Polskie kluby w europejskich pucharach

Tym razem wszystko o Europejskich Pucharach: Liga Mistrzów, UEFA, wyniki oraz inne pucharowe ciekawostki.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Ile polskich drużyn awansuje do 1/8 Ligi Europejskiej?

Jedna
3
19%
Dwie
2
13%
Żadna
11
69%

Liczba głosów : 16

Re: Polskie kluby w europejskich pucharach

Postprzez Bienias Pt 19.12.2008 16:24

Udinese na ten moment jest w zasiegu. Lech byl lepszy od 7 druzyny La liga(fakt ze Depor gralo troche rezerowo) to dlaczego ma byc slabszym od 11 druzyny serie a (ligi slabszej)?
Pep: "Dwa karne? Gwizdnęli nam dwa karne, ale teraz jest już za późno, już nie trzeba...".
Bienias
Vamos Blaugrana

Postprzez Wilmore Pt 19.12.2008 16:31

Po pierwsze, Serie A jest mocniejsza od jakiegoś czasu.
Dwa, Deportivo grało rezerwowo w dołku formy, Udinese szczyt formy miało, dołek ma, w lutym będzie miało mecze decydujące o tym sezonie, nie spodziewam się tak samo ciężkiej przeprawy.
Trzy, w fazie pucharowej każdy mecz jest ważny, w grupowej Deportivo mogło do jednego meczu podejść lżej - tym bardziej, że po Lechu nie spodziewano się niczego dobrego.
Cztery, Deportivo i Nancy dostawało prezenty od Lecha mając ataki o wiele słabsze od trio z Udine. Strach pomyśleć, co z Lechitami zrobią Włosi...
Pięć, początek rundy dla Lecha będzie ciężki, a im więcej będzie osób, którym się wydaje, że Lech stać na walkę z Udinese o awans, tym gorzej będą Lechici przygotowani - muszą myśleć o swoich możliwościach jak przy fazie grupowej - że rywale są (bo byli) lata świetlne przed Lechitami pod względem umiejętności i nadrabiać ambicją, bo to jedyne, czym mogą zaskoczyć rywala z tej półki.
Mądrości nie można przekazać. Wiedza, którą próbuje przekazywać mędrzec, brzmi zawsze jak głupota.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Bienias Pt 19.12.2008 16:45

1) Bundesliga tez Ligue 1 rowniez
2) Depor gra lepiej niz sie spodziewano wiec o jakim dolku piszesz? Chyba ze to te same podejrzenia co z Feyenoordem:P
3) Moze lzej podeszlo do meczu z Nancy?
4) Strach pomyslec ze Lech jest w stanie awansowac i przejsc Udine.
5) Udnine ma gorszy stadion i jej kibice powinni sie bac Polakow? Wiadomo ze Udinese to lepsza druzyna ale to sa puchary. W nich Lech moze z nimi wygrac 2 razy i tyle samo razy przegrac. Nie zabierajmy im szans przed dwumeczem
Pep: "Dwa karne? Gwizdnęli nam dwa karne, ale teraz jest już za późno, już nie trzeba...".
Bienias
Vamos Blaugrana

Postprzez Wilmore Pt 19.12.2008 16:58

Nie, Lech nie może wygrać dwa razy, nie łudźmy się. Będę im kibicował, ale nie wmawiajmy sobie, że będzie doskonale, bo to tylko myślenie życzeniowe, nic więcej. Lecha nie stać na dwa zwycięstwa, może i awansują, jednak problem polskiej drużyny w starciu z takim Udinese jest taki, że nawet jeśli Lech zagra na 101% swoich możliwości, to i tak musi liczyć na potknięcie rywala, bo bez błędów w przygotowaniu psychicznym, motorycznym czy taktycznym do tego meczu Lech nie ma najmniejszych szans na awans.
Nie wiem, co takiego Polaków zresztą zmusza do takiego myślenia życzeniowego... Ostatni prawdziwy sukces w dyscyplinie drużynowej osiągnęliśmy chyba pod Grunwaldem. Polacy od wielu lat w piłce nie znaczą nic i nie wiem, naprawdę, co takiego jest w głowach moich rodaków, że stale są gotowi, by udowodnić, że drużyna X w starciu z zachodnioeuropejskim rywalem w takich meczach ma szanse. Czy to Wisła z Lazio, czy to Groclin z Bordeaux, teraz Lech z Udinese - nie miały żadnych szans. A przecież Groclin w swoim czasie miał słabszego rywala i większe szanse od Lecha.
Nie ma co nadmuchiwać balonu oczekiwań, bo Lech dostanie 4:0 we Włoszech (co jest bardziej prawdopodobne od remisu...) i będzie wielki płacz i zgrzytanie zębów. Najgorsze, co Lechici mogą teraz zrobić, to zmienić nastawienie z fazy grupowej - oni nadal są lata świetlne za takim zespołem, jak Udinese, i nadal mogą ich pokonać tylko ambicją. Wmawianie im bzdur, że to zespół na ich poziomie to dla tych piłkarzy koszmar, bo jeszcze uwierzą w te kłamstwa i będzie klęska.
No ale prawo fanów - na ME też jechaliśmy po medal, tak samo jak w 2002 i 2006 roku. :wink:
Mądrości nie można przekazać. Wiedza, którą próbuje przekazywać mędrzec, brzmi zawsze jak głupota.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez cloner Pt 19.12.2008 17:12

Wilmore napisał(a):Strach pomyśleć, co z Lechitami zrobią Włosi...

Strach pomyśleć, co Polacy zrobią z Włochami, jak Lech wzmocni obronę 8)

Remis z Deportivo i Nancy, zwyciestwo z Feyenoordem, wiec i z Udinese mozna powalczyc o awans.
Jestem normalny - nie pedałuję.
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez fieldy Pt 19.12.2008 17:21

Wilmore napisał(a):Polacy od wielu lat w piłce nie znaczą nic i nie wiem, naprawdę, co takiego jest w głowach moich rodaków, że stale są gotowi, by udowodnić, że drużyna X w starciu z zachodnioeuropejskim rywalem w takich meczach ma szanse. Czy to Wisła z Lazio, czy to Groclin z Bordeaux, teraz Lech z Udinese - nie miały żadnych szans. A przecież Groclin w swoim czasie miał słabszego rywala i większe szanse od Lecha

ale te same drużyny walczyły z Schalke, Zaragozą, Man City, Feyenoordem, czy Nancy i też podobno nie miały szans.
A tu psikus. W piłce wszystko jest możliwe i nie można zakładać z góry, że Lech odpadnie.
Ty zakładałeś, że zdobędzie cudem 1 pkt w meczach grupowych, obyś teraz również się pomylił.
Zresztą pamiętam, jak po 0:0 na Emirates dawałeś 99% szanas na awans Milanowi.

Jasne, faworytem są Włosi, ale nikt im się nie położy na murawie, aby mogli puknąć Lecha. Po pierwszym meczu będzie można dokładniej ocenić szanse na awans. Choć pewnie nawet jak padnie remis, przeczytamy tu twoje procentowe przewidywania [niekorzystne dla Lecha] ;)
Można pisać przed każdym meczem, że Lech nie ma żadnych szans - póki co pudłowałeś, choć w końcu trafisz - jak Lech odpadnie. Mam nadzieję, ze wtedy nie będziesz się obnosił z tym, że idealnie to przewidziałeś :]
ObrazekObrazek
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Postprzez Wilmore Pt 19.12.2008 17:36

Widzisz różnicę między grą z Zaragozą, Schalke, Man City, Feyenoordem czy Nancy w trakcie jesieni, a Udinese na wiosnę?
Dla Arsenalu może i nie, ale dla Lecha różnica jest ogromna. :wink:
Kij z moimi przewidywaniami w trakcie fazy grupowej - nie wiedziałem, na co stać Lecha, a spodziewałem się więcej po rywalach - teraz wiadomo, co Lech potrafi, wiadomo także, co potrafi Udinese, Lech musi zrobić ogromny postęp w zimie, żeby mieć jakieś szanse w starciu z takim rywalem.
Będę sercem za Lechem, ale Lech poza ambicją niczym nie ma prawa zaskoczyć Udinese. Co sobą prezentuje Lech na ten moment poza wolą walki? Jednonożny rozgrywający, któremu uderza sodówka do głowy, kiepski snajper, jeden dobry napastnik w kadrze, naprawdę przeciętna defensywa... Dużo, dużo trzeba jeszcze w tym zespole zmienić, więc cieszy mnie to, że Lech się wzmacnia (choć to pokaże wiosna) i stara się wyrównać kadrę.
Ale i tak nie mam złudzeń co do Lecha - powalczą i pewnie odpadną. Niech się przez ten czas nauczą jak najwięcej. :)
Wolę takie podejście, niż ślepa wiara w zwycięstwo - pal sześć Milan, który na papierze wyglądał lepiej od Arsenalu - Lech na papierze wygląda o wiele, wiele gorzej, a to nie faza grupowa, kiedy ktoś może odpuścić, dać odpocząć, olać przeciwnika.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Rezus Pt 19.12.2008 17:40

Wilmore jak zwykle widzi wszystko w ciemnych kolorach, robisz z Udinese jakąś potęgę europejskiej piłki a tak naprawdę jest to średniak. A jak widać ze średniakami Lech może powalczyć.
Obrazek
"Wstąp do piekła, stamtąd nie ma powrotu, wstąp do piekła, na zawsze zostań tam"
Rezus
Kapitan
Kapitan

Postprzez fieldy Pt 19.12.2008 17:44

Wilmore napisał(a):Wolę takie podejście, niż ślepa wiara w zwycięstwo

Też zawsze staram się "na spokojnie" oceniać szansę przed jakimś meczem [czy to Lech, czy Arsenal, czy kadra Polski - wszystko jedno]. Wolę się miło zaskoczyć, niż mocno rozczarować. Niemniej jednak, odnoszę wrażenie, że ty ich skreślasz od razu.
Nie czytałem dokładnie poprzedniej dyskusji [tylko fragmenty] dlatego nie wiem jak inni, mogę mówić o sobie - ja nie wierzę ślepo w awans Lecha. Jak mówię - zdaje sobie sprawę, że będzie bardzo ciężko, głównie nie dlatego, że rywal mocniejszy, ale właśnie ze względu na to, że to już faza pucharowa, gdzie nie można odpuścić i Włosi nie odpuszczą. Jednak daleki jestem od skreślania Lecha już przed meczem. Naprawdę wszystko się może zdarzyć.
Lech poza ambicją niczym nie ma prawa zaskoczyć Udinese. Co sobą prezentuje Lech na ten moment poza wolą walki? Jednonożny rozgrywający, któremu uderza sodówka do głowy

Pewnie podobnie myśleli sobie bramkarz Nancy, czy Akinfeev ;)
ObrazekObrazek
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Postprzez Wilmore Pt 19.12.2008 17:49

fieldy napisał(a):Pewnie podobnie myśleli sobie bramkarz Nancy, czy Akinfeev ;)

Właśnie w tym tkwi problem, że błędy tych dwóch bramkarzy doprowadziły do tego, że teraz Stilic zaczyna trochę gwiazdorzyć, a mecz z Feyenoordem wykazał wszystkie braki Stilica - wystarczy podwojone krycie, które we współczesnej piłce jest standardem przy kluczowych piłkarzach w mocnych zespołach - i Stilica już nie ma.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez piotrcies Pt 19.12.2008 17:51

Też uważam, że nie należy pompować balonu o nazwie Lech. Choć tu raczej media przesadzają. Lech rzeczywiście trafił na mocnego rywala. Obecnie uważam, że nie ma co wyrokować na temat szans Poznaniaków, choć faworytem nie są. Wiarę w nich mieć jednak można, wszak pokazali, że potrafią powalczyć z lepszymi. Poza tym
fieldy napisał(a):Też zawsze staram się "na spokojnie" oceniać szansę przed jakimś meczem [czy to Lech, czy Arsenal, czy kadra Polski - wszystko jedno]. Wolę się miło zaskoczyć, niż mocno rozczarować. Niemniej jednak, odnoszę wrażenie, że ty ich skreślasz od razu.
Nie czytałem dokładnie poprzedniej dyskusji [tylko fragmenty] dlatego nie wiem jak inni, mogę mówić o sobie - ja nie wierzę ślepo w awans Lecha. Jak mówię - zdaje sobie sprawę, że będzie bardzo ciężko, głównie nie dlatego, że rywal mocniejszy, ale właśnie ze względu na to, że to już faza pucharowa, gdzie nie można odpuścić i Włosi nie odpuszczą. Jednak daleki jestem od skreślania Lecha już przed meczem. Naprawdę wszystko się może zdarzyć.

I tyle od nas :D
Obrazek
piotrcies
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez fieldy Pt 19.12.2008 17:56

Wilmore, rozumiem że z góry zakładasz, że piłkarze Udine nie popełnią żadnego błędu, a piłkarze Lecha i owszem.

Pytasz czym ich może Lech zaskoczyć. To Lech jest anonimową drużyną, nie Udine. Więc Udine na pewno nie zaskoczy Lecha :lol:
Może Franz wymyśli jakiś ciekawe wykonanie rzutu rożnego, może Arboleda ruszy pod bramkę rywali ... kto to wie ?
Dowiemy się podczas oglądania meczu ;)
ObrazekObrazek
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Postprzez Babel Pt 19.12.2008 18:02

Powiedzmy szczerze, że remisy z Nancy, Deportivo, nawiązanie jako takiej walki z CSKA, czy skromne zwycięstwo nad słabiutkim i zdziesiątkowanym Feyenoordem (naprawdę jest się czym tak chwalić?) to nie jest coś czym można wielce postraszyć drużynę regularnie zabierającą punkty czołówce ligi włoskiej, potrafiącej się przejechać po niektórych zespołach jak walec, nawet po tych wielkich. Naprawdę nikt tu nie życzy źle Lechowi (ja nie) tyle, że hurraoptymizm w wersji clonera jest nie na miejscu. Nie skończy się to dobrze. Wysoko, wysoko, jeszcze wyżej unośmy ten balon do góry, a potem Toto Di Natale ukłuje i lament pismaków jak to jest że najprzezajebistsza drużyna w Polsce nie jest w stanie nawiązać walki z europejskim cytuje "średniakiem" i że nawet Cypr nam odjeżdża, za mało jest boisk, złe szkolenie, Leo zły nie dogadał się ze Smudą, a w PZPN-ie beton itd.
"Zmierzch..."
Babel
onegdaj alkoholik
onegdaj alkoholik

Postprzez 'Del Piero' Pt 19.12.2008 18:39

Bienias napisał(a):Udine [...] to przeciwnik pokroju Depor i Nancy

Proszę Cię... .

MENDEZ napisał(a):Ciekaw jestem jaka jest renoma kibiców Udine

Całego stadionu nie ma tam nawet gdy grają z Juve, Milanem czy Romą. Spodziewam się, że kibice wypełnią go gdzieś w 1/4.

Yukasz napisał(a):Dla mnie kluczowe będzie to jak Włosi potraktują PUEFA. W fazie grupowej zbytnio nimi nie zaprzątałem sobie głowy ale wiem że raz Di Natale odpoczywał, ostatnio grał.

Traktują dosyć poważnie. Już mnie zaczynało irytować to olewanie Uefa przez Włochów, ale rok temu Viola, teraz Udinese raczej wystawiają podstawowe jedenastki.

Bienias napisał(a):Lech byl lepszy od 7 druzyny La liga(fakt ze Depor gralo troche rezerowo) to dlaczego ma byc slabszym od 11 druzyny serie a (ligi slabszej)?

Serie A gorsze od La Ligi ? Może 2 lata temu tak, ale na pewno nie w tym sezonie. Średnie kluby ligi włoskiej bardzo się wzmocniły, w tym sezonie nie ma już łatwych meczów. Liga niezwykle wyrównana. Zresztą co to za bezsensowne rozumowanie? Równie dobrze można by powiedzieć: Udinese było lepsze od Totenhamu (czy jak sie to pisze :P) to dlaczego ma być gorsze od Lecha - prawda, że niedorzeczne?

Dla mnie Lech ma znikome szanse. Wszystko już zostało powiedziane przez moich 'kolegów' Calciomaniaków. Od siebie dodam, że do zespołu po kontuzji wróci obrońca Zapata.
'Del Piero'
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez MENDEZ Pt 19.12.2008 18:41

Wilmore napisał(a):Dwa, Deportivo grało rezerwowo w dołku formy

Ty chyba nie wiesz co piszesz. Tak doline mieli jak się patrzy :rotfl: po za tym ja czytałem, ze do Poznania nie przyleciało 2 podstawowych zawodników. Po za tym trzon drużyny był.
Wilmore napisał(a):Udinese jest zespołem (na ten moment) poza zasięgiem Lecha

Może przypomnieć Ci co mówiłes wcześniej o Nancy, Depor, CSKA i Feyenoordzie :?: Dokładnie to samo i pamiętny 1 pkt z Nancy :rotfl:
Wilmore napisał(a):Czy to Wisła z Lazio, czy to Groclin z Bordeaux, teraz Lech z Udinese - nie miały żadnych szans

tak i jak z Schalke, Parmą, Feyenoordem, Nancy, Manchesterem City, Depor... Wiadomo, że nie jesteśmy potęgą piłkarską ale marudzić i rozczulać się, ze "a i tak przegramy, a będą baty 1 pkt to będzie cud" nie ma sensu. Jak widać cuda się zdarzają (z tego wynika co wczesniej mówiłeś) ale ja uważam, ze to tylko dzięki dobrej grze w każdym meczu PUEFA Lech jest dziś w 1/16.
Wilmore napisał(a):Wmawianie im bzdur, że to zespół na ich poziomie to dla tych piłkarzy koszmar, bo jeszcze uwierzą w te kłamstwa i będzie klęska.

Zawodnicy znają swoją wartość, nie bój się o to o wszechwładny :rotfl:
Wilmore napisał(a):Lech dostanie 4:0 we Włoszech (co jest bardziej prawdopodobne od remisu...) i będzie wielki płacz i zgrzytanie zębów

co będzie to będzie. Śmieszne... już widze jak w marcu latasz z radości: "a nie mówiłem" :lol:. Wszechwładny my zdajemy sobie sprawę kto jest faworytem ale jak pokonaliśmy zespoły do fazy grupowej też nie uznawano nas za faworytów. W fazie grupowej też. A teraz nic się nie zmienia. Zespół nie lepszy od Depor i jest szansa. A gadka z "nadmuchiwanym balonem" jest zajebiścieśmieszna bo wiadomo, ze Lech nie wygra PUEFA i wg Ciebie kiedyś ten balon pęknie (jak odpadniemy).
Wilmore napisał(a):No ale prawo fanów - na ME też jechaliśmy po medal, tak samo jak w 2002 i 2006 roku.

No ale prawo wilmore'a - po co wogóle grać jak i tak przegramy i balon pęknie.
Wilmore napisał(a):Kij z moimi przewidywaniami w trakcie fazy grupowej - nie wiedziałem, na co stać Lecha, a spodziewałem się więcej po rywalach

Zapewne też, nie wiesz i dziś (uwaga balon rośnie :rotfl:) no ale to wkońcu ci rywale...
Wilmore napisał(a):Co sobą prezentuje Lech na ten moment poza wolą walki? Jednonożny rozgrywający, któremu uderza sodówka do głowy, kiepski snajper, jeden dobry napastnik w kadrze, naprawdę przeciętna defensywa... Dużo, dużo trzeba jeszcze w tym zespole zmienić, więc cieszy mnie to, że Lech się wzmacnia (choć to pokaże wiosna) i stara się wyrównać kadrę.

Hallo :!: Czy pan oglądasz mecze Lecha czy znasz je tylko z telegazety :?: Sorry ale udowodnij mi, że Lech gra tylko ambicją i wolą walki (brzmi to jak o Szczakowiance Jaworzno), Stilic, któremu uderza woda sodowa i ta beznadziejna wręcz defensywa? Mam wrażenie, że porównujesz Lecha do Milanu.
Wilmore napisał(a):że teraz Stilic zaczyna trochę gwiazdorzyć

Gwiazda to z Ciebie na tym portalu... :pijemy:
KKS LECH POZNAŃ
Kiedy puszczam "Bąka" - mówię "Jacek"
Obrazek"To, co chiałbym widzieć... Lech na ligowym szczycie..." Obrazek

ObrazekObrazek

*miasto know-how
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Puchary Europejskie