bellus napisał(a):Sformułowanie najcięższe z grzechów ciężkich jest zbyt daleko idącym uproszczeniem. Jednak: hierarchizacja grzechów ciężkich jest? Jest, bo nie za każdy jest ekskomunika.
Ekskomunika jest bo sobie papiez ustalil ze za cos jest. Znajdz mi w PS hierarchizacje grzechow ciezkich to mozemy wrocic do tematu. Chyba ze dla Ciebie papiez jest glosem Boga decyduje ktore grzechy sa bardziej a ktore mniej ciezkie.
bellus napisał(a):Mógłbyś mi przedstawić jakiś dowód na to co tutaj twierdzisz? Wg ciebie tylko Papież nakłada ekskomunikę, wg mnie ekskomunika to w wielu przypadkach niejako automat. Żeby nie pozostawać gołosłownym, kolejny fragment z KKK:
[ciach]
Gdzie tutaj jest twoim zdaniem tutaj rola papieża?
Prosilem Cie poprzednim razem nie kaz mi odpowiadac na koscielne wymysly. Skoro jednak pociagnales temat to i ja skoncze.
Kto Twoim zdaniem ustala za co maja byc te "ekskomuniki z automatu"? Nawet nie trzeba dlugo szukac w tekscie jest odpowiedz -kosciol naklada. To zdanie jest tutaj kluczowe. Kosciol czyli kto? No wlasnie.
Papiez nie bedzie sie zajmowal kazdym jednym zuczkiem. Ekskomuniki indywidualne albo imienne jak kto woli sa przeznaczone tylko dla najwiekszych (kiedys zazwyczaj krolow obecnie glownie teologow ktorzy ida pod prad koscielnym naukom).
Tutaj same nasuwaja sie pytania ktore postawilem juz wczesniej. W jaki sposob automatyczna ekskomunika ma miec widoczny namacalny skutek. Kobieta ktora dokona aborcji (trzymajmy sie tego przykladu) nie bedzie sie z tym obnosic. Jezeli bedzie chciala to spokojnie przyjmie komunie moze zostac chrzestna czy stanac na slubnym kobiercu. To juz jedynie kwestia jej sumienia.
Inna sytuacja - ktos tam wyzej wklejal taki fragment ze grzech musi byc popelniony z pelna swiadomoscia. Czyli dana osoba musi chciec to zrobic. Jakie sa zatem szanse ze ktos kto kogos zamordowal z zimma krwia przejmie sie taka automatyczna ekskomunika? Zabil czlowieka kleknie i zaplacze bo w tym momencie zostal objety ekskomunika.Bardzo logiczne.
Jezeli nikt mu nie zabroni a nikt mu nie zabroni bo swoimi grzechami szczegolnie tymi najciezszymi publicznie sie nie pochwali to bedzie bez przeszkod mogla egzystowac we wspolnocie wiernych. Jakby nie spojrzec takie automatyczne ekskomuniki sa o dupe rozbic.
Gdyby na forum byl taki automatyczny ban ze pisze tego posta w wordzie i Cie w co drugie slowo obrazam. Wiem ze dostalem automatycznego bana. Nie moge wejsc na forum? Moge. To by bylko swiadczylo o mojej obludzie ale i tak tylko ja o tym wiem.
bellus napisał(a):Wybacz kolejny cytat z KKK. Jednak skoro mowa jest o ekskomunice to nie można o tym inaczej dyskutować niż powołując się na KKK.
Powoluj sie na PS. Jak dla mnie jedyna miarodajna ksiega jezeli chcesz wchodzic w dogmatyzm i cala ta otoczke. Daruj mi Katechizmy czy Prawo Kanoniczne. Utworzone przez czlowieka zeby trzymac w ryzach innego czlowieka.
Oczywiscie jak dla mnie Biblia tez jest napisana przez czlowieka i nie ma tam zadnego boskiego natchnienia jednak jest fundamentem wiary i dyskusja w oparciu o nia jest akceptowalna.
bellus napisał(a):Teraz na pewno nie. Ja już mam sesje, a raczej dwie sesje, więc czasu na czytanie Pisma Św nie mam. Druga kwestia, że nie mam fizycznie czego czytać. Więc dopiero po sesji, tak drugi tydzień lutego, pasuje?
Nie spiesz sie. Sesja wazniejsza od tych glupot na ktore tutaj scieramy naskorek z palcow.