jednemu członkowi komisji - Zbigniewowi Sadowskiemu. Działacze z Bytomia mieli obawy, że przewodniczący komisji (teraz już były) będzie nieobiektywny, bo w przeszłości pełnił funkcję wiceprezesa łódzkiego związku piłki nożnej.

7. Obietnica dla Listkiewicza

Podobno Polonia dostała licencję, bo obiecała poparcie Michałowi Listkiewiczowi w nadchodzących wyborach prezesa PZPN-u. - To jest totalna bzdura. Nikt w naszym klubie nawet o tym nie pomyślał - zapewniają przedstawiciele Polonii.
Jestem normalny - nie pedałuję.
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez Jaro1910 Pt 01.08.2008 10:02

To ja też coś wrzucę:

Pięć powodów, dla których Polonia nie powinna dostać licencji

1. Procedura Licencyjna zakończyła się w momencie, kiedy Komisja Odwoławcza wydała po raz pierwszy opinię negatywną. W myśl przepisów, była to decyzja prawomocna już w chwili wydania i nie podlegająca zaskarżeniu.

2. Polonia nie dostarczyła dokumentów finansowych w pierwszej instancji w wymaganym terminie. Tym samym powinna być uznana za klub, który w ogóle nie przystąpił do procedury licencyjnej.

3. Zobowiązania wobec Urzędu Skarbowego i ZUS, które są wykazane w bilansie na koniec grudnia, muszą być spłacone do 31 marca następnego roku. Tak mówi podręcznik licencyjny. Tymczasem bytomianie uregulowali swoje należności dopiero w maju.

4. Polonia Bytom do dzisiaj nie jest sportową spółką akcyjną, tylko stowarzyszeniem. W myśl ustawy o sporcie kwalifikowanym, start w ekstraklasie klubu mającego taką formę prawną, wymaga zgody ministra sportu. Stara zgoda dla bytomian wygasła, a prawo nie przewiduje jej przedłużania. Przekroczenie starego terminu powinno skutkować wykluczeniem z rozgrywek.

5. Negatywna opinia biegłego rewidenta, badającego finanse Polonii. Uznał on, że nie ma pewności, czy klub w ogóle dotrwa do końca rozgrywek.

- De facto to zarząd PZPN wydał Komisji Odwoławczej polecenie, aby ta dała prawo startu w ekstraklasie bytomianom - przyznaje zdenerwowany Krzysztof Sachs, członek komisji. Był zdecydowanie przeciwny przyznaniu licencji klubowi z Górnego Śląska. Sachs zasiada w Komisji Odwoławczej jako przedstawiciel Ekstraklasy SA. Na co dzień pracuje w polskiej filii Ernst&Young, jednej z największych na świecie firm, zajmujących się kontrolą spółek i doradztwem finansowym.

Najlepiej, jak wejdzie kurator do PZPN-u i zrobi z tym burdelem w polskiej piłce porządek. Takiej prowizorki już dawno nie było.
Jaro1910
Skład B
Skład B

Postprzez cloner Pt 01.08.2008 10:10

Procedura Licencyjna zakończyła się w momencie, kiedy Komisja Odwoławcza wydała po raz pierwszy opinię negatywną
Komisja procedurę zakonczyła, a później ją wznowiłą, ponoć może.

Polonia nie dostarczyła dokumentów finansowych w pierwszej instancji w wymaganym terminie. Tym samym powinna być uznana za klub, który w ogóle nie przystąpił do procedury licencyjnej.
No to prawda, nie dostarczyliśmy bilansu finansowego, ale ... to przeciez z winy zusu, o czym za chwilę.

Zobowiązania wobec Urzędu Skarbowego i ZUS, które są wykazane w bilansie na koniec grudnia, muszą być spłacone do 31 marca następnego roku. Tak mówi podręcznik licencyjny. Tymczasem bytomianie uregulowali swoje należności dopiero w maju.
Niczego w maju nie uregulowaliśmy, to ZUS uregulował wobec nas dopiero w maju zaległości i wtedy przeslał bilans, który miał byc wyslany na koniec grudnia, taki tam mają burdel.

Polonia Bytom do dzisiaj nie jest sportową spółką akcyjną, tylko stowarzyszeniem. W myśl ustawy o sporcie kwalifikowanym, start w ekstraklasie klubu mającego taką formę prawną, wymaga zgody ministra sportu. Stara zgoda dla bytomian wygasła, a prawo nie przewiduje jej przedłużania.
Zgoda nie została przedłuzona, po prostu minister sportu, Pan Drzewiecki wydał nową zgodę.

Negatywna opinia biegłego rewidenta, badającego finanse Polonii. Uznał on, że nie ma pewności, czy klub w ogóle dotrwa do końca rozgrywek.
Tu są najwieksze bzdury. Pozniej pietnastu innych bieglych rewidentów uznało, ze wszystko jest okey, a ten pierwszy juz dawno stracił prace :lol:

Takiej prowizorki już dawno nie było
A wszystko przez pierd^loną korupcje :!:
Jestem normalny - nie pedałuję.
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez Krzysztof Jarzyna Pt 01.08.2008 10:37

cloner napisał(a):
Procedura Licencyjna zakończyła się w momencie, kiedy Komisja Odwoławcza wydała po raz pierwszy opinię negatywną
Komisja procedurę zakonczyła, a później ją wznowiłą, ponoć może.

O, i tu nalezy zakonczyc dyskusje. Wznowiono po instrukcji/uchwale zarzadu PZPN. Te dwa organy sa od siebie niezalezne, wg statutu PZPN zarzad nie moze tego nakazac. A skoro decyzja jest ostateczna, to nie po to, zeby ja rozpatrywac jeszcze raz.
Zreszta:
Chodzi oczywiście o uchwałę, która nakazywała Komisji Odwoławczej ds. Licencji ponowne zajęcie się sprawą wniosku licencyjnego Polonii. PZPN poinformował Ministra, że takiej uchwały nie ma, po czym... rozesłał ją do klubów w cyklicznie wydawanym biuletynie.

I:
Rosną szanse, że w tej sprawie zareaguje Minister Sportu. Takie wnioski można wysnuć choćby z środowego wywiadu, udzielonego przez Mirosława Drzewieckiego stacji TVP Info, w którym sam przyznał on, że został przez PZPN wprowadzony w błąd.

Cloner, akurat w sprawie gry w ekstraklasie kibice Polonii maja takie samo moralne prawo oburzania sie, jak kibice Widzewa. U nas korupcja, u Was przekret z licencja. Bo tylko naiwny czlowiek moze myslec, ze bylo tam wszystko w porzadku.
Chyba, ze biuletyn PZPN wydala ta sama babka z okienka ZUSu, ktora spoznila sie z papierami :lol: Pewnie kibic Ruchu.
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Postprzez Fishbone Pt 01.08.2008 10:44

Jaro1910 napisał(a):To ja też coś wrzucę:

Pięć powodów, dla których Polonia nie powinna dostać licencji

1. Procedura Licencyjna zakończyła się w momencie, kiedy Komisja Odwoławcza wydała po raz pierwszy opinię negatywną. W myśl przepisów, była to decyzja prawomocna już w chwili wydania i nie podlegająca zaskarżeniu.

2. Polonia nie dostarczyła dokumentów finansowych w pierwszej instancji w wymaganym terminie. Tym samym powinna być uznana za klub, który w ogóle nie przystąpił do procedury licencyjnej.

3. Zobowiązania wobec Urzędu Skarbowego i ZUS, które są wykazane w bilansie na koniec grudnia, muszą być spłacone do 31 marca następnego roku. Tak mówi podręcznik licencyjny. Tymczasem bytomianie uregulowali swoje należności dopiero w maju.

4. Polonia Bytom do dzisiaj nie jest sportową spółką akcyjną, tylko stowarzyszeniem. W myśl ustawy o sporcie kwalifikowanym, start w ekstraklasie klubu mającego taką formę prawną, wymaga zgody ministra sportu. Stara zgoda dla bytomian wygasła, a prawo nie przewiduje jej przedłużania. Przekroczenie starego terminu powinno skutkować wykluczeniem z rozgrywek.

5. Negatywna opinia biegłego rewidenta, badającego finanse Polonii. Uznał on, że nie ma pewności, czy klub w ogóle dotrwa do końca rozgrywek.

- De facto to zarząd PZPN wydał Komisji Odwoławczej polecenie, aby ta dała prawo startu w ekstraklasie bytomianom - przyznaje zdenerwowany Krzysztof Sachs, członek komisji. Był zdecydowanie przeciwny przyznaniu licencji klubowi z Górnego Śląska. Sachs zasiada w Komisji Odwoławczej jako przedstawiciel Ekstraklasy SA. Na co dzień pracuje w polskiej filii Ernst&Young, jednej z największych na świecie firm, zajmujących się kontrolą spółek i doradztwem finansowym.

Najlepiej, jak wejdzie kurator do PZPN-u i zrobi z tym burdelem w polskiej piłce porządek. Takiej prowizorki już dawno nie było.

Kibice ŁKS-u Łomża mają podobne zdanie co Ty, ale proponują innego "woźnego".

Obrazek
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez EnJoy's Pt 01.08.2008 11:34

Przepraszam nie mogłem wczoraj odpisać.
Krzysztof Jarzyna napisał(a):Generalnie to nie nalezysz do grupy rozgarnietych 17latkow.

Generalnie nie należysz do najbardziej obiektywnych moderatorów na tym forum.Ale się temu nie dziwię ponieważ każdy Widzewiak tak ma.Ja nie wiem codziennie bywam w Chorzowie i nie wiem dlaczego Ruch darzy Widzew takim szacunkiem.

Krzysztof Jarzyna napisał(a):bo wierze w polska mlodziez.

A ja niestety nie wierze w Ciebie i Twoje słowa.Szkoda podejmować dyskusję z człowiekiem, któremu obojętne są podstawowe zasady.

Krzysztof Jarzyna napisał(a):Stwierdzilem fakt, ze Widzew nie "skarzy" (jak raczyl stwierdzic mlodzieniec od kolarstwa) Bytomia, tylko PZPN.

Widzew może i skarży PZPN, ale jego durne przepisy pozwalają na to żeby Widzew zrobił awans o dwie klasy w ciągu dwóch tygodni.Poczekajmy jeszcze miesiąc to ktoś załatwi awans do LM.
Po drugie to kolega z Rzeszowa powinien zostać wróżką stwierdzając zainteresowania osobinków na forum po ich avatarach.To jak kim jest Duch ? Jest pokemonem bo ma w avatarze taką postać ? (Duch nie obraź się, Twój przykład przyszedł mi do głowy).
Krzysztof Jarzyna napisał(a):U nas korupcja, u Was przekret z licencja.

To jak Wy możecie być czyści to My też.
EnJoy's
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Krzysztof Jarzyna Pt 01.08.2008 12:02

Dobra Szefie, ostatni raz Ci odpisze, bo jak zaraz zobaczysz (mam nadzieje), dyskusja z Toba raczej mila sie z celem. Tak wiec:

EnJoy's napisał(a):A ja niestety nie wierze w Ciebie i Twoje słowa.Szkoda podejmować dyskusję z człowiekiem, któremu obojętne są podstawowe zasady.

Rzuciles jakims sloganem, ktory oczywiscie mozesz poprzec? Jakie zasady? Fizyki? Nie odpisuj.

EnJoy's napisał(a):Widzew może i skarży PZPN, ale jego durne przepisy pozwalają na to żeby Widzew zrobił awans o dwie klasy w ciągu dwóch tygodni.Poczekajmy jeszcze miesiąc to ktoś załatwi awans do LM.

Kolego, dlacego zabierasz glos jak nie masz pojecia o czym piszesz? Widzew "awansowal" o jedna lige, dzieki temu ze na jego korzysc dziala prawo. Polskie prawo. Czyli cos takiego do czego powinni sie wszyscy stosowac. PZPN mial w tym taki udzial, ze spieprzyl calkowicie sprawe karania za korupcje.
A przepisy PZPNu nie wiem czy sa durne, bo nawet PZPN nie wie jak sie za nie zabrac, skoro dostaliscie licencje :] Nie odpisuj.

EnJoy's napisał(a):Po drugie to kolega z Rzeszowa powinien zostać wróżką stwierdzając zainteresowania osobinków na forum po ich avatarach.

Przyznaje, ponioslo mnie. Po krotkim namysle powiedzialbym, ze jednak jazda na rowerze moze Cie przerosnac. Ale to tylko domysl, zapewne mylny. Nie odpisuj.

EnJoy's napisał(a):To jak Wy możecie być czyści to My też.

I tu kolejny patent, ktory ludzie ebz pojecia probuja wcisnac. Nikt w Widzewie nie mowi ,ze Widzew jest czysty. Wszyscy wiedza, ze byly grzechy, chciano za nie odpokutowac (kara jaka zaproponowal Widzew zabilaby pewnie kilka druzyn w tej lidze), ale PZPN degradowac, degradowac, degradowac!!!! nawet wbrew prawu. Wiec to prawo stanelo po stronie Widzewa.
Jezeli prawo stanie po stronie Bytomia, to nie ma problemu. A na pewno stanie, przeciez dostaliscie licencje uczciwie :lol: Nie odpisuj.
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Postprzez EnJoy's Pt 01.08.2008 12:26

Krzysztof Jarzyna napisał(a):Rzuciles jakims sloganem, ktory oczywiscie mozesz poprzec? Jakie zasady?

KJ przepraszam,ale nie mogę zostawić tego bez komentarza.Doskonale wiesz o jakie zasady chodzi.Chyba, że nie jesteś na tyle inteligentny.Nie będę Ci tutaj ich pisał może do tego dojdziesz sam, a jak nie to wróć do szkoły podstawowej.Tam tego uczą.

Krzysztof Jarzyna napisał(a):Widzew "awansowal" o jedna lige, dzieki temu ze na jego korzysc dziala prawo.

Tu się z Tobą zgodzę.Prawo nie prawo trzeba przestrzegać.Ale to z drugiej strony jest głupie.Jak zabiję kobietę i udowodnią mi to po 10 latach to co jestem niewinny ?

Krzysztof Jarzyna napisał(a):Po krotkim namysle powiedzialbym, ze jednak jazda na rowerze moze Cie przerosnac.

Po krótkim namyśle powiem Ci, że brak Tobie kultury osobistej oraz wysuwanie durnych argumentów czy domysłów obrażając innych użytkowników forum obnaża Twój niski poziom inteligencji.Ale do tego się przyzwyczaiłem, każdy Widzewiak tak ma.

Krzysztof Jarzyna napisał(a):A na pewno stanie, przeciez dostaliscie licencje uczciwie

Tak jest.Wilmore już o tym wspominał lepiej że My gramy w Ekstraklasie niż Wy.Radzę się z tym pogodzić bo napiszą to tylko raz : Nie należy Wam się Ekstraklasa,a nawet I liga.

Krzysztof Jarzyna napisał(a):Nie odpisuj.

Myślisz, że jesteś fajny lub śmieszny ? Jesteś żałosny.
EnJoy's
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Krzysztof Jarzyna Pt 01.08.2008 17:45

Mialem nie odpisywac, ale mam slaby charakter. Chociaz tym razem to juz naprawde ostatni raz. Chyba, ze:
- zaczniesz jakos jasno okreslac o co Ci chodzi, a odpuscisz sobie teksty w stylu tych, z pierwszego akapitu,
- ogarniesz swoim 17letnim umyslem instytucje przedawnienia (dla ulatwienia - od art. 101 kk, chociaz moge sie mylic bo pisze z pamieci a nie mam czasu sprawdzac, w kazdym razie cos ok. 100).
No i jezeli dla Ciebie obraza jest posadzenie kogos o bycie fanem kolarstwa to tym bardziej gratuluje :]

I dobrze, ze Wilmore cos napisal, to mnie uspokoiles. Chociaz TA chyba nie wiedzial, ze Wilmore cos napisal, bo by przeciez wydali inny wyrok :shock:
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wracając Do Meritum