"Reprezentacja" Polski (zbiorczy)

Wszystko o piłce w Polsce - Zawodnicy, Kluby, Reprezentacja, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia związane z piłką.

Moderatorzy: piwus, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel, Pisakk, maestro

Polacy w najbliższych 2 meczach:

zgarną całą pulę :]
44
26%
zdobędą 3 pkt
22
13%
2 razy zremisują
17
10%
stracą 5 pkt
7
4%
dostaną po tyłkach
38
23%
powiekszą dorobek o 4 oczka
40
24%

Liczba głosów : 168

Re: Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Postprzez ulynif Pt 11.09.2009 17:23

Bienias napisał(a):mam nadzieje ze w tych 20% znajdzie sie Janas albo Skorza

Też mam nadzieje, że Janas się znajdzie po tym jak go jechano, nie dając komfortu, który miał Leo, zasługuje na szansę w spokoju. Co do Skorży, ktoś napisał, że ma 10letni plan na Wisłę. Leo też podobno miał "plan" i nawet była mowa o tym, że nie tylko chodzi o kadrę ale różne rozwiązania funkcjonalne piłki w PL :lol:, no ale Skorża przynajmniej coś robi w kierunku swego planu :)
ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez enoce Pt 11.09.2009 17:48

List otwarty do Jerzego Engela
Czwartek, 10 września 2009, 10:33, Piotr Gumulec

Nie wiem co wczoraj bardziej mnie przygnębiło. Czy ta żałosna gra Polaków, czy to co w pomeczowym studiu Pan opowiadał - czytamy w liście kibica do Jerzego Engela.

Dla wielu laików, dla ludzi, którzy piłką kopaną interesują się raz na dwa miesiące, kiedy w publicznej telewizji oglądają polską reprezentację i Pana, który ją ocenia, może się Pan wydawać człowiekiem z klasą, rzetelnym, jak najbardziej sympatycznym. - Ten Engel to w porządku gość - nieraz słyszałem takie opinie. Na taki wizerunek pracuje Pan od lat. I trzeba przyznać, że akurat tę pracę wykonuje Pan znakomicie. Najgorsze jest to, że setki tysięcy osób, może nawet miliony wierzą Panu. Wierzą w to, co Pan swoim aksamitnym głosem przed, w przerwie, czy po meczu wypowiada. Tylko czemu Pan kłamie? Bo wczorajsze słowa: „To, co dziś widzieliśmy, to nie jest prawdziwy stan polskiej reprezentacji”( cytuję z pamięci, wydźwięk był taki, że kadra może, a wręcz powinna grać lepiej), to nic innego jak Pana, Wasza PZPN-owska propaganda.

To najczystszej wody kłamstwo. Pan chce wmówić kilku milionom Polaków, że zmiana jednego trenera na innego, jest receptą na tragiczny stan polskiej piłki? Do tego bredzi Pan, że kadrze potrzeba kogoś na miarę Marcina Gortata czy Bartosza Kurka. Jasne, że potrzeba. Tyle, że skąd go wziąć? Pan wmawia Polakom, że tacy piłkarze w naszym kraju istnieją, że wystarczy po nich sięgnąć. I gdyby trenerem był Pan, albo Antoni Piechniczek, albo – o zgrozo! – Stefan Majewski, to takich liderów kadra miałaby bez liku. Otóż takich piłkarzy NIE MA. Gdzieś tam co piąte zdanie Włodzimierz Szaranowicz i Maciej Szczęsny przebąkiwali, że nasi to jednak w klubach nie grają, że liga jest beznadziejna, że Polska Myśl Szkoleniowa nie produkuje wybitnych egzemplarzy, które podbijałyby Europę. Ale Pan woli opowiadać, że jest inaczej. Pan naprawdę w to wierzy?

Mówił Pan wczoraj, że ten obraz nędzy i rozpaczy, który widzieliśmy, to najgorszy mecz kadry od dwudziestu lat. Może i tak. Ale to już panowie ze studia TVP nie pamiętacie meczów sprzed dekady? Z czasów najmądrzejszego ekspiłkarza Wojciecha Kowalczyka, kiedy czwarty mecz eliminacji był o wszystko? Że z kadrą ani Juskowiak ani Szczęsny nie osiągnęli NIC!? Nie pamiętacie 0:0 z Azerbejdżanem? 4:1 na Słowacji? 3:0 w Gruzji? Owszem, Kowalczyk, Juskowiak i Szczęsny nie przegrali swojej kariery, bo grali świetnie w świetnych klubach – i należy im się szacunek. My dziś o takich piłkarzach grających w porządnych klubach porządnych zachodnich lig możemy tylko pomarzyć.

Bo to co wydarzyło się z reprezentacją w ostatniej dekadzie to jest ANOMALIA. I dlatego Pana słowa, o tym, że to nie jest faktyczny stan kadry – w domyśle, że jest dużo lepiej – jest po prostu kłamstwem. Czemu Pan nie przyzna, że to nie wczorajszy wynik jest niespodziewany, ale niespodziewane jest to, że reprezentacja osiągała wyniki ponad stan. Że jej, także przy Pana udziale (chapeau bas!) sukcesy, właśnie one były ANOMALIĄ! Czymś niepojętym, niezrozumiałym, niewytłumaczalnym w żaden sposób. Pan to miał jeszcze z kogo wybierać. Przecież Pana kadra opierała się na zawodnikach z zagranicznych klubów. Dudek, bracia Żewłakiow, Hajto, Wałdoch, Olisadebe, Krzynówek, Świerczewski, Kałużny, Kozmiński, Juskowiak – to naprawdę były nazwiska w miarę znane w Europie. A dziś? Na palcach jednej ręki można policzyć piłkarzy, którzy GRAJĄ w swoich klubach. W Polskich drużynach nikt nie dba(ł) o młodych piłkarzy, zamiast uczyć ich taktyki i techniki, uczono jak się dorobić, by się nie narobić, polskie kluby co rok kompromitują się w europejskich pucharach, meczami w lidze, na każdym szczeblu rozgrywkowym, kupczono na potęgę. I jeszcze wmawiacie nam, Wy Panowie z PZPN, że o niczym nie wiedzieliście. Kłamstwa, Kłamstwa, kłamstwa – te same od lat.

Ja po dzisiejszym meczu w lustrze zobaczyłem załamaną twarz kibica, ale była to twarz człowieka bez żadnego wpływu na polski futbol. Człowiek ten był załamany – a przecież wiedział, że to nie jego wina. Bo JA naprawdę nic nie mogę zrobić! A pan? Pan też był załamany? Może. Ale Pan nie może powiedzieć, że nic Pan nie mógł zrobić. Jeśli Pan nie może, to do jasnej cholery, kto może??? Jeśli Lato nie może, to kto? Jeśli Piechniczek nie może, to kto? Jeśli wy wszyscy nie możecie, to kto??? Czemu o naprawę polskiej piłki apelował Beenhkker, a nie Wy? Przecież to Pan i Pana koledzy z samej góry powinni najgłośniej krzyczeć, że jest bardzo, bardzo, źle.

Najgorsze, że ja wczoraj z trudem mogłem zasnąć. Pan raczej nie stracił dobrego humoru. Panu za optymizm płacą. Pan się czymś w ogóle przejmuje? Nie piszę tych słów jako dziennikarz. Piszę jako kibic, który za sukcesy polskiej piłki oddałby wiele. A Pan? Pan woli kłamać i czuć się dobrze. Co Pan zrobił dla polskiej piłki przez ostanie pięć lat?! Przecież, na Boga, Pan też wczoraj przegrał! Tylko Pan zdaje się, tego nie rozumie.

Właśnie odbywa się pogrzeb polskiej piłki. Pan idzie pierwszy za trumną, a mimo to wciąż się uśmiecha. Tyle, że za Panem idą miliony, które płaczą. Płaczą także z pańskiego powodu.

Dobrego samopoczucia
Z poważaniem
Piotr Gumulec, kibic

Za http://ekstraklasa.net/news,22235,list_ ... engela.htm
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności"
(Albert Einstein)

http://www.footstar.org/
enoce
Skład B
Skład B

Postprzez Wilmore Pt 11.09.2009 17:57

Kolejny z bardzo nielicznych głosów rozsądku w dyskusji na temat polskiej kadry - 100% poparcia, świetnie się ten kibic wypowiedział na temat polskiej kadry podkreślając, że
Bo to co wydarzyło się z reprezentacją w ostatniej dekadzie to jest ANOMALIA. I dlatego Pana słowa, o tym, że to nie jest faktyczny stan kadry – w domyśle, że jest dużo lepiej – jest po prostu kłamstwem. Czemu Pan nie przyzna, że to nie wczorajszy wynik jest niespodziewany, ale niespodziewane jest to, że reprezentacja osiągała wyniki ponad stan.

Żeby jeszcze na tym forum było więcej takich głosów rozsądku, miast bełkotu ubierającego się w piórka krytyki, pod adresem Leo.
Szkoda, że Engel znów będzie pieprzył od rzeczy, tak jakby biorąc przykład z niektórych tutejszych wypowiedzi, na temat siły polskiej reprezentacji, jej niewątpliwej wyższości nad Słowenią, a także na temat potencjału ofensywnego na miarę czołówki światowej.
Mądrości nie można przekazać. Wiedza, którą próbuje przekazywać mędrzec, brzmi zawsze jak głupota.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez ulynif Pt 11.09.2009 18:12

Engel po nieudanej grupie musiał odejść.
Janas też.
Ba... Boniek już po kilku meczach.

Wilmore napisał(a):miast bełkotu ubierającego się w piórka krytyki, pod adresem Leo

Ale Leo? O nie.. nie nie...
Leo dostał nowy kontrakt za to że miał nawet miej punktów w grupie turnieju niż poprzednicy.
Leo przecież nie winny wyników kadry...
Teraz też nie jego wina za wyniki, tylko twierdzi ktoś że Engel kłamie i Lato nie ma kultury...
hhahaha

Wilmore napisał(a):Szkoda, że Engel znów będzie pieprzył od rzeczy, tak jakby biorąc przykład z niektórych tutejszych wypowiedzi, na temat siły polskiej reprezentacji, jej niewątpliwej wyższości nad Słowenią, a także na temat potencjału ofensywnego na miarę czołówki światowej.

Przecież to Ty się podniecasz wygraną z czołówką zwaną Portugalią, Czechami, więc kto "pieprzy od rzeczy"...
ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Angelo18 Pt 11.09.2009 18:23

Mnie rozwaliła jeszcze jedna rzecz jak Szaranowicz coś mówił że potrzebujemy takich Gortatów, Kurków, Wlazłych itd a Engel na to ze mamy zawodników na takim poziomie :D Ja nie wiem gdzie ten Pan ogląda mecze reprezentacji i gdzie są ci piłkarze na skalę światową, najlepiej nic nie zmieniać bo jesteśmy na dobrym poziomie, winnym jest tylko Leo, PZPN jest wzorowym organem który nie ma sobie nic do zarzucenia..
Obrazek

Oczywiście, że nie łabędzi to śpiew - tylko początek
dumnego, wspaniałego i pięknego lotu ku wyżynom Gratulacje dla piłkarzy - i takie właśnie życzenia, by był to początek wspaniałego lotu!
Angelo18
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez kyloloko Pt 11.09.2009 18:45

Angelo18 napisał(a):Mnie rozwaliła jeszcze jedna rzecz jak Szaranowicz coś mówił że potrzebujemy takich Gortatów, Kurków, Wlazłych itd a Engel na to ze mamy zawodników na takim poziomie :D Ja nie wiem gdzie ten Pan ogląda mecze reprezentacji i gdzie są ci piłkarze na skalę światową,

Piłkarze o których mowa pewnie są pochowani w drewnianych chatkach i tylko ludzie z PZPN'u wiedzą gdzie są...
Robie jedną rzecz dobrze, tylko czy aż ?
Obrazek
PWRD niePoWtaRzalny skłaD
kyloloko
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez kaktus188 Pt 11.09.2009 18:48

cloner co ty wypisujesz? Ja jak sie na czyms nie zman to staram sie nei pisac :lol: ale ty widze wyznajesz inna zasade :haha: napisales "Nigdy go nie lubiłem, trener bez sukcesów. No chyba, że tak jak Wilmore napisał, sukcesem jest zwycięstwo z Portugalią" czlowieku SUKCESEM BYL HISTORYCZNY AWANS REPREZENTACJI DO ME przyjdzie Skorza czy Smuda i jak podwinie sie ktoremus noga to bedziesz taka ciemnate dalej ludziom wciskac.
kaktus188
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Postprzez Jarzinho Pt 11.09.2009 19:01

Wilmore napisał(a):Szkoda, że Engel znów będzie pieprzył od rzeczy, tak jakby biorąc przykład z niektórych tutejszych wypowiedzi, na temat siły polskiej reprezentacji, jej niewątpliwej wyższości nad Słowenią, a także na temat potencjału ofensywnego na miarę czołówki światowej.

Powiedz skad C isię to bierze. Talent do wciskania kitu i opowiadania bajek niczym wielki Leoooo.
Angelo18 napisał(a):Mnie rozwaliła jeszcze jedna rzecz jak Szaranowicz coś mówił że potrzebujemy takich Gortatów, Kurków, Wlazłych itd a Engel na to ze mamy zawodników na takim poziomie Ja nie wiem gdzie ten Pan ogląda mecze reprezentacji i gdzie są ci piłkarze na skalę światową, najlepiej nic nie zmieniać bo jesteśmy na dobrym poziomie, winnym jest tylko Leo, PZPN jest wzorowym organem który nie ma sobie nic do zarzucenia..

Bardziej chyba chodziło im nie o jakiś zawodników o uznanej klasie, czy klasie światowej, a liderow na jakich mozna zawsze liczyć, polegać, ktorzy beda sie z terj roli dobrze wywiązywac. Chyba nikt nie jest na tyle głupi(ile by Wilmore nie wmawiał-wymyślał) zeby twierdzić, ze mamy zawodnikow ronych tym najlepszym.

Tak o Majewskim, w zapowiedzi spotkania Polonia - Piast, przypomniano o Jacku Wiśniewskim. zaraz sobie przypomniałem, ze doktorek wystawial go jako defensywnego pomocnika. Oby nie jeb... go w głowke i czasami nie poszedł teraz w ślady Leo i nie dal tam np. Jodłowca.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez ulynif Pt 11.09.2009 19:02

Angelo18 napisał(a):Mnie rozwaliła jeszcze jedna rzecz jak Szaranowicz coś mówił że potrzebujemy takich Gortatów, Kurków, Wlazłych itd a Engel na to ze mamy zawodników na takim poziomie

Ma Engel trochę racji, patrząc i odróżniając proporcjonalnie zakres konkurencji ilościowej w siatkówce i w piłce nożnej. Analogicznie jak Chińczycy którzy (Olimpiada) główny nacisk kładli na sportach niszowych.

Skoro taki tekst-pikuś Cię rozwala, to co powiesz na to:
Tydzień temu Leo mówił że trzeba wyciągnąć wnioski z błędów i porażek żeby się nie powtórzyły.
Kilka dni później po meczu pukając się w czoło mówi do dziennikarzy że gdyby myślał o niepowodzeniach to by nie jechał na kolejny mecz, dlatego co złe trzeba zapomnieć i myśleć o kolejnym meczu.
ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez rebeldera Pt 11.09.2009 20:06

ja, od siebie, pragnę podziękować naszej reprezentacji za to, że uniemożliwili wyjazd kilkunatu pasibrzuchów z PZPN na darmową wycieczkę do RPA.

za ten czyn nienależy ich ganić, ale chwalić.

LEO!!!!! THANKS YOU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D :D :D :D :D
rebeldera
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Postprzez Killerbean Pt 11.09.2009 20:08

zapomniałeś o jednej rzeczy pasibrzuchy należą do " wielkiej rodziny fifa/uefa ( niepotrzebne skreślić ) " i tak tam pojadą . Tylko naszej repry będzie brak
THERE'S ONLY ONE GOD
Obrazek
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Babel Pt 11.09.2009 20:58

Abstrahujac juz od Gortata który wielki jest tylko w Polsce (i tak generalnie jako osoba) to taki Wlazly czy Winiarski to absolutny top swiatowy (z Kurkiem naprawde jeszcze poczekajmy, daj boze tylko do niedzieli). Jakby caly swiat nagle zaczał stawiac na siatkówke, klasy i potencjału tych graczy by nie zmieniło w ogole. Jedyne co by sie zmieniło, że mielibysmy moze 5, moze 10 nowych siatkarzy tej klasy z zupelnie niesiatkarskich panstw. Byc moze i w futbolu mamy kilku zawodników, którzy przy wlasciwym szkoleniu mogli sie rozwinac do poziomu "absolutny top swiatowy", ale nie przy obecnych warunkach i systemie szkolenia. To utopia.

Tak na marginesie, szkolenie siatkarzy w Polsce pozostawia wiele do zyczenia. Centralne szkolenie obejmuje około 30 najzdolniejszego chłopa z calej polski z roczników licealnych i gdyby nie kilka osrodków majacych sponsórow i ludzi (pasjonatów) którzy poswiecaja sie by trenowac za grosze (tj. jak warszawskie Metro, MOS WOLA, Delic-Pol Czestochowa, teraz Skra Bełchatów - choc oni co raz wczesniej skupuja juz gotowce) to naprawde kiepsciutko jak na 40 milionowy kraj.
"Zmierzch..."
Babel
onegdaj alkoholik
onegdaj alkoholik

Postprzez vakabayashi Pt 11.09.2009 22:12

ludzie, 5 lat refom w szkoleniu ,skautingu, organizacji ośrodków szkolenia młodzieży, inwestycje wreszcie w centralny ośrodek na wzór francuskiej siedziby kadry w Clairefontaine oraz ośrodki regionalne szkolenia w kilku (załózmy 5 miastach w polsce) obowiązek klubów posiadania drużyn młodzieżowych od lat 8 do 18, obowiazek klubów posiadania w kadrze pierwszego zespołu minum 5 polskich graczy w wieku 18-21, ograniczenie liczby obcokrajowców na boisku w meczu, skauting za granicą graczy którzy mają polskie korzenie, wreszcie przeszczepienie na grunt polski wzorów francuskich, holenderskich czy hiszpańskich w szkokoleniu młodzieży, wieksza kasa dla trenerów drużny dziecięcych i młodzieżowych.
ide o zakład ze po 5-6 latach reform i szkolenia doczekamy się może nie nowego Kaki, C.Ronadlo czy Henryego ale spokojnie 40 mln kraj moze dostarczyć graczy pokroju - Marka Hamsika, Rosickiego, (kiedys) Barosa, Hleba itp

pomysły można mnożyć i mnożyć i mnożyć - szkoda ze kazdy przeciętny kibic je ma, a nie mają panowie w polskim zwiazku piłki skopanej. mam nadzieje ze doczekam takich czasów
vim vi repellere licet
vakabayashi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez ulynif Pt 11.09.2009 22:19

Póki spłacamy wojny, których nie rozpętaliśmy, w których wybito inteligencje i zniszczono większość kraju, póty nic się nie zmieni. Tatarzy, moskale, wikingowie, germanie, o sojusznikach którzy się wypinali nie wspominając. No ale jak ktoś patrzy na sprawy (wszystkie) z perspektywy wąskiej jak żebro bakterii, a horyzont czasowy do analizy wyznacza granica między jednym a drugim piwem no to już niech sam sobie odpowiada na własne pytania.
ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Wilmore Pt 11.09.2009 22:49

5 lat refom w szkoleniu ,skautingu, organizacji ośrodków szkolenia młodzieży, inwestycje wreszcie w centralny ośrodek na wzór francuskiej siedziby kadry w Clairefontaine oraz ośrodki regionalne szkolenia w kilku (załózmy 5 miastach w polsce) obowiązek klubów posiadania drużyn młodzieżowych od lat 8 do 18,

Świetne pomysły, tylko przyklasnąć. :)
Ale w Polsce nie ma forsy na takie inwestycje - ona ma przyjść dzięki Euro i sponsorom, bo na razie może w PZPN i są wielkie pieniądze, ale żeby tak zreformować system szkolenia, potrzeba też forsy w klubach, której nie ma, a PZPN swoją na razie trwoni na kolejną willę Engela i adwokatów dla kumpli.
wieksza kasa dla trenerów drużny dziecięcych i młodzieżowych.

O to, to to, popieram. :lol:
Mądrości nie można przekazać. Wiedza, którą próbuje przekazywać mędrzec, brzmi zawsze jak głupota.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska