Nowa wersja pilka.pl

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem. Tutaj możecie też pisać wszelkie sugestie związane z forum i serwisem.

Moderatorzy: piwus, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel, Pisakk, maestro

Re: Nowa wersja pilka.pl

Postprzez Tomusmc Pn 25.08.2008 20:38

Dla mnie porażka, ale to tylko moje zdanie i odczucie. Kompletnie nie mogę się odnaleźć ani na stronie głównej ani na forum :/
Trzej królowie wielkich miast - Śląsk, Wisełka, Lechia Gdańsk
Obrazek
Prawdziwy kibic nigdy nie wyrzeknie się klubu, który kocha
Tomusmc
Juventino

Postprzez Mates Pn 25.08.2008 20:42

jak dla mnie to strona glowna wyglada ok. rano jak wszedlem do serwisu bylem w lekkim(Razz) szoku, ale potem sie jakos przestawilem-do wszystkiego idzie sie przyzwyczaic. co do forum to ma pare niedociagniec o ktorych wspominano wyzej- jak je naprawicie to bedzie gites.
tak w ogole fajnie ze wprowadzacie zmiany- na pewno wyjda na dobre serwisowi.
Ci facciamo i chilometri
superiamo gli ostacoli
col Diavolo
in fondo al cuor!
Mates
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez cru Pn 25.08.2008 21:00

Tak jak myhalek pisze... Juz pół biedy szata graficzna czy forum, bo do tego idzie przywyknac. Ale newsy - ich uklad i forma prezentowania sprawiala, ze pilka.pl byla chyba najbardziej przejrzysta, czytelna i wygodna w uzytkowaniu strona o tematyce sportowej w Polsce. Czlowiek chcial wiedziec co sie dzieje i przelatujac wzrokiem od gory do dolu wiedzial co chcial, bez potrzeby latania gdziekolwiek i klikania. Do tego bardzo przyjemny system komentarzy... Stary uklad byl idealny - i jakiekolwiek zmiany czegos takiego, to krok wstecz.
cru
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez sci Pn 25.08.2008 21:04

cru napisał(a):Stary uklad byl idealny - i jakiekolwiek zmiany czegos takiego, to krok wstecz.

i ja jestem tego samego zdania.... starsze wcale nie znaczy gorsze....teraz mi się nie podoba :?
niepokonany w 29 walkach!! kolejny oponent na kolankach...
sci
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Magnum Pn 25.08.2008 21:09

Dokładnie można wrzucić kilka innych skórek.. żeby awatary itp były po lewej tak jak po staremu :o
Obrazek
Magnum
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez kon2r Pn 25.08.2008 21:19

na forum wystarczyloby przeniesc avatary na lewa strone powod podal loczkerson bo mam podobne podejscie dso czytania postow jak on
ponad to tabelka z ostatnimi postami i do forum zastrzezen juz miec nie mozna :wink:
Obrazek Obrazek
kon2r
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Cerci7 Pn 25.08.2008 21:27

HeY Może mi ktoś powiedzieć czy bedzie istniał jeszcze TYPER to było extra dzieki pozdro
Tylko MY
Cerci7
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Postprzez enoce Pn 25.08.2008 21:56

Ja tutaj rzadko coś piszę... ale często zaglądam właśnie dla niusów które były podane w czytelnej formie i bez problemu szło wyłowić na szybko coś co mnie ciekawiło... teraz cóż, strona główna to 6 newsów, nie widać autora nawet... może i ładnie to wygląda ale w tym funkcjonalności, przejrzystości i intuicyjności jest niewiele :evil: ... Forum... cóż tutaj nie mam prawa się wypowiadać bo rzadko coś pisałem, choć zaglądałem do tematów które mnie ciekawiły... i jest to samo co ze stroną tytułową ciężko cokolwiek ogarnąć...

Ogólna ocena zmian 3- (ale ja jestem tylko stałym odwiedzającym nie udzielającym się)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności"
(Albert Einstein)

http://www.footstar.org/
enoce
Skład B
Skład B

Postprzez Yukasz Pn 25.08.2008 22:35

Babel napisał(a):Dzieki za nas pouczacie i jeszcze wieksze dzieki za troske.

Sarkazm a wcześniej sam chciałeś znać nasze zdanie, nawet to krytyczne. Może i krytyka boli ale jak jest szczera i od tylu osób to widocznie jest coś na rzeczy.

a tak naprawde to wy co najmniej w połowie sami jestescie autorami projektu, bo decyzje podejmowane były także biorac pod uwage temat o przyszlosci pilka.pl.

Tak z pamięci (bo mi i pewnie Tobie też nie chce się wertować całego tamtego tematu) ktoś zarzucał zły układ newsów i przez to małą przejrzystość na głównej? Ktoś mówił że 'szybka odpowiedź', ostatnie wypowiedzi na forum, avatary po lewej są złe? Choć trzy ostatnie rzeczy jak będą chęci pewnie da się poprawić, co do reszty mam wątpliwości - ale o tym niżej. I ja osobiście pamiętam nowe pomysły (z naciskiem na nowe pomysły czyli dodawanie czegoś) by Zaza jak choćby opłata za korzystanie itp :lol:

Najsmieszniejsze jest jednak to, że krytyka motywowana jest kolorem tła na forum, albo nieprzejrzystoscia pojawianie sie newsów, a juz Aga, Kaczor i choćby Mentor zdazyli napisac już tysiac razy, że nie wszystko jeszcze zrobione i jeszcze nie wszystko jest w finalnej wersji.

:arrow:
Agnieszka napisał(a):Innego rozmieszczenia na stronie głównej nie będzie. Został przygotowany projekt graficzny i to już nie ulegnie zmianie. Niebawem będzie możliwość rozwinięcia archiwum newsów. Tam będą wszystkie wiadomości.

Jak już pisałam wcześniej. Prace cały czas trwają.

Sorry Babel ale ja przez to rozumiem że wiele zmian nie będzie a przede wszystkim na głównej. Za to będą działały jakieś linki, doda się fotkę dnia i kilka pierdółek. Ale przynajmniej dla mnie i z tego co czytam dla znacznej większości przede wszystkim przejrzystość jest bardzo ważna bo jak wchodzisz na stronę to albo ona cię odpycha albo wręcz przyciąga. I sorry ale ciężko się w tym połapać a skoro będzie jak jest to kiedy powiedzieć że jest źle skoro czekające nas zmiany mają być kosmetyczne? A ty chcesz wysłuchać każdą opinię (także tą krytyczną) ale najlepiej jakby zachwalać.

A za co mogę pochwalić pochwalić to szybkość w przejściu ze starego w nowe bo przykładowo polska strona Romy jak też zmieniano wygląd nie działała kilkanaście tygodni :lol: I mało tego, niektóre linki do tej pory nie działają a cała przemiana trwa już ponad pół roku. Z tym że pilka.pl zmienia jakaś firma a tam działali admini. I taki mały szczegół - ogólny wygląd był dobry więc został zachowany :]
Yukasz
Basket fan hooligan

Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Postprzez Jaro1910 Pn 25.08.2008 22:45

Nowe forum podoba mi się, ale nie mogę tego samego napisać o stronie. Teraz panuje tam bałagan z wiadomościami. Po prawej stronie są normalne newsy, gdy na jakiegoś się kliknie, to pojawiają się inne. Cóż, trzeba się będzie przyzwyczaić
Jaro1910
Skład B
Skład B

Postprzez franz Pn 25.08.2008 23:01

Nie lubię was!

Jesteście bandą podłych ignorantów! Jak mogliście wprowadzić JAKIEKOLWIEK zmiany bez mojej wiedzy! Bez zapytania się Nas użytkowników o zgodę i opinię. Bez Nas ta strona była by niczym - zerem. To My (a nie wy) jesteśmy solą tego forum. Powinniście wysłać do każdego grzeczne, informacyjne emaile, wynająć bilbordy, miejsce reklamowe na Onecie/cyckach Dody i koszulce słynnej Barcelony, żeby Nas poinformować o zmianach, a wy sobie robicie to od tak, jakbyście to wy pracowali na ta stroną. Skandal! Granda i bałagan! Przechodząc do strony merytorycznej to chciałem powiedzieć, że tamte forum było 100 razy lepsze, bo się do niego przyzwyczaiłem i bo… bo tak! Te mi się nie podoba, porażka, padaka i w ogóle milion świeczek i żal.pl. Na dodatek te avki z prawej strony. Toż to skandal i straszna niewygodność, która całkowicie uniemożliwi Nam korzystnie z forum. Z prawej do lewej?! Co My jesteśmy jakieś Araby, albo co gorsza Żydy?! Może wy, ale nie My! Żydzi na Madagaskar! Piwus na spirytus!

Precz z komuną!

Jak by ktoś z Wielce Szanownych debili nie zrozumiał to była ironia. Co do nowego forum to jego wygląd jest mi obojętny. Nie przywiązuje zbytniej uwagi do wyglądu rzeczy takich jak forum itd. Bez zbędnego bicia piany, robienie wielkiego hałasu o nic i napinek czekam na:

1)Cytowanie selektywne
2)25 ostatnich postów
3)Szybką odpowiedz

To wystarczy, aby przywrócić dawną funkcjonalność, a nowy atrakcyjniejszy wizerunek z pewnością przyciągnie nowych userów. Pewnie będzie w tym gronie masa pokemonów, którzy będą chcieli mieć jak najwięcej przyjaciół i postów na nowym, ładnym forum pilka.pl, ale przynajmniej dadzą nam trochę radości, a noż ktoś wartościowy się trafi.

Zmiany były potrzebne widział to każdy. Pilka.pl stała w miejscu, czyli się cofała. Nad zmianami trzeba będzie jeszcze dużo popracować, ale trzeba je było przeprowadzić innej drogi nie było.

Co do strony się nie wypowiadam, bo po prostu z niej nie korzystam. Odwiedzam ją tylko, gdy czasem moderuje komentarze na głównej.
Obrazek

– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.
– Na litość boską, królowo – zachrypiał Behemot – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki?...
– To czysty spirytus.
franz
Ki(L)gore Trout

Postprzez Babel Pn 25.08.2008 23:17

Yukasz, ale o co Ci chodzi, bo nie rozumiem.

Sarkazm był uzyty tylko do wpisu, który wieszczył nam całkowita pustke wsrod odwiedzajacych. Uwierzcie mamy wieksza (statystyczna) wiedze i wiemy jaka jest odwiedzalnośc strony. Poza tym wg bliżej nieokreślonych Was stary layout odstraszał, wiec wkrotce sie okaża jak to wyglada z nowym. Dwóch odejdzie, dziecieciu nowych przyjdzie - bedziemy osmiu na plus :P. A nabijam sie, bo taki jestem juz prawie od 21 lat. Uważam że to po prostu wasze przyzwyczajenie do starego układu forum i strach przed nowym (wieksza ilość klikniec) motywuje wasza krytyke głownie. U niektórych jeszcze pokutuje syndrom inzyniera Mamonia "jak mi sie może cos podobac skoro to widze/ słysze po raz pierwszy". To ludzie tworza klimat forum strony, a nie kolor tła, a do którego sie przyzwyczaicie. Nie wiem jak to wygladaja szanse w rzeczywistosci, ale zdradze że lobbowalismy u adminów możliwosc wyboru skina na forum. Poczekajcie, ja mam wizje taka, że to cały czas bedzie ewoluować w wsparciu takze o wasze przemyslenia. Ale smieszy mnie postawa - "taki układ odstraszy użytkowników, bo tak twierdze, bo mi sie nie podoba". Sorry, ale kolega nie jest żadnym wyznacznikiem tego i jak juz pisałem ufam firmie barziej niż takim opinia. Jak bedziemy chcieli reprezentatywna sonde tudziez analize szans rozwoju pilka.pl dzieki nowej stronie i grafice to nie uderzymy do userz Sammy z całym szacunkiem, tylko administracja zleci to odpowiedniej firmie.

Z tym zmianami to nie moja wina, że oczyma wyobraźni dopisujecie sobie nie wiadomo jakie mozliwosci. Wiadomo, ze generalnie za sam projekt nie zmieni sie diametralnie. Uważam natomiast, ze nie mozna oceniac do końca funkcjonalności newsów, skoro system jest jeszcze nie zrobiony. Co widac. Juz można zauważyć, że w kazdym dziale (Włochy, Hiszpania itd.) beda przyklejone newsy (były z tym problemy w poprzedniej wersji, bo kazdy sobie mogł te newsy zdejmowac wedle uznania), a obok beda sie pojawiać te mniej ważne. To jest pozytyw, bo jak ktoś nie lubi calcio (przypadek kliniczny martinho) to je omija. jak ktos chce newsy z wszystkich lig, to kliknie 10 razy wiecej i tez je ma. Proste i jeszcze bardziej sympatyczne w uzyciu niz na poprzedniej stronie. Ale poczekajmy. Ja np. uważam że felietony powinny byc bardziej marginalne (ze wzgledu na ilość) kosztem wiekszej ilosci, widoczności niusów. Jak reszta przychyli sie do tego pomysłu np. to sie wprowadzi takie zmiany, bo nalezy (wsparcie techniczne) to chyba do obowiazków firmy u której zamowiona zostala usługa. Tyle, ze wypali nam nagle w redakcji jakiś talent felietonowy, albo uniżony Wojciech Kowalczyk tudziez Piotr Swierczewski poprosi o rubryke na swoje artykuły i bedzie to najwiekszy wabik na pilka.pl.

Sponsorem wpisu jest lterka 'E' jak ewolucja pilka.pl Tak to widze, ale może sie myle.
"Zmierzch..."
Babel
onegdaj alkoholik
onegdaj alkoholik

Postprzez piwus Pn 25.08.2008 23:22

Zaznaczę od razu, że wolałem wcześniejszą wersję, ale tylko dlatego, że bardziej mi odpowiada oldskul niż kierunek w jakim idą teraz strony. Ale idą, gdzie idą, skończą na 150 fleszowych animacjach i 20 okienkach do jutjuba i nic się na to nie poradzi. Pilka.pl musiała iść w tym kierunku, wszyscy chcieli zmian i nawet jeśli na pierwszy rzut oka się nie podoba, to jest to rozwój. Nie my sobie wymyśliliśmy, że nowoczesny layout to coś co się większości podoba. Ponad 6 lat mieliśmy jedna i tą samą grafikę, jest sentyment, więc ciężko, by obecna ta zachwycała. Nie będę się przepychał z nikim, w szczególności z pewnymi osobami, które dali z pięć absurdalnych propozycji, dali dyspozycje "zróbcie coś", a potem rozliczali nas (żeby było śmieszniej to nas - moderatorów) :lol:. Piszę wyłącznie z perspektywy widza, bo nie mam żadnego udziału w nowej grafice.

Co do strony: dla mnie jest wszystko czytelne. Po lewej opcje te same co na starym. Potem są newsy, które, jak przyklejaliśmy na "starej" stronie", nie wyglądały na przyklejone. Potem jest to co było pod przyklejonymi newsami. Jak będzie archiwum dostępne, to będą dostępne jak na "starej" stronie, jedno pod drugim. Zostały bardziej wyeksponowane felietony. Co w tym jest nieczytelnego? Zostaną dodane liczby komentarzy, nicki, godziny, źródła, fotki dnia, pewnie kącik i okienko do jutjuba, ostatnie wypowiedzi na forum. Pewnie pod spodem. Nie chce mi się wierzyć, że skończona strona będzie trudniejsza w użytkowaniu od wcześniejszej.

Co do forum. Na cytowanie selektywne, szybkie wypowiedzi, ignorowanie, czekaliśmy na początku ponad pół roku. Jakoś przeżyliśmy. Nagle zostało zrobione prawie z dnia na dzień. Spowszedniało. Teraz nie ma (jeszcze!) tych opcji, ale jest dramat. Cała nowa strona wystartowała w dwa dni, więc myślę, że na ułatwienia na forum możemy zaczekać. Co do wyglądu, to dla mnie z początku bardzo nieczytelnie, bardzo słabo ale po jednym (!) dniu użytkowania jestem w stanie się przyzwyczaić. Oby tylko zostały poprawione detale typu awatary, zlewające się w jedno posty itp. i na pewno będzie to lepsze forum od poprzedniego.

PS. Mam nadzieję, ze pasek ostatnim wypowiedzi na forum nie zostanie przywrócony, bo może niektórym zachce się korzystać z całej zawartości działów, a nie tylko z najbliższego tematu, którym jest domek nr. 10 albo temat klubowy.
Obrazek
Piotr R - Teraz już nic nie zatrzyma Lecha. Idziemy na mistrza. A Wisła? Wisła to będzie oglądać nasze plecy. Lech, Wisła, Legia - tak to się zakończy.
piwus
Heathen Child

Postprzez PlutoChory Pn 25.08.2008 23:55

1) nieczytelnosc strony glownej - co to ma byc? najciekawsze tematy z tygodnia? ze Mourinho podziekowal Manciniemu to wazniejsze niz zwyciestwo Interu?

2) klikam na Wlochy... cisza, pustka... klikam na newsy a tu aktualnosci... w koncu dostrzegam po proawej liste newsow... ale nie wiem czy to njanowsze, najpopularniejsze czy bog wie jeszcze jakie bo nie ma ani daty dodania ani liczby komentarzy

3) fotka dnia - to musi byc fotka a nie qrka wodna odsylacz do fotki...

generalnie bardzo zle zorganizowana, nieprzyjazna uzytkownikowi strona
PlutoChory
Junior
Junior

Postprzez fieldy Wt 26.08.2008 0:05

ciężko pojąć, że pewne "działy" będą dodane na dniach ? :badziewie:
Obrazek
fieldy
mod niegodziwiec
mod niegodziwiec

Poprzednia stronaNastępna strona